По случай Деня на жената Осми март „Лекс“ покани осем успели дами, избрали правото за свой професионален път. Те са различни като опит, области, в които практикуват, някои са избрали науката, други адвокатурата, някои са част от прокуратурата, други от Народното събрание или бизнеса. Повечето от тях не се познаваха, преди „Лекс“ да ги събере в ресторанта на един от най-стилните хотели в столицата Maison Sofia – MGallery“, за да покаже на младите жени богатството от възможности, които отваря правото пред тях. Всяка от нашите гостенки се съгласи да разкаже накратко за най-важните си професионални решения си и да даде своя съвет.

Представяме ви ги по азбучен ред на фамилните имена. Те са адвокат София Андреева, доц. Анета Антонова, юристът във „Филип Морис“ Лиляна Георгиева, правният консултант Зорница Даскалова, адвокат д-р Цветелина Димитрова, главният секретар на Народното събрание Стефана Караславова, зам.-главният прокурор Мария Павлова и председателят на Шесто отделение във Върховния административен съд д-р Сибила Симеонова.

 

София Андреева е адвокат с дългогодишен опит в областта на обществените поръчки, предоставянето на средства от Европейските фондове при споделено управление, търговското, корпоративното и вещното право, успешно представлява, защитава правата и консултира публични възложители и клиенти в частния сектор.

София Андреева

Кои са най-важните крачки в живота на една жена, за да се превърне в успял юрист?
Най-важната крачка е вземането на решение да превърне стремежа си към справедливост в свое призвание чрез избора на професия и впоследствие – да има смелост и знание да отстоява правото, достигайки до справедливи резултати.

Кои бяха вашите?
Изборът на адвокатска професия – избор да защитавам свободите, правата и законните интереси на доверителите ми и да се ръководя от законните им интереси, спазвайки задължението ми да ги защитавам по най-добрия начин с всички допустими от закона средства.

Кои женски качества Ви помагат най-много в професията?
Общочовешки са качествата: борбеност и кураж, постоянство, способност за логическо мислене и за точен изказ.

Какво бихте посъветвали младите дами, които искат да се посветят на правото?
Да отстояват правото и да не се ограничават единствено в буквата на закона. Непреходна е формулировката на римските юристи – достойно живей, другиму не вреди, всекиму неговото отдавай: „Juris praecepta sunt haec: Honeste vivere, alterum non laedere, suum cuique tribuere”.

 

Анета Антонова е доцент по търговско и банково право в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, член на управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете, член на президиума на Арбитражния съд при БТПП, председател на секция „Правни науки“ към Съюза на учените в България, член на управителния съвет на фондация „120 години Юридически факултет при СУ „Св. Климент Охридски“, адвокат към Софийската адвокатска колегия.

Анета Антонова

Кои са най-важните крачки в живота на една жена, за да се превърне в успял юрист?
За мен най-съществена е първата крачка – да се устремиш към правото. Тя е тази, която задава посоката на последващото професионално развитие. Колкото по-силен е първоначалният устрем, толкова по-големи са и последващите професионални завоевания, защо именно той предопределя готовността ти да се отдадеш първо на изучаването на правото, а впоследствие и на практикуването му.

Кои бяха вашите?
Моята първа крачка бе кандидатстването в университета, съответно първият голям успех – да бъда приета за студент в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, който единствен в онези години подготвяше юристи за цялата страна. След това дойдоха и много други – преподаването, упражняването на адвокатската професия, правораздаването като арбитър.

Кои женски качества Ви помагат най-много в професията?
Смятам, че жените сме по-емпатични и интуитивни. Емпатията ми помага както в общуването с моите студенти, така и с клиентите ми. Също така считам, че правната интуиция е средство за достигане до нестандартни решения на правни казуси.

Какво бихте посъветвали младите дами, които искат да се посветят на правото?
Да се борят за справедливостта – това е най-необходимо на обществото ни сега.

 

Лиляна Георгиева е част от екипа на „Филип Морис България“ от август 2022 г. Тя има над 16 години опит в областта на правото и регулациите, като ръководител на правен отдел в международни компании и адвокат в кантора, обслужваща корпоративни клиенти. Магистър по право е от Софийски университет „Св. Климент Охридски“, където завършва и магистратура в областта на човешките ресурси.

Лиляна Георгиева

Кои са най-важните крачки в живота на една жена, за да се превърне в успял юрист?
Първата крачка е доброто образование – съчетание на престижен университет и задълбочени познания. То е основата, която не може да се компенсира с нищо. После идва правилният избор на професия и е важно да бъде съобразен със силните качества и слабите страни на човека. След него е неуморната работа. Тя гради и професионалиста, и репутацията.

Кои бяха вашите?
Започнах кариерата си като адвокат в кантора, където научих много. Ключова стъпка бе решението ми да стана юрисконсулт. Посвещаването на един бизнес и познаването му отвътре ми даде възможност да се превърна от консултант в партньор, който помага да се постигат стратегическите цели.

Кои женски качества Ви помагат най-много в професията?
Емпатията е безценна в изграждането на екипи и успешната съвместна работа, а интуицията помага за правилното ориентиране в сложни ситуации, в които неминуемо се озоваваме в професионалния си път.

Какво бихте посъветвали младите дами, които искат да се посветят на правото?
Да се подготвят, че няма да е лесно, но да не забравят, че си струва усилията.

 

Зорница Даскалова е завършила право в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ през 1998 г. Магистър по счетоводство и контрол и киберсигурност. Над 23-годишният ѝ професионален юридически опит е придобит в държавната администрация и като юрист в търговски дружества. Общият ѝ трудов стаж включва управлението на търговски дружества, някои от които с общинска собственост на капитала. Към днешна дата е собственик и управител на консултантска фирма за юридически услуги.

Зорница Даскалова

Кои са най-важните крачки в живота на една жена, за да се превърне в успял юрист?
За успелия човек в избраната професия, няма пол. Нужна е отдаденост и желание, да знаеш, за да можеш да изпълняваш дейността си по най-добрия начин. Успял си, когато си си свършил работата.

Кои бяха вашите?
Импулсивно реших да уча право, водена от вродено чувство за справедливост, за да разбера, че справедливостта в житейски смисъл и в правен аспект са различни понятия.
Трябваше да се определя къде в необятната правна материя се чувствам най-добре и не това, което избрах, ми избра животът, но възприемам професията си като средство да помагам на хората, за да направят правилен и информиран избор за решенията си.

Кои женски качества Ви помагат най-много в професията?
Интуицията ми е помагала много пъти, в съчетание с прагматичността и бързата мисъл, развити от професията.

Какво бихте посъветвали младите дами, които искат да се посветят на правото?
Съветът ми е – да си добър човек помага да си добър юрист. Не винаги истината се приема, но човек носи отговорност, както към хората, така и към съвестта си. Тази професия е призвание.

 

Цветелина Димитрова е доктор по право и съдружник в адвокатско дружество „Георгиев, Тодоров и Ко“. От 2019 г. е главен асистент в катедра „Международно право и международни отношения“ в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Призната е за „Изгряваща звезда“ в сектор „Процесуално представителство“ от международния независим правен справочник Chambers and Partners и за съдружник от следващо поколение от Legal 500.

Цветелина Димитрова

Кои са най-важните крачки в живота на една жена, за да се превърне в успял юрист?
Не мисля, че има универсално разбиране за „успял“ юрист. Според мен е важно да се чувстваш удовлетворен от това, което правиш – да отиваш на работа с желание, да си част от екип, на който можеш да разчиташ, и да имаш клиенти, които ти се доверяват. А в моя случай и студенти, които искат да научат нещо ново.

Кои бяха вашите?
Стъпка 1 – стабилна теоретична подготовка в университета с подкрепата на вдъхновяващи преподаватели. Стъпка 2 – събиране на практически опит в реални казуси от работата с доказани професионалисти. Стъпка 3 – житейско израстване и задълбочаване на познанията с непрестанно учене – от теорията и съдебната практика, от казусите, от общуване с клиенти, студенти и колеги.

Кои женски качества Ви помагат най-много в професията?
Умението да вършиш няколко различни неща едновременно. Способността да изслушваш търпеливо и да подхождаш с емпатия. Стремеж да вникваш в същността на даден проблем, за да търсиш най-доброто му решение.

Какво бихте посъветвали младите дами, които искат да се посветят на правото?
Ако наистина искате да се посветите на правото, отдайте му се със сърце и ум. Със сърце – защото трябва да обичате това, което правите – иначе безкрайните часове учене и работа ще тежат прекомерно. И с ум – защото трябва да сте винаги практични и иновативни.

 

Стефана Караславова завършва право в ПУ „Паисий Хилендарски“. Започва кариерата си в Агенция „Митници“ като старши юрисконсулт. От 2003 до 2010 г. работи в Министерството на правосъдието. До 2013 г. работи в сферата на здравеопазването. От 2013 до 2017 г. е директор на дирекция в МП. От 2017 до 2021 г. е главен секретар на Народното събрание. От април 2021 до октомври 2022 г. е директор на дирекция „Правни дейности“ в МП. След това отново е главен секретар на НС.

Стефана Караславова

Кои са най-важните крачки в живота на една жена, за да се превърне в успял юрист?
Да приема всеки казус за предизвикателство и да положи максимално старание за решаването му по най-добрия начин. Никога да не бърза да казва, че нещо не може да стане. Рецептата е: ако нямаш готово решение, четеш теория и практика, консултираш се със специалисти в областта, оглеждаш всичко от всички страни, излизаш от кожата си, за да намериш решението. В началото на всяка успешна кариера има много труд, понякога за сметка на личния живот и почивка. Но трябва да се търси баланс, защото фокусирането само в една посока не е продуктивно.

Кои бяха вашите?
Любов към работата. Много четене. Уважение и внимание към професионалните съвети и опит на колегите, което много пъти ми е помагало да излизам от трудни ситуации. Екипната работа ми доставя истинско удоволствие. А държавната служба ми даде възможност да срещна хора с различна експертиза, с които заедно преодолявахме перипетиите. За да си успешен е нужно да си решителен, но не и безразсъден. Необходими са здрави основи от знания, върху които да стъпиш.

Кои женски качества Ви помагат най-много в професията?
Умението да виждаме детайлите. Да мислим и вършим няколко неща едновременно. Търпението и упоритостта да доведем нещата до край с обмисляне и планиране. Емпатията и майчиният инстинкт да се грижим за всеки от екипа.

Какво бихте посъветвали младите дами, които искат да се посветят на правото?
Да работят усърдно за доброто си име. После то ще работи за тях. Да използват предимствата на женския начин на мислене и интуиция. И да не забравят, че всяка уважаваща себе си жена, трябва да държи на добрия външен вид и приветливо излъчване.

 

Мария Павлова – заместник на главния прокурор при Върховната прокуратура. От 27 януари 2017 г. до 4 май 2017 г. е служебен министър на правосъдието. Заемала е длъжността заместник-министър на правосъдието в няколко служебни правителства в периода 2022 – 2023 г. От 1998 г. е заемала длъжностите следовател в Столичната следствена служба, прокурор в Софийската районна прокуратура, следовател в Националната следствена служба, където е била и завеждащ отдел „Специализиран“, ръководител на звено „Аналитично“ и говорител на службата. През 2016 г. е избрана от колегите си за член на първата Комисия по атестирането и конкурсите при Прокурорската колегия на ВСС. 

Мария Павлова

Кои са най-важните крачки в живота на една жена, за да се превърне в успял юрист?
Юридическата професия, освен достъпна и привлекателна, е изключително отговорна. В исторически аспект правото на жените да я практикуват е преминало през сериозни предизвикателства. В България висшето юридическо образование остава своеобразна запазена сфера за мъжете чак до първите години на 20-и век, за първи път през 1944 г. е разрешено на жените юристи да практикуват професията си.
Днес достъпът до правните професии е напълно свободен за жените. Доколко всяка от нас ще бъде успешна като юрист зависи най-вече от това доколко е отдадена на работата си, дали освен разум влага и сърце, в това което прави. В последните години виждаме все повече жени в ключови позиции, за които се изисква юридическо образование, както в държавните институции, така и в частния сектор.

Кои бяха вашите?
Моята страст към правото ме преведе през много пътища – на следствието, на прокуратурата, на изпълнителната власт (като министър и зам.-министър на правосъдието в няколко служебни правителства) и сега отново ме върна в съдебната система – все места, на които благодарение на професията си житейски научих много. Истината е, че аз от рано осъзнах, че желая да работя и да се развивам в областта на наказателното право. Бях втори курс студентка и 30 години по-късно вярвам, че съм направила правилния избор.

Кои женски качества Ви помагат най-много в професията?
Вероятно умението ми да изслушвам, да работя със сърце, търпеливо и само с факти. В моята професия е от съществено значение да можеш да овладееш емоциите си, за да не позволиш те да попречат на трезвата и обективна преценка. Също така вярвам в екипния принцип и тук е мястото да благодаря на всички колеги, с които през годините професията ме е срещнала. Вярвам, че способността ми да балансирам между личното и служебното също ми е помогнала в усилията ми да се развивам като човек и юрист, и съм много благодарна на семейството си за подкрепата.

Какво бихте посъветвали младите дами, които искат да се посветят на правото?
На първо място да вярват в себе си и във възможностите си. Да не допускат предразсъдъци да застават на пътя им. Да са с широко отворени очи за правото, за доброто и справедливото. Образно казано, те трябва да влязат в ролята на едни съвременни Темиди – очите им да са покрити и да се слепи единствено за беззаконието, за пристрастията, за необективното.
В крайна сметка, мили дами, не трябва да забравяме, че още древногръцката митология е изобразила въплъщението на божествения ред, закон и обичай като богиня, тоест като жена. Стремете се да бъдете едновременно посветени в правната наука, но и достатъчно ориентирани към практиката, от която се придобива безценен опит за бъдещата професия, а и за живота изобщо.

 

Д-р Сибила Симеонова е председател на Шесто отделение във Върховния административен съд, член на Управителния съвет на Асоциацията на българските административни съдии, член на работната група по екологично право към Асоциацията на европейските административни съдии, член на Европейския форум на съдиите по екологично право, член на Програмния съвет към Националния институт на правосъдието.

Сибила Симеонова

Кои са най-важните крачки в живота на една жена, за да се превърне в успял юрист?
Най-важната крачка, за да се превърне една жена в успял юрист, е да има ясна цел, която да следва устремено, независимо от трудностите. Образование и упорит труд са основополагащите предпоставки за успеха.

Кои бяха вашите?
Решаващ фактор, определил моя професионален път, е желанието да се развивам в областта на публичноправните науки. Сред най-важните крачки в професионалната ми биография са: успешното класиране на конкурса за административни съдии през 2006 г.; защитата на образователно-научна степен „доктор“ – ВАК по международно публично право и международни отношения през 2009 г.; заемане длъжността „съдия във Върховния административен съд“, след конкурс през 2017 г..

Кои женски качества Ви помагат най-много в професията?
Женските качества, които ми помагат най-много в професията са постоянство, дисциплина и умение за работа в екип.

Какво бихте посъветвали младите дами, които искат да се посветят на правото?
Бих посъветвала младите дами, които искат да се посветят в правото, да следват максимата на Луций Сенека: „Не за училището – за живота учим!“. Да пазят вярата си в правдата и да отстояват справедливостта!