Столичната община е осъдена да плати обезщетение от 80 000 лева на жена, която преди 6 години е претърпяла зловещ инцидент, при който тролей премазал краката ѝ, след като се спънала в дупка на тротоара в опит да го догони на спирка в центъра на града.

Това става ясно от решение на Софийския градски съд (СГС), където жената е завела частичен иск срещу общината за 44 900 лева – втората част от претендираните от нея общо 80 000 лева за неимуществени вреди от инцидента. Преди две години съдът е присъдил на пострадалата първата част от исканото обезщетение от 35 100 лева и така общата сума, която общината е осъдена да плати става 80 000 лева.

Случаят е от 2018 г., когато жената пресякла кръстовището на бул. „Васил Левски“ и ул. „Граф Игнатиев“ и започнала да тича, за да хване пристигащия тролей №5 на спирката. При тичането попаднала в дупка на тротоара, която не успяла да види и паднала на земята. Част от тялото ѝ било на тротоара, но краката ѝ останали на пътното платно и преминаващият покрай нея тролей ги премазал.

В резултат от това получила счупвания и размачквания на лявата подбедрица и на ходилата на двата крака. Последвали 13 операции, съпроводени със силни болки, като лечението ѝ не е приключило и предстоят още, а отделно се нуждае от активна рехабилитация, включително по отношение на остатъчните груби белези.

В исковата си молба тя пише, че освен физическите травми, след инцидента изпитва ужас от тъмно, има чувството, че я връхлита тролей, често сменя настроението си, сънува кошмари и се страхува да се движи сама. Постоянно в съзнанието ѝ проблясвали ярки спомени за случилото се.

Според нея общината носи отговорност за причинените ѝ вреди, защото е длъжна да поддържа пътищата и тротоарите в състояние, което да не създава опасност за живота и здравето на хората.

В решението си съдия Божана Желязкова от градския съд пише, че от събраните доказателства и заключението на съдебномедицинската експертиза се установява, че към момента възстановяването на жената не е приключило и ѝ предстоят още операции.

„Съобразявайки заключението на СМЕ, икономическата конюнктура в страната към датата на инцидента, съдът намира, че претендираният размер на обезщетението отговаря на принципа на справедливост“, се казва в решението.

С него общината е осъдена да плати на пострадалата и над 3700 лева обезщетение за разходите по лечението до момента, както и близо 10 000 лева разноски по делото. Решението обаче не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Чавдар
Чавдар
20 февруари 2024 10:51
Гост

Поредното неглижиране от страна на общината.

Симеон
Симеон
20 февруари 2024 10:53
Гост

Особено при последната ни кметица. Пълно безобразие.

tivihe9881
tivihe9881
20 февруари 2024 10:28
Гост

In this article, we’ll go into great detail on Sheetz hours of operation as well as other relevant topics like holiday hours and shop closings.

Тончев
Тончев
20 февруари 2024 9:33
Гост

Правилно. Ма да си иска парите лично от некадърните управници на София в последните 10 години, а не от гражданите. Фандъкова и мръсните и шефове на комисии да плащат! Пари имат откраднати в милиони

Милев
Милев
20 февруари 2024 9:32
Гост

Фактически на места дори няма тротоари за ходене. Общината дори не праща представители на тия дела, направо се съгласява с решение на съда и плаща глобата. Около Библиотеката на пъпа на София на едно от местата по тротоара има коли. Хората с колички вървят по улицата или пресичат нерегламентирано за да стигнат до отсрещния тротоар. За да може гъзарчетата да си паркират колите и да се бутат после в оня клуб „Имало едно време библиотека“. Абе я разкарайте тия автомобили от там, веднага!

Борчев
Борчев
20 февруари 2024 9:31
Гост

Вие нали виждате София в какъв вид е? Всичко това е наследство от Даца. Еми няма какво повече да приказваме за качеството на управление на ГЕРБ в София.

Щерев
Щерев
20 февруари 2024 10:55
Гост

Те управляваха единствено в свой интерес.

Марона
Марона
20 февруари 2024 9:30
Гост

При Фандъкова и СОС председателстван от оня очилатко Георги Георгиев не очаквайте да имате тротоари. Далаверите бяха в особено големи размери. За неработещия завод за боклук се знаеше години назад, но не даваха и гък да се каже, че да не се разбере. Има още много такива далавери. Затова очаквам, че сега 4 години СОС ще бъде бламиран от ГЕРБ, ВМРО, Лилков и другите за да не излязат наяве всички изродщини на предходното управление.

Иванова
Иванова
20 февруари 2024 9:29
Гост

Според нея общината носи отговорност за причинените ѝ вреди, защото е длъжна да поддържа пътищата и тротоарите в състояние, което да не създава опасност за живота и здравето на хората.

ТОЧНО ТАКА!

Андреев
Андреев
20 февруари 2024 9:28
Гост

Общината има пари, спокойно.

Андреев
Андреев
20 февруари 2024 9:28
Гост

Аз няма съмнения, че това е трябвало да се случи за да им дойде акъла

Красимир
Красимир
20 февруари 2024 10:57
Гост

Но надали ще им е за последен път.

Ганчев
Ганчев
20 февруари 2024 9:28
Гост

Що не осъди Георги Георгиев, дето си плаща на ГЕРБ да е кмет на София, ама Бойко дори не го издигна. Обаче иначе е страшно „компетентен“ по всички въпроси.

Анонимен
Анонимен
20 февруари 2024 9:27
Гост

Тази община трябва да се съди, само когато се управлява от герберутки. Сегаа има младо момче, което видимо го е грижа и прави всичко възможно да е по-добре града

Анонимен
Анонимен
20 февруари 2024 10:15
Гост

Глупости! Чутовни глупости, изречени очевидно от „умно“-кресливец. Няма значение кой управлява общината. Ако кметът не си върши работата и с това причинява вреди на гражданите, общината да бъде така любезна да си плаща за безобразията. А младото момче, което го раздава кмет, май не го е чак толкова грижа или пък толкова му е (не)моженето, защото калта продължава да е до коленете, клоните от ноемврийския сняг още не са извозени, а счупените лампи не са сменени. Дотук само приказки и ПР акции от него.

Мимо
Мимо
21 февруари 2024 8:28
Гост

Не,нищо не прави и тоя смешник,София е затънала в боклуци и разруха.Не стават горките за нищо.Предозборно дрънкат като невменяеми и после се покриват да крадат и да пълнят дебелите си кореми,Да им приседне дано.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
20 февруари 2024 8:36
Гост

„С него общината е осъдена да плати на пострадалата и над 3700 лева обезщетение за разходите по лечението до момента, както и близо 10 000 лева разноски по делото.“

С бодри стъпки към светлото бъдеще на диспропорция между медицинските и правните услуги.