Една от най-големите български публични компании „Еврохолд“ и застрахователното ѝ дружество „Евроинс“ официално подадоха искане за започване на арбитраж срещу Румъния до Международния център за уреждане на инвестиционни спорове (ICSID) във Вашингтон.

Искът е за около 500 милиона евро, а ищците се представляват от международната адвокатска кантора Pinsent Masons и от адвокатско дружество „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“.

Като е известно, на 17 март 2023 г. румънският финансов регулатор ASF отне лиценза на „Евроинс Румъния“. „Еврохолд“ и „Евроинс“ обявиха, че отнемането на лиценза е произволно, дискриминационно и представлява незаконно отчуждаване в нарушение на международното право.

На 25 октомври 2023 г. „Еврохолд България“ и „Евроинс Иншурънс Груп“ изпратиха Известие за спор до румънското правителство, което е първата официална стъпка към започване на международен инвестиционен арбитраж, съгласно инвестиционния договор за защита на инвестициите между правителствата на България и Румъния.

„Арбитражният спор сигнализира за промяна в европейското инвестиционно договорно право, тъй като застрахователят възнамерява да оспори ограниченията, поставени от Съда на Европейския съюз върху инвестиционните споразумения, сключени между държавите-членки. Арбитражът ще бъде базиран на многобройни нарушения от страна на румънски регулатор по отношение на режима Solvency II, Регламента за застраховане и презастраховане „Златен стандарт“ на ЕС, който трябва да осигури стабилна регулаторна рамка и последователни надзорни практики в сектора в целия ЕС“, обясняват от българското адвокатско дружество.

И сочат, че такъв арбитраж би създал прецедент за други предприятия, опериращи в целия ЕС, и в крайна сметка може да предизвика вълна от спорове, които се борят с въздействието на ограничаването на инвестиционните споразумения между държавите от ЕС.

„Случаят ще повдигне нови и авангардни въпроси на международното публично право, като например възможността на инвеститорите да предявяват искове съгласно клауза за „надживяване“ действието на вече прекратено двустранно инвестиционно споразумение между две държави от ЕС“, заявяват адвокатите на „Еврохолд“ и „Евроинс“.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Бай Ганьо
Бай Ганьо
27 май 2024 10:47
Гост

Ако ги представлява топ-адвокатката на „Джингов и сие“, известна и като Лена Парапета, със сигурност ще спечелят делото. Иначе се съмнявам.

smallfran
smallfran
26 май 2024 10:10
Гост

Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:–- https://shorter.me/keto

Лена
Лена
27 май 2024 0:15
Гост

Не ми останаха килограми, да нося на простокиро копелето.

Анонимен
Анонимен
23 май 2024 14:16
Гост

„Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“ – „Скандалният договор между кантората на Лена Бориславова и Българската банка за развитие не е прецедент. Това става ясно от отговор на държавното дружество „Сердика спортни имоти“ до Tribune.bg, получен по Закона за достъп до обществена информация. Държавното дружество има сключен аналогичен договор за 50 000 евро без ДДС със същата правна кантора – „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“, подписан на 25 май 2022 г., по време на кабинета „Петков“, когато Бориславова е съветник на премиера, а Радостин Василев – министър на младежта и спорта и принципал на държавното дружество, ръководено от неговия приближен Евгени… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
23 май 2024 13:31
Гост

Хахаха

Красимир
Красимир
23 май 2024 13:16
Гост

Мисията невъзможна!

Филип
Филип
23 май 2024 13:17
Гост

Защитата им е много добра. Не се знае.

Рики
Рики
23 май 2024 13:01
Гост

Надали ще могат да оспорят ограниченията, поставени от Съда на Европейския съюз върху инвестиционните споразумения.

Асен
Асен
23 май 2024 12:58
Гост

Това са страшно много пари!

Хари
Хари
23 май 2024 12:59
Гост

Също като щетите.

Кирил
Кирил
23 май 2024 12:58
Гост

Естествено, че отнемането на лиценза е произволно.

robinwayne
robinwayne
23 май 2024 12:51
Гост

Your article really opened my eyes, thank you for sharing! We hope you will share more with us! Wishing you a happy time with your family and planet clicker free.

Съмнителен
Съмнителен
23 май 2024 12:13
Гост

Виж ти къде се пръква кантората на Гуглена „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“…

Затова ли бяха напъните на Асен Василев Б-я да се представлява по международни арбитражи от наши адвокати?

анонимен
анонимен
23 май 2024 12:56
Гост

Това е много некомпетентно изказване. Инвестиционният арбитраж, инцииран от инвеститори (DGKV представлява инвеститора съвместно с английска кантора) и представителството на държавата, нямат нищо общо.

Не съм от DGKV или Еврохолд, не съм и работила никога с тях. Този тип дела винаги се водят съвместно с български кантори и поради рядкостта им екипите, които могат да предоставят подобна услуга, са много малко (щото с един човек не става). DGKV e сред малкото кантори, които биха могли да се справят.

Pencho
Pencho
23 май 2024 11:39
Гост

Само си харчат парите, дори арбитража да приеме спора /което може и да стане/ и да спечелят, подобно решение на арбитража няма да бъде признато никъде в ЕС.

незапознат
незапознат
23 май 2024 17:22
Гост

Пенчо, ти да не си учил в УНСС, че такава блестяща правна мисъл извира от теб?

Pencho
Pencho
24 май 2024 19:45
Гост

Не, в нашата кантора DGKV взимат само хора от СУ.