Европейската комисия официално прекрати Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) за България и Румъния. Решението е от днес.

МСП беше въведен при присъединяването на двете държави към Европейския съюз през 2007 г. като преходна мярка за улесняване на напредъка в областта на съдебната реформа, борбата с корупцията, както и организираната престъпност, уточняват от ЕК. Сега комисията отмени двете решения, с които беше създаден този механизъм.

Бих искалa да поздравя България и Румъния за значителния напредък, постигнат от присъединяването им към ЕС досега. Върховенството на закона е една от нашите основни общи ценности като съюз и двете държави членки постигнаха резултати по важни реформи през последните години. Днес ние отчитаме тези усилия, като прекратяваме МСП. Работата вече може да продължи в рамките на годишния цикъл за оценка на върховенството на закона, както за всички останали държави членки“, каза по този повод председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Прекратяването на Механизма за сътрудничество и проверка е признание и безрезервна оценка, че с работата на правителството и Народното събрание, българската страна успя да осъществи фундаментални и устойчиви реформи в областта на върховенството на правото, които ясно демонстрират способността на страната ни да изпълнява задълженията си на предвидим и надежден член на Европейския съюз. Това е признание и за дългогодишната активност и усилия на българските граждани и гражданското общество. Те ни мотивират да останем концентрирани и да работим целенасочено върху реализирането на националните ни приоритети за успешно завършване на процеса на европейска интеграция на България в европейското семейство“, заяви от своя страна вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

Министърът на правосъдието Атанас Славов посочи, че решението на ЕК е значителен успех и признание за реформите, които се извършват в България в областта на върховенството на правото. „Премахването на специалния мониторинг по МСП, който продължи близо 17 години, означава, че напредъкът на страната ни в областта на съдебната реформа и противодействието на корупцията ще се оценява в рамките на годишния цикъл за върховенство на правото в ЕС и редовните годишни доклади на Европейската комисия, както е за всички други държави членки на Съюза. Това значително повишава доверието към българската правосъдна система и ще се отрази благоприятно на процеса за интеграция на България в Шенген и в Еврозоната“, изтъкна Атанас Славов.

Последният доклад за България по МСП е от 2019 г., когато ЕК оцени напредъка на страната ни като достатъчен, а изпълнението на критериите – като задоволително. Въпреки това, механизмът за наблюдение остана.

На 5 юли 2023 г. ЕК информира както Съвета, така и Европейския парламент за намерението си официално да прекрати МСП за България и Румъния, след като вече всички конкретни ангажименти, изброени в заключенията от докладите по МСП, са били изпълнени. В съответствие с решенията за създаване на механизма, действието на МСП приключва, когато всички показатели бъдат изпълнени по задоволителен начин. Днешното финално решение на Комисията е за оттегляне на решението за създаване на механизма, който престава да съществува.

ЕК очаква да продължи сътрудничеството с България и Румъния в рамките на годишния цикъл за върховенството на закона, както за всички останали държави членки“, посочват от комисията.

 

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
15 септември 2023 18:19
Гост

Решението на ЕК няма нищо общо с реформите на ППДБ. Мониторингът е спрян от 2019г. И беше въпрос на довършване на процедурата премахването му.

Анонимен
Анонимен
15 септември 2023 15:42
Гост

Най-сетне! След 12 години кражби на ГЕРБ и ДПС.

Анонимен
Анонимен
15 септември 2023 13:45
Гост

ПП-ДБ надлежно си изпълняват заявките, които направиха в изтеклите записи. Изпраха когото трябва, изтъргуваха суверенитета и получиха в замяна… какво? Едно изречение в речта на заминаващия си председател на ЕК и отпадане на пародийния механизъм. Търговските им “умения” изглежда са още по-жалки от политическите, правните и финансовите им такива.

Анонимен
Анонимен
15 септември 2023 13:38
Гост

Какъв значителен успех имат тези, хахахахахахаах, каква реформа какви пет лева, ако измислените им промени паднат в КС, какво са направили, тези хора особено ДБ – ПП си нямат никакво понятие какво е наказателен процес, наказателно право, никакъв практически опит, не са ходили на конкурс, съветниците им и те същите, вездесъщите НПО-та, с какви успехи се гордеят. А този министър „доцент“, който гласува с две ръце противоконституционни решения за КЕВР примерно с това гордее ли се, Христо Иванов колко дела има спечелени в СЪД срещу прокуратурата?!? Общи приказки и клишета, успехи никакви! Освен да реват тук не е Москва и… Покажи целия коментар »

Фики
Фики
15 септември 2023 12:40
Гост

Славов чак се гордее, че решението на ЕК е значителен успех

Жаки
Жаки
15 септември 2023 12:41
Гост

Явно си няма друга гордост човека.

Дими
Дими
15 септември 2023 12:36
Гост

Е, щом са решили, че няма за какво да ни проверяват…

Цветан
Цветан
15 септември 2023 12:38
Гост

И са доволни от правителствата ни…

Проскубания бухал
Проскубания бухал
15 септември 2023 12:31
Гост

При положение, че на власт е сглобката + държавното предприятие, после някой да не каже, че в ЕК не са лицемери.

Симо
Симо
15 септември 2023 12:29
Гост

Чак пък фундаментални и устойчиви реформи в областта на върховенството на правото!

Щерев
Щерев
15 септември 2023 12:25
Гост

Аз не виждам да има особен напредък в борбата с корупцита и организираната престъпност.

Петров
Петров
15 септември 2023 12:26
Гост

Та ние въобще не сме напреднали откакто сме в ЕС.

Анонимен
Анонимен
15 септември 2023 12:16
Гост

Все тая. ЕС си отиде. Остава и да си го признаят официално, което ще стане малко по-късно, че е още неудобно.

Анонимен
Анонимен
15 септември 2023 12:24
Гост

По времето на СССР всеки момент чакахме Западът да се разпадне, а то какво се случи. Сега същото, смешна руска пропаганда, нищо повече.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
15 септември 2023 12:33
Гост

Ем покрай войната в Украйна всеки умнокрасавец тръбеше, че Русия ще се разпадне до година-две, изглежда имаме опит с нагаждачеството и политкоректната омраза.

Разпадът
Разпадът
15 септември 2023 15:45
Гост

Разпадът на РФ ще започне след края на войната. Тогава герберастите, понастоящем симпатизиращи на путлерастите, отново ще станат първи евроатлантици. Ако и те не са се разпаднали дотогава.

Анонимен
Анонимен
15 септември 2023 12:06
Гост

Това е нещо като компенсация за това, че пак няма да ни приемат в Шенген. Друго обяснение няма, т.к. не сме постигнали никакъв напредък и нищо не се е променило, за да се премахва този Механизъм.

Арматурист
Арматурист
15 септември 2023 12:25
Гост

Направо да си го признаем-нищо не става от нас, за съжаление. Продажно, завистливо, предателско, крадливо, мързеливо и всякакво друго „во“ в лош смисъл. Изключенията на ентусиастите индивидуалисти не се броят. За политиците не ми се ще да пиша, че да не се изцапам. ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ЗА ХУБАВАТА ТЕРИТОРИЯ, КОЯТО ИМАМЕ.

Михаил
Михаил
15 септември 2023 12:30
Гост

Прекрасна страна, скапана държава!

Чочо
Чочо
15 септември 2023 12:42
Гост

Управниците ни я разсипаха.

апел
апел
16 септември 2023 12:47
Гост

Да протестираме срещу тези, които ни ги избират!