Арестуваният за търговия с влияние депутат Джейхан Ибрямов е записан да казва, че му трябват милиони за купуване на гласове.

Това обяви прокурор Ваня Стефанова, след като вчера председателката на парламента Рая Назарян и Централната избирателна комисия (ЦИК) свалиха имунитета на Ибрямов, който остана в ареста за 72 часа, а утре предстои прокуратурата да иска постоянното му задържане.

Както вече стана ясно, близкият до Ахмед Доган депутат е обвинен в търговия с влияние, тъй като е поискал 200 000 лева от бизнесмена Мирослав Тодоров, който пък е обвиняем по дело за данъчни измами и беше арестуван през август при акция на МВР и прокуратурата. След това съдът го е освободил от ареста, а прокуратурата не е протестирала това определение. Междувременно обаче Тодоров е казал пред разследващите, че се познава с Ибрямов от 2000 г. и му е предоставял големи суми. След като тази информация е била споделена, разследващите са уведомили антикорупционната комисия, която е започнала разследването, по което пък депутатът беше задържан и вече е обвиняем, а Мирослав Тодоров пък е вече свидетел.

Ибрямов беше арестуван на 2 октомври на паркинг до магазин „Кауфланд“ в София, докато получава предварително белязани 100 000 лева, които са били половината от поисканата от него сума от 200 000 лева, които Тодоров трябвало да му даде. Срещу парите депутатът се ангажирал да окаже влияние над висши служители в Министерството на отбраната и бизнесменът да получи големи обществени поръчки. От прокуратурата днес обясниха, че двамата са имали предварителна среща и допълнителни разговори за уговаряне на сумата и предаването на парите, които са били документирани със специални разузнавателни средства.

„Господин Ибрямов е обяснил, че парите ще използва за купуване на гласове. Сумата, която е казал, че му необходима за това е много по-голяма – милиони левове. На първо време е казал, че му е необходима сумата от 400 000, като е поискал 200 000 от свидетеля и е казал, че другите ще набави по друг начин“, каза днес прокурор Стефанова.

Според нея Ибрямов, макар и изключен от ДПС след раздора между поддръжниците на Доган и на Делян Пеевски, все още има влияние в парламентарната комисия по отбрана, на която е бил и зам.-председател.

„Шест парламента назад е бил в комисията. В този период от време мислите ли, че няма изградени контакти?, Това е обещал и това е казал на свидетеля“, добави прокурор Стефанова.

31
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
05 октомври 2024 6:06
Гост

Да кажеш,че ти трябват пари за избори не е същото като да изявиш намерение за купуване на гласове. Да не говорим,че намеренията за извършване на престъпление, което не е започнало не е наказуемо по НК. Ще се разбере на мярката.

ПОДКУП
ПОДКУП
05 октомври 2024 9:00
Гост

Прав сте колега. Едно е да докажеш подкуп, съвсем друго е да докажеш, че подкупа е предназначен за купуване на гласове. Покупката на гласове се урежда от чл.167 от НК, а подкупът – от членове 301- 307 от НК. Според НК при купуване на гласове се предвижда затвор И глоба, при подкуп се предвижда затвор ИЛИ глоба. Според мен този казус е прекрасна илюстрация за излишната подробност на НК. Личното ми мнение е, че при доказан получен или поискан подкуп наказанието трябва да е пропорционално на подкупа, поискан или получен, независимо от неговата цел. Безспорен факт е, че Ибрямов е… Покажи целия коментар »

Цирк "Ганюландия"!
Цирк "Ганюландия"!
04 октомври 2024 23:05
Гост

Е, поне вече е ясно, че другата седмица ще има номинация за главен прокурор, както и КОЙ стои зад нея, а дали ще изберат поредната марионетка зависи от резултата на „изборите“!

ПОДКУП
ПОДКУП
04 октомври 2024 21:13
Гост

Ибрямов е взел подкупа и не е насилван за което ! Какво бил казал е „слаба ракия“. Ибрямов е толкова виновен, колкото и този, който му го дава без да уведоми службите. В случая ролята на Тодоров е ясна- гледа да „отърве кожата“

Аналогията с Дюлгеров и Иванчева се набива в очи. Набива се в очи и реакцията на коментарите тук и другаде в защита на Ибрямов/Иванчева. Номерът е, че Иванчева е в затвора, а Дйлгеров – не. При Иванчева и Дюлгеров прокуратура вече няма, има съдебно решение. Да чакаме ли коментаторите да „вземат на мушка“ и съда?

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2024 21:19
Гост

Илков, шефа на МВР, тръгнал да гони купуване на гласове в заложни къщи и квартални магазини, даващи на верисия. Ми да си намери и той човек или хора, които да „пропеят“ и да „натопят“ началниците си, без значение за коя партия са ангажирани. Искрено му желая по-успешни действия от операцията му в Лясковец…

физкултурник
физкултурник
04 октомври 2024 21:00
Гост

Това е стар прийом на прокуратурата. Използват някой обвиняем и го карат да свидетелства по определени дела. Така беше и по делото „Килърите“, по което всъщност никакви килъри няма или поне не са установени.Скалъпените дела продължават. Без Цветанов по цветановски.Може би, след 100 години, милицията ще стане полиция, защото полиция има в западните правови държави, тук е милиция, тук е руска губерния.А Дебелян е генерал-губернатор.

Прегрупиране, а!?
Прегрупиране, а!?
04 октомври 2024 20:02
Гост

Без Каскета , по каскетски!

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2024 20:32
Гост

А защо, някой ви е обещал да не се разследват оттук насетне никакви лица от високите етажи на властта или трябва да са лица, само които вие не харесвате?

Любознателен
Любознателен
04 октомври 2024 18:34
Гост

Ако Джейхан беше казал, че е видял извънземни да летят над Витоша, щеше ли прокуратурата да търси НЛО около София?

---
---
04 октомври 2024 18:46
Гост

Вие наистина ли не разбирате , че проблемът са предадените му пари , а не „Витоша“ … или просто това , че Ибрямов е от фракцията на Доган е достатъчно да се приеме , че е натопен .

Проблемът
Проблемът
04 октомври 2024 19:11
Гост

Проблемът е за какво са дадени тези пари – как вчера в документите до НС се твърди, че са за оказване на влияние върху длъжностни лица от МО, а днес – че са избори. Ако взема от някого пари, защото ми трябват за избори, колкото и да са белязани тези пари и каквото и количество да са, това какво престъпление е?

Шишков
Шишков
04 октомври 2024 21:05
Гост

Такива са актуалните указания, дадени от Шишш.Наближават избори, тябват му гласове. Хем отстранява един противник, хем прави пропаганда чрез уж „независим“ орган. За неговите пари за купуване на гласове изобщо никой нищо не споменава. „Обективност“, „безпристрастност“, „неполитизираност“, „обективната истина като принцип“- вятър и мъгла….

---
---
04 октомври 2024 18:33
Гост

Аз мисля , че фактите са реално случили са се . Това , че случаят се свързва с врагуване с Пеевски не значи , че Ибрямов няма връзка с написаното . Това , че Цветан Василев се оплаква от Пеевски , също не значи , че не е направил описаното в обвинителния акт . Аз не съм против разследването на Ибрямов и в търсенето на виновност от всеки , за когото има данни за това . Проблемът е дали прокуратурата има капацитета процесуално да изработи дело , по което не само обвинението , но и защитата ще бъдат политически по-активни… Покажи целия коментар »

Трябват
Трябват
04 октомври 2024 18:18
Гост

И на мен ми трябват милиони, за да си купи някои работи. Това по кой състав от НК е престъпно?

Милиони...
Милиони...
04 октомври 2024 22:08
Гост

Ми изкарай си ги! Само ако са от ПОДКУП като при Ибрямов, гледай да не те закопчаят. А ако са официални доходи, не пропускай да се регистрираш по ДДС.
Приятно пазаруване.

Стоянов
Стоянов
04 октомври 2024 18:15
Гост

ГЕРБ го правят от десетилетие и никой не ги закача. Не

Андропев
Андропев
04 октомври 2024 18:14
Гост

Тая схема е безумна. Ясно е вече и за слепия, че ДПС с години прави това. Сега свинята го доказа. Но и той прави същото. Цинично

Бобчев
Бобчев
04 октомври 2024 17:52
Гост

А на Пеевски хората? Памперса, Цайса и другите

9898
9898
04 октомври 2024 17:43
Гост

Как се използва информация, добита със СРС, срещу лице с имунитет, след като защитата му е свалена чак след ареста?

анонимен
анонимен
04 октомври 2024 17:53
Гост

Няма забрана за подслушване на лица с имунитет.

---
---
04 октомври 2024 18:39
Гост

Ами 9898 не знае . Не е чел или поне не е разбрал написаното .

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2024 17:42
Гост

Целият случай е спорен предвид и случващото в ДПС

Чичо Сам
Чичо Сам
04 октомври 2024 17:42
Гост

Този Ибрямов толкова ли не се е усетил, че това може да му го спретне доскорошният съпредседател? И точно от авера си, който до вчера е бил в ареста да иска пари…Малко прекалено глуповато.

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2024 19:13
Гост

Кск да се усетиш, като от 20 години вземаш пари срещу влияние и никога не е имало проблеми.

123
123
04 октомври 2024 17:35
Гост

Ех, таз прокуратурата как все се сеща да бори корупция само с противници на Пеевски, бе. И пак не успява, макар често нарочените да имат за какво да бъдат хванати.

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2024 17:32
Гост

Няма да видим такива акции срещу хора на Пееф

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2024 19:20
Гост

България не е страна,в която прокуратурата може да застане срещу всички силни на деня с корупционни прояви, защото и тя ще падне жертва. Все някой, който олицитворява държавата, трябва да й застане зад гърба. В случая това е Делян Пеевски. По добре един лош, а не само лоши на власт.

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2024 17:31
Гост

Не трябва ли санкция на НС за имунитета

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2024 17:31
Гост

Освен казаното, трябват и доказателства

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2024 17:30
Гост

Хубаво, но все рака стои въпросът с използваните СРС

Наблюдател
Наблюдател
04 октомври 2024 17:34
Гост

Няма значение, не се гони присъда.