Съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров е внесъл молба в Софийския градски съд (СГС), с която е поискал да бъдат вписани решенията на Централното оперативно бюро (ЦОБ) на партията от края на август, с които другият съпредседател Делян Пеевски и още седем души бяха изключени от ДПС.

От съда съобщиха днес, че делото е докладвано на съдия и предстои в едномесечен срок да бъде разгледано в открито съдебно заседание.

Заседанието на ЦОБ на ДПС се проведе в т.нар. сарай на Доган в Росенец, преди той да бъде принуден да го напусне. Тогава приближените на почетния председател на ДПС съобщиха, че са взели решение за освобождаването на Пеевски като съпредседател на партията и за изключването му от ДПС. На това заседание бяха изключени от партията и Халил Летифов, Искра Михайлова, Йордан Цонев, Хамид Хамид, Станислав Анастасов, Радослав Ревански и Ертен Анисова.

Като мотиви за решенията на ЦОБ бяха посочени посочени „системното нарушение от посочените лица на Устава на партията, неизпълнението на решенията на Националната конференция, на колективните органи на партията и на Почетния председател на ДПС“.

Отговорът на Делян Пеевски още тогава беше, че решенията са нелегитимни, защото не е имало кворум за заседанието на ЦОБ. Лоялните на Доган от ДПС пък казаха, че решението е било негово, а когато ЦОБ само потвърждава решение на почетния председател, важат различни правила и кворумът е различен.

В началото на седмицата беше проведено и разширено заседание на Централния съвет на ДПС, на което той потвърди решенията на ЦОБ за изключване и отстраняване от ръководните органи на партията на Пеевски и останалите 7 души.

Междувременно, днес Делян Пеевски обяви, че почетният председател на ДПС Ахмед Доган и всички от фракцията му вече не са част от партията, тъй като на вота ще участват в листите на друга формация – Алианс за права и свободи. Затова, според Пеевски, нямало и никакво значение искането им за неговото заличаване.

„Няма никакво значение какво внасят тези отцепници, след като вече не са част от ДПС“, каза Пеевски, който пък ще се яви на изборите с ДПС – Ново начало.

26
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
25 септември 2024 22:42
Гост

Съдът е. На пеееф бре. Ще го махнат, ама на 30 февруари хахахаха

Анонимен
Анонимен
25 септември 2024 14:03
Гост

Повече ме притеснява, че копейката има шанса да влиза с години в парламента и да мъти водата на демократичния извор. Дето и без това е размътена от мутрите

Кирил
Кирил
25 септември 2024 14:03
Гост

Е, щом не е имало кворум за заседанието на ЦОБ.

Стоил
Стоил
25 септември 2024 14:04
Гост

Решенията са нелегитимни.

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
25 септември 2024 21:04
Гост

Какво друго очаквате от демократична партия с почетен султан?

Анонимен
Анонимен
25 септември 2024 14:03
Гост

И в същото време докато тия се борят за власт, ГЕРБ се скатава да види какво ще стане, ПП/ДБ си остават неадекватни то имаме една изрожденска про путинска партия, която се опитва да прокарва мракобесни и тоталитарни закони в България. Заплашва със саморазправа ако нв си съгласен с тях. Радикализира.

Анонимен
Анонимен
25 септември 2024 14:02
Гост

Да видим. Ма ме съмнява да прецакат свинята. Той е връзкар с пари

льольо
льольо
25 септември 2024 15:21
Гост

Може, но в случая просто е прав.

Анонимен
Анонимен
25 септември 2024 15:44
Гост

Не е сигурно. При изключване на член той не участва в гласуването, съответно не участва и в кворума.

Лаик
Лаик
27 септември 2024 9:51
Гост

Дали не участва или и да участва в случая решението е в нарушение на устава. Изискат се 16 плюс 1 , а са били 14.
Тоест както и да се добавя още 1 пак не са дори 16. Аритметиката още не са я променили за разлика на историята😀

Анонимен
Анонимен
25 септември 2024 14:01
Гост

Голяма пара се разиграва и няма как. Няма как просто

Лаик
Лаик
27 септември 2024 9:57
Гост

В НК да се запише наказание за купуване на гласове лишаване от свобода … 20 години. То си е убийство 😁 на държавноста и промяна на управлението чрез влияние с пари и особено при работодатели със заплахи. Един тартор да окошарват с с дело разгледано за два месеца и купувачите ще бягат като дявол от тамян 😃.
Купуването е смяна или опит за смяна на управлението по непозволен ред и трябва да е престъпление срещу държавата.

Анонимен
Анонимен
25 септември 2024 14:01
Гост

Простотия. Край няма. А никой не се бори за политики. Само за влияние и власт

Анонимен
Анонимен
25 септември 2024 14:00
Гост

Трагично. Ма дано се затрият и двете ДПСта. Лошото е, че партията уж на нормалните соеви не може да се възползва изобщо от ситуацията

Анонимен
Анонимен
25 септември 2024 14:00
Гост

До къде я докарахме. Да подкрепям противния ми от години мазен Доган.

Лаик
Лаик
27 септември 2024 10:09
Гост

Прокуратура и полиция доказаха, че лидерите на партии никога няма да пострадат трайно. Всеки знае за всеки и омертата на мафията е да се мълчи или борбата е само с блябосване от телевизора. Нали се сещате защо прокуратурата не поиска от съда обиски на сараите или защо полицията не влезе по неотложност. На кмета на 20 милионен Ню Йорк преди дни направили обиск 10 агенти от ФБР, но агент Сава е недосегаем. Мафия имитираща демокрация. Хайде сега си представете че агент Сава има скътани десетки милиони и се прави на ощипана стара мома и май без зъби вече. Е, и… Покажи целия коментар »

Заки
Заки
25 септември 2024 14:00
Гост

Да го махат! Няма повече работа там.

Асенов
Асенов
25 септември 2024 14:00
Гост

Запънал се е като магаре на мост.

Анонимен
Анонимен
25 септември 2024 14:00
Гост

Пеевски е едно рЕдко лай-о.

Анонимен
Анонимен
25 септември 2024 13:59
Гост

ДС тариката е измислил нещата. Не го мислете. Като типичен ДСеец плюе и бълва, пе другите били от ДС.

Анонимен
Анонимен
25 септември 2024 13:59
Гост

Ма съда ако е на Пеевски…

Филип
Филип
25 септември 2024 13:57
Гост

Продължават с цирковете.

Смях в залата
Смях в залата
25 септември 2024 13:54
Гост

От правна страна спорът е смешно елементарен. По устава на ДПС няма никакви такива правомощия на „почетния председател“, нито изключения от изискуемия квором, който самата партия си е гласувала да е такъв. Сори, Соколче, Пеевски те надигра.

Анонимен
Анонимен
25 септември 2024 15:46
Гост

При изключване на член той не участва в гласуването, съответно и при формиране на кворума.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
25 септември 2024 13:45
Гост

Интересен казус се заформя и сега предстои да видим дали почетната титла на Сокола не е протоколна, ами изпълнена с реално съдържание, т.е. конкретни правомощия, а що се касае до специалния кворум на ЦОБ, това ми изглежда леко нагласено, колкото да мине решението за отстраняване на Феномена.

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
25 септември 2024 21:07
Гост

Да де, ама фигурата почетен султан влиза в устава едва наскоро. Ако съдът реши, че промяната на устава е нелегитимна, може да се окаже и специалния кворум леко неуспешен. Битката на пачките с правНоподобни доводи продължава…