Депутатът от ДПС Димитър Аврамов е осъден условно на една година затвор с 3-годишен изпитателен срок за подкуп и търговия с влияние. Това реши Софийският градски съд по делото срещу Аврамов, чието последно разглеждане от първата инстанция продължи 5 години.

Осъден на 6 месеца затвор като негов помагач е и Методи Петков. Третият подсъдим – Владимир Чернев, е оправдан. Присъдата не е окончателна и подлежи на жалба и протест пред Софийския апелативен съд.

Аврамов беше арестуван още през юли 2012 г. По онова време той беше депутат от ГЕРБ, но след задържането веднага беше изключен от партията. През 2016 г. Софийският градски съд го оправда, но година по-късно апелативният съд отмени оправдателната присъда и върна делото на първата инстанция поради съществени нарушения. През 2017 г. Аврамов отново влезе в Народното събрание, но този път от листите на ДПС. След това отново беше искан имунитетът му, за да продължи делото срещу него, вече в спецсъда.

Според обвинението Аврамов е поискал от арендатора Светослав Илчовски на пет пъти общо 220 000 лева и право на ползване на земеделски земи, а след това е приел 100 000 лева, за да упражни влияние върху длъжностни лица, за да уреди проблем с други обработваеми земи. Името на бизнесмена Илчовски нашумя отново преди три години, когато беше изслушван в парламента и разпитван в прокуратурата заради твърденията му за търговия с влияние, рекет и корупция при управлението на ГЕРБ. Той твърдеше, че е бил принуждаван от близки до Бойко Борисов да не купува земеделски земи, да продава продукцията си на занижени цени, а „Напоителни системи“ го изнудвали да плаща рекет, ако иска да получи вода за насажденията си.

Депутатът от ДПС беше обвинен, че обещавал да упражни влияние върху директорката на Областната дирекция „Земеделие“ Зорница Александрова, за която твърдял, че е негов човек и ще уреди проблемите на бизнесмена.

Илчовски бил арендатор на земеделски земи в Монтанско. С други фирми имали сключено споразумение за разпределянето на земите, които обработват. Тъй като споразумението не било официално регистрирано в Областната дирекция „Земеделие“ в Монтана, законът задължавал шефката на дирекцията да издаде заповед за служебно разпределение на площите. Така земите, засети и обработвани от Илчовски, отишли при друга фирма, която тръгнала да събира продукцията на бизнесмена. Намесила се полиция, която предотвратила навлизането на комбайни. В спора се намесил и Димитър Аврамов, който срещу пари и земи, обещал на Илчовски да уреди проблема.

Наред с това депутатът казал, че ще упражни влияние и върху началника на полицията в Монтана Даниел Псалтиров за осигуряване на полицейска охрана и достъп до земите, обработвани от фирмата на Илчовски, по време на жътвата на реколтата от рапица.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
yemeb57672
yemeb57672
21 март 2024 6:33
Гост

Excellent information on your blog, thank you for taking the time to share with us. Zaxby’s Shrimp

dofa
dofa
20 март 2024 4:08
Гост

Актуализирайте информацията за сигурност всеки ден wordle unlimited free

Пеналист
Пеналист
19 март 2024 15:13
Гост

Жалко, че е само един. Цялата партия ДПС, и това не би било неправилно да се каже, представлява едно търговско или по-скоро търгашеско дружество, обсебено от санкционираният по глобалният акт „Магнитски“ Делян Славчев Пеевски. Ако имахме прокуратура, това държавно предприятие отдавна да е изчезнало от хоризонта. Но нямаме прокуратура, имаме „семейството“. Ходи пеша, това е положението!

Анонимен
Анонимен
19 март 2024 11:38
Гост

Политическата ангажираност на ЛЕКС ми идва в повече. Занимават ни с това, как един някой се опитал да прибере посевите на друг някой и ролята на бивш депутат. Без да влизам в полемика за виновност и невинност по презумция, считам че има и по важни събития от днес: „СИСТЕМНИ НАРУШЕНИЯ И РЕДИЦА ПРОПУСКИ СА УСТАНОВЕНИ ПРИ ПРОВЕРКАТА НА ДЕЙНОСТТА НА СОФИЙСКАТА РАЙОННА ПРОКУРАТУРА“ „Прокурорите дори са се произнасяли по дела от компетентност на горестоящата Софийска градска прокуратура, което е нарушение на закона. Констатирано е, че по едно конкретно досъдебно производство прокуратурата „е използвана и като инструмент за решаване на чисто… Покажи целия коментар »

Виктор
Виктор
19 март 2024 10:45
Гост

Депутат! Той си е чист рекетьор.

Димо
Димо
19 март 2024 10:40
Гост

Най-накрая!

Асен
Асен
19 март 2024 10:40
Гост

Чакай да видим какво ще стане след обжалването.

Бошкев
Бошкев
19 март 2024 9:14
Гост

Трагедия. Нищо ново.

Добра Игра
Добра Игра
19 март 2024 9:13
Гост

Е, наигра се.

Анонимен
Анонимен
19 март 2024 9:13
Гост

Нищо ново. А тия сега имат претенции да са фактор в управлението на страната. Но те са фактор винаги. Просто са в сянка за да се облажат и да си плащат после на хората по южна България и североизточна

Анонимен
Анонимен
19 март 2024 9:13
Гост

Ох горкия. Ще го съжаляваме, как не

Анонимен
Анонимен
19 март 2024 9:12
Гост

Трагедия

Анонимен
Анонимен
19 март 2024 9:12
Гост

Е, като се има предвид, че Пеевски е санкциониран по Магнитски, а Доган си правеше какво ли не в страната…какво да говорим?

Анонимен
Анонимен
19 март 2024 9:11
Гост

Половината ДПС са си престъпници

Манго
Манго
19 март 2024 9:08
Гост

Заглавието трябва да бъде променено от депутат на чист мангал! Каквито са повечето в тази партия!

Прокурор СРС
Прокурор СРС
19 март 2024 9:06
Гост

Да,бе, Софийски градски съд го бил осъдил !?СГС в практиката си може да осъди само някой, извършил битово убийство и останал на местопрестъплението, за да разкаже как го е убил пред съдия. Това е само някой от спеца.

Didier
Didier
19 март 2024 8:09
Гост

Здравейте г-н/г-жо

Аз съм индивидуален финансов експерт, който мога да ви дам бърз заем, вариращ от €2000 до €7,000,000,00 при лихва от 2% с условия, които ще улеснят живота ви.
Така че, ако имате нужда, не се колебайте да се свържете с нас на следния адрес.
Имейл: didierdf93@ gmail.com
Имейл: didierdf93@ gmail.com
Телефон за WhatsApp: +33644681046

Проскубания бухал
Проскубания бухал
19 март 2024 8:00
Гост

Добро утро.