Обсъждахме да премахнем фигурата на главния прокурор в новата конституция. Вие не смятате ли, че тази фигура тежи на обществото“. Това заяви депутатът от ДПС Делян Пеевски след среща в парламента с представители на ПП-ДБ и с министъра на правосъдието Атанас Славов по повод готвената конституционна реформа.

Пеевски заяви, че от ПП-ДБ са се запознали с проекта за промени на Конституцията на ДПС като призна, че той е остарял, защото е писан преди година и половина (какви са те виж тук).

Обсъждахме с г-н Иванов (съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов – б.а.) да премахнем фигурата на главния прокурор като цяло – да я няма в новата Конституция. Това бяха базово обсъжданията. Нека да не говорим повече, нека видим и техните предложения и ще обявим нататък, когато почне да работи комисията. Предложението за премахване на фигурата на главния прокурор дойде от ПП-ДБ. Ние ще мислим върху това, но по-скоро ще бъдем съгласни“, каза още Пеевски.

Той допълни, че все още не е видял предложенията за конституционни промени на ПП-ДБ. Отбеляза, че ДПС ги очаква и когато ги получи, тогава ще ги коментира.

Всички имат проекти, ще седнем и ще работим по всички. Трябва да намерим общо съгласие. Никой не може да доминира тази комисия или тази Конституция. Това е Конституцията на България и трябва да я направим заедно.  Нека всички си дадат проектите. Това може да стане само с пълно съгласие от всички партии, които ще подкрепят бъдещата конституция. Надявам се да са повече“, заяви Делян Пеевски.

Надежда Йорданова от ПП-ДБ също посочи, че има идеи въобще да се заличи институтът главен прокурор. „Така че разговорите продължават. Общото, което обединява позициите, е, че настоящият институт на главен прокурор, който фактически съдържа в себе си безконтролна власт, ще бъде изцяло променен и няма да продължи да съществува“, изтъкна Йорданова.

По думите ѝ вървят разговори и с ГЕРБ-СДС: „Аз съзнавам, че не са особено структурирани. Ще положим всички усилия да бъдат в следващите дни. Трябва да обсъждаме концепции и идеи. Не може всяка неформална среща да приключва с резултат“.

Министърът на правосъдието Атанас Славов допълни, че разговори се водят с всички партии като заяви, че в процеса по конституционни промени трябва да участват всички. „Нашата формация води разговори и с ГЕРБ, и с ДПС, а вярвам – и с другите политически партии, за да има мнозинство за сериозна конституционна реформа. За съжаление опитите за разговор по темата с БСП, след като г-н Крум Зарков и г-н Явор Божанков вече не са в БСП, удрят на камък. И Зарков, и Божанков бяха лидерите на идеята за конституционна и съдебна реформа. Откакто те не са активни, е много труден този разговор“, сподели Славов.

Той обясни, че една от целите е в Конституцията да бъде разписан механизъм за отстраняване на главния прокурор, който да не зависи от „временни мнозинства във ВСС“.

39
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ad nauseam
Ad nauseam
18 юни 2023 17:24
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Адвокат
Адвокат
11 юни 2023 15:13
Гост

„Борбата с Корупцията в България трябва да се води рамо до рамо с онези, които подозираме в корупция.“

Да не съм ви чула да се подигравате на нашите либерални остриета, че били обикновени, безпринципни тарикати, а ССБ били лицемерни джендъри!

Анонимен
Анонимен
11 юни 2023 17:34
Гост

Свободата е робство.

Шиши- некоронован крал на правото
Шиши- некоронован крал на правото
10 юни 2023 23:41
Гост

Със сигурност Шиши в предишния си живот ще е участвал в създаването на Търновската конституция, а в по-предишна своя реинкарнация той е полагал основите на Римското право…
Няма как иначе да си обясним гениалността на Шиши в правната наука

Анонимен
Анонимен
11 юни 2023 18:04
Гост

Разбира се, че има как. Югозападният университет е родил най-проявените юристи последното десетилетие. Всички настоящи юридически гении са излезли или от там или от Симеоново.

Анонимен
Анонимен
10 юни 2023 22:39
Гост

Да се започне с премахването на Пейо от парламента, ДАнс и всяка друга държавна институция за която си помисли. Тръгнал Пейо другите да премахва…

Анонимен
Анонимен
10 юни 2023 21:57
Гост

Направо да изменят главата за съдебната власт така:съдебната власт независимо се управлява от министъра на правосъдието, който следи за интереса на управляващото мнозинство и избрани на случаен принцип депутати.

Държава мечта
Държава мечта
10 юни 2023 17:27
Гост

Чиста работа. Даже да се махне и прокуратурата,следствието,полицията изцяло. Предлагам и НК и НПК да се отменят та да си крадем и мародерстваме е на воля. А в чест на някои пикливи депутати можем да отменим и указа за борба с дребното хулигаство. Въобще в държава като нашата термина престъпление трябва да се махне. Това се превърна в норма на държавно и управленско ниво. Да го легализираме и толкова. Май само така може да станем държава без престъпност…

Анонимен
Анонимен
10 юни 2023 14:29
Гост

Идеята е безумна. С последните изменения отделиха следствието от прокуратурата и възложиха методическото ръководство на директора на НСлС. Като махнат главния прокурор, кой ще осъществява методическото ръководството в прокуратурата.

отврат
отврат
10 юни 2023 22:50
Гост

Как КОЙ – Пеевски

Смешен плач
Смешен плач
10 юни 2023 13:20
Гост

Прокуратурата без Гешев не може ли да работи?!?! Според ревящите в коментарите, а и от наблюденията ми в последните 3 години – явно не… е значи освен Гешев и всички прокурори трябва да бъдат отстранени. Трябва тотален рестарт на органите, осъществяващи наказателната политика на държавата, и чисто нови прокурори – по РУ-тата на МВР, с тотален съдебен контрол на евентуалните глупости, които могат да сътворят.

Анонимен
Анонимен
09 юни 2023 23:28
Гост

Евала ти Шише, ама как го направи! Заедно с Ристьо и Безнадеждната нова конституция пишат. Оти ручахке жанета до сега на площада да викаме Кой! Свой!

345
345
09 юни 2023 22:06
Гост

Значи разбиват мечти, аз очаквах Христо Иванов и Пеевски на ротация като главни прокурори, а то кво излезе, няма да има такъв!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
09 юни 2023 21:06
Гост

Как сте, банда промянаджии, купонът върви ли,а? Прането е на макс, че и омекотител ще има, а петната ще се изчистят все едно не ги е имало – Ариел за бяло и Ленор с Кококолино репички да ядат, вместо да оставят Гешев да ги изтърка със сапуна за пране, сега ще гледаме сълзи и сополи на разкаяла се „политически боклук“.

Коалиция на абсурда...
Коалиция на абсурда...
09 юни 2023 18:03
Гост

„И дойдоха времена нелепи, крадци да управляват слепи!“
– Радой Ралин

Но всичко е точно!
Но всичко е точно!
09 юни 2023 17:52
Гост

Пее.ски – гласът на Продължаващата Подмяна от ПосолствоТо!

ЯВНО ТОЙ е вече РезидентЪт на янките в България, а Бойкикевите са прости изпълнители на волята им.

Не е виц
Не е виц
09 юни 2023 17:10
Гост

Христо Иванов и Делян Пеевски пишат новата българска конституция, Асен Василев и Румен Спецов разпределят парите в държавата, Румен Радев и Костадин Костадинов определят външната ни политика, Шоуто на Слави тече от парламентарната трибуна, БСП и Руди Гела са опозиция, а ГЕРБ отговарят за ресор „Архиви“ в кабинета на Кирил Петков и Ицо Хазарта.

Не е виц.

Киро и Лена = ВНЛ
Киро и Лена = ВНЛ
09 юни 2023 16:43
Гост

Спомняте ли си, че имаше един нисичък господин, който беше наричан Барни Ръбъл, който за една седмица направи цяла нова конституция? И тогава всички му се смяха. Сега какво имаме през 2023? Сега имаме Пеевски, който ще прави поправките в конституцията. Това е безумие!
Христо Иванов направи една жертва някога, влезе в кабинет на Борисов и когато видя, че това е измама, той публично подаде оставката си. Каква гаранция чухте от професор Денков вчера – Ако споразумението им не сработи по обявения начин, че ще си подаде оставката. Ами ние вече това ядене го ядохме веднъж.

ПП ни предадоха
ПП ни предадоха
09 юни 2023 16:35
Гост

Оказа се, че през 2020 г. се бунтувахме по улиците на България, за да може: Борисов да е на свобода, Пеевски да променя конституцията, Гешев да е спасител на нацията, Кирил Петков начело на „опозицията“, Слави да раздават акъл, а старите мошеници да ни управляват

Анонимен
Анонимен
09 юни 2023 23:07
Гост

Добрутро свате. Кат ви писахме Че ПП са боклуци навремето драскахте минусите. Сърбайте сега каквото сте надробили

Шизофренията на ПП
Шизофренията на ПП
09 юни 2023 16:05
Гост

Исторически факти: 2019: ППДБ се молят на Румен Радев, който е назначен от Путин, да наложи вето за решението за назначаване на Иван Гешев като главен прокурор, който е подкрепен от ГЕРБ, БСП и ДПС, които също са назначени от Путин. 2020: ППДБ протестират с БСП, Румен Радев и Възраждане, които са назначени от Путин, срещу ГЕРБ и Бойко Борисов, който е васал на Путин. 2021: ППДБ гласуват за Румен Радев, който е назначен от Путин, защото е натовски генерал, за да надвие назначения от Путин и ДПС ректор на Софийски университет. 2021: ППДБ правят правителство с БСП, които са… Покажи целия коментар »

Но всичко е точно!
Но всичко е точно!
09 юни 2023 17:54
Гост

А ти си Човек на янките?! Нали?!

Сестрите … Бързооооооо!!!

Анонимен
Анонимен
09 юни 2023 15:59
Гост

Така е- като няма кой да обсъди неговото премахване- той ще премахва

ПП са позор
ПП са позор
09 юни 2023 15:57
Гост

ПП задават в Пеевските врътки всеки следващ час. Легитимират го и го перат с омекотител. Малко беше коалицията с ГЕРБ, ами сега и Пеевски.

Хари
Хари
09 юни 2023 15:55
Гост

Голям мерак да ни преправят Конституцията.

Симеон
Симеон
09 юни 2023 15:56
Гост

Само да не я сътворят като предишните ентусиасти „на крак“.

Анонимен
Анонимен
09 юни 2023 15:51
Гост

Въпросът е малко спорен дали не е за ВНС, Мястото на прокуратурата е в системата на съдебната власт. Всеки опит за ПРЕСТРУКТУРИРАНЕ, разчленяване и прехвърляне на една част от прокурорската институция извън рамките на съдебната власт или свиване на нейните основни функции само до един от способите, чрез които тя сега осъществява основната си задача, ще състав лява промяна във формата на държавно управление и може да се извърши единствено от Велико народно събрание (Р.№ 8/05 г. на КС по к.д. 7/05 г.). Но то това им е стила като не знаят какво и как да направят, щот просто не… Покажи целия коментар »

Щерев
Щерев
09 юни 2023 15:51
Гост

На този мястото му е в затвора, а не да дрънка публично гшупости.

Димитров
Димитров
09 юни 2023 15:49
Гост

Престъпник обсъжда… Престъпник!

Чинков
Чинков
09 юни 2023 15:48
Гост

Маааалееее

Стомнева
Стомнева
09 юни 2023 15:47
Гост

Ма глупости бе

Анонимен
Анонимен
09 юни 2023 15:47
Гост

Той ли е най-читав по тия теми

Анонимен
Анонимен
09 юни 2023 15:46
Гост

Успех в махането. Едва ли е законно

Анонимен
Анонимен
09 юни 2023 15:46
Гост

Айде, айде. Пеевски е проблем само за медийна група Капитал. За обикновените помаци си е герой. Кампания не плаща, той ходи по градовете. Дарява много

Фики
Фики
09 юни 2023 15:52
Гост

Ще дарява като има. Да не ги е изкарвал с честен труд, или да е спестявал от банички.

Анонимен
Анонимен
09 юни 2023 15:44
Гост

Не е зле да се мисли повече

Анонимен
Анонимен
09 юни 2023 15:43
Гост

Абе както сам каза :Лакърдии

Анонимен
Анонимен
09 юни 2023 15:43
Гост

In Peevsky we trust

Анонимен
Анонимен
09 юни 2023 15:42
Гост

Браво. Пеевски е пич