Даниела Талева ще продължи да бъде ad hoc прокурор, който разследва главния прокурор и неговите заместници, защото все още има висящи преписки, по които се работи. Това стана ясно на заседанието на Прокурорската колегия днес.

Според чл. 411, ал. 5 от Наказателно-процесуалния кодекс „В случай, че в 6-месечен срок от съобщението по ал. 1 възникнат и други законни поводи за образуване на досъдебно производство за извършено престъпление от главния прокурор или случаи по чл. 212, ал. 2, те се разглеждат от прокурора по ал. 4. Ако в този срок е отказано образуване на досъдебно производство, не са налице други законни поводи или е прекратено образуваното наказателно производство, след изтичането на този срок прокурорът за разследването на престъпления, извършени от главния прокурор, се възстановява на заеманата преди това длъжност като съдия“.

Талева встъпи като прокурор, разследващ главния прокурор, на 7 декември 2023 г., т.е. шестте месеца изтекоха на 7 юни.

В тази връзка днес Огнян Дамянов съобщи, че са получили справка от Талева, според която през 2023 г. при нея са постъпили 10 преписки, а през 2024 г. – осем. Пет от тях са решени като по четири е поставен отказ, а по една е образувано досъдебно производство. То обаче е прекратено поради липса на престъпление.

От останалите 13, шест са били изпратени на други прокуратури по компетентност.

Остават седем, като шест преписки ще бъдат приключени този месец (една от тях е по казуса с „Осемте джуджета“), а последната (по сигнала на бившия премиер Николай Денков във връзка с казуса с Агенция „Митници“ и срещата на бившия главен секретар на МВР Живко Коцев с и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов) – най-рано през август 2024 г.

Поради което и с оглед разпоредбата на чл. 411а, ал. 5 от НПК не следва Даниела Талева да бъде възстановена като съдия, тъй като към моментна при нея има висящи преписки“, каза Дамянов. Така кадровиците единодушно приеха за сведение справката.

Наред с това днес членовете на Прокурорската колегия изслушаха и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов за годишния доклад за дейността на държавното обвинение през 2023 г.

Сарафов посочи, че през последните години сякаш се измества тежестта в процеса по отношение правомощията и правата на обвиняемия за сметка на тези на пострадалия.

Законодателят ограничава методите и способите за събиране на доказателства за сметка на правата на обвиняемия. Трябва да има превес на правата на обвиняемия, но държавният интерес гласи прокурорските органи да имат достатъчно аргументи, методи и способи да събират доказателства с оглед провеждането на ефективно и бързо разследване“, каза Сарафов.

Други предложения за законодателни промени са свързани с вещите лица. Сарафов изтъкна, че наказателните производства се бавят основно поради липсата на експерти.

Валидни остават предложенията да бъде обсъдено създаването на Централизиран експертен орган и формиране на щатни звена, които трайно да работят за високо квалифицирани специалисти в целия спектър от вещи лица, защото сега те са недостатъчни и не покриват нуждите за бързина и качество на правораздаването“, обясни Сарафов. Идеята е този орган да бъде към Министерството на правосъдието и да отговаря за подбора, обучението, да се създаде архив и др.

Иначе през 2023 г. прокурорите са работили по 291 281 преписки и 238 263 досъдебни производства, участвали са в 141 301 съдебни заседания. Новообразуваните дела са 89 580, от тях 72 934 са досъдебните производства по общия ред, а бързите са 16 646.

Приключени са 95 471 производства, прекратени са 31 000. Внесените обвинителни актове са 14 271, споразуменията са 11 115, а предложенията по чл. 78а от НК – 2583.

Приоритетите на прокуратурата за тази година ще са насочени към ефективна работа по досъдебните производства за престъпления със смърт, включително и транспортните. И още – срещу организираната престъпност, тероризма, корупцията, домашното насилие, престъпленията от омраза, прането на пари и трафика на хора.

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
jealous
jealous
13 юни 2024 22:07
Гост

Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:–- https://use.my/arctik

RRR
RRR
12 юни 2024 22:49
Гост

Естествено никой няма да коментира, че и тя я свърши същата, както и истинските прокурори преди нея – било от специализираната прокуратура, било от СГП. За сметка на това с години ни облъчваха, че механизмът за разследване на главния прокурор е светая светих на правосъдието у нас, пробутваха си законопроектчето пред всички останали и шумаха ли шумяха по медиите! И каква стана тя? „Планината“ и мишка не роди! Да излязат сега Христо Иванов, Надежда Йорданова, Иван Демерджиев, Емил Дечев и сие и да обяснят – защо резултатите са същите при „гениалното“ им творение? Кога ще видим истински резултати и реформи,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
13 юни 2024 7:43
Гост

Всички, които изброихте са продукт на гласоподавателите, които многоооо ги харесваха и мнгооооо искаха да се отстрани Гешев. Сега няма ли да искат същото, защото както се видя малка част от сигналите са срещу него.

Анонимен
Анонимен
12 юни 2024 20:29
Гост

Скина се таз жена, ей! Няма ли да я поощрят, колко работа отхвърли!

Пародия
Пародия
12 юни 2024 17:00
Гост

Толкова от тази убавица – мести и разчиства преписки на бюрото. Половината – с откази, другата – по компетентност. И не бърза да сдава поста, че за нищо работа бонуси дават.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
12 юни 2024 14:52
Гост

Я, колко находчив начин да държиш точно определен предвидим/твой човек на временно-постоянната длъжност ad hoc прокурор да стои като запушалка на ке*еф и да не позволява миризмата да се разпространява наоколо.

Поредната протестърска недомислица, с която може да се злоупотреби като заринат този нов орган със „законни поводи“ за започване на разследване.

П.С. Първоначално никой не искаше да се кандидатира за този пост, но мъдрият Проскубан бухал прогнозира, че много скоро това ще се промени, предвид потенциала за скоропостижно материално облагодетелстване на всеки, пожертвал се да стане послушна „запушалка на нужника“.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
12 юни 2024 15:18
Гост

Въпрос за начинаещи:
Кой се очертава да се задържи по-дълго на поста си – и.ф. главен прокурор или ad hoc прокурора , който го разследва?

а) първият, защото и.ф. всъщност означава „императивно фиксиран“;
б) вторият, понеже съдебната система е тромава;
в) и двамата, тъй като ad hoc обвинителят е акцесорен (ненужен) appendix vermiformis (чревен придатък) на colon ascendens (дебелото черво).

#НеНаTaпатаНаКен*фа

Анонимен
Анонимен
12 юни 2024 13:42
Гост

лекс да напишете новина за новия апелативен прокурор на София? Или това не е новина.

Кънчев
Кънчев
12 юни 2024 13:07
Гост

Кога това недоразумение Сарафов ще бъде сменен?

Чавдар
Чавдар
12 юни 2024 13:06
Гост

Приоритетите на прокуратуратa са същите като всяка година.

Петров
Петров
12 юни 2024 13:07
Гост

И отново само празни приказки.

Мишев
Мишев
12 юни 2024 13:06
Гост

Защо тепърва от тази година приоритетите на прокуратурата ще са свързани ефективна работа по досъдебните производства за престъпления със смърт, включително и транспортните и още рещу организираната престъпност, тероризма, корупцията, домашното насилие, престъпленията от омраза, прането на пари и трафика на хора? Миналата година какви са им били приоритетите, ако не тези?!

Калинин
Калинин
12 юни 2024 13:03
Гост

Централизирания експертен орган е добра идея на теория, каква ще е рализацията обаче ме тревожи!

Стефан
Стефан
12 юни 2024 13:03
Гост

Mного висящи дела има.

Стоил
Стоил
12 юни 2024 13:02
Гост

Безспорно има нужда от законодателни промени.

Milanova
Milanova
12 юни 2024 13:02
Гост

Пак общи приказки от Сарафов… най-ни бива общи приказки да редим.

Аврамов
Аврамов
12 юни 2024 13:01
Гост

А защо липсват експерти? Дали не е защото както в много сфери в България, за да се търси новото лице, първо някой от старите трябва да умрял…

Evgeniy
Evgeniy
12 юни 2024 12:57
Гост

Защо има толкова висящи дела тази жена, не се оправя ли?!

Алин
Алин
12 юни 2024 12:56
Гост

Докато такива като Сарафов и Гешев са начело на нещо тази държава няма как да се оправи

Evgeniy
Evgeniy
12 юни 2024 12:58
Гост

Аз не знам дали напоследък тези не са ни най-малкия проблем, то всичко е прогнило и няма кой да го разчисти

Михаил
Михаил
12 юни 2024 13:04
Гост

A сега с Боко съвсем я втасахме.

Лозан
Лозан
12 юни 2024 12:56
Гост

Mного лошо, че се измества тежестта в процеса по отношение правомощията и правата на обвиняемия за сметка на тези на пострадалия.

Щерев
Щерев
12 юни 2024 12:58
Гост

Хората и без това губят вяра в правосъдието ни.

Анонимен
Анонимен
12 юни 2024 12:55
Гост

Такива са маскари всички, че нямам думи!