Нека да поясня – голямото зло е купеният вот, независимо за чия партия е. Голямото зло не е само резултат от престъпление и то ненаказано. То е резултат от народопсихологията предимно на простите и необразовани хора, на които не им пука – не им пука и за тяхното бъдеще.

Жалко е, че и част от по-бедните студенти също са готови да продадат гласа си. Продават срещу мизерни пари, които ще похарчат за ден, без да мислят за последиците, без да мислят за другите. Ето защо хората, които продават гласа си, са не само престъпници, те са и социални отрепки.

А малкото зло си го знае всеки и за всеки може да е различно. Но ако не гласувате за вашето най-малко зло, процентът на голямото зло ще стане много по-голям и то ще овладее страната ни.

Според проучване на Галъп между 500 и 600 хил. човека са готови да продадат гласа си. Това са 10% от всички имащи право на глас. Ако тези хора бъдат изнамерени и купени и ако гласуващите са около 2 млн. души, тогава тези с купените гласове ще бъдат 25%, т.е. ще бъдат най-голямата партия в парламента и вероятно ще управляват държавата.

Сред тези, които са решили да гласуват, процентът на готовите да продадат гласа си е 12%.

А най-тъжното е, че според проучването 12% от всички, имащи право на глас, казват, че не могат да преценят дали да продадат гласа си. Това са още половин милион човека, които са потенциални купени гласове – просто ще трябва да бъдат изкушени с повече пари.

За радост купуващите гласове нямат чак такава организация, че да намерят всички, готови да продадат гласа си. Нищо, че имат босове, координатори, подкоординатори, система за доказване чрез снимане и т.н.

Въпреки тоталното омерзение от политиците, все още има хора, които смятат, че някои от явяващите се на изборите партии са добро за страната. Било, защото харесват харизмата на политически лидери, било защото според тях водят правилна политика и създават стабилност.

Много хора обаче гласуват за определени партии, защото имат корупционни отношения с техни представители. Тези гласоподаватели не се различават съществено от класическите гласоПРОдаватели. Дават гласа си, за да могат да извършват престъпление с цел да печелят. Същото е и с тези, които правят т.нар. корпоративен вот.

България не може да се отлепи от последното място в ЕС по доходи и по какво ли още не. За последните 15 години Сърбия и Македония построиха съответно 2,5 и 3,5 пъти повече магистрали от България. Румъния, която през 1989 г. имаше два пъти по-малък БВП на човек вече има 32% по-голям БВП на човек. Парите за инвестиции в последните бюджети, независимо кой има мнозинство и управлява, непрекъснато се изпаряват поради недостиг за другите разходи. Досега не можахме за влезем в Еврозоната. Пуснаха ни много частично в Шенген.

Процентът на парите, които се раздават за подкупи при обществените поръчки, за години наред се колебае с плюс – минус 2%. Например, при строителството и ремонта на пътища този процент средно е 18-22% спрямо размера на поръчката. А понякога и повече. Няма засита.

Възлови монополни места са запазени за определени фирми. Например за ТОЛ системата на практика се държат 1-2 действащи национални доставчици и не се допускат други. Как да се вдъхнови човек да даде преимуществено положителна оценка.

Според мен има един много простичък критерий, за да излезе наяве кой какви гласове е купил – резултатите в секциите в ромските махали. И да, има роми, които са високообразовани и изявени в обществото ни като цяло. Уважение към тях! Но средностатистически ромите не гласуват, освен ако не им се предложат пари и не бъдат насочени за кого. Доказателство – имало е избори, когато те просто не гласуваха.

Има един добър правен механизъм срещу купения вот – наказанията при купуване на гласове да са ефективни, а не условни. Защото това е престъпление срещу избирателната система, т.е. срещу основите на държавата. Сега, като хванат някой, той вече се пази да не се случи втори път и бива заместен с друг.

А защо държавата не предприема мерки? Отговорът е тъжен и ясен – явно защото не иска да сложи край на купуването на гласове.

 

62
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
23 октомври 2024 3:25
Гост

Верни неща са казани. За съжаление при такъв род статии освен читавите хора коментират и много тролчета.

фон Вестерхаген
фон Вестерхаген
23 октомври 2024 1:04
Гост

И аз бих си продал гласа, ако знаех къде да отида. Пука ми за тия отрепки в парламента.

Анонимен
Анонимен
22 октомври 2024 8:34
Гост

Шмекерска статийка.

Да съм бил гласувал?!
Да съм бил гласувал?!
22 октомври 2024 8:25
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Пеналист
Пеналист
21 октомври 2024 11:33
Гост

Не. Злото е зло. По-голямо, по-малко, това са все измерения на едно и също нещо, а именно – Зло. Злото няма как да бъде избирано никога. Злото има и лице. Лицето на Злото се нарича Делян Славчев Пеевски. Другото лице на Злото се нарича Бойко Методиев Борисов. Третото лице на Злото се нарича Ахмед Доган. Четвъртото лице на Злото се нарича Костадин Копейкин Костадинов. Единствен праведен избор е избора на справедливостта, на прогреса и на силите на доброто!! Аз знам за кого ще гласувам

Димитър
Димитър
21 октомври 2024 12:14
Гост

И тези, които винаги удобно пропускаш:Кирил Петков, Надежда Йорданова, Христо Иванов, Асен Василев, БХК, Мирчев, Рашков и все остальная сволачь…. Да те подсетим. Колкото и даьс3 тръшкате, по-голямо зло от вас няма.

Димитринка
Димитринка
21 октомври 2024 12:36
Гост

Те са добри … умни и красиви!

Но … първо хапчетата!

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
23 октомври 2024 9:26
Гост

няма нужда да е удобно, за да бъдат пропуснати Кирил Петков, Христо Иванов и Асен Василев – те просто влизат във второто лице на злото според изброяването. нали уж дойдоха да махат Бойко, а оглавиха протестното гласуване и донесоха гласовете против Бойко в скута на същия Бойко. иначе ако трябва да изброите всички бойковистчета, ще стигнете и до малкия Муню в с.Долно Нанагорнище.

Д-р Гълъбова
Д-р Гълъбова
21 октомври 2024 12:35
Гост

За ЦРУ можеш съвсем спокойно да пуснеш … ама Буу-то е долу …

Цивилист
Цивилист
21 октомври 2024 12:52
Гост

Злото си е зло!

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2024 19:33
Гост

Правилно, злото си е зло. Мимикрията на пепейките и гнома няма как да мине за добро, не може да мине дори и за по-малкото зло.

фон Вестерхаген
фон Вестерхаген
23 октомври 2024 15:38
Гост

Та както написах преди да го изтрият тия скапани отрепки си забравил долните дегенарити от ПП. Ония, които управляваха със скапаната тиква и шопара!

15/15
15/15
21 октомври 2024 11:20
Гост

Да припомним как действа контролирания вот, който е и купен, и НЕ Е в ромски секции:

„Видео: Миньорите в Бобов дол притискани да гласуват за БСП
Във видеото се вижда, че началниците на рудника нареждат на подчинените си да гласуват за „Коалиция за България“, която е с номер 15 в изборната бюлетина“ …
„И на 25-ти, като окажем нашия вот, коджа положителен, всеки месец ще се получават парите редовно, ще си пазаруваме свободно от магазина….“
https://www.vesti.bg/evroizbori2014/video-miniorite-v-bobov-dol-pritiskani-da-glasuvat-za-bsp-6012918

Сектата “откраднаха ни изборите”
Сектата “откраднаха ни изборите”
21 октомври 2024 10:55
Гост

Ето бре, илитерати от сектата “Откраднаха ми изборите”. Антикорупционния фонд е писал даже доклад по темата и е анализирал ли анализирал. Ама четенето е трудна работа, а отказа от мислене е индивидуален избор. Вижте снимката. Хората са направили симулация с изборните резултати от 2017 и два варианта. В първия са премахнали само вота от високорисковите секции и какво се получава? Махнали са вот в размер на близо 300 Хил., което е 9% от общия вот, което е довело до разместване на ТРИ мандата т е на 1% от мандатите. Вторият е още по-готин. Махнали са вота от всички високорискови и… Покажи целия коментар »

yugioh
yugioh
21 октомври 2024 11:34
Гост

Едно е да четеш, друго е да можеш да смяташ …

АКФ, БХК, Правосъдие за всека са кръжоци
АКФ, БХК, Правосъдие за всека са кръжоци
22 октомври 2024 13:32
Гост

Но какво е това нещо Антикорупционен фонд какво работи , какво произвежда, кой го финансира и каква е тази професия там. Кой го иска това. на пазара няма такива продукти на АКФ. Това са едни фантазии на някой си за нещо . Да не ми пречи , ако не ми го навират в очите и не го ползват като нещо като последна инстанция за истината и решенията на проблемите. А кой е проверил, че самият АКФ не корумпиран и с някакъв порок? Кой ги е упълномощил? Абе хора това АКД, Правосъдие за всеки БХК са някакви кръжоци за дейност като… Покажи целия коментар »

изплискахме легена
изплискахме легена
21 октомври 2024 10:54
Гост

След като и в правен форум статия против купуването на гласове, която не агитира за никого, предизвиква такива коментари, тежко и горко на обществото ни. Нима има нормален човек, за юрист не ми се мисли, който е за това престъпление?

yugioh
yugioh
21 октомври 2024 11:39
Гост

Това не са автентични коментари, защото троловете на Злото (Делян Пеевски) са във всеки сайт, готови да насаждат разделение и напрежение. Спрях да обръщам внимание на неграмотно написани безсмислици в секцията с коментари в Лекс.бг, защото тук се цели да бъдат обезсърчени адекватните хора. Да не говорим, че много от политиците на Злото, също четат тук и пишат подобни злобни коментарчета, защото са малки и жалки в душите си. Злото знае, че като си прост е лесно и е пратил една „армия“ от простаци да коментират из цялото пространство на свободните хора. Когато човек е убеден в себе си, няма… Покажи целия коментар »

Педалист
Педалист
21 октомври 2024 12:41
Гост

Убеден и информиран човек също така няма как да гласува за Кирчо, Мравчо и компания.

Mary
Mary
21 октомври 2024 10:51
Гост

ЦИК Списък на потвърдените заявления за гласуване извън страната в изборите за народни представители Общ брой на потвърдените заявления: 38 293 Турция (23537) – 61% от общия брой подадени заявления Германия ФР (2715) – 7% от общия брой подадени заявления Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия (2326) – 6% от общия брой подадени заявления Испания (1332) – 3.48% от общия брой подадени заявления САЩ (1310) – 3.42% от общия брой подадени заявления Италия (864) – 2.26% от общия брой подадени заявления Пуснах пост във фейсбук с покана българите да гласуват за да не ни управляват хора, които и езика ни… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2024 10:41
Гост
Анонимен
Анонимен
21 октомври 2024 10:47
Гост

„На Общото събрание на ССБ са присъствали 27 членове или точно 1,5% от всички български съдии. От въпросните 27 присъстващи – 10 са представителите на Управителния и Контролния съвет. …“

излиза, че ССБ са една шепа и са фалш нямат Хора
излиза, че ССБ са една шепа и са фалш нямат Хора
22 октомври 2024 13:39
Гост

„Според документацията в организацията активно членство имат 509 съдии, т.е. по-малко от една четвърт от всички съдии у нас.
Актуалността на списъка е спорна, защото още на първа страница се установява дублиране на имена, а сред членуващите съдии се виждат имената на действащи членове на ВСС, които формално не се водят магистрати в момента. Публично известно е, че много от съдиите, които се водят членове на ССБ по никакъв начин не участват в активностите на организацията, а част от тях дори не плащат членския си внос.“

Варна е лакмус за предстоящото фиаско
Варна е лакмус за предстоящото фиаско
21 октомври 2024 10:41
Гост

Лъжите и омерзението от предателствата на ППДБ доведоха до това. Гледайте данните от Варна вчера и си мислете за идната неделя. С балотаж и при по-малко от 12 на сто избирателна активност приключиха частичните местни избори в двата централни варненски района – Одесос и Приморски. В Одесос едва всеки 10 от имащите право на глас е отишъл до урните, гласували са 7410. В Приморски, който е най-големият по територия район в България, до урните в слънчевия неделен варненски ден са стигнали едва 9800 души, което е 11.31%. Според окончателните данни на общинската избирателна комисия във Варна от тази нощ, гласувалите… Покажи целия коментар »

yugioh
yugioh
21 октомври 2024 11:42
Гост

Това е проблем на гласуващите, явно тези, които не са гласували не виждат необходимост да упражнят конституционните си права, защото е по-лесно след това да се мляскат кюфтета с ракия и да се плюва по този, който не си ходил да избираш дори. АМАН ОТ ВАРВАРИ В ТАЯ ВАРВАРСКА ДЪРЖАВИЦА !!

анонимен
анонимен
21 октомври 2024 10:39
Гост

Тъй е. Аз нямам за кого да гласувам от доста време, но знам за кого не искам да гласувам – Възраждане, двете ДПС-та, ИТН. Не харесвам ГЕРБ, не харесвам ППДБ, заедно и поотделно, не харесвам БСП, по-конкретно ключовите фигури, стоящи зад тях. Като стар гласоподавател на ППДБ особено не ги харесвам, направо ги ненавиждам.

Само че едноличното или „сглобкаджийско“ управление на тези три партии е в хиляди пъти по-добре от перспективата онези парии да са представени. Затова ще гласувам, с нежелание, но ще гласувам. Трябва ни правителство и работеща изпълнителна власт! Трябва ни разумна законодателна власт! Затъваме ЯКО.

ЦИНИЧНО
ЦИНИЧНО
21 октомври 2024 10:36
Гост

След всичките заклинания в стил Киро Лъжата
„никога с ГЕРБ, никога с Пеевски“
тиражирани от „правилните“ медии
това мнение звучи ЦИНИЧНО.

След като ЮМРУКА призова за протести в деня, в който ни приеха в чакалнята на еврозоната,
мнението на последвалите го звучи ЦИНИЧНО.

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2024 10:31
Гост

Времето показа, че секциите в циганските махали са чудесен и точен лакмус за това кои са купувачите на гласове.

Цинична пропаганда
Цинична пропаганда
21 октомври 2024 10:29
Гост

Избирането на по-малкото зло е път към по-голямото зло. Доказаха го сглобкаджиите от ПП-ДБ. Злото в политиката си е зло, а степенуването му е стръв за неамбициозни и подценяващи себе си избиратели.

Предизборни заклинания от хора за купуване на гласове, които са били във властта и не са направили нищо; за това, че ГЕРБ и ДПС ще управляват след изборите – те управляваха и в сглобката, управляват и сега чрез Главчев след великите конституционни промени, ще управляват и занапред чрез редица назначения във висши държавни органи, са истински цинизъм.

Някой май вижда сриването си на "изборите"
Някой май вижда сриването си на "изборите"
21 октомври 2024 10:22
Гост

Пълни глупости! Няма по-малко и по-голямо зло. Няма избор между удавяне и обесване.

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2024 10:14
Гост

Ако не искаме да ни управляват купувачите на гласове, независимо кои са те, всеки трябва да избере тай-малкото зло и да гласува. А ако счита, ме някоя партия е добро, тогава е още по-лесно – да гласува за нея, а не да остане в къщи.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
21 октомври 2024 10:10
Гост

Вярно и тъжно…..

yugioh
yugioh
21 октомври 2024 11:43
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Димитър
Димитър
21 октомври 2024 9:47
Гост

За да се стигне дотам че тоя пасквил да се помести тук,това значи всичките протестъри вкл. Сиела, ДБ, БХК АзаБ и т.н. се ужасяват че Шиши не само ще влезе в НС,но може и да е с резултат достатъчен да участва в разговора за правителство. Борисов има много повече страх от него отколкото от доносниците на ППДБ,а това създава вероятност новото правителство,колкото и малко да изкара,да измете всички инсталирани в институциите протестъри през последните години. Затова и тук вече се примъкват „словесни и мисловни каши“ както беше казано от друг коментиращ. Дано този път протестърите доносници веднъж завинаги да бъдат… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2024 10:05
Гост

Откъде от написаното следва, че Шиши има нещо общо с каквото и да е зло. Каква е разликата между Шиши и Доган например?

Димитър
Димитър
21 октомври 2024 11:14
Гост

Огромна,помисли защо протестърите са съгласни да се коалират дори с Доган,само и само да останат във властта. Защото е ясно че Шиши ще влезе в НС без Доган и то с гласовете на много разочаровани от слгобадийските номера на Борисов гербаджии. Повярвай не са малко,позанвам много такива. Какво значи това за Киро? след като на Шиши не му пука от Магнитски,колкото и да ни убеждават в обратното,защо да му пука дали Киро да речем ще бъде в лоши отношения с посолството? Това не е борба за кражби или власт,а за оцеляване. След всичко което протестърите натвориха от 2021 г насам… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2024 10:40
Гост

Троле, дано поне добре са ти платили за тъпотиите.

Дени
Дени
21 октомври 2024 9:47
Гост

Герб и Пеевски купуват гласове поголовно

Наско
Наско
21 октомври 2024 9:36
Гост

Естествено, че държавата не иска да сложи край на купуването на гласове.

Красимир
Красимир
21 октомври 2024 9:37
Гост

Maфията в действие.

Симо
Симо
21 октомври 2024 9:16
Гост

Да, тоталното омерзение от политиците е ключов фактор.

Страхил
Страхил
21 октомври 2024 9:11
Гост

Жалкото е, че простите и необразовани хора се срещат все по-често.

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2024 8:50
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
21 октомври 2024 8:49
Гост

МВР работи по поръчка на знаете кого. А през последните месеци вече излезе наяве влиянието, което досега само предполагахме

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2024 8:47
Гост

Как да ги накараш да гласуват, като такова безразличие е обзело почти всички

Асенов
Асенов
21 октомври 2024 9:12
Гост

Защото хората изгубиха вяра отдавна.

НДСВ ДПС на 11 септември 2001 г.
НДСВ ДПС на 11 септември 2001 г.
21 октомври 2024 12:44
Гост

И с основание!

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2024 8:47
Гост

И кой е авторът на тази мисловна каша? Има истини и откровени неистини -една от тях е, че Румъния има по-високо БВП на глава от населението от България с над 1/3. Ако това бе вярно, Румъния би била със средни показатели за ЕС. А внушението, че в България се живее по-лошо от Сърбия и Македония – били построили магистрали, е велико. Да, трябва да се гласува, за да се елиминира въздействието на купения вот, но е важно и за кого. Обаче кой е авторът на тази мисловна каша – „всички сме маскари“.

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2024 8:52
Гост

Сега се ориентирах – Марина Илиева е юрист към Лекс.бг. Така казва търсачката в нета.

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2024 10:44
Гост

Външен автор е и периодично пише.

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
23 октомври 2024 9:40
Гост

външен, вътрешен, все тая. има значение защо Лекс.бг дава точно на такъв автор да изказва лично мнение и не дава на други. например може да покани Кирчо и Кокорчо да обяснят колко е полезно за обществото купуването на гласове. може да покани целия състав на КС от 1991 година да обясни как 5 гласа против обявяването на догановата партийка за етническа и противоконституционна са повече от 6 гласа. може да покани всичкото жив гладен прокурор да посочи колко партии са закрити за купуване на гласове.

да де, ама що да решаваме проблема, вместо да си чешем езиците на дребно!

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2024 10:43
Гост

Ми виж Евростат – там го пише.

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2024 8:45
Гост

Но ще има хора, които няма да гласуват. Писнало им е от избори

123
123
21 октомври 2024 8:41
Гост

Избирателната активеност е съвсем нормална, но първо, тук има много по-малко хора отколкото ни показват списъците и второ, МВР не работи и поръчково толерира големите играчи, тй като знаем кой от години е превзел институциите.

OMG
OMG
21 октомври 2024 8:39
Гост

Аз не разбирам тезата с умора от избори. Ако не можеш на няколко месеца да отделяш по половин час, за да участваш в определянето на пътя на държавата, то за какво гражданско общество говорим? Ако ходиш веднъж на 5-6 месеца на заведение, изморяваш ли се от това?

НДСВ ДПС на 11 септември 2001 г.
НДСВ ДПС на 11 септември 2001 г.
21 октомври 2024 12:45
Гост

ЗА БОГА, БРАТЯ, НЕ ГЛАСУВАЙТЕ!!!

Димитър
Димитър
21 октомври 2024 8:37
Гост

Ами да, права е жената. Гласувайте за всичко друго само не и за ППДБ, така по-голямото зло (защото по-голямо зло от тях няма) никога няма да настъпи. Ето,права е жената.

Z.Z
Z.Z
21 октомври 2024 8:36
Гост

Такова отвращение е настанало, че Шиши ще успее да се качи над БСП, а след още една задънена улица и нови избори на пролет, ще може и да ги спечели само с купени гласове.

ППДБ се продадоха на ГЕРБ и Пеевски
ППДБ се продадоха на ГЕРБ и Пеевски
21 октомври 2024 8:35
Гост

Що за простотия е това “лично мнение” в юридически сайт. Чиста, плоска и прозрачна политическа пропаганда преди изборите. Лекс отдавна дълбаят дъното. Сега вече дъното е таванът.

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2024 8:43
Гост

Пропаганда с убеждаване да се гласува? Ти май вече си взел парите. Ако не е така, значи трябва да си вземеш хапчетата.

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2024 10:48
Гост

Откога призивът да се гласува е пропаганда за някой?! Що за простотия. Във всяка демократична държава трябва да се гласува. Иначе няма демокрация!

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
23 октомври 2024 9:47
Гост

как да няма демокрация??? на, в САЩ на власт е демократичната партия и това е най-демократичната държава в света! или трябва да напомняме що е то демокрация – в Древна Елада демосът са били бедните слоеве на населението. няма нужда да си умен, няма нужда да си образован, за да си част от демоса. важното е да живееш в гетото и да си въобразяваш, че управляваш. и вместо кадърните да управляват страната, които могат да я поведат към добро, я управляват чрез манипулации на необразованото мнозинство демагозите, търсещи лична облага. демокрацията никога не е била благо за обществото, а форма… Покажи целия коментар »