Мартин Божанов-Нотариуса е бил дребен измамник и сътрудник на МВР, но такива имало десетки и не само в съдебната власт, като най-незначителните били именно тези, които са замесени с наказателни дела.

Това беше малкото конкретна информация за ролята на Мартин Божанов-Нотариуса, която бившият главен прокурор Иван Гешев изнесе пред парламентарната комисия, която проверява факти около Божанов и групата около него за влияние в съдебната власт.

Гешев се оказа единственият днешен поканен за изслушване в комисията, който дойде на заседанието, след като и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов и бившият главен прокурор Сотир Цацаров отново не се явиха. На заседанието бяха поканени и адвокатите Велимир Атанасов, Емил Писков и Калин Чанков, но и те не дойдоха, както и председателят на гражданското движение „БОЕЦ“ Георги Георгиев, който е изтъкнал здравословни причини за неявяването си.

Гешев започна изложението си с коментар, че комисията няма никакъв смисъл, че не може да свърши нищо, но е дошъл от уважение към институцията, макар че от нея била останала само сградата. Изслушването му продължи два часа, в които и той, и депутатите говориха по много теми, но най-малко за Нотариуса.

За него Гешев каза само, че през 2018 г. имало разследване за измами. Според него е пресилено да се казва, че Нотариуса е имал група за влияние, като предположи, че той само е декларирал, че познава определени хора и е обещавал помощ срещу пари.

„Такива групи за влияние има и в Народното събрание, на върха на хранителната верига сте вие, политиците. Вие контролирате изцяло съдебната власт след конституционните промени“, каза Гешев. Той обаче не познавал лично Мартин Божанов, като обясни, че единственият му досег до него бил по време на мандата му като главен прокурор. Тогава колата на Гешев била проследена до дома му, след което бил уведомен от охраната, че преследвачът е задържан и се установило, че бил шофьор или близък на Божанов.

„Толкова е близък с мен, че иска да види къде живея“, каза Гешев.

Другата информация, която той сподели с депутатите, е, че Божанов е бил секретен сътрудник на МВР. По думите му, това е масова практика в полицията, при която се назначават подобни хора, които се отчитат след това с пари към този, който ги е назначил, но и към шефовете в министерството.

„Мога спекулативно да предположа, че не е свързан само с оперативния работник, а и с други висши служители на МВР, но не е хубаво това да излезе публично. Това може да бъде проверено след декласифициране на информацията. Не виждам никаква тайна, след като човекът е починал“, каза Гешев и добави, че мотивацията за подобни назначения са парите.

В последните заседания комисията опита да получи отговори и от МВР дали Божанов е бил сътрудник, но такъв не е бил предоставен, пак заради класифицираната информация.

„Крие се, защото ще стане ясно, че нищо не е вършил и само е осъществяван чадър на дребно ниво. Всичко в живота са пари, основно доминиращо в МВР са парите“, обясни бившият главен прокурор.

По време на изслушването Гешев говори повече за това, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов стои зад неговото уволнение и повтори тезата си от последните дни, как е щял да го арестува, но не му стигнали две седмици на поста, въпреки че депутати му напомниха, че е бил над 3 години главен прокурор. Отговорът на Гешев беше, че въпросът е кой се е изправил единствен срещу Борисов, а не защо го е направил късно.

Бившият главен прокурор каза още, че Борисов ръководел държавата, защото през нощта сменил външния министър, като вероятно визираше искането на служебния премиер Димитър Главчев президентът да смени външния министър Стефан Димитров с Даниел Митов. Според Гешев Борисов се страхувал само от делото „Барселонагейт“ и да не влезе в санкционния списък „Магнитски“. Няколко пъти Гешев декларира, че има много информация, включително и от класифицирани материали, според които на висши политици им се отчитали хора с прякори, но не каза имена.

Той не откликна на призива да прояви смелост и да каже конкретен политик или имена на хора от десетките кръгове за влияние, за които знаел, че съществуват и са много по-значими от този на Нотариуса. Гешев отговори лаконично и на въпрос за мнението му относно роднинските назначения по върховете на прокуратурата: „Навсякъде някой като е някъде помага на някой роднина да отиде някъде“.

Мнението му за възможността административни ръководители да си назначават заместници от по-ниски нива е, че това е разрешено от закона.

„Като не ви хареса, махнете я“, каза Гешев. Малко преди края на заседанието бившият главен прокурор реши, че е говорил достатъчно пред депутатите.

„Предлагам да разваляме седянката“, каза той и напусна залата, след което и Росица Кирова от ГЕРБ предложи това да е последното заседание на комисията, защото в предизборна ситуация депутатите само си чешели езиците, но предложението ѝ не беше прието.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
ВАС
ВАС
18 април 2024 21:20
Гост

Само да попитам… Кой поръча класираните участници в конкурса за първоначално назначаване на прокурори в районните прокуратури от 2022 г. да не бъдат назначени, при липса на нарушения в проведения конкурс и липса на роднински отношения с членовете на ПК на ВСС? И още един въпрос… При наличие на много нарушения в конкурса за първоначално назначаване на съдии в районните съдилища от 2024, кой каза на СК на ВСС да си затворят очите и да продължат напред конкурсната процедура? Жокера е, че тук едната от класираните участнички е с фамилия Чолакова, като тази на Георги Чолаков, а друга с фамилия… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
17 април 2024 11:30
Гост

Не знам дали се усещат, ама в момента депутатите правят яко реклама на Гешев.

Брутално погазване на конкурсното начало
Брутално погазване на конкурсното начало
17 април 2024 4:53
Гост
1111111
1111111
16 април 2024 21:48
Гост

ГЕРБ, не познавали Нотариуса! ПП ДБ не познавали Димитрови! Ленин Миро се кахъри че ДАНС имали разработка за ОПГ, а не ГДБОП. Абе спестиха от купуване на гласове всички партии при избори 2:1. Интересно какво мисли съдия Илияна Рашкова за Бойко Рашков.

1111111
1111111
16 април 2024 21:24
Гост

Гешко 1:1 като генерал Танско. Само дет е по висок. А и по богат.

Ной
Ной
16 април 2024 19:04
Гост

Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контрoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:–- https://use.my/sman

Ококорчо
Ококорчо
16 април 2024 21:45
Гост

Такъв щранг ми набиха, че още се кокоря, а Кирчо още плюе спермата. Беше незабравимо!

Марио Бировски, наИвобоксабратму
Марио Бировски, наИвобоксабратму
16 април 2024 19:00
Гост

Като гледам бат Геши е идеален за дупетат. По нищо не им отстъпва, даже някакво превъзходство демонстрира. Направи си пр-а и пародира комисията. Става

Тъй де
Тъй де
16 април 2024 18:58
Гост

Щото във ВКС и надолу няма, нали?

Адвокат
Адвокат
16 април 2024 18:22
Гост

Че за кое излъга- че има групи на влияние във ВАС и в Народното събрание? Че това и аз го знам.

Анонимен
Анонимен
16 април 2024 17:16
Гост

Гепшев, ГЕРБ са мафия. ДПС са Мафия. На тия избори няма да гласувам за престъпници и то морално доказани! Понеже физическите доказателства са скрити или имат поставени лица за да не се докаже

Анонимен
Анонимен
16 април 2024 17:15
Гост

Гешев да не го е познавал или да знаел, само, че е дребен лъжец. Не не, няма да се доверим на тази опашата лъжа. А Борисов дори не знаел за Нотариуса. Но Нотариуса сее ползвал спротекцията на правителства наред. И всички го познавате

от психиатрията
от психиатрията
16 април 2024 18:40
Гост

Гешев не следва да бъде коментиран въобще. Този човек нанесе големи щети на прокуратурата. Всичко при него е било поъчка, осребряване и натъкмяване. Сега се изживява като политик, какъвто никога няма да бъде, защото е неграмотен. „Храни куче да те лае“

Анонимен
Анонимен
16 април 2024 17:14
Гост

Прикрива си следите. Това е едно куче на исляма!

Анонимен
Анонимен
16 април 2024 17:14
Гост

Не ми се говори. Това е позорно и срамно!

Анонимен
Анонимен
16 април 2024 17:14
Гост

Глупости

Анонимен
Анонимен
16 април 2024 17:13
Гост

Само толкова ли ти се отпусна. Хем да кажеш, че го позноваш, хем да кажеш, че не знаеш нищо

Анонимен
Анонимен
16 април 2024 17:13
Гост

Така са му наредили да каже. Да каже

Тончев
Тончев
16 април 2024 17:13
Гост

Не ти вярваме Гешев. И не ти вярваме, защото си аватар на господаря си и този, който те назначи за главен прокурор – Борисов. И той така лъже. Ето защо аз не искам вече такива нещастници в системата. И дори упорито да преписвате всички грехове на Промяната и ДБ, то аз пак ще ги подкрепя. Защото са росни китки в сравнение с организираната престъпна група ГРОБ!

Дмитринска
Дмитринска
16 април 2024 17:12
Гост

Лъжец!

Марулев
Марулев
16 април 2024 17:11
Гост

А ние знаем, че ти си лъжец

Анонимен
Анонимен
16 април 2024 16:58
Гост

Голям простак