ГЕРБ се оттегли от преговорите с „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) за ново правителство в сегашното Народно събрание. Това обяви кандидатът за премиер Мария Габриел и добави, че няма участват в разговори за втори и трети мандат, а искат нови избори.

„Бяха направени много отстъпки, но имаме и солидна основа. За съжаление се очертава да се върнем към тях след избори, които се надявам да са момент за мисъл за страната, повече смирение и носене на отговорност. Казваме „Не“ на постоянни и нови условия. Това буквално изпълва групата на ГЕРБ и партията с нетърпимост“, каза Габриел и обясни, че преговорите са се провалили, защото от ПП-ДБ са настояли за смяна и на вътрешния министър, след като от ГЕРБ направили отстъпка за министрите на енергетиката и на отбраната.

„Всичко свърши. След избори ще рестартираме. Повече в такива игри не желаем да участваме, нито да допринасяме за политическото разложение в България“, заяви Деница Сачева от преговорния екип.

Мария Габриел получи в понеделник от президента Румен Радев първия мандат за съставяне на правителство и го върна изпълнен, но от ПП-ДБ обявиха, че няма да подкрепят предложения от нея кабинет, защото не е бил съгласуван с тях. Двете коалиции започнаха нови преговори в края на седмицата.

От думите на Габриел днес стана ясно още, че преговарящите са нямали противоречия по основните въпроси, които са обсъждали, като оставали за изясняване само датата за смяна на шефове на службите и искането на ПП-ДБ за законодателна промяна, с която да се даде възможност за ограничено разкриване на следствената тайна, която сега не може да се разкрива без разрешение на прокурор.

„Но днес сме пред вас за това, че по отношение и на състава на правителството има нови и нови условия. В момента, който отстъпваш, неприемливо е да идват и нови условия“, каза Габриел, а Теменужка Петкова подчерта, че до този финал се стигнало заради борба за власт и постове.

„Утре ще внеса писмо в Народното събрание, че оттеглям кандидатурата си за министър-председател. Заявяваме ясно, че ГЕРБ няма да участва в преговори за втория мандат“, добави Габриел.

Тя благодари обаче на акад. Николай Денков за това, че не са прекрачили граници, след които разговорите между тях да са невъзможни, но от Асен Василев не е получила извинение за думите му след първия раздор в преговорите за правителство през седмицата, че Габриел е „най-новото и най-красивото лице на мафията в България“.

След изявлението на ГЕРБ до медиите беше изпратена и позиция на съпредседателя на ДПС Делян Пеевски, в която той казва, че правителство без ГЕРБ в този парламент не може да има, а ДПС няма да подкрепи кабинет с втория мандат.

„Ако президентът Румен Радев прецени и връчи третия мандат на Движението за права и свободи, ние ще го върнем, защото не приемаме да се търси мнозинство с антинатовски и антиевропейски партии като „Възраждане“, с които сме идеологически и морално несъвместими.“, казва Пеевски и допълва, че страната се нуждае от максимално скорошно провеждане на предсрочни избори, след които България да има евроатлантическо мнозинство и правителство.

Николай Денков призова ГЕРБ да подпишат споразумението с ПП-ДБ, без да се сменят министри

Премиерът в оставка акад. Николай Денков направи обръщение пред БНТ, в което призова ГЕРБ да не се отказват от общото правителство и да подпишат споразумение за управление, като двете страни се откажат от смяната на министри и единствено той и Мария Габриел сменят местата си.

„Аз спазих обещанието си и подадох оставка на 6 март. Преговорите показаха, че нямаме съгласие за смяна на министри. Съгласно договорката ни трябва само аз и Мария Габриел да сменим позициите си.

Обръщам се към ръководството на ГЕРБ и им напомням към даденото преди девет месеца обещание. Вместо да хвърлят държавата в хаос, да спазят дадената дума, да подпишат споразумението и да гласуваме правителство с премиер Мария Габриел и без смяна на министри“, призова Денков в обръщението си. Според него ГЕРБ и ПП-ДБ са постигнали съгласие по споразумението за съвместно управление и могат да управляват по него.

Премиерът в оставка напомни, че ротация само на премиерите е била първоначалната уговорка преди девет месеца. И че още тогава е било казано, че за смяна на министри е нужно съгласието както на Мария Габриел, така и неговото.

„За девет месеца това правителство постигна много. Преди два дни получихме уверения за еврозоната и за сухопътен Шенген до края на годината“, заяви Денков в обръщението си.

29
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:03
Гост

­­Г­­о­р­­е­­щ­­и­­ ­­­м­о­­м­­­и­­ч­е­­т­а­­ ­­­в­­­и­­ ­­о­ч­­а­к­в­а­­т ­­-­­-­-> https://nu21.fun/girl?95817

Петър
Петър
26 март 2024 7:10
Гост

ПП-ДБ при нови избори ще имат резултат на половина по-малък от предните

Тинтири- минтири
Тинтири- минтири
25 март 2024 15:42
Гост

Тези иди ми – доде ми, на ти си куклите – дай си ми парцалите, май все пак сключиха еднополовбрак под егидата на длъжностното лице погражданското състояние – губернаторът на колония България.

един
един
25 март 2024 9:45
Гост

хайдее, тоя ВСС чак до напикаване….

Мирча Кришан
Мирча Кришан
25 март 2024 7:57
Гост

Верваме им! И ще гласуваме ПАК за тех, за да са в сглобка.

Хасан Али
Хасан Али
25 март 2024 7:38
Гост

Много ясно.
И да е имало някой заблуден, че ПП ДБ са нормални, вече е разбрал, че не са. За тях ще гласуват само тотално луди, а повечето такива не гласуват въобще.
За ГРОБ си гласува държавната администрация, която придоби чудовищни размери и сега Бойковисти са си направили сметката, че ще управляват отново еднолично.
Не особено умният български гласоподавател се мисли за интелигентен, като не гласува или помага на Бойко да докатастрофира държавата.

Анонимен
Анонимен
25 март 2024 11:02
Гост

Хасане, българският гласоподавател е умен и интелигентен

Хасан Али
Хасан Али
25 март 2024 11:29
Гост

Като гледам резултатите до тук и то – резултати, повтарящи се с години – доста спорно е това съждение.

Яман Гюзе
Яман Гюзе
25 март 2024 12:14
Гост

Верно брат мразим помаци и герб

Тинтири- минтири
Тинтири- минтири
25 март 2024 14:35
Гост

… както и Да-кащи за Украйна и продължаващи подмянаджии – същото котило са като загробващите България и Социалисти за Държавна Сигурност.
Ако българският избирател имаше пълнеж между ушите, нямаше постоянно тях да избира и после да мърмори и да опъва уши глад и студ, да вярва на всеки вносен парашутист, без ден стаж и живот у нас и на бивши пребоядисани ченгесари.

Развеселен
Развеселен
25 март 2024 6:47
Гост

Да бе да…това е ход на герберите за да клекнат променливите…чакайте гласуване на мандатчето още днес

Защо не е арестуван прокурорът, пребил дете?
Защо не е арестуван прокурорът, пребил дете?
25 март 2024 5:39
Гост

Кога ще бъде арестуван прокурорът, който преди няколко години нападна и преби дете с тежки сърдечни проблеми в училищна лавка, в ноторния на всички ви случай? Как е възможно да нанесе побой на публично място на дете-физически много слабо, и в добавка, след сърдечна операция и да няма последици?! Ако нападнато беше прокурорско синче, последиците досага да са се случили, но като е пребито дете на родители без власт, биячът-прокурор се разминава без последици. Кога ще бъдат арестувани прокурорите, които потулиха случая, и отказаха да обвинят бияч на дете? Отказът на прокуратурата до обвини прокурор извършил гнусно престъпление-публичен жесток побой… Покажи целия коментар »

Яман Гюзе
Яман Гюзе
25 март 2024 12:16
Гост

Ален Симеонов ще го хване прокурора така че се пази брат

Пеналист
Пеналист
24 март 2024 19:02
Гост

За поретен път отиваме на избори заради безотговорното поведение на мафиота от село Банкя. Съжалявам наистина този страхливец. ГЕРБ постъпи точно като ИТН – предаде развитието на републиката ни. Наистина жалко, но явно повече не може да се очаква от един гербаджийски инфантил.

Анонимен
Анонимен
24 март 2024 23:02
Гост

За пореден път четем тролски излияния. 10 цента? Очевидно ще има избори, колкото и да ревете в „Да, Украйна“ и „Предателите към посолството“.

О.з. генерал Сюлейман Паси
О.з. генерал Сюлейман Паси
24 март 2024 17:57
Гост

Всеки кръг преговори и решения е предпоследен.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
24 март 2024 17:52
Гост

На ППДБ започна да и става навик, като се налапат с власт, да не искат да пускат кокала и да разтурват коалицията – такива наченки имаше при опитите на ИТН да състави правителство, а после „умнокрасивитета“ воглаве с Лечето и оная Веселата Черница си разиграваше коня, както си иска. Не им стигна малоумната конситуционна реформа, а сега и едни 9 месеца не могат да се укротят, ама парапетната кръв кипи, а и не са си урЕдили младежта по европейските и държавните институции, така де – раничко им е дават баницата, още не са се нахранили.

Анонимен
Анонимен
24 март 2024 17:40
Гост

А какво стана с приоритета Шенген, пък заплахата от пропутинско правителство..?

Z.Z
Z.Z
24 март 2024 17:41
Гост

Нищо няма значение, ако далаверата е поставена под въпрос и няма порция за ДП.

Анонимен
Анонимен
24 март 2024 17:40
Гост

„Утре ще внеса писмо в Народното събрание, че оттеглям кандидатурата си за министър-председател“
Къде е предвидена тази конституционна процедура?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
24 март 2024 17:54
Гост

Питайте Бориславова, нали и тя се „оттегли“ от депутатското си място след обяваването на резултатите от изборите, май четат от един и същи учебник.

OMG
OMG
24 март 2024 17:36
Гост

Явно ГЕРБ се стяга за як байганьовски вот, в който да си докара мнозинство само с ДПС, а и в момента си имат вътрешен министър, който да не пречи.

7878
7878
24 март 2024 17:49
Гост

А може пък да бъдат наказани…

Халил Сали
Халил Сали
25 март 2024 7:43
Гост

А дано, но българинът е далеч от толкоз акъл.
Ако имаше поне две гънки гласоподавателят в главата си, никога нямаше да видим в управлението неграмотните мошеници от посолство на „Да, Украйна“ и „Продължаваме продажбите“. А ГРОБ СДС ДПС щяха да са само спомен, заедно с мафиотските грабежи.
Нямам оптимистична прогноза.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
24 март 2024 17:55
Гост

E нали направиха промените в Конституцията по свое усмотрение, ППДБ вече не са им нужни – наивитетът си свърши работата.

123
123
24 март 2024 17:35
Гост

Борисов май се почувства заплашен от реформите, в които го карат да участва.

Анонимен
Анонимен
24 март 2024 18:09
Гост

Какви „реформи“ явното овладяване на прокуратурата?! Реформи ЯВНО противоречащи на решение 3 на КС, реформи с 1 положително становище от съсловните организации, реформите без мотиви, реформа в КПКОНПИ, която ще се назначава от политическата номенклатура да разследва нея, реформа със Славов с 5 годишен стаж или със Стою, това не са реформи, а най-жалкото е с някакви клишета и общи приказки как минава всичко. Колкото Тагарев ще разгроми Путин, толкова и това са реформи. Реформи се правят от хора с принципи, професионален опит и интегритет. А не от бивши наследници на БКП със стаж в НПО, не виждали практически НИЩО.… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
24 март 2024 17:34
Гост

Писна им значи да говорят и след няколко месеца и десетки милиони за избори, пак ще седнат на масата…Велика логика на управленци.

Анонимен
Анонимен
24 март 2024 17:34
Гост

Екстра. Избори.