Правителство на малцинството с премиер от ГЕРБ. Промяна на избирателната система. Това са двата акцента, които постави лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред медиите след разговор с президента Румен Радев, който днес започна консултации с парламентарно представените партии за съставяне на кабинет. По програма днес държавният глава ще се срещне освен с ГЕРБ, и с ДПС и „Продължаваме промяната-Демократична България“.

Бойко Борисов не е оптимист за съставяне на правителство, но партията му ще предложи кабинет на малцинството. В отговор на въпрос Борисов заяви, че очаква подкрепа от „всички отговорни хора“, които не искат нови предсрочни избори.

От изказването на лидера на ГЕРБ пролича, че той все още се надява на жест от ПП-ДБ като подкрепа за правителството. Същевременно Борисов строго разкритикува по-малките партии и специално „Има такъв народ“, че се опитват да доминират в бъдещия кабинет, въпреки че са шеста политическа сила в Народното събрание.

Според лидера на ГЕРБ експертно правителство с мандат на ИТН ще е крайно нестабилно и партията му няма да подкрепи вариант за съставянето на кабинет с друг мандат, освен с първия.

Бойко Борисов отново заяви, че премиерът ще е от ГЕРБ и няма да има отстъпки в тази насока. Допълни, че той няма да е кандидат за министър-председател.

Всички са в предизборна кампания и никой не го интересува стабилността на България. Всички трябва да се успокоим. Имаме една-две седмици да премислим. Изборите са решение, лошо решение, но всички трябва да върнат крачка назад и да помислят, ако искат правителство. Как да обясня на избирателите на ГЕРБ, че партията има над 25%, други имат под 6%, а искат да имат премиер“, каза още Борисов.

Както на срещата с президента, така и пред медиите лидерът на ГЕРБ отново изрази недоволството от избирателната система у нас, при която от големите партии се вземали мандати и се давали на малките партии. Това била причината да не може да се състави стабилно правителство.

Той заяви, че трябва да се помисли за промяна на избирателната система. „И без това всички обичате да ходите в Гърция, гръцката избирателна система на мен специално ми харесва. Те пробваха при Алексис Ципрас нашата, видяха хаоса, който се създаде, и колегата Мицотакис направи два бързи избора, за да се възстанови стабилността на Гърция. Ние сме в подобна хипотеза“, каза Борисов.

ДПС на свой ред призова президента Румен Радев да бъде медиатор на политическия процес по съставянето на правителство. На срещата с държавния глава присъстваха Йордан Цонев, Искра Михайлова, Халил Летифов и Хамид Хамид.

Цонев заяви, че движението е готово да подкрепи мандата на ГЕРБ като първа политическа сила. „Преди да стигнем до приоритетите и програмите трябва да кажем абсолютно категорично, че ДПС съзнава своята отговорност пред избирателите за съставяне на редовен кабинет, подкрепян от стабилно мнозинство, ако е възможно. Ние този свой път ще го извървим, въпросът е дали другите политически сили го разбират и още по-важно – как го разбират, защото най-нормалното нещо е да бъде подкрепен мандата на победителя„, каза още Йордан Цонев като беше категоричен, че хората не искат нови избори.

„Продължаваме промяната-Демократична България“ остава в опозиция, няма да подкрепя кабинет с мандата на ГЕРБ, нито ще участва в анти ГЕРБ и ДПС коалиция, каквато идея лансира преди ден лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов. Това обявиха представителите на ПП-ДБ акад. Николай Денков, Кирил Петков, Атанас Атанасов и Кристина Петкова на среща с президента Румен Радев.

Ако нещо стана ясно през последните три години, то е, че е сравнително лесно да се свали едно правителство, но е сравнително трудно да се направи ново. ГЕРБ през последните три години получи шест пъти мандат, сега ще получи седми, но нито един път не успя да състави правителство. За разлика от тях ние успяхме на два пъти да направим и сме единствената политическа сила, която за тези три години, успя на два пъти да направи редовно правителство. Цената, която плащаме за това, е сравнително голяма“, каза акад. Денков.

И допълни: „Ние изпълнихме дълга си към държавата по отношение на възможностите за реализиране на политиките, които са важни за нас. Ако за друг те също са важни, трябва да изпълни своя дълг към държавата. Това са първата и втората политическа сила. Те през цялото време работиха заедно – и когато свалиха нашите редовни правителства, и когато ги критикуваха без основание. Те трябва да поемат своята отговорност и да изпълнят тези мандати“.

Атанас Атанасов на свой ред попита държавния глава дали знае защо през последните дни има снайперисти около дома на Бойко Борисов в Банкя.

В публичното пространство преди няколко дни се появиха снимки на снайперисти, които се намират по оградата на двора на Бойко Борисов. Това притеснява страшно много хора, залят съм от телефонни обаждания и то не от случайни хора. Тъй като тези мерки се вземат от една комисия, където поне двама от членовете са хора, назначени от вас, не знам дали сте информиран за това, но ако в навечерието на съставянето на правителство, има някаква висока степен на опасност към мандатоносителя, това е изключително важен проблем за държавата. Моля, ако имате информация, това трябва да бъде публично споделено“, обърна се Атанасов към държавния глава.

Румен Радев заяви, че по принцип има информация, когато е налице по-голям риск в сферата на сигурността. Но за конкретния случай, в който се отнася до заплаха към физически лице, не трябва да се изнасят публично данни, е мнението на президента. „Това е мой принцип, но да, ще говоря със службите за сигурност, за да изискам такава информация, за която Вие споделихте“, поясни президентът.

30
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
lama carole
lama carole
25 юни 2024 3:42
Гост

Здравейте г-н/г-жо

Аз съм финансова бизнесдама, която мога да ви дам бърз заем, това е много сериозен и бърз паричен заем, с много изгодна лихва за решаване на всички ваши парични проблеми
За всякакви запитвания, моля свържете се с мен на моя имейл:
lamacarole849@gmail.com

Чобанин
Чобанин
25 юни 2024 16:55
Гост

Аз бих искал да Ви изпратя безплатно Боко, Шиши, Мравояда, Кирето, като бонус и най-високия генерал на Земята, но само срещу декларация, че не подлежат на връщане!

Алоууу, ДПС-то....
Алоууу, ДПС-то....
25 юни 2024 0:41
Гост

Магнитната свиня защо не отиде при президента за да се прави на евроатлантически „мъж“?
Все пак е лято и Коледа е далече, но явно шубето е голям страх и не му се рискува, а и явно помни казармата и има лоши спомени от офицерския състав!

Ponka
Ponka
24 юни 2024 20:29
Гост

Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:–- https://shorter.me/keto

Пеналист
Пеналист
24 юни 2024 17:09
Гост

На гербаджийските боклуци това ще им е 7-мия път за 3 години, в който няма да могат да направят правителство. Май не е много готино да влизаш в Парламента с купени гласове, а не с автентична подкрепа, каквато например има Демократична България. Но тоя път няма как да се докосне токсичната ръка на мафиотите Бойко Методиев Борисов (който скоро ще е звездичка) и на мафиота по-известен като г-н Магнитски! Сами си надробиха попарата мафиотите, сами ще си я сърбат!

Педалист
Педалист
24 юни 2024 19:24
Гост

Автентичната подкрепа на „Да, Украйна“ се събира в един файтон роднини (в т.ч. и синовете на Гнома с американските паспорти). Мравоядът вече изскокна от файтона- отива при жена си в Брюксел.

Анонимен
Анонимен
24 юни 2024 14:26
Гост

Голата глава е почти толкова противен, колкото про100киро, или мравояда. Но вероятно той ще е „експертният“ премиер.

Цирк Дибрич
Цирк Дибрич
24 юни 2024 14:14
Гост

Новата книга „Некои съображения за правене кабинет на коленце“
Тоя е като Рамбо, винаги оцелява в джунглата в края на филма. Сладур.

Ali
Ali
24 юни 2024 11:45
Гост

„Всички са в предизборна кампания и никой не го интересува стабилността на България. Всички трябва да се успокоим. Имаме една-две седмици да премислим. Изборите са решение, лошо решение, но всички трябва да върнат крачка назад и да помислят, ако искат правителство. Как да обясня на избирателите на ГЕРБ, че партията има над 25%, други имат под 6%, а искат да имат премиер“, каза още Борисов.“ Ах, клетият той, как да обяснял… какво ещ обяснява като единствените които гласуваха бяха неговите и тези на ДПС+малко повечко купен за ИТН, че да ги вкарат със сигурност. Я викам компромисно решение с мандата… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
24 юни 2024 11:42
Гост

Пълни банани с пижами, тия се чудят какво да измислят вече…

Славко
Славко
24 юни 2024 11:41
Гост

Сега с последните предложения на Копейкин за обединение на всички останали, комбинацията ГЕРБ – ДПС взе да ми се струва привлекателна, щото правителство на Възраждане, в което разума идва от БСП определено ще ме накара да емигрирам, минимум на село!

Никодим Кръстев
Никодим Кръстев
24 юни 2024 12:29
Регистриран

Разумът при „Възраждане да идва от БСП?!? Та това е заблуда – огромна заблуда! Ето една констатация на Г-н. Любомир Аламанов: „22.06.2022 г., 47-о НС: ГЕРБ+ДПС+ИТН свалят правителството на Кирил Петков, с помощта на Възраждане, защото не им достигат няколко гласа. Нямат план какво да направят след това. ГЕРБ+ДПС+ИТН имат само 118 депутата, не стигат за мнозинство. А и не искат да официализират разбирателството си с Възраждане. По време на война ни хвърлят в ръцете на безконтролни служебни правителства. Идва времето на „Без Газпром ще умрем през зимата.“ 22.06.2023 г. 49-о НС: ГЕРБ+ДПС+ИТН започват блокират реформите, заради които е направена… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
24 юни 2024 11:34
Гост

Глупавия български народ дето не ходи да гласува, а после реве, че иска промяна да се замисли, как преценим, че едно море или измързелуване на 9-ти юни остави всичко в ръцете на твърдите електорати на ГЕРБ и ДПС и за 2-3 гласа щяха да се докарат до мнозинство без да им трябва някой друг.

Александров
Александров
24 юни 2024 11:37
Гост

Аааа те сега едни 5-6 или колко там бяха ще ги изключват от Величие, та ще станат нещата, при добра организация и добро заплащане

Дидо
Дидо
24 юни 2024 11:38
Гост

Груба грешка е да не ходиш да гласуваш.

Димоф
Димоф
24 юни 2024 17:12
Гост

Държавата трябва да приеме следния постулат – „който не гласува, няма да яде!“ и да въведе реална санкция, щом е създала задължение да се гласува. Минимум глоба от едни 200лв, рязко ще накарят мърлявия българин да си вдигне мързеливото туловище и да отиде до урната.

Олег
Олег
24 юни 2024 11:34
Гост

E, цар е на манипулациите.

Филип
Филип
24 юни 2024 11:36
Гост

Oще не мога да повярвам, че толкова хора гласуваха за него.

Анонимен
Анонимен
24 юни 2024 11:47
Гост

Тези толкова много хора са си обичайните хора – провинция предимно, корпоративен и купен вот – иначе казано твърдия електорат изграден от Цветанов навремето. Няма причина да се изненадваш, на тези хора им е обърнато внимание от Бойко и от кой ли не на място… те знаят как се омагьосват масите.

Елена
Елена
24 юни 2024 11:32
Гост

Герберската машина е толкова добре смазана отново, че почти може да се върнат Гьобелсовите, пардон Цветановите времена… Само да изникне 50 процентово копие на оня зъл гений

Анонимен
Анонимен
24 юни 2024 11:28
Гост

Ма какъв жест от страна на ПП-ДБ? С какви очи ще чака жестове Боко… това е свръх наглост и все съм знаел, че той си я има в себе си, ама чак така…

Елена
Елена
24 юни 2024 11:31
Гост

Никакви жестове не чака Борисов, а продължава да им сипва, че те са виновни за всичко. Целта е подривната дейност да не спира докато не изпаднат под 4% или докато не им се разпадне коалицията. Ето, Христо Иванов е първия паднал в боя, Кирчо едвам се държи…

Дичо
Дичо
24 юни 2024 11:28
Гост

Eстествено, че трябва промяна на избирателната система. Най вече да не се манипулират изборите.

Христо
Христо
24 юни 2024 11:30
Гост

Хората се обезвериха тотално. Вече не ходят и да гласуват.

Стоил
Стоил
24 юни 2024 11:23
Гост

Прав е, че експертно правителство с мандат на ИТН ще е крайно нестабилно.

Заки
Заки
24 юни 2024 11:24
Гост

На Слави въобще защо му беше да се прави на политик.

Лозан
Лозан
24 юни 2024 11:16
Гост

E, остава премиерът да не е от ГЕРБ.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
24 юни 2024 11:11
Гост

Както успя да обясни на избирателите си, че Деса Атанасова е светило и капацитет в правото с титанични постижения в родната юриспруденция и става за конституционен съдия, така и сега съм убеден, че ще намери начин да артикулира причините премиерът да бъде компромисна фигура пред електората си.

П.С. Главчев си е ок и за президента и за ББ, така че ето решение на проблема – временното да стане постоянно.

Каци
Каци
24 юни 2024 11:03
Гост

Само и само да са властта страшни хиени са тези

Симо
Симо
24 юни 2024 11:18
Гост

Докопаха кокала и няма пускане.