Общото събрание на съдиите от Върховния касационен съд и Върховния административен съд ще избере един конституционен съдия на 1 ноември. Председателите на двете съдилища Галина Захарова и Георги Чолаков вече са го насрочили. Това означава, че официално издигането на кандидатурите трябва да стане до 30 октомври.

Според джентълменското споразумение между двете съдилища тази година избраникът трябва да е от ВКС. При предишната ротация през 2021 г. беше ред на ВАС и в Конституционния съд влезе Соня Янкулова. А през 2018 г., когато върховните съдии излъчваха двама членове на КС, бяха избрани настоящата председателка на съда Павлина Панова (ВКС) и Надежда Джелепова (ВАС).

По информация на „Лекс“ кандидатите ще са трима – по един от всяка от колегиите във ВКС.

Двама от тях ще навършат 65 години в началото на следващата година и ще напуснат съдебната система. Те са председателят на Търговската колегия Евгений Стайков и съдията от Наказателната колегия Галина Тонева. Кандидатът от Гражданската колегия е съдия Светлана Калинова.

Светлана Калинова е завършила Юридическия факултет на Софийския университет „Св.Климент Охридски“ през 1990 г., а преди това Националната гимназия за древни езици и култури.

Калинова започва професионалния си път като юрист през 1990 г. като юрисконсулт. От 1993 г. е младши съдия в Софийския градски съд.

Малко по-късно става председател на ІІ Гражданско отделение на Софийския районен съд. През 1999 г. е повишена в Софийския градски съд, където правораздава до 2003 г.

От май 2003 г. до днес Светлана Калинова е съдия във Върховния касационен съд и е водещ авторитет в областта на вещното право.

Съдия Калинова е член на Аналитичното звено на ВКС, както и на Програмния съвет на Националния институт на правосъдието.

Освен в НИП, където води текущо обучение в областта на гражданското право, тя провежда курсове в Центъра за обучение на адвокати, Нотариалната камара и Европейското училище по принудително изпълнение.

Съдията от Наказателната колегия на ВКС Галина Тонева е завършила Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ през 1984 г.

Тя започва пътя си в съдебната система като прокурор в Пета районна прокуратура, а от 1992 г. е съдия в Софийския районен съд. През 1995 г. е повишена Софийския градски съд, а през 1998 г. в Софийския апелативен съд, където беше и зам.-председател и ръководител на наказателното отделение.

През 2009 г. Тонева стана част от екипа на главния прокурор Борис Велчев. Тя беше зам.-главен прокурор при Върховната касационна прокуратура и отговаряше за международната дейност и сътрудничеството с Европейската комисия, съдебната дейност и изпълнението на наказанията.

След края на мандата на Велчев Тонева беше кандидат за главен прокурор, но Висшият съдебен съвет предпочете Сотир Цацаров. За кратко тя беше и негов заместник, но след това се върна в съда.

От 2015 г. след конкурс Тонева беше повишена в Наказателната колегия на Върховния касационен съд.

Тя е доктор по право и е била е член Комисията за ефективност на правосъдието към Съвета на Европа, Експертната група на Комисията за превенция на престъпността и наказателното правосъдие към ООН, както и на  Консултативната комисия към ЕК по въпросите на наказателната политика на ЕС, пряко ангажирана с процеса на създаване на Европейската прокуратура.

Председателят на Търговската колегия Евгений Стайков е завършил Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1985 г.

Кариерата му в съдебната система започва в Софийския градски съд, после от 1988 г. до 1991 г. е съдия в Първи районен съд, а после близо две години е председател на Трети районен съд.

През 1992 г. е повишен в Софийския градски съд, а от 1994 г. до 1998 г. е негов председател. След това в продължение на 11 години – от 1998 г. до 2009 г., Стайков беше шеф на Софийския апелативен съд.

Евгений Стайков напусна съдебната система и до 2015 г. беше адвокат. Тогава се яви на външен конкурс и беше назначен в Търговската колегия на ВКС, а през април 2022 г. я оглави.

Изборът на четирима съдии в Конституционния съд трябва да приключи до 12 ноември 2024 г., когато изтича мандатът на назначените от президента проф. Мариана Карагьозва и Филип Димитров, и на избраните от върховните съдии Таня Райковска и от Народното събрание – Константин Пенчев.

Както „Лекс“ писа, председателката на КС Павлина Панова още през август изпрати писма до всички институции, които трябва да излъчат новите конституционни съдии.

 

48
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Стайков, докога?
Стайков, докога?
08 октомври 2024 17:15
Гост

Чудя се докога Евгений Стайков ще бъде инсталиран на сладки длъжности. Бил е председател на РС, председател на СГС, 2 мандата председател на САС, заместник-председател на ВКС. Този човек е хрантутник на съдебната система вече от повече от 30 г.
Няма по-драстичен случай в този период на съдебен номенклатурчик от Стайков. Като добавим, че му организираха и един конкурс „интуито персоне“, за да го набутат във ВКС от външен. няма срам този човек.

Джен
Джен
08 октомври 2024 15:02
Гост

Не избират, избират им го.

Аноний
Аноний
08 октомври 2024 14:06
Гост

Ще чакаме КС после да се произнесе по въпроса, дали поредното бъдещо правно нормиче, прието с ПЗР на Семейния кодекс /например/, няма да обяви изборът на недействителен и наличните послушковци в КС да си запазят местата до живот. Както стана с ВСС, въпреки зцаконнопроведените избори на цяла квота, която така и не встъпи в правомощие, в нарушение на КРБ.

Годзила
Годзила
08 октомври 2024 13:10
Гост

Интересна работа! Тука си вървят нормални коментари а за рекламната статия на Меглена Тянкова избрана от СК за член на ВСС коментарите не работят. Страх от народната любов ли е това. Алоуу, лекс.бг излагате се. Къде остана плурализмът.

Скуби Бу
Скуби Бу
08 октомври 2024 13:21
Гост

1. Няма как да е избрана от СК (Съдийска колегия на ВСС) за член на ВСС. Беше избрана от съдиите за член на ВСС, но този избор беше отменен с измененията на ЗСВ.
2. Едва ли има нужда коментарите под публикацията за нея да работят. Ще цитирам друг потребител, писал под тази публикация: „Съдиите от край време не обичат вечните началници…“, а отделно от това има и доста тролчета тук просто заради спорта, спаменето и троленето, та коментарите и без да са написани са ясни… 🙂

няма да има значение все не стават. Няма избор
няма да има значение все не стават. Няма избор
08 октомври 2024 12:59
Гост

И трима не блестят с нищо. Обикновена криволичеща кариера. Няма как съдиите от ВКС с такyв подбор да блестят с нещо. То там си е дядовата ръкавичка. Обособила се е дна групичка, която се самопроизвежда и резултата е все по видим.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
08 октомври 2024 12:13
Гост

Кокалът се държи до последно като пенсионната възраст е само число, а после обясняващи, че КС не бил четвърта инстанция.

П.С. Шегата на страна, но по-добре магистрати с реален професионален опит отколкото политически фигуранти с парламентарен стаж.

Speid
Speid
08 октомври 2024 11:49
Гост

А интересно защо, след като Лекс се интересува от избор на всякакви кадровици, никак не отрази резултатите от конкурсния изпит за нотариуси.

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2024 14:19
Гост
Ами браво
Ами браво
08 октомври 2024 11:47
Гост

И от тримата- нито един с авторитетна и последователна кариера.Търсили я власт, я парички, я от всичко.

д-р Фостър от Глостър
д-р Фостър от Глостър
08 октомври 2024 13:21
Гост

Важното е да изпълняват желанията на този, който ще ги инсталира там. Авторитетът би попречил, та за какво да го имат?

Ad nauseum
Ad nauseum
08 октомври 2024 11:40
Гост

Само възпроизвеждането няма да доведе до нищо друго освен до пълно разлагане на „системата“ наричана „наш човек“!

Скуби Бу
Скуби Бу
08 октомври 2024 11:19
Гост

Скок – подскок – парашутисти – съдебна номенклатура… Нищо по-различно не може да предложи ВКС, защото там огромната част са такива: 1. Светлана Калинова – от 1993г. е младши съдия в Софийския градски съд, а от май 2003 г. до днес е съдия във Върховния касационен съд и е водещ авторитет в областта на вещното право. 🙂 🙂 🙂 Мисля, че нужда от коментар няма – за 10 години във ВКС, а за водещия авторитет – съвсем… 🙂 🙂 🙂 2. Галина Тонева – от 1992г. е съдия в Софийския районен съд. През 1995г. е повишена Софийския градски съд, а… Покажи целия коментар »

Re:
Re:
08 октомври 2024 11:42
Гост

Важното е, че Евгени Стайков има успешна кариера в свободна юридическа професия.

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2024 12:05
Гост

Толкова „успешна“, че хвана последния влак за връщане директно във ВКС с външен конкурс.

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2024 11:46
Гост

Форумният трол отново с „брилянтна“ проява. Той е „геният“, който може да оцени не само себе си като “ изключителен съдия“, но и отдадените на професията съдии от ВКС като „парашутисти“ и „номенклатура“. Достойнство е само за съжаление.

Скуби Бу
Скуби Бу
08 октомври 2024 12:17
Гост

🙂 🙂 🙂 Ами публичните личности и кандидати за висши държавни длъжности не само могат, а и трябва да бъдат оценявани от гражданите, нефорумни посолствен троле, наричащ себе си ЛЕГИОН… Или и това право искаш да ми бъде отнето, защитнико на КРБ и нейния чл.6 в областта на нетрадиционните изпълнения?! 🙂 🙂 🙂 А на какво точно са „отдадени“ съдиите във ВКС на всички е ясно – обективирано е в дейността им… 🙂 🙂 🙂

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2024 12:21
Гост

Писна ни да ти четем тъпотиите бе. Какви посолствени тролове, какви глупости. Ей писна ни от всякакви простотии. Трол с трол – омацваш всяка тема.

Скуби Бу
Скуби Бу
08 октомври 2024 12:32
Гост

1. Коментарите ми са обозначено с постоянен ник. Като ти е писнало – не четеш, не спамиш излишно, заобикаляш и това е, нетрадиционни троле. Цензура не можеш да ми налагаш. 🙂 🙂 🙂
2. ВКС не е случило на капацитети по вещно право, със съвсем малки изключения, които също не винаги са прави, но това определено не е Калинова, а който оспорва авторитета й, има доста опит във вещното право и никога не би се допитал точно до нея. За допитващите се – няма какво да кажа… 🙂 🙂 🙂

Кукуригу
Кукуригу
08 октомври 2024 15:56
Гост

Само ти винаги си прав, а?

Скуби Бу
Скуби Бу
08 октомври 2024 16:23
Гост

Сега, за мен съм си прав. И затова изказвам мнение, за което имам право, мисля. Ти искаш да ми забраниш това ли?! А ако не мислех, че съм прав, очевидно, нямаше да напиша това, а нещо друго, за което щях да мисля, че съм прав… 🙂 🙂 🙂 Та ти ако имаш някакво по-различно мнение по въпроса – подчертавам, защото НЕ АЗ СЪМ ТЕМАТА и субект на публикацията, никой не те спира да си го кажеш, както са си го изказали и много други потребители, нито един от които не съм атакувал лично. Иначе тролския подход, който използваш ти и… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2024 12:12
Гост

Не знам кого ще изберат и защо, но който оспорва авторитета на Калинова в областта на вещното право, няма хал и хабер от вещно право. Хората, които наистина разбират от вещно право в ВКС, се броят на пръсти и Светлана Калинова е една от тях. Вещните дела не са като другите дела, колеги, не можеш да ги избуташ криво ляво на мускули, там се чете. Затова сума ти адвокати и съдии четат с интерес какво тя ще напише, за да го обсъждат после в процесите си. Сума ти окръжни, че и върховни съдии ходят при нея за въпроси. Дали това… Покажи целия коментар »

Скуби Бу
Скуби Бу
08 октомври 2024 12:46
Гост

И ако имате проблем с вещното право, пишете тук под някоя публикация „за Скуби Бу“ – ще получите по-добрата консултация, на чисто теоретично ниво разбира си, становища по конкретни казуси не вземам. 🙂 🙂 🙂

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2024 10:52
Гост

ВАС ще решат при гласуването, но не смятам, че ще подкрепят някоя от двете жени.

точка
точка
08 октомври 2024 10:38
Гост

И тримата са достойни кандидати- блестящи юристи, с висок интегритет и най-вече поличитески необвързани, което е особено важно с оглед на политически зависимите съдии като Красимир Влахов, например.

Скуби Бу
Скуби Бу
08 октомври 2024 11:23
Гост

🙂 🙂 🙂 Няма политически зависимости, има ИКОНОМИЧЕСКИ такива – и за политиците и за магистратите, и то сиви и престъпни икономически зависимости…

въпросче
въпросче
08 октомври 2024 11:44
Гост

Те и трима хамерикански президенти имат такива: Бай Дън и семейство Клинтън, ама …

Домайоли
Домайоли
08 октомври 2024 10:37
Гост

Дженттълменско споразумение. Има ли тежест и почва то у нас?

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2024 10:36
Гост

После ротяцията била лошо нещо

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2024 10:35
Гост

Време е за нов участник хаха

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2024 10:35
Гост

Ще чакаме великият избор

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2024 10:35
Гост

Добри кандидятури бе

Харизанов
Харизанов
08 октомври 2024 10:34
Гост

Пянелист от Гала ли ще вземат?

ножа и хляба
ножа и хляба
08 октомври 2024 10:32
Гост

В случая много зависи от ВАС – ако масово подкрепят единия от кандидатите, той ще е.

Харизанов
Харизанов
08 октомври 2024 10:37
Гост

Пеевски квото каже

Скуби Бу
Скуби Бу
08 октомври 2024 11:26
Гост

Борбата ще е прокопита срещу прасета, вечната драма… 🙂 🙂 🙂

адвокат
адвокат
08 октомври 2024 10:23
Гост

Като авторитети в областта на правото за мен изборът е между Калинова и Тонева, всяка в нейната област е с призната компетентност. Като цивилист, пристрастията ми са към Калинова.

Mики
Mики
08 октомври 2024 10:26
Гост

Вече сигурно се знае кой ще бъде.

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2024 10:51
Гост

Евгени Стайков, по морално- битови причини. Не върви да си заместник на дамата на сърцето си. Моралът има различно измерение в различните звена на съд.система.Тук те правят конституционен съдия.

Скуби Бу
Скуби Бу
08 октомври 2024 11:28
Гост

И на мен Евгени Стайков ми се вижда „правилната“ кандидатура…

Gero
Gero
08 октомври 2024 10:18
Гост

Да видим дали в КС ще си попълнят квотата.

Асен
Асен
08 октомври 2024 10:15
Гост

Много сериозни кандидатури.

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2024 10:13
Гост

От сто години се знае, че ще е Стайков

Цветанов
Цветанов
08 октомври 2024 10:17
Гост

Да, така се говори.

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2024 10:33
Гост

Не бъди сигурен. Съдиите от край време не обичат вечните началници, а ТК е най-малобройната във ВКС. Може да спечели само със силна подпирачка от ВАС.

Скуби Бу
Скуби Бу
08 октомври 2024 11:30
Гост

Ами ако #КОЙ е казал да е #ТОЙ подпирачката ще я има… Не че има значение кой точно от тези тримата ще е. ОБслужването продължава… 🙂 🙂 🙂

анонимен
анонимен
08 октомври 2024 11:34
Гост

Вечния любовник, кум , сват………………

Калпакчиеви
Калпакчиеви
08 октомври 2024 11:47
Гост

Един път в живота гърми празен АК-47.

За баджанака … говоря.