Съдийската колегия ще направи втори опит да избере председател на Административен съд София-област (АССО). Това се наложи, след като при първата открита процедура не се яви нито един кандидат.

Днес в Държавен вестник е обнародвано решението на СК за откриване на втората процедура и съответно започна да тече едномесечен срок, в който може да се внасят предложения във Висшия съдебен съвет (ВСС). Той изтича на 3 октомври.

Участниците ще могат да подадат документи лично в деловодството на съвета, по електронен път с квалифициран електронен подпис на имейл vss@vss.justice.bg или чрез лицензиран пощенски оператор на адрес София, ул. „Екзарх Йосиф“ №12.

Към предложението трябва да се приложат и подробна автобиография, подписана от кандидата; копие от диплома за завършено висше образование по специалността „Право”; копие от удостоверение за придобита юридическа правоспособност; медицинско удостоверение, че кандидатът не страда от психическо заболяване; концепция за работата му като административен ръководител, която трябва да съдържа: лична мотивация за заемане на длъжността, анализ и оценка на състоянието на органа на съдебната власт, очертаване на достиженията и проблемите в досегашната му дейност, набелязване на цели за развитието и мерки за тяхното достигане; удостоверение от  Националната следствена служба, Столичната следствена служба или от окръжните следствени отдели към окръжните прокуратури за образувани досъдебни производства; документи, удостоверяващи наличието на стажа, както и други по преценка на кандидата във връзка с професионалните или нравствените му качества.

Както „Лекс“ писа, през май беше обявена първата процедура, но до изтичането на крайния срок за подаване на документи – 7 юни, не се появи нито един кандидат за председател на АССО.

Мандатът на Мария Попова изтече на 12 юни, като тя е начело на съда от 2013 г., а през 2019 г. беше преизбрана на поста.

На 11 юни т.г. Съдийската колегия я определи за изпълняващ функциите шеф до избора на нов. Междувременно излезе класирането в конкурса за повишаване във Върховния административен съд, от което стана ясно, че Попова е класирана за едно от обявените 17 места.

В АССО работят 14 съдии, включително и ръководството. След измененията в АПК от края на 2018 г. съдът разглежда и делата срещу актове на Комисията за регулиране на съобщенията, на Комисията за защита на конкуренцията, на Комисията за финансов надзор, на Съвета за електронни медии, по Закона за частните съдебни изпълнители, конкурсите за нотариуси и др.

 

10
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
03 септември 2024 16:29
Гост

Дали този път общото събрание ще издигне кандидат? Да не стане като предния път и да си мълчи

Кукуригу
Кукуригу
03 септември 2024 12:53
Гост

Не трябва ли кандидатът да е вече магистрат – защо диплома?

Лазар
Лазар
03 септември 2024 12:46
Гост

Успех в тъсенето!

Ники
Ники
03 септември 2024 12:47
Гост

Ще им трябва. Ама в намирането.

Тити
Тити
03 септември 2024 12:42
Гост

Надали ще има кандидати.

Ласло
Ласло
03 септември 2024 12:43
Гост

Да, не е много приятна тази работа.

Михаил
Михаил
03 септември 2024 12:44
Гост

И пак искат един куп документи.

Сотир
Сотир
03 септември 2024 12:46
Гост

С тези тегави дела.

Ники
Ники
03 септември 2024 12:40
Гост

Сагата продължава.

Стоил
Стоил
03 септември 2024 12:41
Гост

И няма да свърши скоро като че ли.