Висшият съдебен съвет (ВСС) прие днес два кодекса за етично поведение – единият е за съдиите, а другият – за прокурорите и следователите.

Те са изготвени вследствие на промени в Закона за съдебната власт, които предвидиха Съдийската и Прокурорската колегии да изготвят отделни кодекси и тяхното окончателно одобрение мине през Пленума на ВСС.

На практика двата нови кодекса възпроизвеждат принципите и правилата на отменения днес кодекс за етично поведение на българските магистрати.

Този за съдиите беше представен от Олга Керелска. Тя обясни, че етичната комисия, чийто председател е тя, се е съобразила с Бангалорските принципи, със становища на Консултативния съвет на европейските съдии и множество други международни актове.

Керелска посочи, че принципите за почтеност и благоприличие са разделени в два отделни и са изведени по-напред в кодекса, преди тези за вежливост и толерантност. „Това е така, защото те в съдържателно отношение са адресирани към различни елементи на поведението. Принципът за почтеност е водещ в работата на съдията и това се обуславя от промените в ЗСВ през 2016 г., когато проверките за почтеност и конфликт на интереси бяха въведени в изцяло нов раздел в закона“, обясни Керелска.

Въведени са завишени изисквания към председателите на съдилищата, а също така са дадени дефиниции за принципите: независимост, безпристрастност, справедливост, почтеност, благоприличие, вежливост и толерантност, компетентност и квалифицираност, конфиденциалност и са разписани правилата за поведение, произтичащи от всеки от тях. Прозрачността в работата на съдиите е премахната като изрично изведен принцип.

Част от текстовете са отпаднали поради промени в законодателството – например за предотвратяване на конфликт на интереси. Това е така, защото тази дейност вече изцяло е възложена на Инспектората към ВСС.

Стефан Петров пък представи проекта за етичен кодекс за прокурорите и следователите като отново беше посочено, че той се базира на досегашния етичен кодекс за магистратите.

Атанаска Дишева постави въпроси дали кодексите трябва да важат и за членовете на съвета. „Част от правомощията и задълженията, свързани с етичните правила за членовете на ВСС, не биха могли да бъдат в обхвата на тези кодекси“, каза тя.

Според нея кадровиците трябва да имат отделен кодекс, защото те не са магистрати, нито имат такива задължения, още повече, че някои от членовете не са били изобщо магистрати.

Цветинка Пашкунова обясни, че този въпрос е бил обсъждан в етичната комисия, но членовете са се обединили около становището, че няма нужда от отделен кодекс. „Нямаме качеството на магистрати, това е така. Няма пречка обаче, доколкото са приложими с оглед естеството на работа и правомощията, тези принципи и правила да бъдат отнесени и към дейността на ВСС“, каза Пашкунова.

Изказването на Евгени Иванов беше фокусирано върху мотивите му защо няма да подкрепи приемането на двата кодекса, въпреки изискването на закона. Най-общо той не вижда смисъл в разделянето им.

Нищо ново под слънцето – принципите, които действаха в стария кодекс, са мултиплицирани в новите кодекси, а тези принципи за мен бяха като десетте божи заповеди. Те са общозначими“, каза Иванов.

Той припомни, че преди години Венецианската комисия е подкрепила изготвянето на етичния кодекс за българските магистрати. Сега отново е била питана, но тя не е коментирала темата в становището си, което той приема, че не подкрепя разделянето на кодексите.

Разделянето не е правилно и не възприемам начина, по който осе прави – при пълна секретност някой имплантира в Плана за възстановяване и устойчивост всички мерки, дейности, цялата рестрикция по отношение на прокуратурата и главния прокурор, което е неуместно. Целите на ПВУ са други, но сега понеже някой е решил да има два кодекса и за да го постигне, го е вложил в плана. И е търсено къде в плана това нещо да се сложи и са решили, че най-удачно е в раздел „Бизнес среда“. Може би за някой правораздаването е бизнес“, каза Иванов.

При все това мнозинството одобри двата кодекса, като предстои тяхното публикуване на сайта на ВСС.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Нонсенс
Нонсенс
31 октомври 2023 17:01
Гост

Корумпирани престъпници етичен кодекс не спазват!

Анонимен
Анонимен
31 октомври 2023 13:56
Гост

Голям праз, че имало нови.И досегашния не съм чел и не ме интересува ни стария, ни новия.

Ad nauseam
Ad nauseam
31 октомври 2023 13:51
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

tnzcen
tnzcen
30 октомври 2023 23:59
Гост

Най-продаваният продукт за отслабване в света! Помогна на мен и съпруга ми и ще помогне на вас, резултатът е видим след няколко дни, купих го от тук: ––> https://lmy.de/keto

Щерев
Щерев
30 октомври 2023 20:33
Гост

Много добра идея на Атанаска Дишева.

Заки
Заки
30 октомври 2023 20:28
Гост

Пълна глупост!

Мики
Мики
30 октомври 2023 20:29
Гост

Както и последните промени в ЗСВ.

Анонимен
Анонимен
30 октомври 2023 15:36
Гост

И сега има КЕПБМ, това което е сега няма да е кой знае какво различно от сегашния общ, пак ще се дава като въпрос на устния изпит за младши магистрати, така че нищо ново под слънцето, освен поредното натягане на ПП–ДБ, натикано в ПВУ, както и съдебната реформа, къде е Ковид, къде е съдебната система, всичко се използва като предтекст, че от Европа го искат, а те дори не знаят, а наще си го слагат!

Анонимен
Анонимен
30 октомври 2023 14:59
Гост

Това че ги има не значи автоматично спазване

Елица
Елица
30 октомври 2023 14:58
Гост

Да следят за спазването им

Taver
Taver
30 октомври 2023 14:58
Гост

Нормалността възтържествува

Ставрев
Ставрев
30 октомври 2023 14:57
Гост

Задоволително

Mila
Mila
30 октомври 2023 14:57
Гост

Браво

Екатерина
Екатерина
30 октомври 2023 14:57
Гост

А дали някой ще ги прилага?

Димо
Димо
30 октомври 2023 20:30
Гост

Би трябвало.

Анонимен
Анонимен
30 октомври 2023 14:56
Гост

Остава и да се следват

Анонимен
Анонимен
30 октомври 2023 14:56
Гост

Даано ги спазват

Анонимен
Анонимен
30 октомври 2023 14:42
Гост

Супер! Реформата тръгна и няма спиране.

Симеон
Симеон
30 октомври 2023 20:31
Гост

Най- накрая.