Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС) ще поиска информация от прокуратурата по делото за заплахите срещу съдията от окръжния съд в Плевен Владислава Цариградска.

По-конкретно кадровиците ще настояват да научат за движението и резултатите от досъдебното производство, което се води в Софийската районна прокуратура, кои престъпления се разследват, кои лица са обвинени и какви мерки за неотклонение са взети.

Съдийската колегия се позова на два текста от Механизма за действие в случаи на засягане на независимостта или опит за оказване на натиск върху съдиите.

Те гласят: „т. 9. Във всеки случай, при който са посочени конкретни обстоятелства, очертаващи нарушения, свързани с организацията на работата на съдията и на морално-етичните норми, или се създават съмнения за неговата почтеност и за наличие на корупционни практики, Съдийската колегия може да поиска извършване на проверка от компетентните органи (ПРБ, КПКОНПИ, ИВСС, съответната местна комисия по професионална етика и др.) с цел защита на магистрата и запазване на доверието в съдебната система. За предприетите действия и резултатите от извършената проверка се уведомява съдията и се оповестяват публично.

т. 10. Съдийската колегия може да изисква информация за движението и резултатите от проверки и образувани досъдебни производства срещу съдии, както в случаите по т. 9, така и във всички останали случаи“.

До решението се стигна след изслушване на съдия Цариградска във връзка с нейни искания като пострадал по досъдебното производство, образувано срещу Илко Захариев, известен като Червения пират.

ГДБОП иска да освидетелства съдийката, МВР сваля охраната пред дома ѝ

В началото на годината стана ясно, че съдия Цариградска е получила множество заплахи, които по думите ѝ ескалирали във времето. Те започнали след изслушването ѝ от СК на ВСС на 13 февруари т.г. по повод групата за влияние в съдебната система на покойния Мартин Божанов-Нотариуса.

В първата заплаха я „съветвали“ да млъкне, защото мълчанието било злато. „В противен случай ще я изкормим“, продължавало съобщението, получено на официалния имейл на ОС-Плевен.

В следващите дни заканите продължили, но вече били насочени към семейството ѝ: „Ако съдия Цариградска не млъкне, мъжът и децата ѝ ще са с бетонирани крака на дъното на язовир“.

Последвали още – че носовете и ушите на членовете на семейството ѝ ще бъдат отрязани, после – че ще бъдат обесени на червата им.

Цариградска заяви, че са получени множество имейли от различни акаунти, някои нигерийски и в тази връзка тя изрази съмнения, че идват от Червения пират. По думите ѝ по-скоро зад тях стои мрежа от хора.

Тя разказа още, че на 1 март е била призована да се яви в ГДБОП, за да бъде разпитана като свидетел по делото срещу Илко Захариев.

Но още в началото разследващият полицай я приканил първо да отиде в психодиспансер, за да бъде освидетелствана. Цариградска категорично отказала, а след въпрос на член на ВСС, поясни, че свидетел на това е станал адвокатът ѝ Григор Вълков, а освен това имало и писмени следи, защото полицаят искал изрично да се запише отказът ѝ заради наблюдаващия прокурор.

„Знаете ли, че ме поставят в очни ставки с един човек, който ми представи заплахата за инвалидната количка през 2020 г., ама сега той е наравно с мен като свидетел. Сигурно ще ни поставят в очна ставка и с адвокатите Велимир Атанасов и Калин Чанков (сочени за част от групата на Нотариуса – б.а.). Това е немалка част от професионалната обида“, заяви Цариградска.

Тя сподели още, че полицейската охрана пред дома ѝ е била свалена, без въобще да бъде уведомена, а в къщата се намирали трите ѝ деца. Това било станало в деня, в който депутатът Делян Пеевски влязъл във временната комисия, която проверяваше факти и обстоятелства във връзка с дейността на Нотариуса и на групата на Петьо Петров-Пепи Еврото, по думите на Цариградска, „за да държи сметка защо името му се споменава в случая“. „Тогава той направи внушения, че ССБ, в чийто управителен съвет съм и аз, и г-жа Галина Захарова участваме в политически заговор“, каза още съдията.

В момента Цариградска има лична охрана, която обаче е назначена от министъра на правосъдието още на 13 февруари.

Тя заяви, че заплахи са отправени и към ad hoc прокурора Даниела Талева като например „Ще те гръмнем в лицето“.

Цариградска за пореден път прикани СК на ВСС да провери дали спрямо съдии се използват специални разузнавателни средства, за да бъдат поставени под контрол, защото по думите ѝ има огромно количество на искания за използване на СРС спрямо магистрати и риторично попита за какво се използва тази информация. Каза още, че е научила, че има около 800 прокурорски преписки срещу съдии. Допълни, че се изпращат „щуротии“ в ДАНС под формата на сигнали, че съдии са агенти на държави членки на ЕС, че участват в организирани престъпни групи за поръчкови убийства и тези магистрати са привиквани да дават обяснения.

Посочи, че за последните две години и половина има над 40 000 отвода на съдии. По думите ѝ един от начините за „отстрелване“ на съдии е да се иска техния отвод. А когато не се разследват престъпленията срещу съдии, това предизвиква т.нар. „смразяващ ефект“, автоцензура. „Започваш да се съобразяваш дали, какво и как да кажеш“, заяви Цариградска.

По повод делото за заплахите срещу нея, тя обясни, че е поискала от наблюдаващия прокурор няколко неща – да ѝ бъдат предоставени копия от психолого-психиатричната и техническата експертиза, назначена по досъдебното производство срещу Червения пират, кои престъпления се разследват, кои лица са обвинени, какви мерки за неотклонение са взети и молба за преценка дали делото да не се възложи на следовател. От всичките ѝ искания СРП удовлетворила само първото. За останалите не е получила отговор.

По време на изслушването си Цариградска многократно посъветва Съдийската колегия да предприеме мерки съобразно правомощията си, защото тези въпроси касаят цялата система, не става дума за нея.

След изслушването ѝ Атанаска Дишева заяви: „Не знам как гледате на информацията, която получаваме, но аз изпитвам институционално неудобство от гледна точка на позицията, която заемаме като членове на ВСС, че се налага и се стига дотам да изслушваме конкретен съдия, който да ни съветва да изпълняваме нашите служебни задължения. Нека да не бездействаме и да не гледаме с отегчение на този случай, защото той не касае конкретния съдия, а цялата система и по болезнен начин тангира към неизпълнение на нашите служебни задължения да защитаваме съдийската независимост“.

Тя допълни, че съдебната система е пълна със съдии, които са получили заплахи или са обект на медийни или институционални заплахи чрез различни способи, които обаче с цел да не бъдат подлагани на по-голям такъв, предпочитат да мълчат и да се справят сами с този проблем. „Или защото се постига целеният ефект – мълчание, снишаване или отвод по делото“, каза Дишева.

Затова по нейно предложение колегията единодушно реши да поиска информация на прокуратурата да развитието на досъдебното производство за заплахите, защото едно всестранно изясняване на случая има съществено значение за гарантиране на съдийската независимост.

31
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Детската учителка от Варна
Детската учителка от Варна
15 октомври 2024 16:05
Гост

То Дишката изпитва неудобство , откакто е съдия и юрист. Някак си и личи , че не и спори и прилича. По- добре да бе станала нещо друго. И двете са врестливи и истерии с тая са си от Варна. Нещо от въздуха ли им става там. Досадиха на всички вече, прекалиха.

Прави са от БОП да искат психо експертиза
Прави са от БОП да искат психо експертиза
15 октомври 2024 16:00
Гост

Охххх, пак тази. Проглуши ни ушите със своите фантазми. Абе няма си служебна работа. Не полага ли грижи за многото си деца? кога успява да ги измисля тези нейни щуротии, както самата казва. То голям съдия, че толкова заплахи към нея. Цял районен в Луковит. А няма ли си мъж да я пази от лошите. За него нищо не казва, колко е читав и как точно се взеха и ожениха. Цяла Варна и цял Плевен знае.

yugioh
yugioh
15 октомври 2024 15:31
Гост

Браво на винаги смелата съдия Цариградска! Редно е проблема най-накрая да се посочи и той е че прокуратурата и МВР работят само под диктовка и под натиск, а уж са независими институции. Сега е на път усмихнатото приятелче на Пепи Еврото (мафиот) да стане главен прокурор и то като единствен кандидат. Това не е прокуратура, това е някаква наглост, която ще бъде изкоренена от нашето общество.

Аман от този правен разнобой и деспотизъм на ЕС
Аман от този правен разнобой и деспотизъм на ЕС
15 октомври 2024 16:02
Гост

Е смела е, за да се ожени за такъв мъж. Изсмукани истории. търси под вола теле.

Анонимен
Анонимен
15 октомври 2024 15:22
Гост

И аз като ГДБОП имам съмнения за психичното здраве. Притеснено ми е дори …… Тези битки не са лесни и се отразяват на здравето

Анонимен
Анонимен
15 октомври 2024 15:20
Гост

„Посочи, че за последните две години и половина има над 40 000 отвода на съдии. По думите ѝ един от начините за „отстрелване“ на съдии е да се иска техния отвод. А когато не се разследват престъпленията срещу съдии, това предизвиква т.нар. „смразяващ ефект“, автоцензура. „Започваш да се съобразяваш дали, какво и как да кажеш“, заяви Цариградска. „Тя допълни, че съдебната система е пълна със съдии, които са получили заплахи или са обект на медийни или институционални заплахи чрез различни способи, които обаче с цел да не бъдат подлагани на по-голям такъв, предпочитат да мълчат и да се справят сами… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
15 октомври 2024 14:46
Гост

Лековата женица. Прицелила се е нависоко, но нито може, нито знае как. Ще я използват до последно и после ще я забравят.

Скуби Бу
Скуби Бу
15 октомври 2024 15:25
Гост

Това „можене“ и „знаене“ как да се прицелваш нависоко е проблемът в системата. Както казах, предстои да бъде решен кардинално. Отвисоко се пада лошо. Важи и за използващите. Иначе изчезваме като държава и нация…

Анонимен
Анонимен
15 октомври 2024 14:30
Гост

Какво значи да я „освидетелстват“…нима като съдия не е назначавала СПЕ на пострадал от закани за да се установи дали е изпитал “ основателен страх“ …това е практика по такива обвинения.

Скуби Бу
Скуби Бу
15 октомври 2024 14:41
Гост

Тя май граждански дела гледа. Оплакваше се, че я зашлашват за някакви дела с имоти.

Анонимен
Анонимен
15 октомври 2024 15:23
Гост

Наказателни гледа сега в Плевен. В Луковит са гледали квото дойде

Нищо не гледа , то няма време от активизъм
Нищо не гледа , то няма време от активизъм
15 октомври 2024 16:12
Гост

А на мъжа си и девер си барабар с Куката гледала ли е :)))))) ?????

Грета Тунберг от Луковит
Грета Тунберг от Луковит
15 октомври 2024 16:08
Гост

Очевидно мнпого малко време и остава да работи като съдия. Всичката пара отива в такива измислени акции. Прилича ми на Грета Тунберг

Скуби Бу
Скуби Бу
15 октомври 2024 14:28
Гост

„Тя допълни, че съдебната система е пълна със съдии, които са получили заплахи или са обект на медийни или институционални заплахи чрез различни способи, които обаче с цел да не бъдат подлагани на по-голям такъв, предпочитат да мълчат и да се справят сами с този проблем. „Или защото се постига целеният ефект – мълчание, снишаване или отвод по делото“, каза Дишева.“ Мда, пълно е с такива страхливи и зависими мишки, както много пъти съм казвал, а другите са хората на Прасето и на Прокопито, които колят и бесят. Какъв е изводът? – оправия от този батак няма. Мерките трябва да… Покажи целия коментар »

Цветанов
Цветанов
15 октомври 2024 14:24
Гост

Поредните интриги на управляващите.

нов
нов
15 октомври 2024 13:44
Гост

Г-жа Бировска отново в синхронизирани действия с определени политически субекти и финансирани от чужбина НПО-та

897
897
15 октомври 2024 13:11
Гост

Госпожата досега не е ли разпитвала свидетел в зала? Не знае ли как се провежда разпит и как се провежда очна ставка? Ама сега го усетила на свой гръб и била обидена. Законът е един и за обикновения гражданин и за нея.

Хари
Хари
15 октомври 2024 14:21
Гост

Е, отново двойният аршин.

Анонимен
Анонимен
15 октомври 2024 12:56
Гост

Страшни драми, които са дъвка за обществото. Проблемите ни са от друго естество

yugioh
yugioh
15 октомври 2024 15:35
Гост

Ганьо единствения проблем на обществото ти е липсата на некорумпирана съдебна система, жестоки обвързаности и липса на прокуратура, ама тотална липса! Виж защо 3-ма учени спечелиха Нобел за икономика, прочети теорията и виж къде живееш.

Анонимен
Анонимен
15 октомври 2024 12:56
Гост

Лошото е, че тази зависимост на съдебната система не е от сега. А всички сега се разпищяхте

Възмутен
Възмутен
15 октомври 2024 14:22
Гост

Защото ги касае лично.

Анонимен
Анонимен
15 октомври 2024 12:55
Гост

Бе че има истина в това което казва не е спор. Но и тя малко ме съмнява.

Анонимен
Анонимен
15 октомври 2024 12:54
Гост

Измислени истории

Анонимен
Анонимен
15 октомври 2024 12:53
Гост

Ма чакай бе. И да си права и честна, щом до теб седи един Рашков то просто олекваш

Мда
Мда
15 октомври 2024 13:38
Гост

И седяха и се смееха и се радваха, това малко не прилича на човек с парализираха психика, страхуващ се за какво ли не. Разбира се всичко подлежи на доказване и има истина, но като я видях усмихната до ППДБ, не ми приличаше на улашен човек в една от комисиите. Казвам каквото видях.

Анонимен
Анонимен
15 октомври 2024 12:52
Гост

Кой прав и кой крив нивга не ще разберем

Цветанов
Цветанов
15 октомври 2024 14:22
Гост

Естествено! като потулят нещата.

Анонимен
Анонимен
15 октомври 2024 12:52
Гост

Съдийската колегия очаква друг скандал за да се потули случая.

Филипова
Филипова
15 октомври 2024 12:51
Гост

Нужна е рядикална промяна. Системата превзета е от Борисов и Свинчо

Юки
Юки
15 октомври 2024 12:49
Гост

Тука работа има Пеевски и други хора