Деветима съдии бяха поощрени с по 500 лв. заради дейността им в работните групи за определяне на коефициентите за тежест на делата. Решението на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет беше взето по предложение на комисията по натовареност.

Единственият против беше Драгомир Кояджиков, който определи предложението като „институционален подкуп“.

Заради постигнати високи резултати комисията по натовареност предложи да бъдат отличени съдиите Йорданка Матева (председател на АдмС-Велико Търново), Елена Янакиева (ръководител на АдмС-Варна), Игнат Колчев (шеф на АдмС-Смолян), Галина Стойчева (зам.-председател на АдмС-Кюстендил), Иваничка Славкова (зам.-шеф на ОС-Варна), Мария Терзийска (зам.-ръководител на ОС-Варна), Калин Калпакчиев (съдия в САС), Гергана Цонева (съдия в СРС) и Десислава Жекова (съдия в РС-Варна).

Всички те участват в постоянните работни групи по граждански, търговски, наказателни и административни дела към комисията по натовареност и работят по актуализиране на кодовете и коефициентите за тежест на делата в модула към Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС).

Драгомир Кояджиков, който е член на комисията, обаче възрази срещу предложението. Той посочи, че е имало решение да бъдат отличавани само онези магистрати, които са с над 50% участие в заседанията на работните групи, а той не виждал такава справка в материалите.

Отбеляза и че по закон предложения за награждаване може да правят поне трима членове на съвета и съответният председател, а в случая то изхожда от самата комисия.

Председателите на върховните съдилища Галина Захарова и Георги Чолаков веднага реагираха и заявиха, че се присъединяват към предложението.

Даниела Марчева на свой ред опонира на Кояджиков, че всъщност истинският му аргумент е, че не трябва да се плаща на членовете на работната група, нещо, което е казал на заседанието на комисията по натовареност. „Това са съдии, които нямат включено задължение в длъжностната характеристика да участват в работни групи, това е извън пряката правораздавателна дейност. В случая те помагат на нас да изпълним нашите ангажименти и задължения“, каза Марчева.

И предложи при това положение Драгомир Кояджиков да поеме частта за наказателните дела и той да определя коефициентите за тежест за тях. „Няма да ангажираме колегите. Аз ще му предам всички материали“, каза Марчева.

Атанаска Дишева заяви, че предложението за отличаване е взето с 2 на 1 гласа в комисията (тя и Марчева срещу Кояджиков – бел. ред.). Отсъствал е Боян Новански. Спрели са се на тези имена, след като са били проверени протоколите от паметните записки, разменената кореспонденция и данни за заседанията. „Съдиите, които предлагаме, са тези, които най-активно участват в работата на работните групи и тя не се изразява единствено в присъствието на заседание. То е предшествано от предварителна подготовка и преценка, включително обсъждане с други съдии, проверки на модулите и други анализи. Освен това има и размяна на кореспонденция, ще видите за каква активност и комуникация на членовете на работните групи става въпрос“, обясни Дишева.

Тъй като има по-задълбочен поглед върху работата на групата по административни дела, тя изтъкна, че съдиите са положили сериозен труд за мапинг таблиците за изработването на модул за натовареност в ЕДИС.

Дишева заяви, че при никакви обстоятелства не би подкрепила решение Драгомир Кояджиков да се занимава с коефициентите за тежест на наказателните дела. „Г-н Кояджиков не знае как работят модулите в ЕИСС. Това не е шега, никой от членовете на СК няма достъп до ЕИСС и до ЕДИС. В този смисъл ние сме поставени в ситуация да разчитаме на това, което получаваме от съдиите за начина на работа на модулите. Може да гледаме в тестова среда, но тя е различна от реалността. Конкретните неща се виждат от съдиите и те се опитват да направят изчисленията“, каза Дишева. Тя допълни, че предстои да се извърши ново емпирично изследване, но преди това ще трябва да се направи анализ на модула за случайно разпределение на делата, което е тежък процес, но въз основа на резултатите ще се проведе изследването.

Това предложение представлява много малка отплата, тя е повече морална, отколкото материална. Това е една благодарност, която не може да отрази на свършената през годината работа“, изтъкна Дишева.

Не казвам, че не са работили, но такова решение на комисията по натовареност с конкретни имена не е взето и не отговаря на материалите. С цялото ми уважение към деветимата, но никой насила не ги е накарал да работят тук. Същата е ситуацията и с ЕИСС. Две години работи работната група, да сте чули някой да е поощрен. Там са над 20 човека“, каза Кояджиков.

После заключи:

Може да е заслужено, но ми прилича повече на институционален подкуп“.

Последните му думи възмутиха председателите на ВКС и ВАС.

„Всяка следваща изречена дума в този безсмислен дебат, който се развива, обижда труда на хората, които без всякакви очаквания за парични възнаграждения и то в подобен размер, са участвали в съответните дейности. Познавайки всички, никой от тях не е изпаднал в положение да получава институционален подкуп, те работят за идеята, за каузата да допринесат с каквото могат за по-доброто функциониране на нашата система. Това е обстоятелство, което не подлежи на каквото и да е съмнение и обсъждане. Моля да приключваме този обиден за мен дебат“, каза Захарова.

Георги Чолаков също поиска дискусията да бъде преустановена като отбеляза, че има пряк поглед върху работата на административните съдии и знае колко много време, усилия и труд хвърлят за изработването на модула за натовареност в системата за административните съдилища.

Преди гласуването, Дишева се обърна към Кояджиков с думите, че ако не е бил напуснал демонстративно заседанието на комисията, е щял да узнае поименно решението ѝ.

Така със 7 на един гласа колегията реши да поощри деветимата съдии.

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
07 декември 2023 22:27
Гост

Калин Калпакчиев, който през лятото на 2012 г. обяви уволнението на съдия Мирослава Тодорова за безпринципно.Нямам думи.

Надя Драганчева,Тутр
Надя Драганчева,Тутр
06 декември 2023 18:23
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Ad nauseam
Ad nauseam
06 декември 2023 14:56
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Адвокат
Адвокат
06 декември 2023 14:27
Гост

Получават грандиозни заплати и – още искат, това направо е невъзпитано. Ошмулената ни държава отделя много прилични заплати, всеки месец – няма – лято, няма зима. Не мога да разбера – има ли друга професия – която да не зависи от печалба, от нищо и – да е така високо платена. Като отчетем, че това е надстроечна организация – нищо общо със живота. Днес културните организации протестират – а при тях няма милост, държат ги на хляб и вода, а те са по-важни от съда. Какво е съда, дава ли храна на обществото, облекло, покъщнина, но е на заплата. Язък… Покажи целия коментар »

Апостола
Апостола
06 декември 2023 15:56
Гост

Преките материални вреди причинявани от ТК на ВКС на икономиката са около един милиард лева годишно . Деморализационните – десет пъти по толко . … Те прилагат закона едновременно по по 14 различни начина , по 14 противо-речащи си съдебни практики . ТОВА СА НАЙ-ТЕЖКИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ПРОТИВ МИРА И ЧОВЕЧЕСТВОТО, ПРОТИВ ЦИВИЛИЗАЦИЯТА И ДЪРЖАВНОСТТА . ……… Само една е правилната от всички. Значи бракът в работата им е 13 / 14 , т.е – 92 % . Къде другаде, ако умишлено произвеждаш 92 % брак изобщо ще ти плащат нещо ? ………. Надолу под върховните е същото – законът се… Покажи целия коментар »

Апостола
Апостола
06 декември 2023 16:05
Гост

Тук https://antibanditi.com/b2-IMOTNI-IZMAMI-I-UNISHTOJAVANE-NA-KONKURENCIATA-OT-VKS.php
са дадени перфектните изчисления за материалните и моралните вреди от върховните съдийски престъпления.
.
На същата страница е разгледано в детайли едно 17 годишно имотно дело, ходило седем осем пъти до ВКС, едната страна по него е комунистически приватизатор, по него са образувани две тълкувателни дела .

И двете тълкувателни дела са загубени от приватизатора и накрая с върховни съдийски измами, брутални гаври и издевателства, приватизаторът печели делото .

Апостола
Апостола
06 декември 2023 12:08
Гост

СПОРЕД НАУКАТА СЪДИЙСКАТА ВЛАСТ Е НЕЛИГИТИМНА И ТЕРОРИСТИЧНА . …. Затова е крайно време с ре-подборни избори (предварителни одобрения) , народът да избира тези, които само след това им одобрение от народа, ВСС може да ги назначава за съдии и прокурори . ……. Българският народ не участва в изборите за съдии. Народ и да няма, съдии ще има . Ако няма народ, то и депутати , министри, кметове , общински съветници и президенти не може да има, защото няма кой да ги избира, но съдии ще има, защото те сами себе си се назначават за съдии. …… Този терор върху… Покажи целия коментар »

....Кифла....
....Кифла....
06 декември 2023 10:33
Гост

Корупция, подкуп има след като аз не участвам. Това се е опитвал да каже еднакво видимият отвсякъде член на СК на ВСС- почитаемият Драгомир Кояджиков. Той добре ги разбира тези работи.
Съдия Захарова не е права- дебатът е обидил единствено този, който го е предизвикал с глупавите си и неуместни изявления.

Ставрев
Ставрев
06 декември 2023 10:32
Гост

Халал да му е.

Иванов
Иванов
06 декември 2023 10:32
Гост

Много важно. Поредните нагли и самозабравили се типове.

Анонимен
Анонимен
06 декември 2023 10:31
Гост

На тия не им дреме и грам, че съдебната система не струва.

Иванов
Иванов
06 декември 2023 10:31
Гост

В известен смисъл са като Боби Михайлов и БФС. Викат, че от тях не зависи нищо и какво да направят.

Анонимен
Анонимен
06 декември 2023 10:30
Гост

Наглеците се награждават и повишават. Да му мисли народа.

Анонимен
Анонимен
06 декември 2023 10:29
Гост

Честито

Институционален подкуп
Институционален подкуп
06 декември 2023 10:29
Гост

Лекс, медиен подкуп се явява решението ви да публикувате материала за псевдоправосъдната награда за „съдията на годината“, че даже и с хвалби за ВАС. Изключването на коментари по същия материал допълнително доказва съставомерността на медийния подкуп

........
........
06 декември 2023 11:41
Гост

ПРЕДЛАГАМ В ТОЗИ ДУХ ЗА МИС СВЯТ ДА ИЗБЕРАТ ЧОЛАКОВ! САМО ВАС!!!

Адвокат
Адвокат
06 декември 2023 14:38
Гост

Е, Лекс, са все пак най-щадящата медия по принцип, все пак – е останало нещо от аристократизма на правната школа от едно време и свободният дух на Алма матер, колкото и да е смешно да си благороден.

По принцип са водеща медия в правото – 1 голяма част от информациите идват от Лекс и ги цитират – както каза Лекс и т.н.
Ще бъде грозно да се сипят обиди над поименно лице.

Добре, че поне тях ги има, щото иначе – жълта преса, с цялото ми уважение към журналистите или последната страница на някой вестник, това беше навремето правната журналистика.

Честито
Честито
06 декември 2023 10:25
Гост

Да се задавят дано! Системата е срината, те ще се поощряват! С тази натовареност освен , че научихте малките съдилища на игри и далавери с делата за бройки, нищо друго!

Анонимен
Анонимен
06 декември 2023 10:29
Гост

Браво за мнението.

Анонимен
Анонимен
06 декември 2023 10:30
Гост

Уви, така е. Срината е системата и никой не го признава

Анонимен
Анонимен
06 декември 2023 10:30
Гост

Е, да не се повишават и да не се назначават ли? Да отговарят хората, които я сринаха

Сърдит съдия
Сърдит съдия
06 декември 2023 11:55
Гост

Брей, че йезуитщина- ВСС е виновен, че има председатели на съдилища, които правят игрите и далаверите с бройките дела, така ли? Вероятно от СК са пуснали ведри указания за това. Не са виновни калпазаните дето ги правят тези далавери, брей, брей.

Апостола
Апостола
06 декември 2023 12:11
Гост

КАКВИ НАГРАДИ ? ТОТАЛНИ ПОДИГРАВКИ С НАРОДА, ВРЕМЕ Е ЗА СМЯНА НА СИСТЕМАТА И НА СИСТЕМАТИЗАТОРИТЕ ! …. Съдии, прокурори и полицаи в България има огромен брой, ползата за народа от тях е никаква. Няма никога да влезнат в затвора у нас богатите и власт-ползващи бандити, докато не сменим системата – за съд само от 12 броя съдебни заседатели и докато не направим и народния ре-подбор на съдиите и прокурорите , с който да сменим в огромен процент досегашните и не си изберем нови, порядъчни съдии и прокурори ………….. В САЩ щатските съдии са 30 000 броя , ама са… Покажи целия коментар »

Адвокат
Адвокат
06 декември 2023 14:43
Гост

Правилно, не е правилно, не са в производството, нито имат принос към обществото – какво ме интересува, че ще получа след 10 години правосъдие, то – внуците ще станат абитуриенти, дотогава. Или обратното – да получа калпаво правосъдие, да не говорим, че не всеки има пари за адвокат, а и няма добри, по принцип, а и е такава главоблъсканица – ма тълкувания, ма маниери, ма фасони. И понеже – сме част от Европа, осъдиха ли Никола Саркози – осъдиха го, а беше – звезда на френската политика, все едно – при нас – някой подобен политик, но и гражданските дела… Покажи целия коментар »

Апостола
Апостола
06 декември 2023 16:09
Гост

Преките материални вреди причинявани от ТК на ВКС на икономиката са около един милиард лева годишно . Деморализационните – десет пъти по толко . … Те прилагат закона едновременно по по 14 различни начина , по 14 противо-речащи си съдебни практики . ТОВА СА НАЙ-ТЕЖКИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ПРОТИВ МИРА И ЧОВЕЧЕСТВОТО, ПРОТИВ ЦИВИЛИЗАЦИЯТА И ДЪРЖАВНОСТТА . ……… Само една е правилната от всички. Значи бракът в работата им е 13 / 14 , т.е – 92 % . Къде другаде, ако умишлено произвеждаш 92 % брак изобщо ще ти плащат нещо ? ………. Надолу под върховните е същото – законът се… Покажи целия коментар »