Върховният касационен съд (ВКС) допусна до обжалване делото за клеветнически твърдения, което Мая Манолова води срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов вече пет години.

Манолова беше завела иск за 15 000 лева срещу Борисов след края на изборите за кмет на София през 2019 г., когато тя загуби с малко от Йорданка Фандъкова. Тогава в разгара на кампанията Борисов даде интервю за бТВ, в което говореше за срещи на Манолова с ромски лидери във Волуяк, за да „прави уйдурма“, като ги уговаряла да кажат, че от ГЕРБ са им платили да гласуват за Фандъкова, каза и че „братя Галева са ѝ помогнали много пред ромските лидери“ и нямало да се изненада, ако и на първия тур са правили „такива магарии“.

През 2021 г. Софийският районен съд осъди Борисов да плати на Манолова 10 000 лева, след като прие, че няма никакви доказателства за твърденията на лидера на ГЕРБ, а от думите му Манолова вдигнала кръвно и се притеснила за политическата си кариера.

След това Софийският градски съд (СГС) намали обезщетението на 4000 лева. Той също прие, че наличието на клеветнически твърдения се обосновава от разпространените конкретни обстоятелства, които се явяват „позорни, неприемливи от гледна точка на общоприетите морални норми и предизвикващи еднозначна негативна оценка на обществото“ по отношение на Манолова. СГС обаче припомни, че Мая Манолова е публична личност и политик, което предполага по-ниско обезщетение.

Делото стигна до ВКС, след като и двете страни оспориха решението на втората инстанция. Борисов твърди, че не той е казал, че Манолова е уговаряла ромски лидери, а това били думите на „възмутен човек“, които той само препредавал. Освен това, той посочва, че в интервюто е приканил зрителите да се запитат дали Манолова е провела такива срещи и с каква цел, защото думите му били: „може да попитате снощи към седем и половина осем без дваесе във Волуяк дали госпожа Манолова е правила там среща с ромите да прави такава уйдурма…“.

В жалбата си до ВКС лидерът на ГЕРБ и защитата му задават и няколко въпроса. Един от тях е как съдът прави преценката дали са превишени правата на свободно изразяване на мнение при изказани негативни оценъчни съждения, засягащи конкретно лице, както и при предаване на информация, станала известна на посредством трети лица.

Манолова не отрича да е провела среща във Волуяк, но според председателя на инициативния ѝ комитет, тя е била до гарата и на нея са присъствали нейни избиратели, като разговаряли за проблемите им. След това по покана на служителите на БДЖ влезли вътре в гарата, където пили чай и яли ябълки и след час се прибрали, а на следващия ден била унизена и обидена от интервюто на Борисов.

Тя твърди пред ВКС, че обезщетението ѝ не е справедливо и иска да бъде върнато това, определено от първата инстанция, която осъди Борисов да плати 10 000 лева. Освен това тя обръща внимание, че съдът не е изследвал по-тежката част от нарушението, свързана с клеветата, че има връзка с Братя Галеви, които ѝ помагали в контактите с ромски лидери.

Манолова пише, че „клеветите за колаборация с ромски лидери и помощ от осъдени престъпници“ били „най-тежката рана, която може да бъде нанесена на политик и общественик“, като добавя, че важен е и моментът на увреждането – един ден преди най-важните избори в живота ѝ. Според нея присъденото ѝ обезщетение било „смешно малко“, като за сравнение дава делата, които бившият военен министър Николай Цонев (100 000 лева) и съдия Петър Сантиров (300 000 лева) спечелиха срещу прокуратурата за незаконните обвинения срещу тях.

В крайна сметка върховните съдии Маргарита Соколова (председател на състава), Светлана Калинова и Гълъбина Генчева (докладчик) приемат, че е нужно по делото да се произнесе и касационната инстанция.

ВКС допуска обжалване заради аргумента на Борисов, че изявлението му за среща на Манолова с ромски лидери за осигуряване на тяхната помощ за изборите има обективна база и се основава на обективни факти от действителността, пряко възприети от други лица. Както и заради оплакването на Манолова, че при определянето на обезщетението за неимуществени вреди не е обсъдено изявлението на Борисов, че Братя Галеви са я подпомагали.

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:20
Гост

­Г­о­­р­­е­щ­­­и­­­ ­м­о­­м­­и­­ч­­е­­т­­а­­­ ­­в­и­­ ­о­­ч­­а­к­­в­­­а­­т ­­­-­-­­-> https://nu21.fun/girl?93392

Анонимен
Анонимен
17 януари 2024 12:50
Гост

Откакто деликтите по чл. 45-49 ЗЗД ги преместиха за гледане от 3 и 4 г.о. в първо и второ г.о. (уж за изравняване на натовареността) ВКС започна да бълва куп странна и нелогична практика, особено по обидите и клеветите, както и по медицинските деликти. Лично мнение, разбира се

Ники
Ники
17 януари 2024 12:05
Гост

Пълен цирк!

Симо
Симо
17 януари 2024 12:03
Гост

Бойко цвинаги е невинен!

Анонимен
Анонимен
17 януари 2024 20:07
Гост

Уууууууу, да го …т м.н.ф…

Проскубания бухал
Проскубания бухал
17 януари 2024 11:41
Гост

Озадчаващо е какъв тип дела се допускат до касационна инстанция….

Въпрос:
„Манолова пише, че „клеветите за колаборация с ромски лидери и помощ от осъдени престъпници““

Може ли да има неосъден престъпник или презумпцията за невиновност не се прилага?

Павлин
Павлин
17 януари 2024 14:37
Гост

Освен да я съдят пък те сега за обида и така. 😀

Не знам с този нейн махленски изказ как защитава клиентите си в съда. Иначе явно приравнява „смешно малкото“ си обезщетение към това за недоказано обвинение от прокуратурата. Забавна е, това не може да ѝ се отрече. Иначе не трябва ли да благодари на Борисов за това, че стана омбудсман, от който пост тя в последствие се отказа заради намерението да става кмет, вместо да го съди за внушения?

Смехурко
Смехурко
17 януари 2024 11:39
Гост

След като ТАД груп ОТКРАДНА данните на НАП,

„Да ти откраднат чистачките“

стана дамга на нашето „право“…

Хършев
Хършев
17 януари 2024 11:26
Гост

Глупци

Анонимен
Анонимен
17 януари 2024 11:24
Гост

Манолова се обидила. Дъртата комунистка.

Хари
Хари
17 януари 2024 12:04
Гост

Чувствителна е жената.

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
17 януари 2024 15:33
Гост

Нима за Вас е приемливо да обиждат някого само защото е „комунистка“?

Конституция на Република България
Чл. 6. (1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.
(2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на …, пол, …, убеждения, политическа принадлежност, …

Анонимен
Анонимен
17 януари 2024 11:23
Гост

И какво очакват, че ще ни докажат с тия дела? Нищо. Знаем, че и двамата са лъжци

Живков
Живков
17 януари 2024 11:23
Гост

Занимават се с глупости

Павлин
Павлин
17 януари 2024 11:21
Гост

Внушенията в случая не смятам за клевета. Ако съдът прецени обаче, че е била наклеветена, тогава да осъди Борисов, fair enough, при това на първоначалния размер на обезщетението, за да се ограничи калянето по време на кампания.

АЛА БАЛА С ПРЕЗИДЕНТА
АЛА БАЛА С ПРЕЗИДЕНТА
17 януари 2024 11:10
Гост

Публично !!!

Кво да коментираме? Правомощията на Асен Василев да е минфин, или правомощията на Джемкорп за достъп до енергийната инфраструктура на Б-я?
Джемкорп – „американска“ фирма с ръководство от възпитеници на Внешторгбанк…

Такова е и цялото ни „право“/кривосъдие.

Иванова
Иванова
17 януари 2024 11:08
Гост

Поредната пародия. Съдят се за по 5000 лева отново с цел не да спрат опонентите да се клеветят, а да покажат, че са онеправдани и евентуално това да им донесе още гласове на следващи избори.

Станев
Станев
17 януари 2024 11:08
Гост

О, те си имаха зъб още в Народно събрание, когато Манолиева и Корнелия бяха остриетата на БСП.

Манолов
Манолов
17 януари 2024 11:07
Гост

Колкото и да я е клеветил и е малко

обективен
обективен
17 януари 2024 11:16
Гост

На либюмита ти Тиква е малко, че не беше разследван. Герберасте.

Сюлейманова
Сюлейманова
17 януари 2024 11:07
Гост

Единствената полза от тези дела, която аз виждам е, че може малко от малко да научи политиците в бъдеще да не се клеветят по време на кампания. Ясно е, че битката за мръвката е много жестока и вкарва някои хора в лудост, но не може да се ръсят чисти лъжи и клевети. Това не е кампания преди избори, а говорилня.

Ерлина
Ерлина
17 януари 2024 11:24
Гост

Кампаниите трябва да се водят на база идеи и сблъсък на тези идеи. Но в България е на база на клевети

Хършев
Хършев
17 януари 2024 11:30
Гост

Не вярвам нещо да се промени. Пак ще са арогантни и нагли. Битката за пращането на много депутати в Европарламента ще е същата. Ще говорят как пращат хора там за да бранят националните ни интереси, но истината е, че се пращат хора на хубава службица. Като мисля, че около пращането на онова недоразумение Бареков в Брюксел, като евродепутат се говореше, че заплатата е 20 000 евро на месец. Може и жилища да им дават, докато са на работа в парламента. И това беше преди над десет години. Смятайте сега как е.