Сериозни противоречия в практиката по отношения на квалифицирания състав на блудството – когато е извършено с две или повече малолетни лица (чл.149, ал.5, т.1 от НК), е установил и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов. По негово искане Наказателната колегия на Върховния касационен съд (ВКС) образува тълкувателно дело, в което да отговори на трите въпроса, които се разрешават противоречиво.

Първият проблем е свързан с това в кои случаи е осъществен съставът на престъплението по чл.149, ал.5, т.1 от НК. Едни съдии приемат, че е необходимо блудството да е извършено едновременно с две или повече малолетни лица. „Други обаче приемат, че за съставомерността на деянието няма такова изискване на закона и по чл.149, ал.5, т.1 от НК може да се квалифицира и престъпна деятелност, която не е осъществена едновременно с две или повече лица, а с различни малолетни лица по различно време“, обяснява и.ф. главният прокурор.

При анализа на практиката е установено и различно виждане на съдилищата за приложението на чл. 26 от НК, когато пострадалите от блудство са поне две малолетни лица и с тях деецът е извършвал различни във времето блудствени действия, повече от веднъж едновременно с тях.

„В едни случаи, когато са извършени две или повече ограничени във времето блудствени действия с всяко от пострадалите лица, съдебните състави постановяват осъдителен акт, с който признават подсъдимия за виновен за едно продължавано престъпление по чл. 149, ал.5, т.1 вр. чл. 26, ал.1 от НК, в диспозитива на което са посочени всички пострадали от престъплението.

В други случаи престъпната деятелност се квалифицира в съдебните актове като самостоятелни продължавани престъпления за всяко от пострадалите лица, дори и когато всички инкриминирани блудствени деяния са извършени само едновременно по отношение на две или повече малолетни лица. Например – извършителят е блудствал три пъти едновременно с три малолетни лица, престъпното поведение се квалифицира в три самостоятелни престъпни състава – три отделни престъпления по чл. 149, ал.5, т.1 вр. чл. 26, ал.1 от НК, за всяко от пострадалите лица“, се посочва в искането за образуване на тълкувателно дело.

Оказва се, че има противоречия между съдиите и по още един въпрос, свързан с този квалифициран състав на блудството – когато блудствените действия са осъществени в различни комбинации едновременно с две или повече малолетни лица и самостоятелно с част от пострадалите.

Ако в тези случаи е налице и блудство с едно лице, според част от съдиите, самостоятелното блудство се включва в състава на престъплението по чл.149, ал.5, т.1 от НК или в състав на продължавано престъпление по чл.149, ал.5, т.1 вр. чл.26, ал.1 от НК.

Според други съдии то се квалифицира като отделно престъпление по чл.149, ал.1 от НК или под друга по-тежка квалификация за блудство в зависимост от събраните доказателства.

По установените от и.ф. главния прокурор противоречия в практиката ВКС образува тълкувателно дело №3/2023 г. на Наказателната колегия, като въпросите по него са формулирани по следния начин:

  1. За да е осъществен квалифицираният състав на престъплението блудство по чл. 149, ал. 5, т. 1 от НК, необходимо ли е блудството да е извършено едновременно с две или повече малолетни лица, или такава квалификация е допустима и при блудствени действия, извършени поотделно с всяко от две или повече различни лица в непродължителен период от време?
  2. Когато деецът е блудствал едновременно с две или повече малолетни лица, в една и съща комбинация или различни комбинации помежду им, на различни дати или в различни периоди, допустимо ли е квалифицирането на престъпната деятелност като едно продължавано престъпление по чл. 149, ал. 5, т. 1 вр. чл. 26, ал. 1 от НК за всички пострадали, или квалифицирането следва да е в отделни самостоятелни продължавани престъпления по чл. 149, ал. 5, т. 1 вр. чл. 26, ал. 1 от НК за всяко от пострадалите лица съобразно разпоредбата на чл. 26, ал. 6 от НК?
  3. Когато деецът е извършил множество блудствени действия на различни дати или в различни периоди с различен брой малолетни лица, но в един или едни от случаите блудствените действия са извършени с едно малолетно лице, а в други едновременно с две или повече малолетни лица, сред които е и пострадалото от отделното блудство малолетно лице, допустимо ли е включването на отделното блудство в състав на престъпление по чл. 149, ал. 5, т. 1 от НК или в състава на продължавано престъпление по чл. 149, ал. 5, т. 1 вр. чл. 26, ал. 1 от НК, или отделното блудство следва да остане като самостоятелно престъпление по чл. 149 от НК (със съответна квалификация, в зависимост от събраните доказателства)?

 

За докладчик по тълкувателното дело е определен съдия Спас Иванчев.

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
03 октомври 2023 9:07
Гост

Всичко това е история, защото ИК влезе през задния вход, вероятно наречен Габриел. И интересно защо никой юрист не отваря и дума как един министър делегирайки компетенции на Европа може да задраска Конституцията и Конституционния съд.

Да очакваме скоро кварталния униформен пищовлия да определя напълно законно какво е закона. На пищовлията, разбира се. То май вече започна и това.

Анонимен
Анонимен
01 октомври 2023 20:49
Гост

Кога ще бъдат премахнати незаконните строежи на министри и банкери и оръжейни търговци в защитената местност Буджака?

тоя па ТР
тоя па ТР
30 септември 2023 12:36
Гост

Педофилите трябва да се кастрират и да се подлагат на принудително лечение. При рецидив – на гилотината…

Анонимен
Анонимен
03 октомври 2023 9:01
Гост

Пробвано е. Започват през 1951 по научно в Аризона. Резултата: Кастрираните педофили и насилници за да задоволят фантазиите си започват да убиват жертвите си.

pleatuek
pleatuek
30 септември 2023 12:08
Гост

Разпродажба!!!Компактен и мощен преносим нагревател с керамично отопление, свързва се директно към контакт в стената, много икономичен и безшумен, има таймер и дистанционно! Промоционална цена: 79 BGN. –– https://mub.me/handy

Законно ли е фондация да краде ток?
Законно ли е фондация да краде ток?
30 септември 2023 6:30
Гост

Без връзка с темата- Във връзка със случаят изнесен в медиите-да питам-ЗАКОННО ЛИ Е ФОНДАЦИЯ близка до партия(лице от тази фондация, участва в ръководството на Партия- с гл.б. днес във властта) във властта да краде ток? Със съдебен акт ,но на граждански съд фондацията е осъдена да плати откраднатия ток. Вероятно и ще го направи-доброзорно. Но хипотетичното плащане на откраднатото не заличава наказателноправните последици. Поради что прокуратурата не реагира. Или си е страшно да рита срещу ръжен, срещи лица, близо до силните в деня, и днес във властта? Джендър фондация краде ток-и не се случва нищо, и то въпреки публикации… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
30 септември 2023 8:19
Гост

В медиите се твърди,че фондацията си е платила тока коректно, а въпросната статия в периферен сайт не отговаря на истината с фейк заблуждава публиката.
Лекс бг може да трие непроверени читателски мнения.

Анонимен
Анонимен
03 октомври 2023 9:17
Гост

Боби много добре помни какво стана с Каскета…

Честита антинаграда
Честита антинаграда
29 септември 2023 19:48
Гост

Прокуратурата наградена с антинаграда : Категория „Най-абсурден и/или смешен случай за достъп до информация“ Прокуратурата на РБ, която отказва информация на какъв етап е делото срещу хазартния бос Васил Божков, с мотив, че за да бъде предоставена исканата от заявителя информация, същата трябва да е свързана с обществения живот в Република България и да дава възможност на гражданите да си съставят мнение относно дейността на задължения по закона субект, в случая прокуратурата на Република България като част от държавния апарат, а не във връзка с функцията ѝ на орган на съдебната власт. Очевидно прокуратурата не смята основната си функция по… Покажи целия коментар »

Кирил
Кирил
29 септември 2023 15:00
Гост

Изключително важен въпрос.

Лазар
Лазар
29 септември 2023 15:01
Гост

Ще чакаме решението.

Цветан
Цветан
29 септември 2023 14:13
Гост

Поздравления на Сарафов.

Николаев
Николаев
29 септември 2023 14:14
Гост

Безспорно е по- добър в работата от предшественика си.

Димо
Димо
29 септември 2023 14:09
Гост

Много сериозен пропуск в практиката на ВКС. Как не са го забелязали до сега?

Филип
Филип
29 септември 2023 14:24
Гост

Има още доста такива. Решавамето им обаче изисква доста време.

Съдия
Съдия
30 септември 2023 21:03
Гост

Отдавна е забелязано. Пушкарова има книга с тези и други проблеми на сексуалните престъпления от 2016

Росен
Росен
29 септември 2023 14:04
Гост

Това са много сериозни противоречия. Дано да се изяснят по – скоро.

Бисер
Бисер
29 септември 2023 14:06
Гост

Надали ще уеднаквят практиката толкова бързо.

Костов
Костов
29 септември 2023 13:42
Гост

Прав е Сарафов, сега излиза, че трябва да има групово блудство, че да бъде наказан сурово педофила, което е безумно.

Анонимен
Анонимен
29 септември 2023 13:43
Гост

Всъщност Сарафов иска да се наказва серийното престъпление.

Анонимен
Анонимен
29 септември 2023 13:35
Гост

Айде по-бързо да пускат регистъра на педофилите, че да не си остане само на хартия.

Анонимен
Анонимен
29 септември 2023 13:38
Гост

Чакай сега, МВР имат една година да го пуснат, до тогава педофилите ще си живеят и работят спокойно.

Анонимен
Анонимен
29 септември 2023 13:40
Гост

То регистъра ще върши работа само ако педофил иска да започне работа, свързана с деца. Колко работодатели ще се сетят да проверяват това? Не са и длъжни.

Мишо
Мишо
29 септември 2023 14:08
Гост

Нищо лично, но аз не бих взел такъв човек на работа.