Колекторска фирма е осъдена да плати обезщетение на мъж заради съобщение, че дължи близо 9950 лв., а към онзи момент остатъкът от задължението му възлизал на 1170 лв.

Върховният касационен съд (ВКС) постанови мъжът да получи обезщетение от 500 лв. заради стреса, който му е причинило това известие (пълния текст на решението виж тук).

Преди четири години той завел дело срещу колекторската фирма, в което претендира обезщетение от 6000 лв. като компенсация за системен психически тормоз от страна на дружеството в продължение на една година, изразяващ се в телефонни обаждания и текстови съобщения.

Всъщност между него и фирмата е подписано споразумение за разсрочване на задължението, съобразно посочен в него погасителен план.

Мъжът твърди, че служители на колекторската фирма са му се обаждали по телефона преди настъпването падежа на всяка вноска, за да му напомнят, като не се съобразявали с часа, в който звънят. Тези напомнящи обаждания продължили и след като той им обяснил, че изпълнява добросъвестно задълженията си по споразумението и няма нужда да го притесняват.

Един ден получил и текстово съобщения на телефона, с което дружеството го информирало, че към тази дата размерът на задължението е 9949.69 лв. Това сериозно го притеснило, тъй като съгласно сключеното споразумение, общото му задължение било 6000 лв., а той вече бил платил 10 вноски, първата от които 4200 лв., а останалите – по 70 лв. Т.е. бил платил вече 4830 лв. и продължавал да дължи 1170 лв., а не посочените в съобщението близо 9950 лв.

Първите две инстанции обаче отхвърлиха иска на мъжа. Софийският градски съд пише в решението си, че изпълнението може да бъде искано от кредитора и преди срока, ако длъжникът е станал неплатежоспособен, или със своите действия е намалил дадените на кредитора обезпечения, или не му е дал обещаните обезпечения. И прави извод, че в случая кредиторът разполага с правомощия да изисква от длъжника изпълнение и преди уговорените между тях падежи по споразумението.

Освен това СГС сочи, че става дума за задължение, което длъжникът не е изпълнил добросъвестно, съобразно чл. 63 ЗЗД, и за което било образувано производство за принудително изпълнение, т.е. за което срокът за доброволно изпълнение бил пропуснат. Оттук прави извод, че поведението на колекторската фирма и служителите ѝ във връзка с отправяне на покани за плащане на дължимото не е неправомерно, съответно не е противоправно и виновно, доколкото от събраните по делото доказателства не се установява поканите да съдържат неправомерна или неправилна информация или да е отправяна заплаха. И е приел за недоказано твърдението на мъжа, че с действията си служителите на ответното дружества са му причинили неимуществени вреди, изразяващи се в сърцебиене, безсъние, тремор и високо кръвно налягане.

„Въззивното решение е неправилно. Изложените в мотивите съображения, основани на разпоредбите на чл. 63, чл. 66 и чл. 71 ЗЗД, са изцяло неотносими към предмета на правния спор, така както е очертан от твърденията на ищеца в исковата молба и съдържащите се в подадения от ответника отговор“, заявява ВКС. И напомня, че никоя от страните не е твърдяла и не се е позовала на предсрочна изискуемост на вземането, нито че посредством телефонните обаждания и текстовите съобщения ответникът е упражнил правото си да иска изпълнение преди срока, за да се обсъжда дали са били налице предпоставките за това. Никога колекторската фирма не е твърдяла, че длъжникът не плаща, съобразно споразумението.

Върховните съдии подчертават, че се претендира обезщетяване на неимуществени вреди за психически тормоз чрез телефонни позвънявания и изпращане на текстови съобщения, съдържащи невярна информация за размера на дълга, които са се отразили по неблагоприятен начин на здравословно състояние на ищеца.

ВКС отхвърля иска за психически тормоз чрез обаждания от служителите на колектора. „От събраните по делото доказателства не се установява колко на брой телефонни обаждания и текстови съобщения са изпращани на ищеца преди падежа на всяка вноска. Не се установява това да е ставало в неподходящо време на денонощието, когато обичайно хората почиват (през нощта или в ранните сутрешни часове)“, обясняват върховните съдии. И посочват, че по делото не е установено колко са били обажданията и с какво съдържание, за да се квалифицират като прекомерни и несъответни на целта им – да напомнят на длъжника за падежа на вноската.

„Като неправомерно обаче следва да се оцени изпращането на текстово съобщение (SMS) до длъжника за дължимост на сума, която значително надхвърля общия размер на дълга, още повече, че голяма част от вземането вече е било погасено“, категоричен е ВКС.

В решението се посочва, че е установено, че в деня, в който е получено това съобщение, мъжът е бил прегледан от лекар и е констатирана остра стресова реакция. „Доколкото по делото не са ангажирани доказателства за други причини за това състояние, настоящият състав приема за доказана причинно-следствената връзка между него и текстовото съобщение. Като взе предвид, че няма данни ищецът да е изпаднал в продължително стресово състояние, продължило повече от един ден, настоящият състав приема, че претърпените неимуществени вреди са в рамките на обичайните от краткотрайно стресово състояние, справедливото обезщетение за които е в размер на 500 лв.“, заключават върховните съдии.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Проскубания бухал
Проскубания бухал
16 август 2024 11:55
Гост

„Освен това СГС сочи, че става дума за задължение, което длъжникът не е изпълнил добросъвестно, съобразно чл. 63 ЗЗД, и за което било образувано производство за принудително изпълнение, т.е. за което срокът за доброволно изпълнение бил пропуснат.“

Доста странен дивиденти при положение, че длъжникът си е плащал редовно вноските вече в рамките на изпълнителното производство, а и на общо основание колекторите трябва да бъдат санкционирани, за да се ограничени ноторния тормоз върху хората.

Анонимен
Анонимен
16 август 2024 12:16
Гост

Няма такова „общо основание“. Колекторите трябва да бъдат санкционирани, когато нарушават правилата на закона или добрите нрави, напр. когато звънят на длъжника по цяла нощ, заплашват го с престъпления, използват обидни думи, искат от него пари, които не дължи (както в случая) и пр. Извън това, няма нито общо, нито частно основание колекторите да бъдат санкционирани заради това, че искат от длъжника да си плати задължението. Самият факт, че вземането е на фазата по принудително изпълнение означава, че длъжникът е във виновно неизпълнение на задължението си и това му поведение не трябва да бъде нито поощрявано, нито защитавано, защото е… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
16 август 2024 12:56
Гост

*странен довод Не е нужно да се навлиа в подробности на ниво първи курс – от контекста на коментара под „общо основание“ се има предвид генерален деликт за нанесени неимуществени вреди, защото е публична тайна, че постоянното напомняне, вкл. в неудобни, късни часове, на денонощието е на границата между напомнянето и поддържането на длъжнинка в постоянен страх от зависимостта, в която е изпаднал от колекторската фирма, злоупотребяваща с правото си да уведомява периодично своите поначало равнопоставени договорни партньори. Съмнения за евентуална, недоказана неплатежоспособност и/или липса на обезпечения, заради предходно поведение, неофициално водещо до извода за лоша кредитна история, са ирелевантни… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
16 август 2024 11:54
Гост

ВКС за пореден път гали мошениците по главичките.

Анонимен
Анонимен
16 август 2024 11:53
Гост

Сериозно обезщетение са присъдили – цели 500 лева. Ще падне ядене и пиена за сметка на Еос матрикс.
P.S.
Това е то, разликата между български върховен съд и чуждестранните. Последните никога не биха се занимавали с болки и страдания, оценени на 250 евро.
Явно такова си ни е нивото. Особено, откакво прехвърлиха във ВКС деликтите да се гледат от вещноправници и делбари.

Анонимен
Анонимен
16 август 2024 11:30
Гост

Това е много хубаво.

ХХХ
ХХХ
16 август 2024 11:21
Гост

Разбирам хората с ниски доходи, но те трябва да са наясно като се занимават с такива мошеници какво ги очаква. Не мога да си представя, че толкова не можеш да намериш роднина, който да ти обезпечи кредит от нормална банка /ако не ти стига дохода/. Единственият начин да спре епидемията от бързи кредити с некоректни кредитори и безумно високи лихви, е хората да спрат да търсят услугите им.

Горгона
Горгона
16 август 2024 12:34
Гост

Първо, става въпрос за колекторска фирма, която събира дългове, доколкото ми стана ясно от материала, а не за фирма за бързи кредити. С такива можеш да се забъркаш даже ако не можеш да си платиш общинските данъци или натрупаш големи сметки за вода например. И общината може да прехвърли задълженията ти към тях даже. Моя близка изпадна в такава ситуация. И второ, защо пък да трябва да вкарваш и роднини в блатото на собствените си задължения? Нито искам да натоварвам някой друг, нито искам мен да натоварват. Да не би да искаш ти да плащаш нечий роднински кредит към банка… Покажи целия коментар »

Нагли мутри
Нагли мутри
16 август 2024 11:12
Гост

Става въпрос за наглеците от ЕОС МАТРИКС. Типични нагли мутри. Съдете ги до дупка и им плащайте само в краен случай. Сумите, които събират или са погасени отдавна по давност, или са недължими в огромната си част. Незабавно трябва да се приеме закона за личния фалит, който депутатите бавят от години. Последната държава в ЕС сме без такъв закон.

Анонимен
Анонимен
16 август 2024 11:06
Гост

Няма да се изненадам ако шефовете на тия фирми си имат по няколко депутата, които лобират за тях. Прокарват им закони, правят поправки на стари за да обслужват тия въпросни шефове. Като нищо и доходите да се поддържат ниски за да може да се теглят бързи кредити. Я да теглиш бърз кредит от 1000 лв, ако получаваш заплата 4000 лв. Но като вземаш заплата от 1500 лв, а една готварска печка е 700 лв, как да не теглиш кредит? Разходите за дете – да не говорим. Логично е при дете държавата да ти плати еднократно за година 3000 лв за… Покажи целия коментар »

Никифоров
Никифоров
16 август 2024 11:03
Гост

Това в нормална държава не може да съществува.

Динева
Динева
16 август 2024 11:02
Гост

Лошото е, че тая фирма едва ли ще се трогне. Те имат много пари събирани по нечестен начин.

Никчев
Никчев
16 август 2024 11:02
Гост

Много ще е хубаво да не слушаме по цял ден опорните точки на Дилян Пеевски, а да вземат в НС да се разбутат и тоя терор над гражданите да спре веднага. Фирмите за бързи кредити си съществуват, даже се множът. А реално са противозаконни. Както и сектите впрочем. Но ние се занимаваме да измисляме витиевати закони против „пропагандата“ каквото и да значи това на ЛГБТ хората, но не и против сектите, които дори реално убиват хора. Тъпия българин обаче сектите не му стигат до мозъчната кутия. Дай му циркове и опорки от КРемъл.

Милчев
Милчев
16 август 2024 11:00
Гост

Е така изплатих на майка ми кредит към Изи Кредит. Служителката естествено първо не поиска да ми издаде бележка, че съм изплатил всичко. Издаде все пак след мое настояване. След година се свързаха с леля ми да обясняват как покойната ми вече майка дължи още пари. Примерно 1000 лв лихви. При положение, че изплатих всичко. Поисках бележка, че съм изплатил всичко. А не да ми оставят 5 лв неплатени и да натрупам на тях безумни лихви, които само те си смятат по тоя начин. Примерно 5 лв с лихва от 80% на тях всеки месец. Хайде глупости!

Стаянов
Стаянов
16 август 2024 10:58
Гост

Пълна идиотщина. Тия са такива бирници. Чисти лихвари от средните векове.

Анонимен
Анонимен
16 август 2024 10:57
Гост

Да четат всички и да знаят, че с тия шега не бива. Нервите кой ще ти ги плати?

Анонимен
Анонимен
16 август 2024 10:57
Гост

Има си хас. Тия пробват ако мине номера

Анонимен
Анонимен
16 август 2024 10:51
Гост

Тия фирми са пълен ужас