Върховният касационен съд, Висшият адвокатски съвет, Министерството на правосъдието, омбудсманът и Сметната палата ще имат роля при избора на членовете на бъдещата Комисия за противодействие на корупцията (КПК). Това предвиди правната комисия, която разглежда на второ четене проекта за изцяло нов Закон за противодействие на корупцията.

По предложение на Стою Стоев от ПП-ДБ комисията одобри тези пет институции да излъчват членове на един нов орган, който ще се включи в процедурата за избор на КПК. Той се нарича номинационна комисия. Тя ще разглежда мотивираните предложения за членове на КПК, направени от народни представители или от юридически лица с нестопанска цел в обществена полза, ще извършва подбор за допустимост и след публична процедура за изслушване и обсъждане ще представя кандидатите на ресорната парламентарна комисия по въпросите за превенция и противодействие на корупцията.

„Номинационната комисия извършва оценка на професионалните и нравствени качествата на всеки един от кандидатите, като при необходимост и със свое решение събира допълнителна информация и изисква допълнителни документи от кандидатите. Номинационната комисия изслушва всеки кандидат, който представя пред нея концепцията. Изслушването се провежда в открито заседание“, прие правната комисия.

Създаването на този нов орган предизвика противоречиви реакции сред депутатите. От „Възраждане“ традиционно се противопоставиха на участието на НПО в процедурата. Радомир Чолаков от ГЕРБ пък изрази опасения, че един външен орган ще предпостави избора на Народното събрание.

Именно депутатите вземат решението кои да са членовете на антикорупционната комисия, а президентът няма да има свой представител, каквато беше първоначалната идея на ГЕРБ.

Членовете на комисията ще са трима, ще имат мандат от 6 години и на всеки две години ще се редуват в председателстването на комисията.

Бойко Рашков от ПП-ДБ изтъкна, че трима членове на подобен контролен орган няма да са достатъчни, но не направи предложение за увеличаване на броя им.

Най-сериозни критики обаче той отправи към изискванията за антикорупционните комисари. Те да са български граждани с високи професионални и нравствени качества, които имат висше юридическо образование и най-малко 5 години юридически стаж.

„Някой на два петъка служба, който е бил юрисконсулт в някоя фирма, ще се занимава с въпроси от изключително държавно значение!“, възмути се той и призова колегите си да придадат „тежест“ на състава на КПК. „Имате някакви конкретни кандидати на по две-три години служба ли?“, попита Рашков.

Той напомни, че в решението на съда в Страсбург, заради което се създаде Бюрото за контрол на СРС, беше посочено, че членовете му трябва да отговарят на изискванията за върховен съдия.

„Важно е да конкретизираме и къде е стажът. Тази комисия ще се занимава с разследване, не може тази дейност да се възлага на човек, който няма необходимите познания и опит. Говорим за подкуп, за престъпление по служба и човек, който идва от университета или от едно предприятие, ще му кажем наблюдавайте и вземайте решения за подкуп. Това е шега. Тази комисия трябва да взема убедителни решения, които не могат да бъдат съборени от съд“, заяви Рашков.

„Ако предлагаме свестни хора, ще запазим парламентаризма. Слагам акцента на отговорността на всеки от нас“, коментира Чолаков.

Изискването за само 5 години юридически стаж обаче остана.

Другите изисквания, за да стане някой член на бъдещата антикорупционна комисия, са:

  1. да не е осъждан за извършено престъпление, независимо от реабилитацията, и не е освобождаван от наказателна отговорност за умишлено престъпление;
  2. да не е лишаван от правото да заема определена държавна длъжност или да упражнява определена професия или дейност;
  3. да няма изискуеми публични задължения, надвишаващи размера на минималната работна заплата;
  4. да не е навършил 60 години към датата на провеждане на избора.
  5. да не е бил член на ръководен или контролен орган на политическа партия през последните пет години;
  6. да не е заемал през последните пет години изборна длъжност или длъжност в политическия кабинет на орган на изпълнителната власт.

27
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:25
Гост

­­­Г­­о­р­­е­­щ­­и­­­ ­­м­­­о­­м­и­ч­­­е­­­т­а­­­ ­­в­­­и­­ ­­о­­ч­­­а­­к­­­в­а­­т ­­­-­­­-­­-> https://nu21.fun/girl?89490

Анонимен
Анонимен
09 септември 2023 7:18
Гост

Е, как хора, които са защитници на тези, срещу които ще се извършва разследване от антикорупционната комисия ще избират или ще са членове на същата Комисия! ВАдС не може да организира и дисциплинаира собствените си членове, да не говорим за етика и морала на някои лобисти даже в съд.система. Какво да кажем за опита на тези, които съчиняват и гласуват законите, дари и за тях не следва да се изисква солиден юрид. и професионален опит!

Анонимен
Анонимен
08 септември 2023 10:42
Гост

Като изключим ВКС и ВаДС частично, всичко друго, изброено си няма хал хабер от НПК, от разследване и от всичко друго, свързано с наказателния процес, както хабер си нямат и Стою, Хр.Иванов, Славов, Йорданова и присъдружните НПО-та, викачи и всичките им измислени анализатори спасители на съдебната реформа! Резултата ще е никакъв! Това е просто едно клиширано падение на едни самопровазгласили се „реформатори-псевдодемократори“

Анонимен
Анонимен
08 септември 2023 8:30
Гост

ВАдС се даказа като един тотално нефункциониращ орган дори за основната си дейност да работи за благото на всички адвокати. И въпреки това му се възлага такава важна работа като борбата с корупцията. Това само идва да покаже колко точно управляващите наистина искат да се борят с корупцията – въобще. Много разочароващо.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
07 септември 2023 20:53
Гост

Голяма работа, че изискването било само 5 години професионаленопит , той Стою Бузанчов нямаше и толкоз като стана председател на правната комисия в парламента.

Styl
Styl
07 септември 2023 19:34
Гост

Бойко Рашков говореше за функцията на разследващия орган. Кой ги пише тоя статии?!? Малко по – сериозно отношение е нужно. Не може някой шмугъл без опит в разследване на елементарни състави да разследва най – сложните с фактическа и правна сложност и висок обществен интерес! Подборът ще бъде добре познатия в МВР от далечната 2007 г. – еднооки, ръководени от слепи без знания в НК и НПК с юридическо завършено на книга. Еднооките ще обясняват фундаментите на наказателната наука на слепите, докато слепите взимат решения кога и срещу кого да се работи оперативно и после да се образува наказателно производство!… Покажи целия коментар »

Аплауз
Аплауз
07 септември 2023 18:45
Гост

Пълна боза!

Бурни ръкопляскания. И това твори Татин Стою с купената диплома от Сорос, пардон – АОНСУ, бивше. На три петъка служба.

Luben
Luben
07 септември 2023 18:14
Гост

Надявам се, че това ще е още една крачка към нормална държава

Игрантов
Игрантов
07 септември 2023 18:14
Гост

Отдолу само хейт по ПП. Абе много сте отворени бе. А ГЕРБ искате ли ги еднолично или вече чавка ви изпи мозъка и сте за Израждане?

Re:
Re:
07 септември 2023 18:55
Гост

Не искаш ли нов паметник на мястото на Червената армия, а?!

Боклукът си е боклук, без значение на политическите пристрастия.

Игрантов
Игрантов
07 септември 2023 18:14
Гост

Евала – време беше

ПП = Поредните предатели
ПП = Поредните предатели
07 септември 2023 18:10
Гост

Еми да. Татин Стою също има две години стаж в кантората на тате, та по себе сис съди, че 5 години стаж са ужасно много. Поредната подигравка с правото от страна на ПП.

Анонимен
Анонимен
07 септември 2023 18:02
Гост

Поредните недомислици, за да се вземат едни пари по Плана. Ашколсун

4567
4567
07 септември 2023 18:00
Гост

Прави ми впечатление, че липсва ВАС. Да не са се разсърдили нещо на Чолаков, или смятат, че ВАС има много общо с корупцията

7654
7654
07 септември 2023 18:01
Гост

Ти пък, защо си мислиш, че искат да се борят с корупцията. Всичко си е сделчица

4567
4567
07 септември 2023 18:47
Гост

Сглобчица.

Анонимен
Анонимен
07 септември 2023 17:58
Гост

Донякъде угодиха на съдиите, които бяха много против да стават членове на антикорупционната комисия. Сега няма да са членове, само ще избират такива

Аплауз
Аплауз
07 септември 2023 18:48
Гост

По-корумпирана професия от „върховен“ съдия във ВКС няма и не е имало!

ЕВАЛА!

333
333
07 септември 2023 17:58
Гост

Значи адвокатите, ще правят предложения за избор на членове, които впоследствие трябва да се борят срещу корупцията, а адвокатите в наказателното дело са защитници на обвинени в корупция. Очевидно се залага корупционен механизъм който да работи по лесно . За 5 г. стаж е смехотворно, но все пак има кадри като Стоьо, които и с 5 седмици стаж са в космоса.

Анонимен
Анонимен
07 септември 2023 18:03
Гост

През годините адвокатите са се доказали като „най-добрите“ писачи на закони, защо да не ги включат и в подбора на някаква комисия, която се съмнявам да заработи ефективно

333
333
07 септември 2023 18:08
Гост

Абе то едни кръпкави закони, ама хубави мотиви за някои състави на СГС пишат

222
222
07 септември 2023 18:50
Гост

Не адвокатите, а Висшият адвокатски съвет, който е функция на Асоциацията на банките в България. Посредством семейство Готови и САС.

111
111
07 септември 2023 18:51
Гост

Семейство Гигови в лицето на една конкубина.

Анонимен
Анонимен
07 септември 2023 17:37
Гост

Като гледам изискванията трудно ще намерят хора.

Анонимен
Анонимен
07 септември 2023 17:40
Гост

Те не могат да намерят депутати, министри и даже експерти, говоря за ПП и ДБ, че как ще пратят членове на тая комисия дето им е толкова важна…

хмхм
хмхм
07 септември 2023 17:57
Гост

Веднага се сещам за един, а той им стига – Андрей Янкулов

Chocho
Chocho
07 септември 2023 17:36
Гост

Поредната безсмислена комисия, ама пък тежка процедура.