Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбите на десетима следователи срещу отказа на Прокурорската колегия да ги повиши в Националната следствена служба (НСлС).

Всички те поискаха да бъдат назначи по реда на чл. 193, ал. 6 от Закона за съдебната власт, който дава възможност магистрати, класирани под чертата, да бъдат повишени при освободени места.

Според ВАС обаче конкурсната процедура не е приключила и няма как да бъде приложена тази разпоредба от ЗСВ.

През лятото на 2021 г. ПК на ВСС обяви конкурс за повишаване на пет места в НСлС. През септември 2022 г. беше обявено класирането, според което петима столични следователи са се справили най-добре – това бяха шефът на следствения отдел към СГП Илиян Танчев и колегите му Любомир Георгиев и Зорница Узунова, както и бившият ръководител на отдела в закритата Специализирана прокуратура Нели Тодорова и колегата ѝ Иван Иванов.

На 2 ноември 2022 г. Прокурорската колегия ги назначи в НСлС.

Следователката от СГП Светлана Дашева, участник в конкурса и класирана на 27 място, обаче обжалва повишаването на Иван Иванов като поиска ВАС да обяви за нищожни и решенията, с които колегията прекратява гласуването поради попълване на местата и указва на магистратите, че могат да обжалват в 7-дневен срок.

През януари т.г. ВАС уважи жалбата като реши, че конкурсът е опорочен заради незаконосъобразно сформиране на конкурсната комисия. При все това той няма да започне отначало за всички кандидати, защото е обжалвано повишаването само на един следовател, а за останалите назначени магистрати решенията на Прокурорската колегия вече са влезли в сила (виж още тук).

На 9 юни 2023 г., докато делото е все още висящо във ВАС, десетима следователи подават заявления в ПК на ВСС да бъдат повишени по реда на чл. 193, ал. 6 от Закона за съдебната власт, който дава възможност на магистрати, класирани под чертата, да бъдат повишени в 9-месечен срок от приключване на конкурсната процедура, ако са освободени места.

На 28 юни м.г. Прокурорската колегия спря производството по назначаване на магистрати по чл. 193, ал. 6 от ЗСВ до приключване на делото във ВАС.

След като през януари върховните съдии частично отмениха конкурса, колегията възобнови производството.

Тогава десетимата следователи Христо Колев, Петранка Рабаджиева, Павел Гайдаров, Преслава Петкова, Ралица Дашева, Славка Баханова и Виолета Вълчева-Николова (всички от СО към СГП), както и на следователите от отдела към окръжната прокуратура в София Иван Делчев, Петя Велева-Матова и Ангел Седлоев отново подават заявления да бъдат повишени, тъй като в НСлС има 19 свободни места.

Но на 13 март т.г. колегията остави всички без уважение.

Всички те обжалваха отказа на ПК пред Върховния административен съд.

Тричленен състав с председател Николай Гунчев и членове Хайгухи Бодикян и Стела Динчева (докладчик) обаче ги отхвърли като аргументът е, че конкурсната процедура все още не е приключила, т.е. не е започнал да тече 9-месечният срок за повишаване на класираните под чертата магистрати.

Конкурсната процедура „приключва“ пред съответната колегия на ВСС, обявила и провела конкурса, с приемането на решения на основание чл. 193, ал. 3 от ЗСВ за повишаване или за преместване на съдия, прокурор или следовател по поредността на класирането до попълване на предварително обявените свободни места. „Продължението“ на легитимната конкурсна процедура предвидено от чл. 193, ал. 6 от ЗСВ следва да се осъществи в рамките на 9-месечния срок, който започва да тече от приемането на решенията за назначавания на обявените свободни места. Забавянето на назначаванията по реда на чл. 193, ал. 6 от ЗСВ за неопределен и непредвидим период от време след изтичането на 9-месечния срок, считан от приемането на решение от кадровия орган за назначаване на участници в конкурса на предварително обявените вакантни места, е в нарушение на принципите за предвидимост, справедливост и равенство в кариерното развитие на магистратите. За да служат като надежден и работещ механизъм за преодоляване на евентуално и междувременно възникнали кадрови дефицити в системата на съдебната власт, назначаванията по реда на чл. 193, ал. 6 от ЗСВ следва да са извършени в предвидения 9-месечен срок от приемането на решения за назначаване на обявените предварително места. В противен случай предвидената от чл. 193, ал. 6 от ЗСВ процедура ще представлява възобновяване на вече приключилия конкурс пред съответната колегия на ВСС, а не негово естествено продължение“, казва ВАС.

Съдът пояснява, че в конкретния случай Прокурорската колегия е назначила класираните кандидати на 2 ноември 2022 г.

След жалба на участник в конкурса, на 21 януари т.г. ВАС решава, че процедурата е опорочена и връща преписката на ПК за продължаването ѝ във фазата на сформиране на нова комисия.

Изводът, който се налага е, че конкурсната процедура не е приключила. В мотивите към решението си ВАС посочва, че е налице съществено процесуално нарушение допуснато при сформиране състава на конкурсната комисия, поради което се налага връщане на преписката по конкурсната процедура за продължаване от етапа на незаконосъобразното действие, а именно сформиране на конкурсна комисия при спазване на изискванията на чл. 189, ал. 5, т. 10 вр. ал. 9 от ЗСВ от страна на Общото събрание на следователите при НСлС. Не е налице едно от изискванията за приложението на чл. 193, ал. 6 от ЗСВ, а именно „приключила“ конкурсна процедура, тъй като процесната процедура, дори и само за едно място, ще продължи от етапа на сформиране на конкурсна комисия. Към датите на подаване на заявленията на оспорващите за назначаване по реда на чл. 193, ал. 6 от ЗСВ конкурсната процедура не е била приключила, поради което не е било налице основанието по ал. 6 за назначаването им по този ред“, заключава ВАС.

Решението е окончателно.

14
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Наблюдател
Наблюдател
24 октомври 2024 10:03
Гост

Много „умно“ решение от страна ВАС. Конкурса бил опорочен, но останалите вече били назначени и за тях не важало връщането на процедурата. Опорочеността важала само за тези, които обжалвали, а не за всички засегнати…смях в залата. Ами направо след сформиране на комисията, директно ги назначавайте без изпит – и в този случай процедурата ще е опорочена, но вече ще бъдат назначени. Тези „умни“ мотиви ми напомнят на „умните“ мотиви на ПК на ВСС, в лицето на Тамянов, с които отказаха да назначат класираните участници в конкурса за първоначално назначаване в районните прокуратури. Поне при тях ВАС има възможност да въдвори… Покажи целия коментар »

Кондукторката от Варненско
Кондукторката от Варненско
23 октомври 2024 21:05
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Dilev
Dilev
23 октомври 2024 17:13
Гост

Еми браво им

Мавродиев
Мавродиев
23 октомври 2024 17:10
Гост

Играят си глупави игри

Николов
Николов
23 октомври 2024 17:09
Гост

Нямам съмнения, че скоро ще има промяна. Идват партия МЕЧ, ЩИТ, Веселие, Израждане и всякаква гнусна сволоч. По 4 по 5% всяка и ето ти коалиция на изродите

Попова
Попова
23 октомври 2024 17:08
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
23 октомври 2024 17:08
Гост

И те са се надявали да станат нещата. Не го вярвам.

Анонимен
Анонимен
23 октомври 2024 18:36
Гост

Правосъдието в България отдавна е поръчково и няма нищо общо със справедливостта и закона

Анонимен
Анонимен
23 октомври 2024 17:07
Гост

Много се вълнувам как ВАС се дескридитира всеки път

Анонимен
Анонимен
23 октомври 2024 17:07
Гост

Това са пълни глупости. Ма пълни.

Анонимен
Анонимен
23 октомври 2024 17:07
Гост

А, остана и да уважат жалбите им. Как не

Анонимен
Анонимен
23 октомври 2024 17:06
Гост

Е много ясно. Нвма да си развслят рахата я

Анонимен
Анонимен
23 октомври 2024 17:06
Гост

ВАС е на Пеевски

Кондукторката от Варненско
Кондукторката от Варненско
23 октомври 2024 21:02
Гост

А ВКС на Прокопов /по Филчев/. Дишева и тя ли е на Пеевски като е от ВАС просто питам за едни приятел от Варна, че и той иска без конкурс във ВАС или ВКС и ако може апартамент без пари във кв. ИЗТОК не по малко от 150 кв.м.