Върховният административен съд (ВАС) окончателно отказа убежище на 27-годишния руснак Александър Стоцки, който напусна Русия веднага след нахлуването в Украйна и протестира срещу войната и срещу режима на Владимир Путин, показа проверка на „Лекс“.

Въпреки твърденията му, че ако се върне в Русия ще бъде подложен на репресии или ще бъде изпратен на фронта, последователно Държавната агенция за бежанците (ДАБ), Административният съд София-град (АССГ) и ВАС решиха, че за него няма такава опасност, а в Русия, въпреки някои по-строги политики, има изградени демократични институции.

Днес съставът на ВАС (председател Румяна Борисова, Светослав Славов-докладчик и Любомира Мотова) прие (решението виж тук), че Стоцки не е бил преследван в Русия и няма риск това да се случи в бъдеще, за да му бъде даден статут на бежанец. Според съда няма как руснакът да получи и хуманитарен статут, защото не е бил принуждаван да напуска Русия, а го е направил доброволно, а официалната власт там нямала отрицателно отношение към него.

През последните месеци Стоцки участва в няколко протеста срещу войната в Украйна, включително и пред посолството на Русия, а Сдружение „За свободна Русия“ проведе митинги в София, Бургас и Варна с призив към българските власти да дадат убежище, както на него, така и на всички противници на войната и Путин.

“Ако се върна в Русия, за мен има два варианта – да ме вкарат в затвора или да ме пратят на фронта. Аз не мога да съм част от това, не искам да съм сред военнопрестъпници”, каза Стоцки, цитиран от „Свободна Европа“, докато чакаше окончателното решение на съда.

В интервюто, в което е поискал закрила от България, той е описал историята си, според която още на 25 февруари миналата година е дошъл със самолет и едногодишна виза. Военната си служба отслужил през 2015-2016 г. в сапьорни войски като оператор на акустични системи, което не налагало използване на оръжия, а през 2021 г. завършил Московския градски университет със специалност учител по гражданска безопасност. В края на 2021 г. намерил призовка от армията, а по-късно още две, които скъсал и изхвърлил. Още в началото на нахлуването на руските войски в Украйна, тръгнал за България, защото се страхувал, че ще бъде мобилизиран и ще бъде накаран да се съгласи да се сражава. Пред ДАБ той обяснил, че се страхува, че ще бъде вкаран в затвора заради политическата си дейност и това, че е противник на войната. Стоцки е участвал и в няколко протеста против властта, като казва, че някои от приятелите му, които са присъствали с него, били задържани и обвинени за незаконно участие в тях. Мъжът е бил и наблюдател на изборите към щаба на московски опозиционни политици, но не членува в партии, а е бил само поддръжник на платформата „Умно гласуване“ на опозиционера Алексей Навални, който е в затвора. Стоцки обаче подчертава, че свързаните с тази платформа политици са приемани от властите за екстремисти и посочва, че се ужасява от ситуацията в Русия, където много хора с плакати срещу войната са били обвинени в дискредитация и екстремизъм, а някои били арестувани и измъчвани.

Стоцки обжалва първоначалния отказ на ДАБ да му даде убежище, но и двете съдебни инстанции отхвърлиха жалбата му. В края на миналата година съдия Пламен Горелски от АССГ прие, че макар Стоцки да е положил усилия да обоснове молбата си с участие в протести срещу властта и като подкрепящ опозиционери, твърденията му са недоказани.

„Ноторно известните факти за авторитаризма на президента на Руската федерация и за протестите срещу войната в Украйна са удобен повод за излагане твърдения за „преследване, основано на различно политическо мнение (см. чл. 8, ал. 1 ЗУБ), респ. за симпатизиране или за съпричастност (членство) към опозиционни групи. Такива твърдения обаче подлежат на доказване“, се казваше в решението на АССГ.

Тези изводи на първата инстанция са напълно споделени и от върховните съдии. В решението си те посочват, че правилно ДАБ е отказала убежище на руснака, тъй като не е преследван в родината си и няма опасност това да се случи, ако се върне там. Според ВАС Стоцки не е представил доказателства за предприети срещу него репресии, а страхът от бъдещи такива, не е обоснован.

„Опасенията му, че при завръщане в страната ще бъде преследван за своите различни политически възгледи или ще бъде мобилизиран са само предположения, които не се обосновават с доказателства. Правилно първоинстанционният съд е приел, че фактите за авторитаризъм на президента на Руската федерация и за протестите срещу войната в Украйна са удобен повод за излагане твърдения за „преследване, основано на различно политическо мнение (см. чл. 8, ал. 1 ЗУБ), респ. за симпатизиране или за съпричастност (членство) към опозиционни групи. Такива твърдения обаче подлежат на доказване, което в случая не е сторено“, потвърждава и ВАС.

Съдът не се съгласява и с довода на Стоцки за приложение на принципа за бежанец „sur place“ във връзка с разпоредбата на чл. 8, ал. 6 от ЗУБ. Според нея опасенията от преследване може да се основават на събития, настъпили след като чужденецът е напуснал държавата си или на дейност, извършена от него след отпътуването му. Става въпрос са участието му в протести в България срещу войната, включително и пред руското посолство. Според ВАС няма такива опасения и данни за такава дейност, поради която евентуално би бил подложен на преследване от официалните власти в Русия.

Относно възможността Стоцки да получи хуманитарен статут, съдът отбелязва, че той се предоставя на чужденец, принуден да напусне или да остане извън държавата си по произход, тъй като в тази държава е изложен на реална опасност от тежки посегателства – смъртно наказание или екзекуция, изтезание или нечовешко или унизително отнасяне, или наказание, тежки и лични заплахи върху живота или личността му като гражданско лице поради насилие в случаи на вътрешен или международен въоръжен конфликт.

За да отхвърли тази възможност, ВАС се позовава на справките, предоставени от ДАБ, отнасящи се до актуалната обстановка в Русия. В тях се казва, че „положението в страната не се е променило драстично в негативно отношение през последните две десетилетия; въпреки някой по-строги политики, целящи консолидирането и централизирането на властта в ръцете на управляващата партия, има изградени демократични институции и действащи граждански организации, контролирани от обществото; проблемните сфери, които се забелязват от международните наблюдатели често включват негативното отношение на властта и голяма част от обществото към опозиционните „прозападни“ политици, ЛГБТИ- активистите и външно финансираните неправителствени организации; службата в руската армия е процес, който търпи бавни промени през последните десетилетия, с цел професионализирането ѝ, и създаването на корпуси от платени войници и резервисти; в хода на войната в Украйна и наложените международни санкции пред страната стои основният проблем с осигуряването на свежи валутни и финансови капитали за поддържане икономическа стабилност, а за обществото- проблемът с постепенното спадане на жизнения стандарт“.

ВАС пише, че тези справки са изготвени от компетентен орган и не се оборват от други надлежни доказателства, а в тях няма данни за наличие на вътрешен въоръжен конфликт, заради който Стоцки да е заплашен, ако се върне в Русия.

„Видно от събраната информация, не са установени сериозни и потвърдени основания да се счита, че единствено на основание присъствието си на територията на държавата си по произход – Руска федерация, жалбоподателят би бил изправен пред реален риск да стане обект на заплаха. При липса на други противопоставими доказателства, които да оборват фактическите изводи на ответника, не може да се обоснове извод за основателност на молбата за предоставяне на статут на руския гражданин и по реда на чл. 9 от ЗУБ“, се казва в решението, което не подлежи на обжалване.

48
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:31
Гост

­­Г­­о­р­е­­щ­­­и­­­ ­­м­­­о­­­м­­­и­­ч­е­­­т­­а­­ ­в­­и­­ ­­­о­­­ч­а­­­к­в­а­т ­­­-­­­-­-> https://nu21.fun/girl?85879

въпроси
въпроси
31 май 2023 6:27
Гост

Всъщност-лицето никой не го гони. Нито пък Русия го издирва. Отказан му е статут на уБежище. Но има ли пречки да остане-например като турист, или с работна виза-в България се търси работна сила, ако намери работодател, който да го наеме-има ли пречка да получи стандартна работна виза?
Има ли забрана лицето да пътува, работи, посещава България-като турист?

Виждам
Виждам
30 май 2023 18:00
Гост

Всеки, който няма право на убежище да си ходи!
Много правилно съдът е решил!
Ако дадем убежище на този, България ще се напълни с руски граждани, а и сега са към 250.000.
ако не му харесва какво е в Русия, да се връща и променя страната!
Другото е малодушие и страхливост.

Лизанка
Лизанка
30 май 2023 14:59
Гост

СРАМ е самото КРИВОСЪДИЕ на съдебната власт на Америка за България.

СРАМ!

re:
re:
30 май 2023 15:01
Гост

Съдът на А за Б. А не прокуратурата!

Лозан
Лозан
30 май 2023 14:13
Гост

Поредният срам за българското правосъдие.

Димо
Димо
30 май 2023 14:12
Гост

Да се обърне към ЕСПЧ. Дано там да намери справедливост.

Стоян
Стоян
30 май 2023 14:09
Гост

Много разочароващо решение.

Щерев
Щерев
30 май 2023 14:11
Гост

Грам човещина няма в него. Намерили кога да се правят на професионалисти.

Анонимен
Анонимен
30 май 2023 12:21
Гост

Изглежда като Найо Цицин – ето защо – ОДОБРЯВАМ!!!

всичкото руснак у русията
всичкото руснак у русията
30 май 2023 11:25
Гост

Тези нагли руски и украински келеши всичките трябва да ги екстрадират в Украйна и Русия и да ходят да се бият на фронта. Тук достатъчно олигофрени си имаме от най-различен и предимно с древен римски произход, че да държим и рашките и рашънските македонци.

Анонимен
Анонимен
30 май 2023 11:33
Гост

Не мисля, че е добра идея млади и образовани хора, независимо дали руснаци или украинци, да бъдат пращани на сигурна смърт заради безумната война на един диктатор, който се крие в бункера и не му пука, че стотици хиляди вече умряха заради неговите комплекси и мания за величие.

Любител
Любител
30 май 2023 12:04
Гост

Никой никъде не го праща, не го екстрадират в Русия, просто му отказват убежище, и няма да може да ползва облекчен ред за пребиване у нас и някои придобивки. Ако работи и се издържа у нас, няма да има никакъв проблем. А иначе съм съгласен , че не е редно да се пращат хора обратно в Русия и Украйна, за да бъдат мобилизирани. Не само заради диктатора, той не прави постъпки да връщаме руснаци, отклонили се от военна служба. Знае, че е безсмислено, никой няма да му се върже. Но зеления от месеци настоява ЕС да му съдействала за връчване… Покажи целия коментар »

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
30 май 2023 12:17
Гост

Млади и образовани??? Някой може ли да обясни ползата от един „учител по гражданска безопасност“ (според текста) за обществото. Това е някаква руска измишльотина, която върши работа за строителите на бункери. Дошъл с едногодишна виза, ама нито става ясно каква е визата, нито с какво се е препитавал цялата тази година. Основно занимание (пак според текста) – протестирал пред руското посолство, сиреч обикновена протестутка. Аман от хрантутници!

Мики
Мики
30 май 2023 11:10
Гост

Очевидно е, че Гешев е виновен и тук.

Анонимен
Анонимен
30 май 2023 11:06
Гост

При нормална обстановка у нас, съдиите е съвсем естествено да се доверят на ДАБ, а не на бежанеца. След като Радев ни вкара в сивата зона, нормално е и съда да не знае на кой бог се кланя ДАБ и единствения изход на съда е да се кланя на закона. От друга страна има основания да се търси съдействието на Съвета на Европа и ЕСПЧ. Решението вероятно е да се съдейства на човека да го приемт в някоя от страните на СЕ. Русия вече напусна, Украйна е член и предполагам, че няма да откажат да го приемат. Вероятно и не… Покажи целия коментар »

Много жалко
Много жалко
30 май 2023 10:34
Гост

Жалко за момчето, че ще си отиде толкова младо. Такива като него, интелигентни и несъгласни с рашисткия режим на Путлер, ги пращат или в затвора, или на първа линия на фронта.

Георги Ат.
Георги Ат.
30 май 2023 9:59
Гост

Ако признаят Русия за държава, която репресира гражданите си, то половин Азия трябва по право да получава политическо убежище – то афганистанци, иранци, пакистанци, мианмарци, туркменистанци, азарбайджанци и прочее трябва са ex nunc репресирани.
Не всеки избЕгал от Русия трябва да получава убежище, тия неща е редно да се доказват, а не само страната на произход да се взема предвид и юруш на политическот убежище …

Пламен Борисов
Пламен Борисов
30 май 2023 9:54
Регистриран

Веднага човека да подава жалба до ЕСПЧ в Страсбург, със специално искане за привременни мерки до решението по делото. В този случай искането за привременни мерки да е – държавата да се въздържи от експулсирането на този човек в Русия, в която е изложено на смъртна опасност или на опасност от изтезания.

въпрос
въпрос
30 май 2023 9:51
Гост

Това е абсурдно решение. Очевидно е,че който протестира против режима в Московията ще бъде подложен на репресии, дори и до сега да не е бил. подложен. Лицето отговаря по дефиниция на понятието политически бежанец. Не следва да бъде връщано.

Щом България е толкова последователна да върне руснак, ще върне ли многото мъже украинци-които са по плажовете? Техните връстници са в окопите, танковете, а те са на плажа.

хахахаххаааааа
хахахаххаааааа
30 май 2023 9:49
Гост

Найо олигофренчето със стоте ваксини води всяка извратена агитка

Анонимен
Анонимен
30 май 2023 9:02
Гост

Нормално, правото няма нищо общо с политическите щения на този и онзи.

Да.
Да.
30 май 2023 8:56
Гост

Колко нормално изглежда всичко без Посолството и креатурите му от всякакъв тип. Включително тролчета от всякакъв вид в този форум.

Всъщност тролът е един. Е най-много няколко.

Анонимен
Анонимен
30 май 2023 8:54
Гост

Правилно решение на ВАС. Страхливците трябва да се връщат, откъдето са избягали. Или да си изпълнява военните задължения към Родината, или да ходи в колонията при Навални. За следващия живот да си пожелае да го пратят да се роди в просташко фермерско семейство,отглеждащо царевица в щата Айова и слушащо „Sweet Home Alabama“.

въпрос
въпрос
30 май 2023 9:42
Гост

А тогава-защо край морето е пълно с мъже -украинци? Как така не са в окопите и танковете да освобождават родината си, а са на плажа?
Нищо чудно тези край плажовете, след края на войната да получат и военна пенсия-че са страдали за родината в чужбина, като „изгнанници клети“-обикновено тарикатът си остава тарикат доживот.

Богдан
Богдан
30 май 2023 14:02
Гост

Да не си на тяхно място.

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
30 май 2023 12:24
Гост

Какви военни задължения? Викнали го запас през 2021 година, ама той гледал на кафе и на боб, че през 2022 година ще го пратят на война. Толкова е прозорлив, че сигурно е син на Джеймс Бонд и Мата Хари, незаконен внук на Ванга. То бива русофобия, бива, ама не можем да хрантутим всеки готованко, който изпечатал нещо на хартишка и го турил в канцеларски джоб. Колкото и редакцията да се опитва да възвеличи хартишката до „плакат“ в надписа под снимката. Едно време украинките протестираха с голи женски гърди, ама хубавите гърди бързо свършиха и почнаха да пробутват ужас и безумие.… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
31 май 2023 8:39
Гост

„В края на 2021 г. намерил призовка от армията, а по-късно още две, които скъсал и изхвърлил. “

За какво ли ще го викат в КАРЯ на 2021г. аджеба, че и няколко пъти, чак после се е сетил да изрази гласно недоводлството си от режима в Кремъл.

Бисер
Бисер
30 май 2023 14:01
Гост

Страхливци са тези, които скланят глава и не смеят да си отворят устата.

За протокола
За протокола
30 май 2023 8:51
Гост

Най-накрая едно нормално решение.

Анонимен
Анонимен
30 май 2023 8:37
Гост

Тро лът да си ограничи мнениято до три, че станал пак досаден.

Анонимен
Анонимен
30 май 2023 10:24
Гост

То не зависи от него, а от посолството. Каквото каже Мутрофанова, трябва да бъде разпространено от троловете.

Анонимен
Анонимен
30 май 2023 13:24
Гост

Не си слушал актуалните записи. В момента тук кадруват от другото посолство.
Тази госпожа просто е пратена тук да гледа глупостите на колониална България и губернаторите й.

Анонимен
Анонимен
30 май 2023 13:35
Гост

Всеки път слушаме изказванията на Митрофанова, след това изказванията на Копейкин – никога няма разлика. То е ясно като бял ден кой иска да превърне България в колония и кои са продажните петоколонници у нас.

кака сийка
кака сийка
30 май 2023 8:21
Гост

На тези съдии телефоните и главите им звънят с „Вставай страна огромная“…

Анонимен
Анонимен
30 май 2023 8:20
Гост

Русофилите са пробили всички държавни институции, а менторът им е оная креатура на Дондуков

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
30 май 2023 8:19
Гост

Абе, там вкарват в камионетки, ако се разхождаш с бял лист на улицата! Що за съдии имаме? Вие преди да сложите тогата, трябва да сте човеци. И тъй като явно не сте, по-добре свалете тогите и си наметнете ватенките направо.

Анонимен
Анонимен
30 май 2023 8:18
Гост

Тия съдии не са хора, никаква човещина, като че ли живеят под похлупак. Отвратена съм

Проскубания бухал
Проскубания бухал
30 май 2023 8:03
Гост

„защото се страхувал, че ще бъде мобилизиран и ще бъде накаран да се съгласи да се сражава. Пред ДАБ той обяснил, че се страхува,“
Наистина не може да се дава убежище на всеки страхливец решил да избяга от военна служба в страна членка на ЕС, но да, става ясно защо протестърите и американските НПО-та у нас искат изчегъртване на всичко живо т.е. подмяна на целия обществен елит с платени и послушни компрадори тип ППДБ

Анонимен
Анонимен
30 май 2023 8:06
Гост

Страната, от която е избягал няма шанс да стане страна-членка на ЕС, а страховете му се потвърдиха след мобилизацията.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
30 май 2023 8:43
Гост

Не знам дали усещате, но доста руснаци бягат от задължителна мобилизация с аргумент, че били преследвани заради политическите си убеждения, което е малко странно предвид открития отказ да спазят закона, а това, че ЕС е манна небесна и „райската градина на света, населена с богопомазани демократи с изключителни качества“ е напът да се сгромоляса не защото аз казвам (или пък искам) така, а поради егоцентричните решения, взети в резултат на вопиющото чувство за превъзходство на бюрократите в Брюксел над останалите държави. П.С. В интерес на истината, съм склонен да се съглася, че ако въпросният човек бъде върнат в Русия, вероятно… Покажи целия коментар »

Чичо Сам
Чичо Сам
30 май 2023 9:16
Гост

И тук правото на ЕС (ако искай, разбирай го като политическо, но все пак е право, на което България може законно да се позове), а и ЗУБ дават достатъчно аргументи на съда да му даде убежище. Съгласно чл. 9, ал. 1 от ЗУБ, хуманитарен статут се предоставя на чужденец, принуден да напусне или да остане извън държавата си по произход, тъй като в тази държава е изложен на реална опасност от тежки посегателства – смъртно наказание или екзекуция, изтезание или нечовешко или унизително отнасяне. Третото обстоятелство, което обосновава извод за предоставяне на хуманитарен статут е това по чл. 9, ал.… Покажи целия коментар »

анонимен
анонимен
30 май 2023 8:26
Гост

Бухале, не си лошо момче, но в главата ти е каша. Ако има мобилизация, а ти си против войната и избягаш – защото могат да те убият, напълно реално, като те пратят на фронта, според теб е нормално съдът да каже: Да, пич, трябва да се мре, чемодан, еокзал, на фронте?! Разбирам да беше мъж над 60 години, а то е младо на 27 със 100% вероятност за мобилизация

Проскубания бухал
Проскубания бухал
30 май 2023 8:54
Гост

До „анонимен 30 май 2023 8:26“ Напълно разбирам становището Ви и донякъде го споделям, но в точно този тип дела е политиката се примесва с медийното отразяване и цялостната представа за правовия ред в една чужда държава, което е и причината административните и гражданските съдилища, като този във Варна да се произнасят по коренно различен начин що се отнася до тълкуването на върховенството на закона в Русия, узнато по косвени признаци, най-вече НПО-та и други подобни псевдограждански организации. Казусът в същината си опира до максимата, че „войната е продължение на политиката, но с други средства“, а това говори достатъчно за… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
30 май 2023 9:11
Гост

За по-голяма яснота, не ми харесва това, че Бъглария е изправена пред национални компромиси с ценностната си система в името на „европейската солидарност“, която ние за разлика от развитите държави не можем да си позволим, защото институците ни все още не са достатъчно укрепнали и нямаме традииции като демократично общество. Не искам да звучи крайно, нито правя директна аналогия с натиска върху Борис II със спасяването на евреите, що се отнася до подкрепата за режима в Киев, който не смятам за „фашистки“, но често пъти една по-малка страна като нашата може да се люшне в погрешна посока под давление на… Покажи целия коментар »

OMG
OMG
30 май 2023 8:01
Гост

Компетентен орган ти казал, че институциите в Русия са демократични и ти в следствие на качеството на органа, приемаш и казаното за чиста монета. Ами да прекратим и всички дела за лекарска грешка, защото щом лекар го е направил, значи не може да е грешка.

Анонимен
Анонимен
30 май 2023 7:59
Гост

Срам! Това е просто нечовешко отношение, извън залитанията за фили и фоби!

Re:
Re:
30 май 2023 8:58
Гост

СРАМ си ти! И такива като теб на сметката на А за Б.