Върховният административен съд (ВАС) образува и насрочи за 2 август делото срещу освобождаването на Андрей Гюров като подуправител на Българската народна банка (БНБ).

От съда съобщиха, че жалбата на Гюров е постъпила вчера в деловодството и веднага е била разпределена за разглеждане от дежурния състав, като страните по делото са редовно призовани за заседанието.

До делото се стигна, след като на 16 юли Управителният съвет на БНБ прие, че са налице основания за освобождаването на Гюров, защото реши, че той „не отговаря на изискванията, които са необходими за изпълнението на неговите задължения“ и е „признат за виновен за извършено сериозно нарушение“ – две от основанията в Закона за БНБ за освобождаване на подуправител.

Решението на УС обаче не означава, че Гюров е освободен, тъй като това може да направи само Народното събрание, което го е избрало. След като подуправителят на БНБ обжалва решението на съвета, ВАС трябва да се произнесе в 14-дневен срок.

До казуса се стигна, след като Комисията за противодействие на корупцията (КПК) установи несъвместимост при Гюров, тъй като, докато вече е бил подуправител на БНБ, той все още е бил съдружник в дружеството „Йонтех Инженеринг“, член на Сдружение „Балкански – Паница Институт за научни издирвания“ и на Сдружение „Голф-клуб Благоевград“.

След това Гюров излезе в отпуск и обжалва решението на комисията пред Административния съд София-град (АССГ), който пък малко преди произнасянето на УС на БНБ допусна за разглеждане жалбата му и насрочи делото за 16 септември.

От съобщението на БНБ, с което УС на банката реши, че има основания за освобождаването на Гюров пък стана ясно, че то е взето именно с идеята да мине през съдебен и парламентарен контрол.

Висящ остава въпросът, какво ще се случи, ако в следващите дни Народното събрание реши да освободи Гюров, докато ВАС още не се е произнесъл по решението на БНБ. Тогава решението на НС ще подлежи на обжалване пред Конституционния съд и ще се стигне до по-голямо забавяне на окончателното разрешаване на казуса, но през това време Гюров няма да е част управлението на централната банка.

12
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Проскубания бухал
Проскубания бухал
26 юли 2024 12:33
Гост

На бас, че тия от КС ще „мъдрят“ решението и протакат заседанието докъм края на работния ден, за да ни оставят храна за размисъл през уикенда и едновременно с това предпазят себе си от потенциалното масово недоволство на юридическото съсловие.

„Важните решения се вземат в петък следобед отпускарския летен сезон, когато хората са на почивка и/или не им пука твърде за политиката в държавата.“

Анонимен
Анонимен
26 юли 2024 12:09
Гост

И като каже ВАС, че е неправомерно освободен ще стане купон

Михаил
Михаил
26 юли 2024 11:51
Гост

Как може да постъпиш на държавна работа и.все още да си съдружник!

Лазар
Лазар
26 юли 2024 11:52
Гост

И то на такъв пост.

Димо
Димо
26 юли 2024 11:31
Гост

Какво ли ще се случи, ако Народното събрание реши да освободи Гюров, докато ВАС още не се е произнесъл?

Мики
Мики
26 юли 2024 11:33
Гост

Те не се забързват много по принцип.

Чавдар
Чавдар
26 юли 2024 11:49
Гост

Андрей Гюров ще.чака да се произнесе КС. А това няма да се случи скоро.

Лозан
Лозан
26 юли 2024 11:15
Гост

E, след като не отговаря на изискванията, изходът от делото.е ясен.

Възмутен
Възмутен
26 юли 2024 11:11
Гост

Несъвместимостта е явна и абсурдна.

Анонимен
Анонимен
26 юли 2024 10:55
Гост

„несъвместимост при Гюров, тъй като, докато вече е бил подуправител на БНБ, той все още е бил съдружник в дружеството „Йонтех Инженеринг“, член на Сдружение „Балкански – Паница Институт за научни издирвания“ и на Сдружение „Голф-клуб Благоевград“.“

За такива дейности, въпреки че са без възнаграждение, се изисква изричното съгласие на УС на БНБ, което не е направено.

До предварително освобождаване на Гюров от НС и сезиране на КС няма да се стигне.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
26 юли 2024 10:50
Гост

Поне не може да се отрече, че (В)АС-аджии са доста експедитивни на общо основание.

Заки
Заки
26 юли 2024 11:12
Гост

Така е.