Дали Обзор и околните села ще се отделят от Несебър в самостоятелна община, вече зависи само от президента Румен Радев.

Това става ясно от окончателното решение на петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС), който потвърди решението и на първоинстанционния, че обособяването на Обзор в отделна община е единствено в правомощията на държавния глава.

Сагата около отделянето на Обзор от Несебър започна преди три години, когато там беше проведен успешен референдум. Жителите на Обзор искаха да се отделят, докато в близките села не бяха съгласни и беше проведено успешно и контрадопитване. След референдума за отделянето на Обзор обаче, през 2021 г. беше взето и решение за това от Министерския съвет (МС), който предложи на президента да бъде издаден указ за утвърждаване на новата община. Това обаче не се случи в следващите години и миналата година служебното правителство реши да оттегли предложението до държавния глава. Мотивите му бяха, че Обзор няма да може да акумулира свои приходи, не разполага с нужната социална и техническа структура, а и населението е под прага, позволяващ да се създаде община (там живеят 2331 души, а изискването е за поне 6000).

Казусът стигна до съда след жалби на кмета на Обзор, група граждани и Инициативен комитет за обособяването на новата община.

Още в края на миналата година ВАС прогласи за нищожно решението на МС, с което беше оттеглено предложението до президента да издаде указ за утвърждаване на създадената нова община Обзор и беше отменено решението от 2021 г.

В окончателното си решение съдът припомня, че след проведения референдум за отделяне на Обзор е изготвен доклад на областния управител, Министерският съвет е взел такова решение и е отправил предложението до президента.

„Въпреки че президентът не е осъществил правомощията си по Конституция в продължение на две години, съдът смята, че не е налице формиран мълчалив отказ на президента да издаде указ за обособяване на самостоятелна община, тъй като неговите актове са изключени от съдебен административен контрол“, посочват от ВАС.

Освен това съдът отбелязва, че държавният глава не е обвързан нито със срок за издаване на указ, нито с неговото съдържание, независимо от становището на МС. Важно обстоятелство в случая е и това, че през есента на 2021 г. беше проведено 18-ото преброяване на населението и жилищния фонд. В решението си ВАС подчертава, че тогава президентът не е имал и възможност да издаде указ заради забрана в Закона за преброяване на населението и жилищния фонд. Според §1, ал. 1 от допълнителните му разпоредби от началото на предварителния обход до приключването на преброяването с преброители се забранява извършването на административно-териториални и териториални промени.

„След приключването на преброяването от президента е изискана информация за наличие на условия за обособяване на самостоятелна община. МС не предоставя информацията, а оттегля направеното през 2021 г. предложение и отменя решението си от 2021 г. като изземва правомощията на президента да довърши производството“, посочва съдът.

В решението му категорично се казва още, че нито Конституцията, нито Законът за административно-териториалното устройство предвиждат правомощие на Министерския съвет да оттегля или отменя решенията си.

„Само и единствено в правомощията на президента е да прецени дали да утвърди, или не решението на МС“, заявява ВАС.

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Чочо
Чочо
30 юли 2024 12:46
Гост

Радев сигурно ще разреши.

Фики
Фики
30 юли 2024 12:48
Гост

Не виждам пречка да не го направи.

Лазар
Лазар
30 юли 2024 12:27
Гост

Да ги пита човек калъв е тоя зпр да се птделят.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
30 юли 2024 11:44
Гост

Обособяването на Обзор в самостоятелна община би било доста апетитна хапка за въздействие от едри бизнесмени, по аналогия със с.Неофит Рилски, ако се вярва на Величавите, и прилича повече на парцелиране на територии между олигархични кръгове, отколкото на спонтанно гражданско решение, породено от внезапен порив към самоуправление.

П.С. Що не искат отделяне в някое затънтено пустинно село, а все по морето са тези сободолюбиви сънародници?

Анонимен
Анонимен
30 юли 2024 12:30
Гост

Хората имат пари, самочувствие и искат самостоятелност и да са си сами шефове!!! А ти?!? Само писане в лекса и търсене на промоции по търговските вериги…

Анонимен
Анонимен
30 юли 2024 11:40
Гост

Любопитно

Анонимен
Анонимен
30 юли 2024 11:39
Гост

Това е „темата на деня“.

Кънчев
Кънчев
30 юли 2024 11:39
Гост

Стига с това цепене. Отделни и самостоятелни градове се водят Мелник и Шабла. Те са с по 1000-3000 жители.

Николов
Николов
30 юли 2024 11:39
Гост

Интересно ще е за региона.

Лидев
Лидев
30 юли 2024 11:38
Гост

Обзор с колко постоянни жители е, че да се отделя?

Игнатов
Игнатов
30 юли 2024 11:37
Гост

Всичко е популизъм. Ако хората искат да са отделна община Радев за да им се хареса ще одобри. Все пак и той ще се пусне на избори скоро.

Ласло
Ласло
30 юли 2024 12:30
Гост

Надали точно хората го искат. По скоро някой „бизнесмен“ му е хвърлил окото.

Момчилов
Момчилов
30 юли 2024 11:37
Гост

Да видим какво ще се получи.

Стратиев
Стратиев
30 юли 2024 11:36
Гост

И колко точно очакват в Обзор да процъфтят ако са отделна община?

Анонимен
Анонимен
30 юли 2024 11:36
Гост

Голям зор да са отделна община

Щерев
Щерев
30 юли 2024 12:35
Гост

Ще ги питам как ще се издържат. Там ден година храни.