България и Румъния могат да влязат в сухопътното Шенгенско пространство до края на годината, обяви ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Йорданка Чобанова.

„На 10 октомври предстои европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон, заедно с министъра на вътрешните работи на Унгария, да предложат на Съвета на Европейския съюз да бъдат премахнати проверките по сухопътните граници“ съобщи тя и поясни, че се очаква решението за пълноправното членство на България и Румъния да бъде взето до края на годината.

„Ние вече сме напълно интегрирани в органите, които вземат решения в шенгенската система. Ние издаваме шенгенски визи, които са най-търсените от гражданите и бизнесите на трети страни. Визите, които ние издаваме, служат за свободно пътуване от Гърция до Исландия. Европейската комисия e плътно до България и до Румъния. Надяваме се за решение още тази година и с това Европейският съюз ще стане още по-силен“, добави Чобанова по време на дискусия за цената, която страната ни плаща за това, че още не е напълно част от Шенген.

Още през юни еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон изрази очакване до края на годината да има решение за отпадане на вътрешните сухопътни шенгенски граници на България и Румъния.

Граничният контрол по въздух и море за България и Румъния отпадна на 31 март 2024 г. През юли от доклад на Института за икономически изследвания към Българската академия на науките, представен от служебния министър на икономиката Петко Николов, стана ясно, че преките загуби за България от забавянето на пълното присъединяване към Шенген възлизат на над 400 милиона евро.

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Всичко може
Всичко може
25 септември 2024 13:06
Гост

То и на Марс може да е,ама на дали

Спиридон, фотограф
Спиридон, фотограф
25 септември 2024 9:50
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Мирча Кришан Бойкикев
Мирча Кришан Бойкикев
25 септември 2024 9:46
Гост

Шенген ни е на 98% в кърпа вързан!

ПП-ДБ ще са първа политическа сила на 27 октомври … каза вчера при Цветанка – Кокорчи!

Мунчо
Мунчо
25 септември 2024 9:43
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Големият праз
Големият праз
25 септември 2024 8:42
Гост

Това вече няма никакво значение. ЕС е капут. RIP.

Анонимен
Анонимен
24 септември 2024 21:09
Гост

И на кой му пука? Сякаш, като отпадне граничната проверка, милионна България ще се юрне да ходи из ЕС.

Анонимен
Анонимен
24 септември 2024 19:02
Гост

Б-я беше готова за Шенген при Борисов-3, но заслугата да голяма степен беше на Каракачанов, който закара спецчасти по границата. След него Радев върна спецчастите в поделенията и границата стана „врата у поле“. Статистиката за управлението на „Промяната“ и служебните на Радев е меко казано „убийствена“ – https://aref.government.bg/sites/default/files/2024-09/charts_website_bg_08.pdf

Еврозоната – в деня, в който ни приеха в чакалнята, Радев вдигна юмрук, ДБ му коленичиха и т.н.

Затова сега Шевген и Еврозона са на светлинни години от нас. И саботажът продължава

Александър Урумов
Александър Урумов
24 септември 2024 19:23
Гост

„Защо още преди една година Вие, господин президент, наредихте чрез служебните си правителства от границата да бъдат изтеглени военните части на Силите за специални операции, като по този начин рязко понижихте способността на българската държава да възпира увеличаващия се мигрантски натиск? Защо наредихте на командира на Силите за специални операции генерал-майор Явор Матеев да изтегли своите десантчици от българската граница? Защо, след като сте отлично информиран, че в целите въоръжени сили на Република България единствено Специалните сили са оборудвани с визьори за нощно виждане и единствено те са в състояние да разпознават движещи се обекти далеч преди да се доближат… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
24 септември 2024 21:05
Гост

А великите десантчици имаха ли право да употребяват оръжие? Доколкото се сещам- не, т.е. с тях и без тях- все едно, дойде ли някой маймуняк, можем само да си го приберем у нас.

wert
wert
24 септември 2024 15:45
Гост

Германия излиза, а ние влизаме. Госпожата с предизборни вицове ли ни занимава?

Re:
Re:
25 септември 2024 9:47
Гост

Краставицата … 98% вода!

Анонимен
Анонимен
24 септември 2024 15:11
Гост

„Може“ не е новина. Европейската комисия беше на това становище още миналата година, но не се случи. Междувременно въвеждането на граничен контрол от индивидуални страни-членки като Германия обезсмисля Шенген и подкопава устоите на ЕС.

Анонимен
Анонимен
24 септември 2024 14:15
Гост

На тия простоии вярва ли някой?

Nikiforov
Nikiforov
24 септември 2024 14:15
Гост

Аз не съм при тия дето издават визи пък мога да ви кажа, че няма да ни пуснат в Шенген по суша до края на годината.

Милен
Милен
24 септември 2024 14:14
Гост

Пак високопарни приказки. Какво като сте в органите издаващи визи. Повярвали сте си.

Чилингиров
Чилингиров
24 септември 2024 14:13
Гост

Да си го пожелаем

Бобев
Бобев
24 септември 2024 14:13
Гост

Австрия е против като цяло шенгенското пространство във вида, в който е в момента. Тия оптимистични мисли не знам от къде ви идват в главите. Просто не сме уцелили периода. Периода е лош. Но можем да благодарим на господин Бойко Борисов, който още преди години каза, че само една ограда трябва да боядисаме и сме готови за Шенген. Опашата лъжа. Явно сме били много по-далеч. И да благодарим естествено на великия ни народ, който си избира без съмнения господин Бойко Борисов. Защото преди години можеше да се влезе в Шенген ако всичко наистина ни беше ОК. Нямаше войни, нямаше бежански… Покажи целия коментар »

Арнаудов
Арнаудов
24 септември 2024 14:11
Гост

Успех!

Чилева
Чилева
24 септември 2024 14:11
Гост

Не го вярвам.

Харалампиева
Харалампиева
24 септември 2024 14:10
Гост

Така чакаме от десетилетия и да ни паднат визите за САЩ. И не се случва. На Румъния ще паднат скоро. При нас дори не се говори за тази опция. А не вярвам българите да сме по-рискови за САЩ от румънците. Които са дали на света копърките, шарлатаните и циганите дето в Барселона са пропищели от тях от кражби

Анонимен
Анонимен
24 септември 2024 14:09
Гост

Надявам се да се случи наистина. Ще е голямо облекчение за всички ни

Анонимен
Анонимен
24 септември 2024 14:08
Гост

Как ше стане със служебни правителства, които не се интересуват от друго освен да подсигурят по-голям процент на предстоящи избори на партиите и политиците, за които работят?

Анонимен
Анонимен
24 септември 2024 14:08
Гост

А дано. Ама надали