Прокурорите от отдел „Специализиран“ към Софийската градска прокуратура (СГП) да се преместят в сградата на ул. „Позитано“ 24а, а настанените в момента там военни обвинители да отидат в кабинетите на ул. „Черковна“ 90. Това e предложил на Висшия съдебен съвет (ВСС) и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов, научи „Лекс“.

След закриването на спецпрокуратурата голяма част от обвинителите бяха преназначени в СГП. Те обаче останаха в кабинетите си ул. „Черковна“ поради пренаселеността на Съдебната палата.

Военно-апелативната прокуратура и Военно-окръжната прокуратура-София са настанени в седеметажна сграда на ул. „Позитано“ 24а, което е изключително близо до Съдебната палата.

Тази близост обаче би била полезна за СГП, като и.ф. главният прокурор изтъква в предложението си, че след закриването на спецпрокуратурата към СГП са били изпратени по компетентност множество досъдебни производства с фактическа и правна сложност и не малка част от тях са с висок обществен интерес.

Настоящата ситуация – градските прокурори да се намират в две сгради на голямо разстояние една от друга, води до съществени практически затруднения.

С оглед създадената към момента организация на работа за магистратите и съдебните служители от СГП, намиращи се в сградата на ул. „Черковна“ № 90, е необходимо осигуряването на ежедневна логистика между сградите на Съдебната палата и на ул. „Черковна“ № 90 във връзка с разпределение на документооборота, както и с физическото придвижване на магистрати. Необходимо е също така прокурори, изпълняващи работните си задължения в сградата на ул. „Черковна“ № 90 да пътуват до Съдебната палата за явяване на съдебни заседания пред Софийски градски съд. Също така настоящата организация на работа води до повишаване на разходите за дейността на СГП и до неефективност на работния процес“, обяснява Борислав Сарафов.

Той допълва, че помещаването на прокурорите и служителите в различни сгради, отдалечени една от друга, води до значителни трудности при организацията на работа, деловодното обработване на преписките, времето за докладването и решаването им, транспортното обслужване на обвинителите и т.н.

От друга страна, приемът на граждани, справки за деловодното движене на преписки и дела по описа на Софийска градска прокуратура, както и възможността гражданите да подават сигнали за извършени престъпления или правонарушения, както и обжалване актовете на Софийска районна прокуратура се осъществява в Съдебната палата“, казва още и.ф. главният прокурор.

Същевременно, продължава той, натовареността на военните обвинители е много ниска като се забелязва трайна тенденция за намаляването на внесените актове в съда. Така например през 2022 г. са внесени 24, като 12 от тях са обвинителни актове, което означава, че необходимостта от непосредствена близост до Съдебната палата на военните прокуратури също намалява.

С оглед възникналата необходимост от създаване на по-добра и ефективна организация на работа на структурите на прокуратурата и съкращаване на разходите за дейността им, предлагам да бъдат преразпределени ползваните имоти от Военно-апелативна прокуратура, Военно-окръжна прокуратура-София и Софийската градска прокуратура на ул. „Позитано“ № 24а и ул. „Черковна“ № 90. Предлагам предоставените за ползване на СГП помещения в сградата на ул. „Черковна“ № 90, да бъдат разпределени за ползване от Военно-апелативна прокуратура и Военно-окръжна прокуратура — София, а сградата на ул. „Позитано“ № 24а, да бъде възложена за стопанисване на административния ръководител на Софийска градска прокуратура“, предлага и.ф. главният прокурор.

 

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 септември 2023 11:00
Гост

Не знам за „промоциите“ на военните, но не разбирам държавата до кога ще се съгласява в държавната администрация, в съдебната система, в МВР и други органи, да се получават едновременно пенсия и заплата, осигурени от държавния бюджет. Като искат да получават пенсия, да напускат и да си стоят в къщи, или да работят в частния сектор.

Коко
Коко
25 септември 2023 20:39
Гост

Защо съществуват военен съд и прокуратура? Делата спокойно могат да се гледат от цивилен съд и прокуратура.

СГП
СГП
25 септември 2023 18:30
Гост

Те пък, щото специвете в СГП се утрепаха да вкарват актове. Още ползват бившите прокурори от закритите да се явяват по техни актове. А, за осъдени по дела на градска и дума да не става.

Тъпотия до шия
Тъпотия до шия
25 септември 2023 15:29
Гост

Сградата на „Черковна“ беше на ДАНС.

Анонимен
Анонимен
25 септември 2023 17:32
Гост

Беше на ДКСИ

добре, добре
добре, добре
25 септември 2023 12:30
Гост

Еееее най- стетне нещо хубаво и разумно и от Сарафов. Много добро решение. А акои и намерят в центъра една цяла сграда за СГП и Отдела им на Монтевидео ще бъде вече нещо окончателно добро. Държавата приватизира и продаде толкова сгради в центъра, а не е решила собствените си проблеми. Още повече, че и самата сграда на Черковна си беше на Военните.

незапознат
незапознат
25 септември 2023 10:43
Гост

Още ли продължава промоцията-ако военен магистрат стане цивилен, да получава 20 заплати кеш от министерството на отбраната-обезщетение, и това е различно от 20-те заплати обезщетение при пенсиониране?

И затова ,че лице е военен магистрат, освен заплатата като съдия, получава , или не получава доплащане за военното звание?

Всъщност каква е пълната заплата-приблизително за военен магистрат , с ранг на Върховен съдия, с разните доплащания-за стаж, и каквото там още?

ЗАКРИВАЙ! Без преназначаванки,и без 20 заплати кеш
ЗАКРИВАЙ! Без преназначаванки,и без 20 заплати кеш
25 септември 2023 10:31
Гост

Морското свинче не е нито морско, нито свинче.

Военното правосъдие нито е правосъдие, нито има нещо общо със военните.

Анонимен
Анонимен
25 септември 2023 10:34
Гост

А в сградите може да се направи нещо полезно-художествена галерия, арт център, а защо не-временно да бъдат настанени бежанци от Украйна!

Да се дава бюджетна субсидия за военно правосъдие е бюджетна разсипия. Спестените пари огат да бъдат пратени като банков превод за героите от Славната Украйнска армия-по смислено ще е!

Анонимен
Анонимен
25 септември 2023 10:31
Гост

Глупости

Анонимен
Анонимен
25 септември 2023 10:30
Гост

Чудят се с какво да се занимават

Анонимен
Анонимен
25 септември 2023 10:30
Гост

Успех в подобно начинание.

Анонимен
Анонимен
25 септември 2023 10:30
Гост

А не трябва ли цяла една сграда? Нова и голяма? Няма място ли?

Анонимен
Анонимен
25 септември 2023 10:29
Гост

Е и да си разменят сградите, това няма да оправи работата им

Анонимен
Анонимен
25 септември 2023 10:29
Гост

Ми да си ги разменят бе.

Анонимен
Анонимен
25 септември 2023 10:29
Гост

Не е лошо. Браво.

Анонимен
Анонимен
25 септември 2023 10:28
Гост

Крайно време беше! Военните не са виновни, че нямат работа, но безсмисленото раздуване на щата и местоположението им в момента са неприемливи!

Закривай! Уволнявай-без обезщетение! Напускай!
Закривай! Уволнявай-без обезщетение! Напускай!
25 септември 2023 10:40
Гост

Като нямаш работа-напускаш. Ставаш адвокат, защо не-да продаваш в мола-няма срамна работа, но да си с нещо полезен. Колосални заплати за нищонеправене е …нередно. Редно е и държавата да проведе атестационен изпит за инсталираните във военното правосъдие-дали при нищонеправене са поддържали квалификацията си се ще разбере на изпит, подготвения, а те са подготвени-не се страхуват от изпит! Да напомня ли смазващия коментар на ВКС, за съдебен акт по делото Чората на ВоАпС-по това дело военни съдии бяха написали,че е възможно непредпазливо деяние при съучастие. ВКС написа,че това представлява непознаване на основни правни институти. И какво от това-заплатата си тече. И… Покажи целия коментар »

Чукча
Чукча
25 септември 2023 12:25
Гост

Тъпички са като цяло военните магистрати, но то и те останаха такива в общи линии.
А тоя случай за Чората, не е съвсем такъв бисер в чист вид. Нещо имаше по 124 НК и в тая връзка мисля бяха писали, че може да има общ умисъл -откъм нанасяне на телесната повреда. Другото би било безумие, едва ли такава глупост ще да е.
Но по 124 приемат че няма съучастие по тоя състав,тъй като теоретично се води не предпазливо престъпление (нищо че е с две форми на вина ). Цифрово не се квалифицира във вр.чл. 20 Нк

Анонимен
Анонимен
25 септември 2023 10:28
Гост

Безумно е това. Защо ?

Анонимен
Анонимен
25 септември 2023 10:27
Гост

Тук прави впечатление, че е пълно с фенове на Гешев и Сарафов. Не знам защо. Не разбирам.

Анонимен
Анонимен
25 септември 2023 10:09
Гост

Много добро решение!

Анонимен
Анонимен
25 септември 2023 10:53
Гост

така е, граничи с перфектността