И.ф. главният прокурор Борислав Сарафов разпореди да се извърши пълна проверка на работата на обвинителя от Софийската градска прокуратура Димитър Франтишек Петров. Поводът за това е ареста на телевизионния продуцент Нико Тупарев, става ясно от съобщение на държавното обвинение.

Проверката ще бъде извършена от отдел „Инспекторат“ към Върховната прокуратура и ще обхване периода от 30 юни 2021 г. до 28 юни 2024 г. Ревизията се налага с цел обезпечаване точното и еднакво прилагане на законите от прокурорите и следователите и предвид множество негативни публикации в средства за масово осведомяване, свързани с работата на магистрата, уточняват от държавното обвинение.

Ще бъдат проверени неприключилите досъдебни производства, срочността на разследването по тях, своевременност и мотивираност на исканията за удължаване на срока на разследванията, своевременното и ефективно упражняване на правомощията по НПК за ръководство и надзор върху разследването и др.; неприключили преписки; спрени досъдебни производства, осъществен инстанционен, служебен и съдебен контрол по спирането и др.; прекратени досъдебни производства, по които не е осъществен съдебен или инстанционен/служебен контрол; внесени в съд дела; постановени откази за образуване на досъдебни производства; оправдателни присъди, изготвени въззивни и касационни протести; нерешени преписки и досъдебни производства; натовареността; депозирани в съответната прокуратура сигнали с оглед на данни за дисциплинарни нарушения и други.

Ръководствата на ПРБ и СГП се разграничават и намират за неправилно и порочно произнасянето на Петров по досъдебно производство, образувано през м. май т.г. Многократно административните ръководители на ПРБ и СГП са заявявали, че не упражняват вмешателство в работата на наблюдаващите прокурори, но в същото време следва да се има предвид, че наред с вътрешното убеждение, при произнасяне по наказателно производство, наблюдаващите прокурори следва да се водят от съотносимото законодателство, както и от събраните по делото доказателства“, се казва още в съобщението.

Ще бъде изготвен доклад от проверката и ако има данни за нарушения, ще бъдат предприети дисциплинарни мерки срещу Димитър Петров, казват от държавното обвинение.

Миналата седмица беше задържан телевизионният продуцент Нико Тупаров и обвинен за длъжностно присвояване на близо 1.44 млн. лева за случай от 2020 г. Наблюдаващият прокурор се оказа Димитър Петров. Според обвинението, от март до септември 2020 г. в качеството си съдружник в търговско дружество, Тупарев си е превел незаконно пари от фирмата. Твърдеше се, че бил наредил превод от сметки на дружеството в две банки към собствената си банкова сметка, без да е взето решение от общото събрание на съдружниците за разпределяне на печалбата, твърди прокуратурата, която поиска от съда да му наложи постоянен арест.

В петък мярката беше разгледана от състав на Софийския градски съд. В залата прокурорът Димитър Петров заяви, че на Тупарев може да му бъде наложен и домашен арест.

Съдът обаче освободи продуцента без никаква мярка за неотклонение. СГС заяви, че не са предоставени доказателства за извършени престъпления, няма такива, които да сочат, че Тупарев е оперирал със сметките на фирмата „Лайм“ ООД, за което бе обвинен и задържан. Прокуратурата е представила информация единствено, че има превод на пари от сметките на дружеството към лични сметки на Тупарев на определени дати. Няма информация кой е наредил преводите.

Адвокатът на Тупарев – Лъчезар Таков, посочи, че става дума за спор между съдружниците Никола Тупарев и Александър Тошев, който е подал сигнала в прокуратурата. Освен това Тупарев няма длъжностно качество да бъде обвиняем по това дело, изтъкна защитникът. Парите били дивиденти, преведени по банков път, след подпис на упълномощен от Тошев човек. Те били и декларирани в НАП.

Прокурорът Димитър Петров беше шеф на Специализираната прокуратура, след закриването ѝ беше преназначен в СГП.

 

35
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ad nauseum
Ad nauseum
03 юли 2024 10:42
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

ДоТукНиДокараСДС-Чумата
ДоТукНиДокараСДС-Чумата
02 юли 2024 11:57
Гост

Мисля, че г-н Сарафов прекалено много закъсня.Отдавна ФранЦфишеков трябваше да бъде разследван за безчинствата,които е вършил като спец- прокурор, а и не само той.
Сега това поведение на Главния изглежда като замитане под килима, т.е. – проверка, предварително обречена и от която нищо няма да излезе.

Иван Иванов
Иван Иванов
02 юли 2024 10:57
Гост

Да занесеш документите на собствената си фирма – да я регистрираш – да ти почнат проверки.

Данъците си плащаш, всичко е О.К.

Анонимен
Анонимен
02 юли 2024 8:22
Гост

Защо Сарафов се прави на ударен, все едно от медиите е разбрал за преписката и развоя. В Прокуратурата такова нещо не е възможно, както да се подаде сигнал срещу някоя известна личност, така да се работи по сигнала, да се внася искане за задържане, да се привлича обвиняем и пр. Сега – театър с проверка, а на Петров вероятно не са му оставили избор, но за съжаление той ще е изкупителната жертва. Това е Прокуратурата на Р. България – йерархична и пирамидална структура, който не слуша е проблем, но и който слуша – пак проблем.

Христов
Христов
02 юли 2024 8:46
Гост

Правомощията на главния прокурор трябва да бъдат орязани тотално. В прокуратурата всичко зависи от него и всичко се решава от него. Той казва кое и как да се случи и не само на прокурорите, но и на прокурорската колегия, която няма нищо общо със смисъла, за който е избрана. Главният прокурор е едноличен диктатор в прокуратурата и на това трябва да се сложи край

Анонимен
Анонимен
01 юли 2024 21:26
Гост

Самозабравилият се следовател! Няма спиране този властолюбив корупционер

Солар
Солар
02 юли 2024 6:11
Гост

Вечният началник. Всичко да може да е, само да не работи. Злобен, алчен, отмъстителен. Най-лошият човек, който може да си представите.

Аз, Свръх Аз и То
Аз, Свръх Аз и То
01 юли 2024 19:08
Гост

Само да напомня, че отдел „Инспекторат“ към ВП всъщност не е инспекторат… Според законодателството има Инспекторат към ВСС, но пък този отдел със същото название е интересно явление – квазиинспекторат.

То и Свръх
То и Свръх
01 юли 2024 19:22
Гост

Това е маша за саморазправа. Такъв имаше по временто на Филчев с шеф покойната шефка на инквизицията – Малена Фиипова, която събираше компромати за прокурори. Цацаров го премахна, но сега е нужен отново.

Анонимен
Анонимен
01 юли 2024 17:34
Гост

Кога ще има проверка на дейността на И.Ф. главен прокурор Сарафов и неговата компания!

Аномен
Аномен
01 юли 2024 19:25
Гост

Когато в България разберат, че няма съдебна система, а корпоративно мафиотска структура за богатеене на върхушката и, а лакеите гладни за власт, слугуват и се надяват да дойде и техния час.

Анонимен
Анонимен
01 юли 2024 13:48
Гост

Нали се сещате, как Сарафов и отдел Специализиран, били нямали идея, какво ги твори този дебил.

До анонимен
До анонимен
01 юли 2024 17:52
Гост

Франтишек Петров е изигран. Казали са му какво да прави / а това без знанието и санкцията на ИФ няма как да станне, той казва и знае всичко /, а сега ще се избършат с него и това е била целта, но момчето не е разбрал, че е използван.

Анонимен
Анонимен
01 юли 2024 12:32
Гост

Поръчката срещу Тупарев май ще се окаже зле скалъпен цирк с главен клоун Петров.

До анонимен
До анонимен
01 юли 2024 17:59
Гост

Не е скалъпено от към парите. Всеки си е взел парите, скалъпения е Франтишек Петров, защото се е поставил в услуга на рекетьорите. Тупарев не е предполагал какво ще му се случи. Поискали са му пари, той не е дал. Задържали са го. Уплашили са го и той е дал. Парите са взети, но Франтишек е прецакан, но не е разбрал. Повод да го прецакат

Бели гълъби
Бели гълъби
01 юли 2024 12:29
Гост

А така, Петров по бели гащи или по какъвто цвят се полага

Кики
Кики
01 юли 2024 13:09
Гост

Време му беше.

---
---
01 юли 2024 16:52
Гост

в райе …

Анонимен
Анонимен
01 юли 2024 12:26
Гост

Браво Бобчо, чудесен си, най-добрия послушник!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
01 юли 2024 15:00
Гост

Да, достоен, може да се замонаши чак.

Бубалази
Бубалази
01 юли 2024 18:05
Гост

Бобчо знае, утрепа още едно джудже. Накрая ще остане сам от джуджетата със Снежанка. Не е смешно, трагично е.

Ali
Ali
01 юли 2024 12:25
Гост

Този и.ф. до кога ще я изпълнява тази функция? Няма ли да се избере някой нормален или в прокуратурата това е невъзможно!

Хасан Али
Хасан Али
01 юли 2024 18:12
Гост

Питай Б.Б и П. Прокуратура няма . След рейда на ГЕшевчетата, идва зарибяването с Бобчета, някои от които до болка известни . Нормалните си мълчат като баби

Kalin
Kalin
01 юли 2024 12:24
Гост

Където го видя този Сарафов там ми иде да се гръмна на място…

Анонимен
Анонимен
01 юли 2024 12:21
Гост

Каква ли е причината да погнат тоя клетник Петров?! Чий интерес е настъпил, чудя се аз

Георги Ат.
Георги Ат.
01 юли 2024 13:23
Гост

Почнал е да играе самостоятелно, без да съгласува с нужните хора. Сега както упорито се говори, че Еврото е сдал Богу дух, а за Нотариуса е сигурно – някои хора се опитват да ловят риба в мътни води …

Ат.Георги
Ат.Георги
01 юли 2024 18:20
Гост

Гршен отговор

Бубалази
Бубалази
01 юли 2024 18:19
Гост

Няма причина. Взели са си парите и са го използвали, за да се отърват от него. А и този Франтишек не си научи урока. Ползват те, докато си решат нещата и поссле те пържат.

Алек
Алек
01 юли 2024 12:20
Гост

Типичен пример за действието на 4-тата власт, която е тотално безконтролна.

Анонимен
Анонимен
01 юли 2024 12:16
Гост

А проверката на Сарафов кой ще я извика или той сега е твърде удобен и инициативно активен.

Фики
Фики
01 юли 2024 12:04
Гост

Кой знае какво ще излезе.

Песимист
Песимист
01 юли 2024 12:05
Гост

Ако излезне въобще.

Елена
Елена
01 юли 2024 12:17
Гост

Съвсем нищо няма да излезе, освен ако не е предварително подготвено. У нас прокуратурите само така функционират, когато става дума за значими неща

Проскубания бухал
Проскубания бухал
01 юли 2024 12:04
Гост

Сарафчов е по-изпълнителен от пионерче на манифестация за 1 май.

Александров
Александров
01 юли 2024 12:22
Гост

Ех, чудех се на какво ми прилича тоз скокливец