Главният прокурор Иван Гешев разполага с частно външно наблюдение, което се ръководи от прокурорския помощник Стефчо Банков, който е бивш шеф на „Вътрешна сигурност“ в МВР.

Това заяви пред бТВ зам.-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов в коментар на публикуваните негови снимки от затворения вече ресторант „Осемте джуджета“, където е с бившия следовател Петьо Петров. По-рано днес от Антикорупционния фонд (АКФ) публикуваха снимките и обявиха, че сезират прокуратурата за прикрита проверка срещу Сарафов.

Днес шефът на следствието обясни, че снимките са направени преди около три години и е бил в ресторанта по покана на Гешев, но главният прокурор не отишъл на срещата. Тогава бил навън със семейството си, когато главният прокурор му се обадил и питал дали може да отиде до ресторанта, за да се видят, обясни шефът на следствието.

„Това е подготвено, за да отида там и да бъда заснет“, каза Сарафов и подчерта, че снимките са публикувани днес, точно преди гостуването му в телевизията. По думите му Гешев е ходил многократно в „Осемте джуджета“ и е близък с Петьо Петров. Сарафов обаче подчерта, че той няма никакво отношение по разследването за „Осемте джуджета“ и каза, че то е едно от тези, които се държат „на трупчета“.

Той описа и схемата, по която според него се правят такива снимки.

„Тези снимки са направени от частното външно наблюдение – нелегална и нерегламентирана структура, която се ръководи оперативно от г-н Стефчо Банков, бивш ръководител на „Вътрешна сигурност“ в МВР, уволнен от Бойко Рашков, и в момента е прокурорски помощник към Иван Гешев. Той провежда такива действия, ръководи очевидно някакви хора, които провеждат нерегламентирано видео- и фотозаснемане. Иван Гешев разполага с частно външно наблюдение, и именно те правят тези записи. Това е скандално, но за съжаление е вярно“, заяви Сарафов.

Според него и този случай показва кой натиска „ентъра“ и призова АКФ да не сезират прокуратурата, защото това щяло да стане повод Гешев да се саморазправи с него.

„Срещу мен се води кална, непочтена, мръсна война и това е част от нея“, каза още Сарафов.

Той критикува и управлението на прокуратурата от Гешев, като заяви, че е започнал със сериозен управленски дефицит, но всички се надявали да се научи с времето и ще стане приемлив главен прокурор.

„За съжаление обаче, нещата не само не се подобриха, а драстично се влошиха. В последния месец спираловидно Гешев стана нетърпим за прокуратурата, в момента руши институцията и това е мнението на почти всички мои колеги, които нямат механизъм да дадат гласност и се притесняват от него“ каза Сарафов.

Той заяви също, че никога не е поддържал връзки с политици, за разлика от главния прокурор.

„Той се самоуличи във връзки с политици след многократните си медийни изяви. При мен няма нищо друго освен семейството ми, работата ми и моите колеги. Властите трябва да си взаимодействат, а не да се подчиняват една на друга или в угода на някого персонално. Гешев провежда политически акции – вижда се с ромски барони във „Факултета“, „Столипиново“, яде ритуално баклава и това се отразява по медиите. Присъствал съм на такива срамни срещи, които по-добре да забравя“, добави Сарафов.

Той се обяви вече и за поддръжник на желаещите дълбока съдебна реформа, защото по думите му моментът е назрял и обществото „не може да търпи подобна прокуратура“. Сарафов коментира и измененията в Закона за съдебната власт и в Наказателно-процесуалния кодекс, с които беше приет механизъм за разследването на главния прокурор и беше намален броят на гласовете във Висшия съдебен съвет, с които ще бъде избиран. Преди време Сарафов споделяше тезата на Гешев и на прокуратурата, че текстовете са противоконституционни, но днес каза, че някои от тях са били преработени и вече не вижда противоречия с основния закон.

„Има житейска необходимост от такъв закон, защото не може един човек да бъде над закона, а е видимо от всичко, че главният прокурор е безконтролен и него закон не го лови. Затова аплодирам приемането му“, каза Сарафов.

Той коментира и разследванията „Барселонагейт“ и за снимките с пачки евро и златни кюлчета от спалнята на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, като заяви, че са били винаги и единствено под контрола на главния прокурор. Според него Иван Гешев е знаел за прекратяването на делото за снимките на Борисов и това било час от негов „танц с политиците“.

„Прекратяването на т.нар. „Чекмеджегейт“ и активизирането на казуса „Барселонагейт“ е т.нар. танц на Гешев с политиците“ – по едното дело прекратява, по другото активизира. Така той си танцува и дава ясни знаци на политиците какво иска и какво очаква той от тях. Така че доста наивно е да се мисли, че аз имам някакво касателство по този казус. Той добре е овладял този танц и го танцува откакто е главен прокурор, а може би и преди това„, каза Сарафов и допълни, че тези дела се ползват за политически шантаж.

30
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Аспарух
Аспарух
29 май 2023 17:28
Гост

Лицето Борислав Боби Сарафов е българският Юда. Как снимките са правени преди 3 години,а въпросният с частното наблюдение е уволнен преди 2 … Нещо не издържат лъжите.

Майка плаче
Майка плаче
29 май 2023 17:04
Гост

Ама безрезервно му вярвам на този смешник, че и той като Гешев нямал нищо общо с бандитизма около Еврото…

Проскубания бухал
Проскубания бухал
29 май 2023 12:17
Гост

Изключително продажна телевизия са БТВ и конкретно предаването 120 мин, такова мазнене на тоя мишок не бях виждал отдавна

Анонимен
Анонимен
29 май 2023 8:53
Гост

Преди три години Банков си беше в МВР и не беше прокурорски помощник.

Анонимен
Анонимен
29 май 2023 7:58
Гост

Абе нали на Г-н Сарафов му поставиха охрана, още ли го страхува Гешев. Ще дойде много страхлив. Стига с този плач и вопъл! Сега ли е разбрал за незаконни подслушвания и проследявания! Като опря до него, реве. Аман!

Анонимен
Анонимен
29 май 2023 7:32
Гост

Много се записва и подслушва-да напомня и за случая-отпреди много години, когато бивш президент записваше бивш министър. Самия министър заявява,че не знае ,че е бил записван-записът е бил без съгласието и знанието му. https://dnes.dir.bg/obshtestvo/kamera-armia-7481008

Анонимен
Анонимен
29 май 2023 7:35
Гост

Линкът, със статията -че бивш президент е подслушвал бивш министър през 2010 г е тук https://www.24chasa.bg/novini/article/402971

Анонимен
Анонимен
29 май 2023 6:38
Гост

И чакайте обективно разследване за джуджетата после….

Хорейшо
Хорейшо
28 май 2023 20:59
Гост

Снимките са срещу прозорец, който отразява.
Въпрос на филтър, подходяща програма и компютърни умения, и може би ще се види снимката на фотографа.

Фотографе,и ти си се самоснимал, фотографе!
Фотографе,и ти си се самоснимал, фотографе!
29 май 2023 7:41
Гост

Аха-я вижте на последната снимка-отдолу-изглежда, като да се вижда се силуета на фотографа-вероятно от прозорецът на автомобил. Съответната програма за осветляване на заснетото-дори и непрофесионална -като photoscape итн, и дано фотографът е казал зеле-като снима-щото и той май е на снимката.
А какво остава-ако се ползва качествена , платена програма за проясняване на заснетото. Як номер спретнаха на фотографа-той услуга направил, а те качили снимка с лика му.

Анонимен
Анонимен
29 май 2023 16:57
Гост

Верно бе….май е Ясен Тодоров с фотото

Анонимен
Анонимен
28 май 2023 20:47
Гост

„Борислав Сарафов: Дела като „Барселонагейт“ и това с кюлчетата са под личния контрол на Гешев“

Саралов лъже, че делата са под личния надзор на Гешев. Делата са под надзора на Главния прокурор, а когато Гешев е в отпуск, Главен прокурор е Сарафов.

Иначе и Гешев и Сарафов, както и тарторите им са временни явления.

Анонимен
Анонимен
28 май 2023 20:48
Гост

Сарафов в „120 минути“ на bTV е гаранция, че това е пропаганда на Красимир Гергов, щатен офицер на ДС и бизнес партньор на Моника Станишева. За Черепа да не говорим.

въпрос
въпрос
28 май 2023 20:22
Гост

Да питам-из коридорите, кабинетите-със сигурност камери няма,нали?
И телефоните хич не се подслушват,нали?

Като оня виц от времето на соц-а -надпис в хотел-моля не поливайте кактусите-ръждясват микрофоните.

въпрос
въпрос
28 май 2023 20:27
Гост

Щях да попитам дали и по домовете на някои са сложили камери и микрофони , ама се сетих за този случай , изнесен и от медиите. Та нещата-ясни. Щом преди 24 г службите сложиха микрофони в дома на прокурор, какво да питаме-ето този случай, отпреди четвърт век:

https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/2558849

Филчев
Филчев
28 май 2023 20:57
Гост

„От думите на Филчев стана ясно, че след разкриването на СРС-тата Иван Костов лично му се е молил да не разгласява нещата, „за да не разбутваме държавата“. Тогава се съгласих, призна Филчев и посочи, че по настояване на Костов е дал интервю пред телевизията. По думите на Филчев, той е могъл като главен прокурор да обвини и свали от власт премиера Костов и тогавашния шеф на НСС Атанас Атанасов за подслушването. Атанасов пропя и натопи Костов, че е наредил подслушването ми, посочи Никола Филчев. “ – https://www.standartnews.com/balgariya-politika/filchev_kostov_e_rodonachalnikat_na_podslushvaneto_-182914.html

Анонимен
Анонимен
28 май 2023 20:19
Гост

Направо човек да го е страх да посети тоалетната в съдебната палата ,че не се знае дали и там не снимат!

То преди години бивш премиер го записваха в тоалетната-като аудиозапис, та кой знае докъде здравите сили са стигнали.

Анонимен
Анонимен
29 май 2023 7:16
Гост

Всъщност-има случай-от 2009г, отразен в медиите.
В хотела на военните тогава-хотел Шипка, точно в мъжката тоалетна милиционер беше сложил камера-случаят изнесен в медиите. Като в статията пише,че всеки е наблюдавал всеки-тоест който е могъл е слагал камери, а милиционерът е снимал, щото не се знаело ,дали записите няма да потрябват.
Интересно е лекс.бг да информира публиката на сайта дали има присъди-щото да сложиш камери в тоалетни и съблекални е… най-малкото нередно.

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/kamera-armia-7481008

Сега разбрах какво работели помощниците
Сега разбрах какво работели помощниците
28 май 2023 20:15
Гост

Лелеее! От години се чудя какво работят помощниците, мислех,че получават заплата,без да вършат нищо-докато ги трудоустроят като магистрати-все пак за да станеш помощник се искат по-големи връзки и от това да си магистрат-случайни, инсталирани като помощници-няма…. А то се оказа,че част от помощниците-видно от статията се занимават със следене, фото и видеозаснемане-ако написаното в статията е истина. Спомням си,че преди години на един съдебен помощник уя бяха възложили задача по охрана-един ноторен политик ходеше да протестира в съдебната палата, и помощникът го посбута и не го пусна да влезе в зала тържествена. Направо не смея да попитам жените помощници какви… Покажи целия коментар »

кака сийка
кака сийка
28 май 2023 19:39
Гост

Откакто стана известно, че този човек е станал помощник, се чудех за какво му е, само напук на Рашков ли го взе, но човекът си имал задължения

Z.Z
Z.Z
28 май 2023 20:04
Гост

А дали и помощника не е принуден да помага, защото преди това е сниман…

Милиционерщина
Милиционерщина
28 май 2023 19:38
Гост

Ама пък си се е погрижил за човека, когато разкараха унизително от МВР. Ти на мене, аз на тебе…Така са учени хората.

123
123
28 май 2023 19:35
Гост

ГЕРБ срещу Гешев, интересна война 😀 Все едно бивши влюбени се карат под балкона.

Анонимен
Анонимен
28 май 2023 19:34
Гост

Ами, ако има такива данни, пък да излезе някой смел прокурор, пък да си започне разследване, пък да видим. Интересно как доби рязко смелост зам.-главният прокурор.

operation
operation
28 май 2023 19:32
Гост

И външно, и вътрешно, човекът си е бил оперативен работник

анонимен
анонимен
28 май 2023 19:30
Гост

Ухахаха, Гешев излезе много подготвен, но пак по гешевски

Chicho
Chicho
28 май 2023 19:27
Гост

Започва да ми харесва тази ситуация – излизат какви ли не неща, за които иначе никога нямаше да чуем, интересно, важно.

Анонимен
Анонимен
28 май 2023 19:28
Гост

Дано някой някога ги разследва, иначе ще остане селски скандал.

анонимен
анонимен
28 май 2023 19:29
Гост

Калта и смрадта трябва да бъдат изчистени и изхвърлени, а не размятани публично, но ще излиза много гной от цирея ПРБ

до 28 май 2023 19:27
до 28 май 2023 19:27
28 май 2023 20:16
Гост

Докато не излезе видео как някой оножда, или го онождат-не е интересно вече.