Софийската АГ болница „Шейново“ е осъдена да плати 70 000 лева обезщетение на майката на едно от бебетата, които бяха разменени при раждането им през есента на 2022 г.

Това реши Софийският градски съд (СГС), където майката на едно от разменените бебета, по-голямата сестра на детето и баба му заведоха искове за общо 300 000 лева срещу болницата. Искът на майката е за обезщетение от 200 000 лева, а бабата и дъщерята претендират за по 50 000 лева.

От решението на съда е видно, че „Шейново“ е оспорила исковете, като посочва, че има установен ред, по който се идентифицират и изписват новородените и той е бил спазен в конкретния случай. Освен това обаче болницата твърди, че майката на новороденото е допринесла за объркването и размяната на бебетата, тъй като не е сравнила нито веднъж номера на гривната, която е поставена на ръката ѝ, с този на гривната на детето. От „Шейново“ упрекват майката и за това, че въпреки че е разполагала със снимки на бебето, което е родила, тя не е забелязала, че ѝ е предадено друго дете, което не прилича на нейното.

Всички тези доводи на болницата обаче са категорично отхвърлени от съда. Съдия Кирил Петров пише в решението си, че твърденията за съпричиняване касаят обстоятелства, последващи констатираните нарушения на болницата, довели до размяна на бебетата. Затова той приема, че нито сравнението на гривните, нито евентуалното запомняне на бебето могат да бъдат свързани със съпричиняване на вредата.

„Принципно последващото поведение на увредения може да се отрази на причинно-следствената връзка, респективно на размера на търпените вреди, за които отговаря ответникът, но няма как да е налице съпричиняване. Дори да беше сравнила гривните ищцата в даден момент – в болницата или след това, то това по никакъв начин не би препятствало осъществяването на увреждането, поведението на страните след осъществяване на деликта е изключено да води до съпричиняване“, се казва в решението на съда.

Показания по делото са дали акушерки и служители на болницата, като старшата акушерка тогава твърди, че при изписването на детето се сравнявали номерата на гривната на майката и гривната на бебето, както и идентификационната табела и листа на новороденото. Сравнявали се също пола, имената на майката, ръста на бебето, имената на майката и на детето от епикризата и листа на новороденото, който го придружава до края на изписването. Тя била на работа на 16 септември 2022 г., когато е било изписването, но не помни нищо конкретно, защото всичко минало нормално и като при всеки друг случай в ежедневната ѝ работа.

От решението по делото става ясно още, че майката, завела иск срещу болницата, отглежда сама детето си, защото бащата я е изоставил. Помагали ѝ обаче вуйчо ѝ, майка ѝ и брат ѝ. В показанията си вуйчото разказва, че жената приела изключително тежко размяната на децата, след като три месеца отглеждала едно бебе, което много харесвала, но ѝ било отнето. Мъжът твърди, че ищцата отначало гледала с нежелание собственото си дете, след като ѝ било върнато, дори казвала, че иска да го остави в дом, но това продължило само месец и половина. Тя не искала да го приеме първоначално, пазела снимки на другото дете, виждал я и да плаче за него. Майките и на двете разменени деца пък си пращали техни снимки и до днес се интересували за небиологичните си деца.

Съдът е приел и заключение на съдебномедицинска експертиза, според която травмата от загубата на детето продължава да е налице при майката и към настоящия момент, като нейното състояние е тревожно-депресивно. „Липсата и копнежът по „отнетото“ дете продължават. Актуалното състояние на майката продължава да е тревожно-депресивно, като при нея психичната травма от преживяното не е преодоляна“, е заключението на вещото лице.

Съдът приема за доказано, че болницата е допуснала редица нарушения, довели до размяната на бебетата. Установено е, че липсва документ при изписването, в който изписващият лекар или старши акушерката да са отразили, че са извършили проверката на гривните на майката и детето и на идентификационната табела. Съдът приема, че размяната е станала след въвеждането на информацията в системата на болницата и извеждането на бебето от родилната зала и предаването му в „Неонатологично отделение“, като подчертава, че след раждането, на майката повече не е било предавано биологичното ѝ дете.

„Адекватното очакване на родилката е било болничното заведение да се погрижи за новороденото ѝ дете и при изписването от болницата да ѝ го предаде. Това нормално очакване за полагане на най-елементарна медицинска грижа не е било изпълнено, напротив – установява се, че след раждането биологичното дете на ищцата е разменено и при изписването ѝ на нея е предадено друго дете. Налице е медицински деликт, предизвикан от поведението на служители на ответника при изпълнение на работата им, поради което по делото се установява противоправното поведение на ответника“, заявява съдът.

В решението е посочено още, че в случая не става дума за високорискова медицинска дейност, а за грижа за здрави новородени, при която опитните служители е трябвало да проверят номера на гривните и идентификационните табели на новородените, което съдът описва като „елементарно действие“, което не е било сторено от множество служители, а накрая и старшата акушерка не е констатирала допуснатата грешка преди изписването.

За да прецени какво е справедливото обезщетение за страданията на майката от размяната на бебетата, съдът посочва на първо място, че няма как да го съобрази с присъжданото в други подобни случаи, тъй като такива не са му известни. Затова е взел предвид възрастта на жената – 27 години, свидетелствата колко тежко е приела отнемането на детето, което е отглеждала три месеца и как още не е преживяла травмата, както и медийната гласност на случая.

„Дори отглеждано само за три месеца от ищцата, създадените отношения с бебето и страданията по него, далеч надхвърлят този времеви период, като прогнозите дали травмата ще бъде преодоляна напълно са неясни. Връзката майка-дете през първите месеци от живота на новороденото е изключително важна. Душевните страдания, особено в началото, за С. М. са били силни, като интензитетът им е засилен от широкото медийно отразяване на случая. При всичко изложено, съдът намира, че определянето на обезщетение за неимуществени вреди на ищцата следва да бъде в размер на 70 000 лева“, се казва в решението.

Съдът обаче отхвърля изцяло исковете на майката и голямата дъщеря на ищцата, като посочва, че техните негативни чувства са косвени вреди и не подлежат на обезщетяване. С решението обаче тримата ищци са осъдени да платят на „Шейново“ близо 16 000 лева разноски, съобразно отхвърлената част от исковете им.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

В началото на годината „Шейново“ беше осъдена да плати обезщетения от общо 100 000 лева на родителите и на другото бебе, което беше разменено при раждането. Семейството заведе иск за общо 300 000 лева срещу болницата по Закона за задълженията и договорите, но градският съд присъди 60 000 лева на майката на бебето и 40 000 лева на бащата. Те претендираха за по 120 000 лева обезщетение. И в това дело бяха отхвърлени исковете на дядото на бебето и на по-голямата дъщеря на родителите. Семейството също беше осъдено да плати на болницата 13 000 лева разноски, съобразно отхвърлената част от исковете.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
financial
financial
08 август 2024 14:08
Гост

Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:–- https://use.my/arctik

Чавдар
Чавдар
08 август 2024 13:52
Гост

Tази пък може ли да не сравни номерста на гривните?

ХМММ
ХМММ
08 август 2024 12:51
Гост

Старшата сестра дала показания, че всичко било нормално във въпросният ден……дънооо, такива отрепки вече работят в болниците.Господ да ни пази от такива некадърници.Че и нагли.

zelko
zelko
08 август 2024 13:37
Гост

Това дело е уникално, хахаха. Евала на юриста, който е измислил тази конструкция. Няма как да си претърпял неимуществени вреди от правомерния акт на връщането на неправомерно размененото дете. В случая излиза, че майката е страдала не от това, че нейното дете й е било отнето в първите месеци, а че чуждото дете, което обикнала било върнато на биологичната му майка. Пълен абсурд. Това решение 100 % ще бъде отменено.

Безум
Безум
08 август 2024 13:49
Гост

Значи излиза, че и двете майки са страдали за едно и също дете-беличкото, за черничкото никой не е страдал.😄

Велемир
Велемир
08 август 2024 11:19
Гост

Шейново, нагли сте да обяснявате, че майката е допринесла за объркването! Персонала ви, който трябва е адекватен и на място как е съдействал на тая майка да пеовери?

Тенчев
Тенчев
08 август 2024 11:17
Гост

Дано се намерят повече служители за да не карат сегашните двойни и тройни смени и да каталясват.

Алексиева
Алексиева
08 август 2024 11:16
Гост

Шейново сериозно ще трябва да поработят по подобряване както репутацията си, така и върху подобряване на услугите

Диди
Диди
08 август 2024 14:04
Гост

Въобще не ги защитавам. Особено в случая. Обаче нямат хора, карат дълги смени и са неадекватни в резултат на това.

Демилчев
Демилчев
08 август 2024 11:16
Гост

Е вие изненадвате ли се? В страната на „неограничените“ възможности

Милчев
Милчев
08 август 2024 11:16
Гост

Абе не са хубави тия неща пък не знам…

Анонимен
Анонимен
08 август 2024 11:15
Гост

Позорно. Позорно

Анонимен
Анонимен
08 август 2024 11:14
Гост

Това бе случай, който ярко показа колко е нелепо здравеопазването ни

Иванов
Иванов
08 август 2024 11:15
Гост

Не, това е случай, който показва колко нелепа е държавата ни. Но с копейки, чалгаджий и гербили, мутри няма да се оправим

Андропчев
Андропчев
08 август 2024 11:14
Гост

Да се надяваме, че такива случай няма да има повече

Тенчев
Тенчев
08 август 2024 11:14
Гост

Малко е

Юлия
Юлия
08 август 2024 14:07
Гост

Няма сума, която би компенсирала тази трагедия.

Козлов
Козлов
08 август 2024 11:14
Гост

Даже е малко тази присъда, да са си отваряли очите. Няма как да обвиняваш жена, която току що излиза от господ знае какво състояние, че не била догледала

Тенчев
Тенчев
08 август 2024 11:17
Гост

Лошото е, че няма хора. По много сектори не стигат хора. Тия там карат ужасни смени и са преуморени

Възмутен
Възмутен
08 август 2024 14:10
Гост

Като акушерката, която преби бебето. Колко часа беше работила?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
08 август 2024 10:40
Гост

„Искът на майката е за обезщетение от 200 000 лева, а бабата и дъщерята претендират за по 50 000 лева. ….. От решението по делото става ясно още, че майката, завела иск срещу болницата, отглежда сама детето си, защото бащата я е изоставил. “ .. Те претендираха за по 120 000 лева обезщетение. И в това дело бяха отхвърлени исковете на дядото на бебето и на по-голямата дъщеря на родителите. “ Майката безспорно заслужава обезщетение за „мъките и страданията“, но от тези две извадки от текста става пределно ясно, че е направен опит ситуацията да се капитализира максимално, да се… Покажи целия коментар »