Бившият футболист Александър Бранеков е окончателно осъден на пробация за хвърлено паве по полицейски кордон по време на протестите срещу правителството на ГЕРБ на 2 септември 2020 г.

Това става ясно от окончателно решение на Софийския градски съд (СГС), който за втори път гледа делото, след като миналата година оправда Бранеков, но след това Върховният касационен съд отмени присъдата.

До обвинението срещу бившия футболист на ЦСКА, „Локомотив“ София и „Славия“ се стигна, след като беше заснет по време на масовия протест от 2 септември 2020 г. Тогава двама от полицаите, охранявали събитието пред Министерския съвет и Народното събрание, получили информация и видеоклип с мъж в червена тениска, който хвърля паве по кордона от униформени. Полицаите го видели до фонтана пред президентството, откъдето той вече само наблюдавал случващото се с брат си и баща си. Служителите на МВР имали нареждане само да следят Бранеков и те го последвали до метростанция „Сердика“, където го задържали преди да се качи на метрото. Той попитал защо го задържат, съобщил трите си имена и казал, че не е създавал проблеми, а е треньор по футбол на деца. Единият от полицаите свидетелства, че останал учуден, след като разбрал, че Бранеков е футболен треньор, но му обяснил, че го арестуват за хвърленото паве по полицейския кордон.

Защитата на подсъдимия пък отричаше да е хвърлял предмет с аргумент, че от записа не може да се прави категоричен извод, че става дума за паве. В обясненията си пък Бранеков заяви, че в нито един момент по време на протеста не е имал идея за агресия и насилие. Според него името му е използвано, тъй като е разпознаваема личност с над 200 мача в българското първенство. Пред съда той заявява, че ако е искал да създава проблеми, нямало да отиде на протеста с яркочервена тениска и добавя, че всеки, който го познава, може да потвърди, че не е агресивен.

Той беше обвинен за хулиганство с изключителна дързост или цинизъм, което се наказва с до 5 години затвор. На първа инстанция обаче съдия Петя Топалова от Софийския районен съд го призна за виновен по основния състав за хулиганство, който предвижда до 2 години затвор, след като прие, че проявата не се отличава с изключителен цинизъм или дързост. От мотивите към присъдата на СРС стана ясно, че само две седмици преди случая на протестите в София, Бранеков се е споразумял с прокуратурата за условна присъда от 6 месеца затвор, след като е бил хванат да шофира пиян.

След това състав на СГС с председател и докладчик Вера Чочкова се съгласи с тезата на защитата и прие, че от записа не може да се направи категоричен извод, че е направен точно на 2 септември, че на него е именно Бранеков и че със сигурност хвърля паве.

ВКС обаче отмени присъдата и отхвърли всички възражения на градския съд, като в решението му се казваше, че е обяснимо вещите лица, които са правили експертизата да не могат да кажат категорично, че е хвърлено паве. Според ВКС обаче до този извод може да се стигне и при оглед на обстановката на площада, който е с такава настилка, от цвета, обема и формата на заснетия предмет.

Делото се върна отново в СГС, а съставът на съда с председател и докладчик Снежина Колева напълно сподели изводите на първата инстанция.

Така Бранеков е осъден на пробация със задължителна регистрация по настоящ адрес за 2 години, периодични срещи с пробационен служител за 2 години и обществено порицание. То ще се изрази в това присъдата да бъде поставена за един месец на информационно табло в сградата на общината в район „Илинден“.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
lbqtejxhz
lbqtejxhz
10 ноември 2023 0:33
Гост

Мнозина страдат от диабет и дори не знаят, че са болни, но сега е напълно възможно да се предотврати диабет или да се излекува. Има уникално лекарство, което подхожда на всички и действа бързо, прочетете го сами–– https://min.lc/diabexin

аре сега да видим ЕСПЧ какво ще каже
аре сега да видим ЕСПЧ какво ще каже
09 ноември 2023 14:02
Гост

има право да изрази гражданската си позиция срещу корумпираното управление, а на полицаите им влиза в задълженията да бъдат замеряни с разни предмети по време на протеста – затова имат специално оборудване и получават допълнително заплащане. После възобновяване на делото и оправдавка. Оп, да – и един ЗОДОВ…

Щерев
Щерев
08 ноември 2023 22:19
Гост

Добре, че ВКС отмени присъдата.

qlbszoaro
qlbszoaro
08 ноември 2023 18:14
Гост

Отcлaбванeтo бeз диeтa и глaдyване не е мeчтa – тoва е pеалнocт. Найпpoдaвaният пpодyкт за отcлабвaне в cвeта! Пoмoгна на мeн и cъпpyга ми и ще пoмогне на вас, peзyлтатът е видим слeд някoлкo дни. Cъвeтвам всички с надноpмeнo тeгло да пpoбвaт:–– http://gg.gg/ketoex

Станчев
Станчев
08 ноември 2023 16:19
Гост

Сетил се някой.

Живко
Живко
08 ноември 2023 16:18
Гост

Е, а ако някой мухльо, който не е известен, метне паве какво става?

Жаки
Жаки
08 ноември 2023 22:21
Гост

А, този пък като е известен, ама мухльо?

Калиберов
Калиберов
08 ноември 2023 16:18
Гост

Не го оправдавам.

Димо
Димо
08 ноември 2023 22:23
Гост

Че кой би го направил?

Любенов
Любенов
08 ноември 2023 16:17
Гост

Различна тема. Жълтите павета са важни, защото вече не се правят никъде, а са важни за столицата ни, защото са символ. А да питам Георги Георгиев и управлението на Фандъкова, което защитаваше в кампанията, защо на Горнобански път на светофара с бул. Борис III има жълти павета и защо са заляти с асфалт? Има пропадане на асфалта на светофара и се виждат нормални павета, жълти и всички те са залети с асфлат! Кой е виновен за това престъпление.

Петров
Петров
08 ноември 2023 22:24
Гост

Дреме й на Фандъкова.

Дирчев
Дирчев
08 ноември 2023 16:15
Гост

Да се надяваме, че повече такива идиотщини няма да се правят. И аз не бях ОК с управлението на ГЕРБ. И аз бях на площада, но полицията си върши работата. Не може да ги замеряме и то с жълти павета.

Станчев
Станчев
08 ноември 2023 16:15
Гост

Нормално. Протеста трябва да е мирен. А не да се правят золуми

Анонимен
Анонимен
08 ноември 2023 16:14
Гост

Не го оправдавам аама на всички ни писна от ГЕРБ и мафиотското им управление, в което те обвиняват другите партии. Били работели с мутрите във Варна. С ТИМ. Ами нали вие това правите от десетилетие, бе. Вие мислите, че не го знаем ли, че сте били дупе и гащи с ТИМ във Варна. И затова и Варна заприлича на клоака.

Анонимен
Анонимен
08 ноември 2023 22:38
Гост

Сега с ПП ще стане истинска клоака, няма само да прилича на такава.

Анонимен
Анонимен
08 ноември 2023 16:13
Гост

Е. Футболист, сър.

Христо
Христо
08 ноември 2023 22:25
Гост

Ясно!

Анонимен
Анонимен
08 ноември 2023 16:13
Гост

Ами и той е един…