Бившият апелативен прокурор на Варна Владимир Чавдаров е оправдан по делото за голям брой боеприпаси без разрешително за тях, които бяха открити в дома му и за които беше пратен на съд.

То приключи на първа инстанция за 7 месеца, след като обвинителният акт беше внесен в Софийския градски съд през лятото на миналата година, а процесът започна в средата на септември.

Чавдаров е подсъдим за това, че е имал издадени две разрешителни за съхранение, носене и употреба на общо 10 огнестрелни оръжия и 240 броя боеприпаси. При претърсването в дома му обаче той е предал общо 575 патрона, което е с 335 повече от разрешените. За държането на боеприпаси в голямо количество и без разрешение Наказателният кодекс предвижда от 3 до 10 години затвор.

„Чавдаров има четири ловни карабини и шест пистолета, като два от тях са му подарени като награда от двама министри на вътрешните работи, и то от съвършено различни политически сили – Михаил Миков и Цветан Цветанов. При това положение, а и при наличието на всички необходими разрешителни за притежание на оръжие и боеприпаси за тях, наличието на няколко патрона повече, както гласеше обвинението, не може да бъде проблем. Вероятно това е отчел и съдът при постановяването на днешната оправдателна присъда“, заяви адвокатът му Людмил Рангелов, цитиран от „Дневник“.

Разследването срещу Чавдаров започна след сигнал на бившия кмет на Варна Иван Портних. Той обаче беше, че бившия апелативен прокурор на града е искал от Портних подкуп в особено големи размери. Адвокат Рангелов разказа, че според показанията на Портних той случайно срещнал на улицата човек, когото не разпознал и този човек му казал, че Владимир Чавдаров иска 200 хил. евро, за да въздейства по обвинението, повдигнато на бившия кмет на Варна за замърсяването на Варненското езеро с над 3 млн. куб. м. фекални води през 2019 – 2021 г.

По тези показания обаче не бяха събрани доказателства, за да бъде повдигнато обвинение на Чавдаров, а от прокуратурата миналата година казаха, че разследването продължава.

39
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ной
Ной
16 април 2024 19:07
Гост

Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контрoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:–- https://use.my/sman

Ехааа...
Ехааа...
16 април 2024 9:40
Гост

Значи да държиш и то съвсем незаконно патрони в количество достатъчно да застреляш учениците от половин средно голямо училище или магистратите и служителите от целия апелативен район Варна не е престъпление, а административно нарушение!
Браво на съда и на тоя невинен горканчо, дето явно може да чете само до 240!

Адвоакт
Адвоакт
16 април 2024 11:35
Гост

Има и един друг момент, който не знам доколко е бил засегнат при гледането на това дело – в ЗАКОН ЗА ОРЪЖИЯТА, БОЕПРИПАСИТЕ, ВЗРИВНИТЕ ВЕЩЕСТВА И ПИРОТЕХНИЧЕСКИТЕ ИЗДЕЛИЯ приеха поправка (ДВ, бр. 13 от 2024 г.), с която повишиха броя за разрешените за притежание боеприпаси – до 500 броя боеприпаси за всяко оръжие за лов и до 100 броя боеприпаси за всяко огнестрелно оръжие за самоотбрана……Без да знам фактите по обвинението, възможно е това да представлява и по-благоприятен за дееца закон, след внасянето на обвинението…..

Ивайло Занев
Ивайло Занев
16 април 2024 13:18
Гост

Член 2, ал.2 от НК не е относим към по-благоприятните/след деянието/ изменения на бланкетните норми, изпълващи хипотезата на особените наказателноправни норми. Има богата и константна практика на ВКС по този въпрос!

Анонимен
Анонимен
16 април 2024 18:01
Гост

Безспорно чл.2 ал.2 не се прилага при изменение на нормата извън НК, към който бланкетната нак.правна норма препраща, но не и като изменението като факт да не е релевантно въобще.Изменение от този вид, чисто количествен, е от значение при преценката на обществената опасност на деянието.

Анонимен
Анонимен
17 април 2024 17:58
Гост

И преди изменението и след него превишаване броя на разрешените боеприпаси се наказва По административен ред. Наказателно преследване има когато изобщо нямаш разрешение за боеприпаси.

Макавели
Макавели
15 април 2024 23:23
Гост

Циркаджиите от сгп да вземат да изработят някое дело като хората. От години не съм попадала на осъдителна присъда по дело в градски съд по обвинение от сгп.

Робин Худини
Робин Худини
15 април 2024 22:29
Гост

Имам много болезнен спомен с патрони, не ми се спомня – това е нещо – което не трябва да имаш в къщи, особен – ако и деца.

Но е правомерно оправдан, а – сега – какво следва – една разбита съдба.

ТИМ няма ли кой да ги превърне на – ЦУМ.

Спеца
Спеца
15 април 2024 21:54
Гост

Сега Боби Ганева да вземе да се самосезира и да рапне Данчо Крачола за злоупотреба с власт!!!
И това всичко на фона на днешните брътвежи на асоциацийката, че щели прокурорчетата да бъдат овладяни с новите изменения в КРБ. Па те и сега са си завладяни и тежко зависими.
Чавдаров не е стока, ама за това, дето му го сервираха, трябва арест за наблюдаващия прокурор, изготвил обвинителния акт.

Анонимен
Анонимен
15 април 2024 22:35
Гост

Сега само ЗОДОВ . В момента и Ганева и Петров са любимците. Но петното върху професионалната им репутация остава.

R2D2
R2D2
16 април 2024 15:34
Гост

Петната се измиват, но твоята завист трудно ще се изтърка. Трябва силен препарат за нея…

Ред Законност Справедливост
Ред Законност Справедливост
16 април 2024 16:46
Гост

Ганева,спри да се оправдаваш. Некадърността на подчинените ти прокурорчета и поръчките,които приемате и изпълнявате, започват да излизат наяве.

Ивайло Занев
Ивайло Занев
15 април 2024 21:38
Гост

Ако вместо магистрат по това дело беше обвинен средностатистически български гражданин, тези над териста/а не няколко, както твърди адв. Рангелов/ боеприпаси без разрешително, щяха да са напълно достатъчно, за да получи дееца поне условна присъда! Но, щом обвинения е прокурор, по „друг“ начин подхожда съда в оценката за обществена опасност! Особено, като си представиш, че бая магистрати имат за хоби ловуване, т.е. може да се допусне, че и те като Чавдаров държат по цял арсенал патрони в домовете си, за които нямат разрешително ! Е това е правосъдието в България! Само за простосмъртните ! За Богопопмазаните – оправдаване и после… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
15 април 2024 22:25
Гост

Пълни глупости. Няма съд, който при тези факти да чете осъдителна присъда. Без значение дали подсъдимия е магистрат или редови гражданин.

Анонимен
Анонимен
16 април 2024 21:05
Гост

За обикновените хора не е така. Гошо Драгомиров ловец с пет оръжия го осъдена за повече пат.они, човека умря от това, но не е прокурор!

Пенев
Пенев
15 април 2024 20:51
Гост

Данчо Тъпото ли е внесъл обвинителния акт?
Това обяснява всичко, поръчки всякакви изпълняваме…
Хайде сега,ако обича,това псевдо прокурорче да плати от джоба си обезщетението на подсъдимия вместо държавата.

Данчо тъпото
Данчо тъпото
15 април 2024 20:41
Гост

Ясно е,че делото е от така наречените класически поръчки,каквито в специализирания отдел на Софийска градска прокуратура има много. Следващата тежка оправдателна присъда ще е по делото срещу К.Сулев. Време е законодателят да помисли за отговорност на магистратите,които повдигат подобни поръчкови обвинения. Ето, заместник апелативния прокурор на Варна се е сдобил с това обвинение само защото се коментирало,че бил близък с бившия главен прокурор Иван Гешев. Прокурор Сулев се сдоби с напълно нелепо и абсурдно обвинение,само защото е дръзнал да повдигне обвинения на Петьо Петров, известен като Пепи Еврото. Йордан Петров ли е името на прокурора,написал подобни абсурдни обвинителни актове и… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
15 април 2024 20:21
Гост

На всички юристи беше ясно,че делото ще приключи с оправдателна присъда. Само прокурор Йордан Петров не разбра, че това е административно нарушение,а не престъпление и внесе ОА.

ГДБОП мвр
ГДБОП мвр
15 април 2024 22:45
Гост

Наблюдаващия прокурор е Деян Захариев командирован от софийска районна прокуратура. Гласуваха го за заместник на градския прокурор заради това нелепо дело. Катаджията Деян Захариев да почерпи апелативния на Варна . Даже не искал да си влиза по обвинителния акт и вкарали друг в зала предните две заседания.

Ганева обича паричките и _(_
Ганева обича паричките и _(_
15 април 2024 23:40
Гост

Определено новоизлюпенато заместниче Деян Захариев е по-ограничено умствено от Данчо поръчката.
Деян Захариев си е катаджия, милиционер,с вид на милиционер,с мислене на милиционер.
Е,ако има далавера,не я отказва,но първо се допитва до Божидара Ганева има ли опасност за него ако щипне паричките или не.

но9
но9
15 април 2024 19:48
Гост

Защо не обвинят сега надрусания екскмет за лъжа и набеждаване?Срещнал бил някой на улицата , хах, смешковци,той каносания екс ако знае какво се говори за него на улицата, мале мале, ще се обвини сам …

Василев
Василев
15 април 2024 19:30
Гост

Изключително неприятна личност.

Мики
Мики
15 април 2024 19:31
Гост

Tова не значи, че е виновен.

electric
electric
15 април 2024 19:08
Гост

Ако иcкатe да опитaтe нeщo нoво в ceкca, тoгавa ви съвeтвaм кaпсyли, коитo са по-мoщни от Bиaгpa и вcякaкви aнaлози, тoвa е пpoсто бoмбa в cвeта на ceкca и оcвен тoва е aбсолютнo бeзопaсно на вcяка възpаст, пpочетeтe сaми на кaквo са cпоcобни:– https://use.my/bman

Рангел
Рангел
15 април 2024 19:02
Гост

Oчаквано решение. За няколко патрона в повече…

Филип
Филип
15 април 2024 19:03
Гост

Ако беше някой обикновен човечец, надали щеше да е така.

1111111
1111111
15 април 2024 19:25
Гост

Колко няколко? 2-3 или 200 – 300…

Михаил
Михаил
15 април 2024 18:57
Гост

И как точно смятат да докажат, че е искал подкуп?

Геро
Геро
15 април 2024 18:59
Гост

Няма да се получи. Доказателствата, ако въобще имат такива няма да издържат в съда.

Хари
Хари
15 април 2024 18:56
Гост

Вместо да гонят истинските престъпници се занимават с глупости.

Симо
Симо
15 април 2024 18:54
Гост

Да го пита човек защо са му толнова много муниции.

Анонимен
Анонимен
15 април 2024 21:30
Гост

Щото е запален ловец… А и две от оръжията са му награда. Да ги върне ли?

мъка
мъка
15 април 2024 18:30
Гост

Много силен процес от висок обществен интерес и с висока практическа и правна сложност

Хуморист
Хуморист
15 април 2024 19:33
Гост

Високо оценявам чувството Ви за хумор.

Анонимен
Анонимен
15 април 2024 18:07
Гост

Да имам промяната в ПРБ.

Анонимен
Анонимен
15 април 2024 18:06
Гост

Подсъдимият не е приятна личност, но тази саморазправа с него и по този начин е нещо много по-долно. Така не се прави

Лазаров
Лазаров
15 април 2024 18:47
Гост

Oсвен у нас, където държавата се управлява от мафия.

Анонимен
Анонимен
15 април 2024 18:04
Гост

Ето така се разправят и.ф. с хората на Гешев – тормоз, нищо повече

Анонимен
Анонимен
15 април 2024 18:03
Гост

Беше ясно още в началото