Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ (ПП) Асен Василев е бил разпитан като свидетел в Софийската районна прокуратура по разследването за принуда и заплаха към бившия вече депутат от групата на ПП Радостин Василев.

След разпита Асен Василев каза само, че е заявил, че не знае за такава заплаха. По това разследване предстои да бъде разпитан и другият лидер на ПП Кирил Петков, който обаче е в чужбина.

Разследването за заплахите към Радостин Василев започна, след като в петък той обяви, че е получил заплаха за живота си, като това му било съобщено на 25 май от шефа на ДАНС Пламен Тончев, който му се обадил и му казал, че ще му бъде осигурена охрана. В петък Василев е дал сведения пред прокурор, а от държавното обвинение уточниха, че разследването ще бъде изпратено на градската прокуратура, ако бъдат събрани доказателства, че авторът на заплахите е друг депутат или става дума за престъпление срещу републиката.

Съобщението на Василев дойде, докато той разгласяваше записите от Националния съвет на ПП, които станаха причина за спирането на преговорите за съставяне на правителство с участието на ГЕРБ. Днес Радостин Василев каза, че не е бил заплашван от лидерите на ПП.

„След пресконференцията, която направих, получих сериозни заплахи от различни места, те са обект на проверка. Кирил Петков и Асен Василев не са ме заплашвали за нищо никога“, каза Василев.

Заради разговорите в записите, свързани със смяната на ръководители на служби и консултирането им с посолства, от „Възраждане“ и ВМРО са подали сигнал в прокуратурата за извършени престъпления срещу републиката, по който пък е възложена проверка на ДАНС.