Николай и Евгения Баневи не успяха и на втора инстанция да осъдят прокуратурата да им плати по 5 млн. лева обезщетение за нарушения при задържането им във Франция през 2018 г. и последвалия продължителен арест в България.

Това става ясно от решението на Софийския апелативен съд (САС), който напълно се съгласява с изводите на градския съд за отхвърляне на исковете.

През юли 2020 г. двамата заведоха дело срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), като твърдяха, че е било нарушено правото им на свобода и сигурност по Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи (ЕКЗПЧОС). През 2021 г. те осъдиха държавата в съда в Страсбург за 20 000 евро заради нарушения на презумпцията за невиновност и заради продължителния им арест в България, но тогава ЕСПЧ прие за прекомерно само задържането на Николай Банев след декември 2020 г. Според съда в Страсбург след тази дата мотивите на специализираните съдилища за опасност на Банев да се укрие или да извърши престъпление вече не са били достатъчни, предвид продължителното задържане и затрудненията за пътуване във вече пандемичната обстановка.

Делото в СГС пък е заведено през юли 2020 г. и се отнася за периода на задържане преди декември 2020 г., за който и ЕСПЧ прие, че няма нарушения на конвенцията.

Разследването срещу Баневи започна през есента на 2018 г., когато от прокуратурата обявиха, че приватизацията на завод „Полимери“ в Девня е била престъпна и дружеството било източено от Николай Банев без никакъв контрол от държавата. Предприятието беше приватизирано през 1998 г., когато Банев първо придоби част от капитала, а през 2011 г. стана и мажоритарен собственик. По-късно „Полимери“ беше обявено в несъстоятелност. В хода на разследването Баневи бяха обвинени за длъжностно присвояване на общо 84 682 896 лева от „Полимери“, „Елма“ АД, „Химически завод Панайот Волов“ АД и „Топлофикация Казанлък“ АД. Укритите данъци, за които твърди прокуратурата, са за над 4,3 млн. лева, като става дума за задължения към НАП на „Полимери“, „Елма“ и „Партнърс комерс“.

Началото на разследването ги завари във Франция, където те бяха задържани и екстрадирани в България в края на 2018 г. Евгения Банева остана в ареста около година, след което беше освободена срещу „подписка“, но близо 3 години Николай Банев беше задържан или под домашен арест и едва в началото на 2022 г. беше освободен срещу парична гаранция.

В исковата си молба те оспорваха законността още на задържането си във Франция, което било и ненужно, тъй като декларирали готовност да се върнат доброволно. На следващо място посочиха, че времето на ареста им във Франция не било зачетено и приспаднато при продължителния срок на задържане в България и така бил надвишен максималният срок от 8 месеца, а докато са били във френския арест, не им обяснили на разбираем език в какво са обвинени и не могли да организират нормално защитата си.

След екстрадирането им пък Баневи посочват, че специализираните съдилища са ги оставяли в ареста, без да е имало достатъчно основания за това по стандартите на конвенцията и задържането им е било извън разумния срок. Те твърдят, че в ареста не е имало подходящи условия за нормална комуникация с адвокатите и за спазване конфиденциалността на разговорите с тях, като заявяват, че по този начин е нарушено изискването за „равенство в оръжията“.

Заради всичко това Баневи казват, че са били отчаяни, стресирани, злепоставени в обществото, претърпели са финансови щети и са загубили доверие в правосъдието.

Всичките им възражения обаче бяха отхвърлени миналата година от съдия Екатерина Стоева от Софийския градски съд (СГС), като мотивите ѝ са споделени и от апелативните съдии.

В решенията и на двете инстанции се излага виждането, че специализлираните съдилища са мотивирали актовете си за оставянето в ареста на Баневи, като специално е припомнен случаят с намерения телефон в килията на Николай Банев, от който той е разговарял и изпращал съобщения на съпругата си, която по това време също е била задържана, от което е направен логичният извод, че тя също е имала телефон в килията. Експертиза пък установила, че през телефона си Банев е търсел съдействие за опит да се организира бягство на цялото семейство и да се влияе върху свидетели.

При оставянето в ареста на Евгения Банева през 2019 г. пък съдилищата са констатирали, че още преди началото на разследването тя е съставяла документи с невярно съдържание във връзка със семейния бизнес, подбуждала е хора към лъжесвидетелстване по гражданско дело, свързано с подобрения в имот, за което през 2018 г. имала повдигнато обвинение в друго дело. За Банева тогава са събрани и данни, че е подбуждала свидетел да набеди невинен за извършен през 2017 г. тежък побой. Заради здравословни проблеми, които наложиха оперативно лечение, Банева беше освободена от ареста още през юли 2019 г.

В решението си апелативните съдии не виждат никакви нарушения при задържанията на семейство Баневи и оставянето им в ареста.

„Не са доказани необосновани забавяния в разследването. Произнасянето на съдилищата по исканията за изменение на марките да неотклонение е било изцяло в процесуалните срокове. Не са налице данни, че са били нарушавани правата на ищците да контактуват с адвокатите си, което е видно и от протоколите на съдебните заседания. Твърдяното от ищците, че при провеждането на срещите им с адвокати не са можели да комуникират нормално, тъй като са говорили по телефон, който прекъсвал и в присъствието на други задържани и техните адвокати, не е нарушило съществено правото им по чл. 5 § 4 от Конвенцията и очевидно не се е отразило на качеството на защитата им“, се казва в решението, което може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Montana
Montana
27 януари 2024 13:46
Гост

To utilize the IPTV Smarters Website process effectively, you’ll require applications that support the protocol, enabling you to stream the latest content.

Montana
Montana
27 януари 2024 13:44
Гост

Individuals using Kiddions Mod menu while playing GTA 5 can explore various unique and exciting features offered by the mod.

---
---
27 януари 2024 7:51
Гост

В този сайт останаха почти само тронове. Почти нищо юридическо по-долу : искът бил за отхвърляне , радвали се , защото ищците били „нагли“ , не ги харесвали били „престъпници“ (няма присъда , но нейсе) . И се забравя , че Темида е със завързани очи и харесванията и личността нямат никакво значение. Значуние имат само фактите и правото. За мен , като чета фактите (без изчерпателност , а само в насока на тезата за отхвърляне) , претенцията е частично основателна.

Didier
Didier
25 януари 2024 22:11
Гост

сайт и коментари за обсъждане на заем между физически лица в България

Щерев
Щерев
25 януари 2024 21:54
Гост

Много добра новина.

Заки
Заки
25 януари 2024 21:47
Гост

Вместо да си стоят мирно и кротко и да ги е срам от действията им, те искат обезщетвния.

Димо
Димо
25 януари 2024 21:49
Гост

И то какви суми само!

сякаш
сякаш
25 януари 2024 15:27
Гост

По същество съдът хвали работата на следователите и прокурорите по това дело.

Тити
Тити
25 януари 2024 15:14
Гост

Тези са изключително нагли.

Анонимен
Анонимен
25 януари 2024 14:36
Гост

Не съм изненадан. Това бе нагло искане.

Анонимен
Анонимен
25 януари 2024 14:36
Гост

Чудесно!

Филип
Филип
25 януари 2024 21:50
Гост

Добре ги отрязаха.

Анонимен
Анонимен
25 януари 2024 14:36
Гост

Никак не ги харесвам тия двамата. Толкова да са противни и нагли

Анонимен
Анонимен
25 януари 2024 14:35
Гост

Добра новина

Анонимен
Анонимен
25 януари 2024 14:35
Гост

Наглеци

Анонимен
Анонимен
25 януари 2024 14:34
Гост

Видяха престъпниците шанс да изкарат лесни пари и веднага скочиха

Ratov
Ratov
25 януари 2024 14:34
Гост

Радвам се

Емилиева
Емилиева
25 януари 2024 14:33
Гост

Няма да се съобразяват с тия наглеци, я

Иванов
Иванов
25 януари 2024 14:33
Гост

Браво