След последната му доработка Единният портал за електронно правосъдие (ЕПЕП) стана практически неизползваем за гражданите и юридическите лица, алармира Висшият адвокатски съвет (ВАдС).

В поредно писмо до Висшия съдебен съвет (ВСС) и разработчика на ЕПЕП „Информационно обслужване“ ВАдС сочи сериозни проблеми в портала и отново заявява готовност да съдейства за отстраняването им (пълния текст на писмото виж тук).

Адвокатите разясняват в какво се състои проблемът, който прави ЕПЕП практически неизползваем за гражданите и юридическите лица, които изрично са дефинирани като негови ползватели.

„Първо, защото той вече не позволява достъп за тези от тях, които не разполагат с точно определена технология за създаване на КУКЕП, а това са преобладаващата част от посочените потребители. Второ, защото не съществува възможност за достъпване на портала чрез различни смарт устройства, вкл. мобилен телефон или таблет. И трето, защото порталът позволява изпращане на заявления за достъп и документи по дела само от граждани, чиито умения са на нужното ниво, позволяващо им да съобразят, че когато при опит за подпис системата не реагира, за успешно подписване е необходимо: да изключат BISS (задължителен за работа с платформата на Агенция по вписванията и поради това наличен на над 95% от компютрите на адвокатите и голяма част от тези на гражданите), да свалят файла stampit-eiss.jnlp, да инсталират Java, да стартират stampit-eiss.jnlp под Java и ако това не се случи автоматично, да локализират ръчно javaws.exe, с който да отворят stampit- eiss.jnlp и да правят това всеки път, когато искат да подпишат в портала. Следва да се има предвид и че освен посочените действия, потребителите следва да деактивират и антивирусната си програма, съответно за определен период от време имат право да избират дали да подписват съпътстващи документи и заявления в ЕПЕП и да оставят незащитен работния си компютър или да поддържат необходимото ниво на защита (вкл. и с оглед личните данни, които обработват), но да не успяват да подпишат в портала“, обяснява ВАдС.

И изтъква, че тази абсолютно задължителна поредност от действия не е обявена никъде от ВСС, няма я и в качените от съвета видеа за работа с ЕПЕП. „Последните само обясняват защо ВСС счита, че порталът е достъпен „за максимално широка група потребители независимо от използваните технологии и умения“, а широката група потребители твърдят, че след въвеждане в действие на последната му доработка, достъпът им до електронно правосъдие е практически преустановен“, сочи ВАдС.

В писмото се посочва, че от 27 март 2023 г., откогато е последната доработка на портала, на практика е премахната възможността за достъп до ЕПЕП с име и парола (и само за първоначалната регистрация да се изисква квалифициран електронен подпис). Затова и не може да се влиза в ЕПЕП през устройства, в които не може да се вкара флашка. Освен това ВАдС напомня, че достъпът с име и парола е предвиден по договора за европейско финансиране за разработката на ЕПЕП.

„…предоставяните от портала услуги са такива от обществен интерес и преустановяването на платения със средства на Европейския съюз гарантиран достъп до електронни дела чрез нарочна „доработка“ на портала, би могло да бъде възприето от някой като нарушение на правото на Съюза, изразяващо се в отнемане на съществуващи права, предоставени на частноправните субекти в изпълнение на проекти, финансирани от ЕС“, пишат адвокатите.

Скоро, след като адвокатурата огласи писмото си, ВСС публикува съобщение до потребителите на ЕПЕП, че за тяхно „улеснение и удобство, е планирано разработване на функционалност, улесняваща използването на Единния портал за електронно правосъдие“. Съветът заяви още, че предстои създаване на мобилно приложение за регистрирани потребители на ЕПЕП, чрез което ще може да се преглеждат дела с предоставен достъп.

В писмото си адвокатурата излага и друг проблем с портала – той заблуждава потребителите, че чрез него те могат да подават заявление за достъп до образуваните във всички съдилища дела, а всъщност това не е възможно за съдилищата, които използват САС/АСУД.

Освен това адвокатите са установили, че функции за подаване на заявления за достъп или нов документ са налични по едни дела, но липсват по други, без значение дали делата са образувани преди или след 27 март 2023 г.

„Проблемът е добре известен на „Информационно обслужване“ АД, което разбираме, че получава ежедневно огромен брой сигнали за липсващи по различни дела бутони за подаване на заявления за достъп или документи. След алармиране в панела за обратна връзка на портала, въпросните бутони мистериозно се появяват, но все още не може да се установят причините за избирателната им наличност и на какво е основана проявената от портала „дискриминация“, пише ВАдС.

42
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
адвокат от САК
адвокат от САК
13 май 2023 21:27
Гост

До “Адвокат 12 май 2023 17:05Гост И тук е непопулярната част – адвокатите, които искат да влизат само с име и парола, нямат хал-хабер от защита на информационни системи, сигурност на информация и прочее неща, които трябват за съвременните реалности…“ Вижте сега- аз съм адвокат, а не ИТ. Не аз, а съпругът ми е PhD по киберсигирност и добре, че умее да обяснява сложни неща по прост н достъпен начин. Не разбирам защо да съм длъжна да съм и ИТ- т.е. и магистър по компютърни науки или програмиране, и адвокат. Щом има ДВЕ ОТДЕЛНИ магистратури по тези ДВЕ ОТДЕЛНИ специалности,… Покажи целия коментар »

Иван
Иван
12 май 2023 23:56
Гост

И сега какво излиза – за да ми проверява адвокатският сътрудник делата, трябва да му дам електронния си подпис ли?

Адвокатченце
Адвокатченце
12 май 2023 21:57
Гост

А каква мъка е да подкараш BISS за Агенцията по вписванията, или КЕП за ЕПЕП, ако не си на уиндоус, а на линукс, особено ако не ползваш дебианските деривати..

Адвокат
Адвокат
12 май 2023 17:05
Гост

В интерес на истината моето непопулярно мнение е че порталът в този вид е ОГРОМНА стъпка напред. И тук е непопулярната част – адвокатите, които искат да влизат само с име и парола, нямат хал-хабер от защита на информационни системи, сигурност на информация и прочее неща, които трябват за съвременните реалности. И още по-непопулярното – в предния ЕПЕП се стигна адвокати и кантори взаимно да си разменят входни данни за по-лесно, за да си помагат по дела, което е тотал щета от гледна точка на задълженията им за опазване на лични данни на клиенти, страни и т.н., ама Ганя-адвокат не… Покажи целия коментар »

льольо
льольо
12 май 2023 17:26
Гост

Абсолютно съм съгласен. Това е основата, на която тярбва да се развива занапред порталът. Дал съм предложения и да се включи опция за експорт на данни (например сортиране на делата по страна или по съд след което информацията да може да се сваля под формата на ексел файл или подобно – опцията я има в енфорсър например).

Хаха
Хаха
12 май 2023 21:51
Гост

Малко се спрете с глупостите за Ганя-адвокат. Щото пък не може адвокатите да си разменят и носителите на КЕП-а, демек флашките. Идеята да не е всички да си купят от електронните подписи на ИО?

Тако-цако
Тако-цако
12 май 2023 22:21
Гост

Аз нямам КЕП на ИО, а на Борика, и си работя. Вместо да оревавам орталъка.

Анонимен
Анонимен
12 май 2023 22:44
Гост

И аз си работя, ама това да си мъкна кепа в джоба, защото някои неща ги правя и от компютъра вкъщи, не ми допада.

111
111
16 май 2023 9:00
Гост

По тази причина си платих втора флашка и имам една за дома и една за кантората.

Стан Николов
Стан Николов
14 май 2023 9:06
Гост

Съгласен. И пиша, защото на две места, вкл. и това, когато гласувах за така изразената позиция МОМЕНТАЛНО, почти едновременно с моя глас „ЗА“ се появи и „ПРОТИВ“. Някой май манипулира?!

Анон
Анон
15 май 2023 7:42
Гост

Това често го забелязвам и друг път. Манипулацията е явна.

льольо
льольо
12 май 2023 16:38
Гост

Кво му е неизползваемото като аз го ползвам повече от всякога. Единственото, което липва е да може да се инициира производство (каквото и да е) но то и в предишното го нямаше. Направили са да се влиза с КЕП – ми с кеп ще се влиза, не може само с мейлче. Тва не е фейсбук. Има и КЕП които не са на външен носител.

Анонимен
Анонимен
13 май 2023 9:29
Гост

Мисля, че може само с кеп на външен носител, на флашка, с мобилен и облачен—не.Добре е и докато се подписва, да се изкючи биз.Едно време така беше и в сайта на НАП, ако е включена Bizz, не може да зареди джава и трябва да,се изкючи.

Анонимен
Анонимен
13 май 2023 9:36
Гост

BISS да се чете.

Laury
Laury
12 май 2023 16:23
Гост

I agree with your opinion. Candy Crush

Филип
Филип
12 май 2023 16:06
Гост

Не виждам как нещата ще се решат скоро.

Песимист
Песимист
12 май 2023 16:07
Гост

Или дали въобще ще се решат.

Деловодител
Деловодител
12 май 2023 16:05
Гост

Добре си беше с АСУД. Обаче зор да сменим состемата с това недонисче.

Виктор
Виктор
12 май 2023 15:57
Гост

Така ще е, след като ВСС закупиха тази нелепа платформа.

За един приятел питам
За един приятел питам
12 май 2023 15:59
Гост

А дали някой от членовете му не е имал интерес да е точно тя? Защото една торба пари отидоха за нищо.

Любител
Любител
12 май 2023 12:56
Гост

Тъпо е в днешни времена да се работи с Java. Преди промяната в агенцията по вписванията , беше егати кошмара. Очевидно е, че е необходимо съгласуване между електронните системи на различните ведомства, иначе трябва да имаме по няколко компютъра да си общуваме с тях. Отделно, че сега с ЕПЕП можем да работим единствено от офисите си, в движение и справка няма как да направиш. Отделно, че съдилищата не качват много от документите, и пак си обречен да висиш по деловодства.

Анонимен
Анонимен
12 май 2023 11:51
Гост

Нека да оправят ЕПЕП, а ЕИСС кога? В момента една немалка част от времето на съдията отива в това да се „пребори“ със системата, за да публикува нещо и то да изглежда както трябва. Да не говорим, че начинът, по който системата е имплементирана, убива целия смисъл от това да бъде „единна“, защото не дава достъп на съдиите да видят страните и предмета на делата, които се водят извън техния съд. Така например ако има две дела в София и във Варна и едно от тях е преюдициално спрямо другото /или предметът им се застъпва/, съдиите от двете съдилища няма… Покажи целия коментар »

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
12 май 2023 11:50
Гост

ВАдвС не е видял най-най-важното:
1. stampit е търговската марка на издаваните от „Информационно обслужване“ електронни подписи
2. „несъвместимостта“ с BISS, приложението за подписване на документи на Борика, другия голям издател на ел.подписи, си е чиста проба злоупотреба с монополно положение.

т.е. задължено по закон да използва ЕПЕП лице с подпис от Борика ще има купища проблеми и ще се види принудено да си вземе подпис от „Информационно обслужване“ за да не изтърва процесуални срокове.

Анонимен
Анонимен
13 май 2023 15:53
Гост

С подпис от ИО имаш купища проблеми с други сайтове, вкл. на Агенция по вписванията, как с ЕПЕП няма?

Гражданин
Гражданин
12 май 2023 11:28
Гост

То този ВСС колко неща е обещал.. накрая ще се запомни с нищоправенето, празнословието и недоносчето ЕИСС.. Колкото по-бързо си отидат, толкова по-малко глупости ще сътворят

Анонимен
Анонимен
12 май 2023 11:03
Гост

Затова „Класиката е модерна“ – всичко на хартия, деловодство или с писма с обратна разписки. Доказано ИЗПОЛЗВАЕМИ и СИГУРНИ

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
12 май 2023 11:58
Гост

възможността „всичко на хартия“ вече е преклудирана с последните промени в ГПК за достатъчно широк кръг лица, а за малцината оцелени е заложена бомба със закъснител – ако първата стъпка не е „на хартия“, никоя друга не може да е.

Анонимен
Анонимен
12 май 2023 12:53
Гост

Нищо не е преклудирано. И преди и сега всеки може да подава към съдилищата само на хартия. Да не бъркаме подаването с връчването. Адвокатите пищят, но 90 % от тях в момента подават чрез обикновени имейли, дори когато от съда им е връчено на хартия – можело значи. Просто ГПК трябва да се чете с разбиране, което на мнозинството днешни пишман адвокати, завършили в разни пуцове, не им се удава особено, но такъв ни е матриала. А че ЕПЕП не е стока в момента – по тва спор няма, но то какво ли в тази многострадална територия е наред…

За протокола
За протокола
12 май 2023 10:57
Гост

Констатацията е вярна.

СЕФТЕ!
СЕФТЕ!
12 май 2023 10:56
Гост

Всичко, вкл. и този скапан ЕПЕП е направен не за да е достъпен, да улеснява, да пести, а наопаки!

Чак сега ли го проумяхте БРЕ раи такива в нивата Господарска на евроатлантическите ценности!

Анониемен
Анониемен
12 май 2023 10:50
Гост

Лекс, много сте готини обаче. Чета ви редовно – последните дни една камара статии с какви ли не алабализми и нито дума за това как може държавата да се справи с убийствата на пътя, няма интервю със специалист юрист, някакъв анализ, нещо! Защо не иницирате нещо, като журналисти. Няма как да си мълчим и да излизат едни 50 – 100 клетника на протест, другите да седят и да гледат през прозореца! И да си говорим за Габриел дали ще маха Гешев, Радев какво мисли по темата, ЕПЕП дали работел, смисъл…това НЕ Е най-важното сега, защото реално ние изчезваме заради хилядите… Покажи целия коментар »

Шилева
Шилева
12 май 2023 10:53
Гост

На сметката на А за Б са. И това обяснява всичко!

Анониемен
Анониемен
12 май 2023 10:48
Гост

Всичко за държавните институции е зле

Жубев
Жубев
12 май 2023 10:47
Гост

Е как точно се очаква да се случат нещата в бъдеще?

Симеон
Симеон
12 май 2023 16:02
Гост

Поредните кръпки и нищоправене.

Диниш
Диниш
12 май 2023 10:47
Гост

На ВСС му пука, че му дреме.

Друмев
Друмев
12 май 2023 10:46
Гост

Ами явно пак някой дебеланко с костюм и претенции, че е голям юрист, прокурор или кой знае какво е давал насоки как да се направи и да изглежда ЕПЕП. То за да стане добре трябва да се направят редица тестове с потребилите, които ще ползват нещото – независимо дали е приложение или уеб сайт. После да се предложи дизайн, решения и да се тества отново дали потребителите се справят или не. Учил съм го това. Това са стъпките от А и Б. Тук не е ясно кой е ползван за създаването на така нареченото „Потребителско преживяване“ или User flow. Кой… Покажи целия коментар »

Ignat
Ignat
12 май 2023 10:47
Гост

И аз имам някакво такова усещане.

Беноа
Беноа
12 май 2023 10:44
Гост

Нали се хвалим с това, че сме IT хъб?

Куиндичи
Куиндичи
12 май 2023 10:42
Гост

Заюо винаги за държавния сектор мобилните приложения и сайтове са на такова скапано ниво?

Лазар
Лазар
12 май 2023 16:03
Гост

Защото майсторите са толкова читави.

Людмилов
Людмилов
12 май 2023 10:41
Гост

Ами ще смените ВСС.