Обявеният от САЩ за корумпиран спецсъдия Андон Миталов да не бъде наказван. Това предлага дисциплинарният състав по делото срещу Миталов, което ще бъде разгледано на заседанието на Съдийската колегия на 31 август, научи „Лекс“. Решението е взето с 2 на 1 гласа, като на особено мнение е Даниела Марчева. Другите двама членове са Атанаска Дишева и Боряна Димитрова.

Дисциплинарното производство срещу Андон Миталов беше образувано в началото на миналата година по предложение на тогавашния министър на правосъдието Данаил Кирилов, който поиска неговото уволнение (виж тук). То беше вследствие на решението на Държавния департамент на САЩ да наложи забрана за влизане в страната на Андон Миталов и членовете на семейството му с мотив, че съдията е „замесен в сериозна корупция“ (виж тук). Това беше първият случай, в който българин е санкциониран от САЩ заради „сериозна корупция“.

Всъщност името на Миталов нашумя покрай случая с шефа на движение „Русофили“ Николай Малинов, който е обвинен в шпионство. В края на 2019 г. стана ясно, че Миталов е разрешил на Малинов да пътува до Русия, без да е искано преди това разрешение от прокуратурата.

По информация на „Лекс“ основният спор в дисциплинарния състав е бил дали действията на спецсъдията по казуса с Николай Малинов са такива по образуването, движението и приключването на делото или става дума за същинска правораздавателна дейност. В първия случай ВСС може да образува дисциплинарно производство за извършени нарушения, а във втория не, защото не може да се търси дисциплинарна отговорност за правораздавателна дейност.

През есента на 2019 г. шефът на „Русофили“ беше обвинен и за организиране на престъпна схема за пране на пари и финансиране на мероприятия, които засягат националната сигурност на България. Според разследващите той е работил с близките до бившия генерал от КГБ Леонид Решетников организации „Двуглав орел“ и Руски институт за стратегически изследвания, приемал задачи срещу заплащане, свързани с влияние върху вътрешната политика на България.

След като беше освободен срещу гаранция от 50 000 лева, на Малинов беше наложена забрана да напуска страната. Адвокатите му поискаха от Специализирания наказателен съд да отмени изобщо забраната, като поводът бил свързан със събития, организирани от фонд „Руский мир“ и Международния славянски съюз, на които той бил поканен за участие и за връчване на правителствена награда.

Макар съдия Андон Миталов да беше сезиран с искане да отмени изцяло забраната, той разреши на Малинов само временно да напусне България, без да се произнесе по искането за отпадане на забраната изобщо. Според НПК обаче, такова искане по време на разследването се отправя първо до наблюдаващия прокурор и само ако той откаже, може да се обжалва пред съда.

Затова тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров сезира Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) с искане да провери работата на съдията и евентуално да предложи той да бъде наказан или да му бъде извършена извънредна атестация заради влошаване на качеството на работата (виж тук).

От ИВСС обявиха, че не са установили нарушения на съдия Миталов при решението му да пусне Малинов да пътува до Русия, за да получи орден от Владимир Путин. От инспектората уточниха, че са извършили предварително проучване и са констатирали, че няма основание за започване на проверка, тъй като не установяват нарушения при организацията по образуването и движението на делото, както и на приключването му в срок. От Инспектората допълват, че главният прокурор е поискал произнасяне по правилността на съдебния акт, а те нямат такива правомощия (виж тук и тук).

След като САЩ обявиха, че съдията е замесен в сериозна корупция, правосъдният министър по онова време поиска уволнението му като основанията за това са свързани с казуса с Малинов. В предложението си за образуване на дисциплинарно производство Данаил Кирилов изтъкна, че престижът на съдебната власт и на държавата е накърнен и свидетелство за това е изявлението от Държавния департамент на САЩ. „Съдията е извършил тежко нарушение на служебните си задължения, с което е накърнил престижа на съдебната власт като става дума за умишлено нарушаване на служебни задължения, които изискват при постановяване на актовете си съдията да се основава на закона и събраните по делото доказателства, както и да изпълнява функциите си съобразно закона. Неблагоприятният резултат за авторитета на съдебната власт и за българската държава е налице, като се засяга доверието и независимостта на съдебната ни система, както и международната оценка за възможността да се прилага принципът на върховенството на правото в нашата държава. В този смисъл, отражението на вредата не е само в българо-американските ни двустранни отношения, а е и сред държавите-членки на ЕС и всички партньори на РБ, работещи за утвърждаването на този ключов принцип на правовата държава“, се казва в предложението на Кирилов“, написа Кирилов в предложението (виж тук).

След получаването му, членовете на Съдийска колегия се разделиха в мнението си дали в конкретния случай не става дума за правораздавателна дейност или за действия по образуването и движението на делата, нарушаващи Закона за съдебната власт. Но мнозинството прие, че този въпрос ще бъде решен от дисциплинарния състав. Тогава председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, който беше на мнение, че става дума за правораздавателна дейност, заяви, че СК на ВСС се превръща в съдебен орган, който може да разглежда необжалваеми съдебни актове. По думите му с предложението на правосъдния министър Съдийската колегия се е настанила не просто в политиката, а в геополитиката (виж повече тук).

Окончателното решение за това дали става въпрос за правораздавателна дейност, или не, е на Съдийската колегия.

53
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
22 август 2021 18:26
Гост

Ако този съдия го имат за корумпиран, то съдийката ВП директно си е за доживотен без замяна.

Анонимен
Анонимен
22 август 2021 17:28
Гост

Ако същия съдия пусне обвиняем в шпионство в полза на САЩ (макар „обвинен в шпионство в полза на САЩ“ да е нещо невъзможно за каскетурата) да присъства на 4 юли във Вашингтон, и МВнР на РФ заяви, че съдията е корумпиран, във връзка с техен закон „Хуитски“ например, дали щяхте пак така да ревете, герберасти и соросоиди?

Анонимен
Анонимен
20 август 2021 22:51
Гост

СССР и Брежнев, даже и тогава не са и позволявали такова нещо, Ярослав Радев е чудовището на Полит-бюро.

Съдия да коментираш – пускаш жалба и дотам.

Разбира се – ако е краен случая – не знам.

САЩ не ме привличат с нищо, честно, даже и жените са им едни различни.

Ева
Ева
20 август 2021 20:05
Гост

Американците може да са с имперско мислене, да се държат месиански, но със сигурност не „опраскват“ за нищо. Миталов е обвинен в корупция от тях. Несъмнено е точно така, защото не виждам смисъл да лъжат.
Да ви попитам тогава, колеги, защо трябва този човек да е сред нас? Ако не го накажат дали ще спре да взима подкупи? В случая ставало дума за някаква смешна сума, което прави още по-жалък т.нар.съдия.

Анонимен
Анонимен
20 август 2021 20:29
Гост

Ще ви прави дъмпинг!Срамота!

Re:
Re:
21 август 2021 9:46
Гост

Не виждала смисъл да лъжат. Да ти имам аргумента. За 30 сребърни монети. Русия е корумпирана, а САЩ са образец за почтеност и подражание.

Водно конче
Водно конче
20 август 2021 20:01
Гост

Преди време се явявах по дело пред този Миталов. Няма да го нарека съдия, за да не обидя съдиите, които уважавам. Прост, неук, беше като карикатура някаква. Не знаеше елементарни неща. Говореше като в селската пивница. Позор!
Съдебната система трябва да докаже, че може сама да се очиства от подобни креатури. В противен случай голямата метла рано или късно ще дойде.

Анонимен
Анонимен
20 август 2021 20:15
Гост

Напиши си името! Вечна резерво!

Делано Рузвелт
Делано Рузвелт
20 август 2021 20:41
Гост

Миталов, айде спри да пишеш вече. Толкова си прост, че дори не го разбираш сам.

Анонимен
Анонимен
20 август 2021 19:36
Гост

Ти няма да бъдеш, за най-древната професия си търсен кадър, нищо, че вече остаря

Анонимен
Анонимен
20 август 2021 19:41
Гост

Даа, известна ни е госпожата… Ама не е разбрала, че от всяко дърво св*ка не става, тя поне не става

Лозан
Лозан
20 август 2021 13:21
Гост

За сетен път се убеждавам, че този ВСС е за закриване.

Анонимен
Анонимен
20 август 2021 13:32
Гост

Това, че дисциплинарният състав предлага нещо не означава, че ще бъде прието.

Лизан
Лизан
20 август 2021 15:22
Гост

Не, за миропомазване е!

Пък и следващият със сигурност ще е по-зле. По принцип.

Виденов ден
Виденов ден
20 август 2021 12:55
Гост

Ще има и за Демократична България и за всуе иуди и у лево, и у десно.

С жълтото паве у умнокрасивата кратуна, тип Христо Иванов, осенена от мисли за съдебна реформа.

11 септември наближава, а всичко се брои наесен!

АМИН

Анонимен
Анонимен
20 август 2021 13:33
Гост

Амин!

Анонимен
Анонимен
20 август 2021 13:35
Гост

Омръзна ми от христоивановци и всички други мишоци!

Анонимен
Анонимен
20 август 2021 12:50
Гост

Много странно как и откъде изтича информацията за предстоящо решение по дисциплинарно дело,при условие,че те са закрити,не са публични и малцина са запознати с документацията по делото.Явно отново се оказва натиск върху съдийската колегия,както беше и за образуването на това дело!

Видов ден
Видов ден
20 август 2021 11:10
Гост

Малко известно е, че този съдия Миталов е съдията, разрешил на Гешев да влезе в президенството миналата година, което разпали протестите.
Същият този съдия Миталов е разрешил и обиска на къщата на собственика на завода за асансьори от историята с „Осемтте джуджета“.
Е как да не го изриташ от съдебната система.
Дано в СК има разумни хора, които да го освободят от длъжност. Този позори всички останали почтени магистрати.

Мариета
Мариета
20 август 2021 11:11
Гост

Ахаааа, затова Марчева иска да бъде наказан- малко известно е, че тя всъщност е човек на президента Радев, а не на Нинова.

Гери
Гери
20 август 2021 12:26
Гост

На когото и да е човек, този си е за уволнение направо.

Анонимен
Анонимен
20 август 2021 12:38
Гост

Какъв интерес имате от публикуването на лъжи по адрес на съдията?Явно сте заинтересован/а!Хайде покажете акта ,с който е разрешил на Гешев да влезе в президентството -такъв акт съдията не е нито писал -нито подписвал!100% гаранция!Явно ви е порязGъл по някое дело!

Анонимен
Анонимен
20 август 2021 13:06
Гост

Пасторката сектантка, която трябва да връща пари на Златанов

Варна
Варна
20 август 2021 16:17
Гост

Миталов, стига си писал постове, изпиши си делата, че скоро ще си на борсата.

VNM
VNM
20 август 2021 20:43
Гост

Миталов, къде дават удостоверения какво не си написал? Питам, защото съм истински съдия, за разлика от теб, и съм в пълен потрес от епистоларните ти изяви в този форум. Потресаващо прост си.

Анонимен
Анонимен
20 август 2021 13:02
Гост

Ще посъветвам колегата да Ви заведе дело за клевета ,а и да Ви прекара през ЗЗД-то.Ще вземе добри пари за причинените му мизерии!

Вихър
Вихър
20 август 2021 16:20
Гост

Миталов, голям смешник си- как ще заведеш дело срещу анонимен субект?! Само заради тези ти виждания за правораздаването
трябва да те уволнят.
А тройката от приемния изпит е самостоятелно основание да те разкарат.

Анонимен
Анонимен
20 август 2021 18:45
Гост

Госпожо сектантка, по-полека! Да не Ви секнат нпо плащанията

Анонимен
Анонимен
20 август 2021 20:42
Гост

Що е то IP-адрес и има ли почва у нас.Четете практиката на ЕСПЧ по въпроса.Това,че си мислите,че сте анонимен…..не помага.

....
....
20 август 2021 20:45
Гост

„да ви прекара през ЗЗД-то“?!?! Миталов, само заради този израз трябва да те изгонят.

Анонимен
Анонимен
20 август 2021 13:32
Гост

Пиши си името- за да те осъди колегата!

Баста
Баста
20 август 2021 11:07
Гост

Работата е пределно ясна: американците подслушват руските агенти у нас и така са засекли този съдия как му е даден подкуп, за да пусне Малинов в Русия.
И аз на тяхно място бих го санкционирал този нещастник, чието минало на магистрат изобилства от примери за скандали- Филчев го погна преди време за корупция, после се забърка с дон Цеци и т.н.
С 3,00 на изпита стана съдия в специализирания съд.

Anonimen
Anonimen
20 август 2021 12:30
Гост

Това с изпита беше голяма пародия.

Хе хе хе
Хе хе хе
20 август 2021 12:48
Гост

Ало, умнокрасавцЪт?

Предвид очертаващата се не хипотетичност, а реалност, да гризнете дръвцето – стагай багажа за Канада. И не само дърво, ами и жълто паве у главата.

Ти какво си въобразяваш, че руснаците спят, а?

Скоро ще напускате като от летище Кабул. 11 септември наближава. Пък и вече светът на 21 век е различен и не е американският 20 век.

ПППП
ПППП
20 август 2021 11:01
Гост

Двойните стандарти на Панов и компания: за опозорените по закона Магницки взривиха държавата, но за този мизерен корумпиран съдия- има проблем.

Лазар
Лазар
20 август 2021 12:31
Гост

Добре, че му изтича мандата на Панов.

Ad nauseam
Ad nauseam
20 август 2021 11:00
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско и другото си го знаете.

само минавам
само минавам
20 август 2021 10:56
Гост

Циркът е пълен.

Само с какво се занимават. По дневния ред на бившия шеф на държавния департамент и на ЦРУ. Кочина, държава, суверенитет, а за Марчева … е най-добре да замълчим. Издигната от Корнелия Нинова и Крум Зарков и избрана с гласовете на ГЕРБ.

Очакваме още В ИМЕТО НА НАРОДА.

Анонимен
Анонимен
20 август 2021 10:48
Гост

И как САЩ реши, че съдията е корумпиран?

ПППП
ПППП
20 август 2021 11:12
Гост

Подслушват. Яко при това.

Анонимен
Анонимен
22 август 2021 15:17
Гост

Гост за малко
Единственият смислен въпрос, зададен до тук.

Анонимен
Анонимен
20 август 2021 10:48
Гост

Лозан Панов е прав

Хаха
Хаха
20 август 2021 12:27
Гост

Лозето е изпята песен…вече никой не го приема насериозно…

Филип
Филип
20 август 2021 13:24
Гост

Напротив.

Belski
Belski
20 август 2021 10:47
Гост

Аз ВСС няма да ги оправдавам. Но се чудя защо се докарахме до там американците да си ровят където им скимне в чужди работи и по този начин да дават наклон на властта в дадена държава

Анонимен
Анонимен
20 август 2021 10:49
Гост

Винаги е било така. Оправдаваме се, че сме малка държава. Просто преди бяха СССР, преди тях Германците…

Димитрова
Димитрова
20 август 2021 10:46
Гост

САЩ не се научиха да не си бъркат носа в чужди работи

Anonimen
Anonimen
20 август 2021 13:25
Гост

Такъв им е манталитетът.

Обретенов
Обретенов
20 август 2021 10:39
Гост

Ох, прави се от мухата слон

Radosveta
Radosveta
20 август 2021 10:39
Гост

Е какво наруение да има? Пуснал човека да си вземе ордена от Путин. Това само плюващите комунизма могат да го намерят за проблем.

Анонимен
Анонимен
20 август 2021 10:38
Гост

Абе ясно е, че САЩ си разиграват коня.

Анонимен
Анонимен
20 август 2021 10:37
Гост

С което ВСС показва, че е за смяна. ЦЯЛОТО!

re:
re:
20 август 2021 10:58
Гост

Не е за смяна.

За ликвидация като орган е.