Софийският градски съд (СГС) окончателно оправда шефката на Българския фармацевтичен съюз (БФС) проф. Асена Сербезова за всяване на тревога по време на пандемията от коронавирус. Според съдебния състав с председател и докладчик Андрей Ангелов, с поведението си Сербезова не само не е всяла паника, а е била полезна на обществото.

Тя беше обвинена, след като на 7 април миналата година даде интервюта за БНР и БНТ, в които коментира проблемите при снабдяването с лекарства заради масовото презапасяване. След това прокуратурата я обвини по чл. 326 от Наказателния кодекс, който предвижда до 2 години затвор за този, който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога.

Делото беше внесено в Софийския районен съд с предложение Сербезова да бъде освободена от наказателна отговорност и да ѝ бъде наложена глоба, но СРС го върна на прокуратурата. След повторното му внасяне и след само едно заседание, Сербезова беше оправдана. Делото стигна и до СГС, където обаче и прокуратурата вече не поддържаше обвинението.

От началото на разследването Сербезова посочваше, че всичко, което е казала в интервютата, е публична и налична информация, оповестена и от прессъобщение на Европейската агенция по лекарствата. В него се казвало, че има проблеми в осигуряването на лекарства и се очаква недостиг, а в някои държави-членки вече имало такъв. Обяснението било с пандемията и затварянето на заводи поради карантина, логистичните проблеми заради затворените граници и въведените извънредни положения.

Градският съд също е категоричен, че изказванията на шефката на Българския фармацевтичен съюз не представляват заблуждаващи знаци за тревога. Съдът обяснява, че знак за тревога би била конкретна информация за осъществено събитие, което се отразява неблагоприятно и би довело до смут и безпокойство в неопределен брой хора, а така би засегнало общественото спокойствие и ред. Според СГС тази информация за опасност трябва да е конкретна, да съдържа твърдения за случили се в действителност събития, а не съждения и оценки.

Преценката на съда за изказванията на Сербезова е, че в тях тя е представила общодостъпни данни за недостиг на лекарства, които са били верни.

„Съобщаването на обществено значима и вярна информация не представлява знак за тревога, а е обществено полезна дейност по информиране на обществото за събития ( макар и неблагоприятни), свързана с най – висшите блага в съвременното общество – човешките здраве и живот. Обвиняемата Сербезова е споделила публично информация в сферата, в която е била професионално ангажирана, която нейна теза впоследствие е възприета като държавна политика и със заповед на министъра на здравеопазването е наложена забрана за износ на лекарства именно във връзка с недопускане недостига им в страната“, пише в решението си градският съд и отбелязва, че Сербезова не само не е извършила престъпление, а с изказванията си е довела до информираност и обществена дискусия по значим проблем, което означава, че поведението ѝ е полезно в едно демократично общество.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Защо няма арестувани по скандалът с незаконните
Защо няма арестувани по скандалът с незаконните
04 август 2021 17:59
Гост

Над 1000 граждани са подслушвани, заради участие в протестите миналата година https://dnes.dir.bg/intsidenti/hadzhigenov-veche-znaem-imenata-na-132-podslushvani-ot-obshto-1000-tova-e-balgarski-uotargeyt Скандалът не е само огромен, не е само грандиозен, той е фантастагористимичен. Законът е ясен-незаконното използване на СРС е престъпление, а да подслушваш и разработваш(каквото и да значи това) граждани ,упражняващи легитимното си конституционно гарантирано право на протест и мнение с антиправителствена насоченост е престъпление! Безплатна консултация за прокуратурата не е престъпление да протестираш против властта,, да недоволстваш, да излезеш на митинг с антиправителствена насоченост, да излезеш на антиправителствена демонстрация,, да пишеш материали с антиправителствено съдържание. Колкото и да е трудно за прокуратурата-където още властват съветски порядки, да… Покажи целия коментар »

лекс бг-защо не пишете по темата?
лекс бг-защо не пишете по темата?
04 август 2021 18:12
Гост

цитат „подслушването е продължило от 14 юли 2020 г. до май 2021 г. – тоест и след изборите през април, то се е извършвало от почти всички структури на МВР, като е имало и полицаи под прикритие, а протестиращи са били и следени. Подслушването е ставало по две досъдебни производства на Спецпрокуратурата. По думите му списъците на този етап са секретни.“ https://dnes.dir.bg/intsidenti/hadzhigenov-veche-znaem-imenata-na-132-podslushvani-ot-obshto-1000-tova-e-balgarski-uotargeyt Списъците няма как да са дълго секретни-не може престъпната дейност в МВР и прокуратурата да бъде прикривана със секретност. Списъците ще бъдат разсекретени по закон-и съветвам жертвите(защото подслушваните са жертви на държавна престъпност) на подслушванията да си заведат… Покажи целия коментар »

113
113
04 август 2021 21:31
Гост

Въпрос: какво ще последва,ако се окаже,че тази информация е НЕВЯРНА?!?!
Ще понесе ли отговорност адвокатчето?!

Анонимен
Анонимен
04 август 2021 17:46
Гост

Прокуратуро, да пратиш на съд лице, което изначално е ясно,че не е извършило престъпление е гнусно, подло и мерзко. Какви ще са последиците за нарушилите закона прокурори. Категорично не е законопослушно да бъдат пращани на съд граждани за легитимното им право на мнение.

Изисквам и прокурорите лично да платят обезщетението, като намирам за справедливо, предвид медииния отзвук да е висока сума.

Щдхд
Щдхд
05 август 2021 22:58
Гост

Може да е гнусно и подло, но така се прави кариера в нашата прокуратура!

ГЕШЕВ Е ПОЗОР
ГЕШЕВ Е ПОЗОР
04 август 2021 17:04
Гост

Гешев, комплексарска гнидо, поне едно извинение ще поднесеш ли на професорката? Или пак ние българите ще плащаме обезщетения за малоумните ти изцепки?

Боко Тиквуций
Боко Тиквуций
04 август 2021 15:18
Гост

Харесвам такива хора, които излагат голата истина на показ, а не я изкривяват в тяхна полза.

Темида
Темида
04 август 2021 15:17
Гост

Браво за решението! Справедливо е.

Лозан
Лозан
04 август 2021 15:04
Гост

Добре е, че се говори за демократичното ни общество.

Как ще ги стигнем...
Как ще ги стигнем...
04 август 2021 15:05
Гост

Само на думи. Кога ли ще станем такова и ние.

123
123
04 август 2021 14:52
Гост

И кому беше нужно всичко това?

Отврат
Отврат
04 август 2021 14:54
Гост

Гешев искаше да остане в телевизора и по време на пандемия и това беше първото, което измисли.

Ском Ина
Ском Ина
04 август 2021 15:14
Гост

Аз съм си настроил моят телевизор щом дават Гешев да се изключва сам. Така запазвам добро настроение.

Лошо, Седларов
Лошо, Седларов
04 август 2021 15:06
Гост

За имиджа на обвинителите. Те толкова си могат.

Сефте, Минке
Сефте, Минке
04 август 2021 15:08
Гост

Като ареста на Иванчева. А корупцията по високите етажи явно остава на заден план.

Gringo
Gringo
04 август 2021 14:29
Гост

Естествено, че Гешевтурата ще даде на заден. Думите й са в следствие от прессъобщение на Европейската агенция по лекарствата. Или и нея ще съдят!

Титаник
Титаник
04 август 2021 15:15
Гост

Когато корабът потъва мишките първи се спасяват.

Гешев е позор!
Гешев е позор!
04 август 2021 14:24
Гост

За мафиотите и калинките ПРИКРИВАтура, за честните хора и компетентните експерти ПОРЪЧКОратура! ПОЗОР! ОСТАВКА! ЗАТВОР!

Филип
Филип
04 август 2021 14:19
Гост

Поредното нелепо обвинение на родната ни прикриватура.

Фани Ма
Фани Ма
04 август 2021 14:23
Гост

Не стига, че жената алармира за сериозен проблем, ами и ще я дават на съд. Що не вземат този член от НК и да си го… използват когато хванат тези, които пускат фалшиви сигнали по съдилищата за бомби.

Анонимен
Анонимен
04 август 2021 14:01
Гост

Тя просто коментира проблемите при снабдяването с лекарства заради масовото презапасяване. Това дори бе полезно за хората.

Гришо
Гришо
04 август 2021 14:03
Гост

Много лош навик у българина. Пазаруват като за последно. Така се презапасяваха и с хранителни стоки. Човек един хляб не може да си купи.