„Като че ли този парламент вече е ударил дъното и оттук нататък можем само да се забавляваме с това, което ни очаква да видим в следващите месеци“.

Така ръководителят на катедрата по Конституционноправни науки в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и бивш конституционен съдия проф. д-р Пламен Киров коментира приетите от депутатите промени в Изборния кодекс, с които беше дадена и възможност с референдум да се решават въпроси от компетентността на Велико Народно събрание.

Предложението на ВМРО за такова изменение в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление беше отхвърлено от правната комисия, но вчера в пленарната зала депутатите изненадващо го подкрепиха. По този начин приеха, че с референдум ще могат да се решават всички фундаментални въпроси  – за формата на държавно управление, за основните права на гражданите, за територията на страната и т.н.

Пред „Нова телевизия“ проф. Киров каза, че тази промяна няма да се случи. Още вчера президентът Румен Радев наложи вето на текстове от Изборния кодекс, свързани с машинното гласуване, а бившият конституционен съдия очаква вето и на тази поправка, както и сезиране на Конституционния съд, ако то бъде преодоляно. По думите му, с този си акт депутатите вчера само са „вдигнали топката“ на Радев. Киров каза още, че вносителите от ВМРО са успели да профанизират патриотичната идея.

„И ако някой си мисли, че с референдум ще приеме нова Конституция, ми се струва, че се лъже в очакванията си. Но тук е по-важно намерението, което беше демонстрирано и начинът, по който беше направена тази промяна. То е повече от скандално, защото издава намеренията на едни хора да загърбват върховенството на закона и още повече върховенството на Конституцията, като се опитват да прокарват едни други политически идеи, които са тясно партийни“, заяви проф. Киров.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
колега
колега
19 септември 2020 13:46
Гост

И продължават да не питат за нищо Консултативния съвет по законодателство?!?! Легален орган, винаги го е имало, а само в това Народно събрание го игнорират?! Безпрецедентно!

Анонимен
Анонимен
18 септември 2020 16:07
Гост

Професорите и умните юристи не са на почит в днешно време. Сега е модерно да си куха кратуна с кастет и да развиваш селско-юридически туризъм. Добре, че са останали още будни хора като този професор, Лозан Панов и още шепа почтени хора по върховете на съдебната ни система, които да вадят на показ правните перверзии на управляващата мафия.

изуй гащи
изуй гащи
18 септември 2020 11:56
Гост

Бедни ми професоре, дано да се смеем, а да не плачем, че работата вече е отишла на изуй гащи

Коко-Роко
Коко-Роко
18 септември 2020 10:00
Гост

Пацата е готин и винаги е бил ларж, но работата не е за забавление, за рев е! Такова масово опростяване и опростачване на хора по висши държавни постове не помня … айде, аз не съм много стар, ама все пак!

Анонимен
Анонимен
18 септември 2020 11:33
Гост

След като и Киров вече избуши, значи наистина са издълбали дъното. То бива бива, ама от Конституция курбан не бива

Анонимен
Анонимен
18 септември 2020 9:56
Гост

И пак повтарям- щом и проф. Киров критикува ГЕРБ, значи работата е съвсем изтървана и е време да се сложи край на тази агония.

Анонимен
Анонимен
18 септември 2020 9:48
Гост

Абсолютно е прав! Оставка на правителството и Гешев!

Анонимен
Анонимен
18 септември 2020 9:46
Гост

В ШЩвейцария си правят референдуми за какво ли не. Обаче там имат пари и ум. Тук пари за референдуми по 3 пъти на година нямаме, а в прибавка нямаме и ум как да формулираме въпросите на един референдум

Анонимен
Анонимен
18 септември 2020 9:45
Гост

С референдуми не трябва ли и днес да е така ?

Тошков
Тошков
18 септември 2020 9:44
Гост

Еми не е лесно да си гьон.

Radosveta
Radosveta
18 септември 2020 9:43
Гост

Изключителен блявоч са народните представители и трябва да напуснат веднага сградата след оставка!

Asparuhov
Asparuhov
18 септември 2020 9:43
Гост

Изопачен парламент с изопачени хора в него решават по изопачен начин всичко в иначе изопачената ни държавичка!

Анонимен
Анонимен
18 септември 2020 9:42
Гост

Аз не знам как така не може в парламента да има хора, като художници, архитекти, счетоводители, адвокати, юристи, лекари…масата народни представители имат бизнес. Същото важи и за кметовете. Масата са бизнесмени. Значи ние отиваме на избори за да решим кой бизнесмен да ни представлява и кой не? Що за изопачена работа.

Asparuhov
Asparuhov
18 септември 2020 9:43
Гост

Как да има обикновени хора в парламента или за кметове, като за парламента отиваш и кихаш между 10 и 20 000 на управляващия партията. Репсективно Корни, Бойко, Сидеров, Каракачанов… то да не се застава на избираемо място защото си много кадърен и честен?

Englishman
Englishman
18 септември 2020 9:40
Гост

Прав е де, ама на кое да се забвлявам? Че имаме най-неадекватните представители на народа и че всеки от тях се грижи първо за личния си бизнес и после за благото на народа?

Обретенов
Обретенов
18 септември 2020 9:40
Гост

Сега ли го осъзнахте? Те са нелепи принципно, а по време на криза още повече

Анонимен
Анонимен
18 септември 2020 9:40
Гост

Аз от години се забавлявам