Над 150 000 лева са събрали прокурори, следователи и служители, които ще бъдат дарени в подкрепа на лекари, медицински специалисти и доброволци в болниците, които са ангажирани в борбата с коронавируса.

От прокуратурата съобщиха, че сумата е събрана за по-малко от три дни и е следствие на призив на ръководството на държавното обвинение за подкрепа на дарителските кампании в „Пирогов“, „Александровска болница“ и „За героите в бяло“ на Българския лекарски съюз.

По-голямата част от средствата са от централизирания фонд СБКО, който е за подпомагане на магистрати и служители.

Обвинителите и служителите от Софийската районна прокуратура са решили да дарят 50 000 лв., от СГП – 60 000 лв., от Специализираната прокуратура – 13 000 лв. и от Софийската апелативна прокуратура – 8250 лева.

Колегите им от РП-Бургас пък ще дарят 19 076 лв. от фонд СБКО на УМБАЛ – Бургас.

Магистрати и служители от Военно-окръжната прокуратура в Сливен са събрали 2550 лева лични средства, които ще бъдат дарени на болница „Д-р Иван Селимински“ в града.

440 лева лични средства за „Пирогов“ са дарени от РП-Гоце Делчев. Също лични средства ще бъдат предоставени на болницата в Разлог от прокурори и служители от града.

На много места в страната продължават дарителските кампании, с които магистратите и служители ще подпомогнат местните болници, уточняват от държавното обвинение.

Болницата „Д-р Стамен Илиев“ в Монтана има спешна нужда от три респиратора, подвижен рентген и друга апаратура за лечение на болни от коронавирус. Затова прокуратурата призова за подкрепа на лекарите и медицинските специалисти и в тази болница.

Дарителската сметка на МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“ АД – гр. Монтана е: 

IBAN:  BG60UBBS80021087907140

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за COVID-19

По-рано днес Асоциацията на прокурорите в България призова Министерския съвет да организира национална кампания за дарения за болници, като създаде единен дарителски телефонен номер и единна банкова сметка, на които всеки желаещ да може да дари чрез SMS или превод избраната от него сума.

От организацията предлагат още един вариант – създаване на онлайн платформа за безкасови картови дарения. Популяризирането на националната дарителска кампания може да стане чрез „национална рекламна кампания“ в медиите, казват още от АПБ.

Идеята на асоциацията е да се съберат средства за осигуряване на апаратура, медикаменти, консумативи и защитни материали за лекарите, медицинските сестри и санитарите.

Същевременно АПБ посочва, че трябва да се създаде и механизъм за прозрачност и обществен контрол и събраните средства да се отчитат всекидневно. Освен това даренията трябва да бъдат бързо и справедливо насочвани към най-нуждаещите се болници.

Да ги подкрепим, за да могат да спечелят битката заради всички нас, за да не позволят да бъдат загубени безценни човешки животи – животите на нашите познати, приятели, родители и съграждани!“, призовават от Асоциацията на прокурорите.

 

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Тодоро Ф
Тодоро Ф
25 март 2020 10:56
Гост

Кампанията на ЛЕвски за събиране на пари към НАП бе показателна. Показателно е и Българската коледа. Могат сънародниците ни да събират пари. Могат и от чужбина който работи да пусне пари.

Радостина
Радостина
25 март 2020 10:55
Гост

Лошото е, че има много хора, които ако не ги накараш със СМС няма да пуснат нищо. Например има спортисти, които даряват от големите си заплати, но те не са много. Целия програмистки сектор също не знам да са дарили. Други също. Да правят една сметка и да почнем да пускаме къде смс, къде паричен превод.

Пепко
Пепко
25 март 2020 10:54
Гост

Много хора и бизнеси си съществуват, защото хората просто работят от дома си. Дори и отпсуки няма да си вземат, защото няма причина да го правят. Къде да идат? Ще чакат да отмине всичко. Което значи, че може да се свърши голям обем работа. За някой от дома е по-спокойно да работят, като мен, за други е далеч по-трудно. Като цяло работят и могат да заделят някой лев, защото е логично и заплати да получават. IT сектора да дарява. Защото по НОВА обявяват дарители, но не чух фирма за IT да е направила дарение. Или може би служителите им го… Покажи целия коментар »

Катериан д-р
Катериан д-р
25 март 2020 10:53
Гост

Хората на първа линия са най-потърпевши. Ако за едни усилията се изразяват в седенето у дома, то за други се изразяват в това да не се прибират у дома със седмици, да имат следи от маски по лицето си и да не се виждат с близки и деца. И за бонус – изложени са на вируса. Положението е драматично.

Севда Ф
Севда Ф
25 март 2020 10:51
Гост

Сега ще слушате ли генерала? А? Защото не работите, нямате да речем пари, а ви карат и да дарявате. И единствения изход от това е да няма вирус. А за да няма вирус единственото работещо нещо е да няма социални контакти.

Л-С София
Л-С София
25 март 2020 10:51
Гост

Феновете на Левски показаха, че за месец и малко могат да съберат милион и половина за клуба си. И това бяха само фенове на Левски. Определено когато включим целокупния народ, все ще се съберат около 2-3 милиона за месец и нещо. Но разбира се трябва да се дарява повече от СМС, а и по 5-10, 15 лв.

Русев
Русев
25 март 2020 10:50
Гост

На медиците трябвад а се помогне. Дори и още пари да им се дадат, така че нека събираме.

Тодоров
Тодоров
25 март 2020 10:49
Гост

Не знам другите новини какво излъчват, но на НОВА съм засичал, че се прави отчет. Пеевски е най-напред. Вероятно дарява защото ще е първи в списъка и ще си купи индулгенция за изборите.

Рибовлев
Рибовлев
25 март 2020 10:49
Гост

Мисля, че трябва да се направи единна сметка и да се дарява там. И всяка медия да излъчва вечер кой къде и как е дарил и кое на къде е разпределено. Защото сега се дарява на няколко болници в София. А тия във Варна и Търново увисват

Димитриева
Димитриева
25 март 2020 10:48
Гост

Аз мисля, че това се случва и сега. Нали по НОВА изписват кой къде как и защо е дарил.

Киро
Киро
25 март 2020 10:47
Гост

Правилно предложение, защото болниците в провинцията са изоставени и всички наливат в София.

Дидо
Дидо
25 март 2020 10:47
Гост

Хайде, довечера пак по балконите. Нека подкрепим тези хора!

Фреди Ф
Фреди Ф
25 март 2020 10:46
Гост

А може ли да даряваме „под условие“ да ни се намалят данъците. Че сега е модно да се дарява под условие.

Пешеходец
Пешеходец
25 март 2020 12:28
Гост

С всяко едно дарение се намаляват данъци! Така че по-полека с класациите!

Пенова
Пенова
25 март 2020 10:45
Гост

Е нали има дарителска кампания?

Рики
Рики
25 март 2020 10:45
Гост

Вярвам, че много хора ще се включат в таази кампания.

Анонимен
Анонимен
25 март 2020 10:42
Гост

Отдавна трябваше да отворят такава сметка.

Анонимен
Анонимен
25 март 2020 10:43
Гост

Тези хора ежедневно си рискуват живота заради нас.