Лекарката от Мездра Румелия Миткова осъди прокуратурата да ѝ плати обезщетение от 15 000 лева за причинени неимуществени вреди от делото за подкуп, което беше заведено срещу нея преди 8 години.

Миткова беше задържана през лятото на 2011 г. и обвинена с още две лекарки, че е част от схема за фалшиви решения на ТЕЛК. Тя беше обвинена, че е получила подкуп като началник на отделението по неврология в болницата в Мездра и член на ТЕЛК и чак след 2 години това обвинение отпадна, въпреки само няколко месеца след ареста ѝ, с Тълкувателно решение №2 от 2011 г. ВКС постанови, че лекарите не са длъжностни лица и не носят наказателна отговорност за подкуп. След това обаче Миткова беше обвинена в по-леко престъпление за получена имотна облага. В крайна сметка, в средата на 2014 г. след като два пъти делото е връщано от съда, прокуратурата прекратява производството поради липса на извършено престъпление.

Лекарката е завела дело по Закона за отговорност на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) за 25 000 лева и Районен съд-Мездра ѝ присъжда първоначално обезщетение от 15 000 лева. След това Окръжен съд-Враца е намалил обезщетението на 6 000 лева, показа проверка на „Лекс“. Съдът приема, че само месец след отстраняването ѝ от длъжност, Миткова е започнала работа в болница в Козлодуй, където била уважавана и това показвало, че делото не е довело до негативно отношение към нея.

В решението си съдия Рената Мишонова-Хальова пише, че основният мотив за прекратяване на наказателното дело е тълкувателното решение на ВКС и ако то е било приложено веднага след постановяването му през ноември 2011 г. „то претърпените болки и страдания  от  обвиняемата Румелия Миткова щяха да са в много по-малък размер“.

Лекарката обжалва решението във Върховния касационен съд (ВКС), който увеличава обезщетението до 15 000 лева, като ѝ присъжда и разноски за още 2500 лева.

В решението си съставът на ВКС с председател и докладчик Емил Томов пише, че акцията по задържането на лекари заради фалшиви ТЕЛК-решения е широко отразена в медиите, срещу Миткова са използвани специални разузнавателни средства, била е задържана за 72 часа и е била злепоставена публично като лекар.

„В малкия град, където е живеела и работела това е увеличило вредните последици. Злепоставена пред обществото и с накърнена професионална репутация, след като поради наказателното производство е била неправомерно отстранена от заеманата длъжност в местната болница, ищцата е била принудена съществено да промени начина си на живот, като се премести да живее и работи в друг град. За оценката на вредите в случая гореизложеното има водещо значение, независимо от факта, че само месец след като е била отстранена, ищцата е продължила да работи като лекар, по своята специалност“, се казва в решението на ВКС.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Greg
Greg
11 февруари 2019 15:28
Гост

Някой скоро не беше ли предложил лекарите специално да ги вкарат в 93, ал. 1, б. „б” НК? Иначе, интересно ми е покрай новия лов за фалшиви ТЕЛК-ове в държавата, какви обвинения ще повдигат.

5-ко
5-ко
11 февруари 2019 15:23
Гост

Човек цял живот гради авторитет и кариера, а заради такива несправедливи обвинения животът му може да се срине за миг.

Анонимен
Анонимен
11 февруари 2019 15:20
Гост

Справедливо решение на ВКС. Тя наистина е злепоставена публично като лекар, което е в разрез с елементарни човешки норми.

Мишо
Мишо
11 февруари 2019 15:21
Гост

А, това не значи, че трябва да взима подкупи. Заради такива колеги после поставят всички лекари под общ знаменател.

Анонимен
Анонимен
11 февруари 2019 15:18
Гост

Заради това решение на ВКС, лекарите не носят наказателна отговорност за подкуп. Е, още ще взимат, след като им развързаха ръцете.