Мъж от Стара Загора лежи година и половина в ареста и затвора за притежание на хранителна добавка, която може да се купи от всяка аптека. До този абсурд се стига заради експертиза, която обявява веществото за амфетамин, вместо за фенилетиламин, разказва Нова телевизия.

Главният герой на историята е художникът Мариян Иванов. Той от години има проблем с алкохола.

„След дълга ремисия от 4 години пак се бях се запил и мислех да влиза на лечение. В кв. „Железник“ в Стара Загора съм влязъл в аптека и съм поискал спирт. За пиене, явно“, разказва мъжът. Аптекарката отказала да му продаде спирт, той настоявал и тя извикала полиция. „И са ме прибрали. Първо ми казаха, че на полевия тест са излезли четири вещества – амфетамин, метаамфетамин, кокаин и хероин. Казвам – това е невъзможно, аз не ползвам такива неща. Пуша от време на време трева, защото така не мисля за алкохол. Когато всички пият и се веселят, на мен ми се отпива, като си дръпна един два пъти“, обяснява Иванов.

Назначават му служебен адвокат. „Някаква жена, която дойде да говорим, мисля, че след три месеца. Чаках 4 месеца да стане експертизата и в нея пишеше, че четирите вещества, установени на полевия тест, са амфетамини. Старата адвокатка каза, че ще ми уреди споразумение от 10 месеца. Каза да го вземам, защото това е златна възможност. Обаче аз не исках“, продължава с разказа си Мариян Иванов.

Така близките му наемат друг адвокат – Лъчезар Босаков, който изисква нова експертиза, която е възложена на Научноизследователския институт по криминалистика към МВР. Тя установява, че веществото, намерено у Мариян Иванов, всъщност е хранителна добавка, която се ползва при депресия, стрес и тревожност и е подходяща при алкохолизъм.

„Тя е за подобряване на настроението. Бях я взел, защото като почна да пия, започват да ме гонят депресии“, казва Иванов. Адвокат Босаков обяснява: „Оказа се, че химическата структура на амфетамина и на фенилетиламина е сходна, но не е същата. Самата лаборатория в Стара Загора не разполага с необходимата технология, с която да може да се направи една пълна и точна експертиза“.

Адвокатът разказва, че когато представители на лабораторията в Стара Загора са дошли в съда, за да защитят изготвената от тях експертиза, са признали, че нямат сертификат за т. нар. мас детектор. „Но понеже били под шапката на МВР, това означава, че може да си правят експертизи. Това е крайно несериозно, защото под шапката на МВР има много хора, които не могат да правят експертизи“, казва Босаков.

След като изслушва тази експертиза, Районният съд в Стара Загора налага на Иванов 500 лв. глоба и на 7 юни той излиза на свобода. Глобата е за 0,3 грама марихуана, които също са намерени у него.

„Никой не е казал извинявай, сбъркахме. А бих го чул с удоволствие“, казва мъжът, прекарал година и половина зад решетките заради хранителна добавка.

„Съдът го осъди на 500 лв. глоба за 0,3 грама марихуана, оценена на 2,30 лв. Освен това загубвайки делото, той трябва да плати близо 2000 лв. разноски. Най-скандалното в случая е, че в тях влиза въпросната експертиза на старозагорската лаборатория, което е все едно да си платиш за въжето, с което искат да те обесят несправедливо“, коментира адвокат Босаков.

Той е обжалвал глобата, защото настоява за пълното оневиняване на клиента си, Прокуратурата обаче също е протестирала пред Окръжния съд в Стара Загора и иска ефективно наказание от три години лишаване от свобода. Иванов има тригодишна условна присъда за притежание на марихуана, а изпитателният срок не е изтекъл към момента на ареста му.

„Ако са нормални хора, трябва да приемат, че са направили гигантска грешка, като са обрекли един човек да лежи година и половина за нещо, което не е извършил. Още по-странното е, че не се съгласиха с идеята на съда и тази глоба от 500 лв., която му беше наложена, а толкова държат този човек да влезе в държавата“, казва адвокатът пред Нова телевизия.

Той поставя и друг въпрос – колко анализа още е сгрешила лабораторията на МВР в Стара Загора. „Освен това за мен е интересно останалите лаборатории в страната дали също разполагат с такива методи. И може да се окаже, че много хора лежат в затвора за няма нищо и това да доведе до много дела срещу държавата“, коментира адвокат Босаков.

Мариян Иванов ще съди държавата. Той разказва, че в ареста е бил в килия с размер три метра на два метра и половина с още трима души, всичките, задържани за убийства. Без слънчева светлина. С кофа, вместо тоалетна. Увредени са очите и зъбите му.

„Това е някаква пародия на държава. Взел съм си билет за Англия. Хич не ми се ходи, но какво да правя, утре ще ме приберат за една торба цимент“, казва мъжът.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
ОПГ МВР
ОПГ МВР
23 юни 2018 18:56
Гост

ПРОВЕРЕТЕ ВСИЧКИ ЕКСПЕРТИЗИ, ИЗВЪРШЕНИ ОТ ЛАБОРАТОРИИТЕ КЪМ МВР-ТО, без значение колко ще струва и колко ресурс трябва. Колко още невинни хора са в затвора заради неверни експертизи, извършени от експерти към МВР-то?

съд, уволнения и арести и затвор за виновниците!!
съд, уволнения и арести и затвор за виновниците!!
23 юни 2018 18:54
Гост

По случая трябва да се заведат искове срещу цялата организирана група: 1. Съд за експертите и съответната лаборатория към МВР 2. съд за МВР-то 3. Съд за служебния адвокат 4. съд за прокуратурата. Този случай тряБвар да се задълбае до края. Съди ги Марияне! делото в Страсбург е самородразбиращо се. Добави там и съд за лошите условия в ареста. Те ти унищожиха живота, няма какво да губиш. Заради свинщината с тазди лаборатория, ако МВР-то само не я разтури е многозначително. Както и възниква въпроса-колко лица са АРЕСТУВАНИ заради тази свинщина? Цялата лаборатория, ако бяхме нормална държава трябваше вече да е… Покажи целия коментар »

Ставри
Ставри
23 юни 2018 15:38
Гост

Брутална некомпетентност на служебната защита. В България-служебна защита-значи осъден си, отиваш на споразумение. Некомпетентност на експертите(Те трябва да отидат при Бай Ставри за дълго време). Прокроро-милиционерска некомпетентност. Изобщо-пример за извращаване, и лумпенизация на правото.

error iuris nocet
error iuris nocet
23 юни 2018 12:17
Гост

Колеги, да си го кажем честно – тук най-големият скандал е поведението на служебния защитник! Да отиде да поговори с клиента си след 3 мнесеца!!!! Колегата поел делото трябва да подаде сигнал до съвета, до НБПП. Това ни е нивото на правната помощ, затова преди години след като за картко бях вписан, отказах повече да имам нещшо общо с това. веднага се предлага споразумение, няма мислене, няма грижа за клиента… Трябва дабъде потърсена отговорност

стаменова
стаменова
23 юни 2018 12:08
Гост

Може да скандализирам някого, защото в случая е налице брутална грешка, за която прокуратрурата трябва да плати, но това няма отношение към факта, че е налице и нарушение в изпитателния срок. Този човек може и да полоежи още, но трябва да им съдебе кожите за обезщетение…

kkkk
kkkk
23 юни 2018 12:10
Гост

не съм съгласен, съдията е предложил разумен компромис. марихуана за 2,30… упорството на прокуратурата граничиии с цинизъм