Ревизионният акт за 16 000 лева, който Националната агенция за приходите (НАП) издаде миналата година на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, стигна до съда.

Проверка на „Лекс“ показа, че преди седмица Панов е подал жалба в Административния съд София-град (АССГ). Това означава, че както и самият Панов очакваше, НАП е отхвърлил неговата жалба срещу акта от септември м.г. и сега случаят ще бъде решаван отново от съда. Ответник по делото е директорът на дирекция „Обжалване и данъчно-осигурителна практика“ към приходната агенция.

Делото е било разпределено на съдия Диана Стамболова, която е приела, че жалбата на Панов е редовна и подадена в срок, поради което е насрочила заседание за 17 септември. От разпореждането ѝ става ясно, че ревизионният акт е бил изменен, но не и каква е окончателната сума. Първоначално той беше за 16 000 лв.

Проверката за доходите на председателя на ВКС започна покрай случая с данъчната му декларация през 2017 г. Тогава Панов я подаде пред Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС), но не и пред Сметната палата и въпреки аргументите му срещу двойното деклариране, той беше окончателно глобен с 1000 лева с решение именно на АССГ. След това пък съпругата му Елисавета Панова обяви, че той ще заведе дело срещу България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Заради неподадената декларация пред НАП започна и проверка на Панов за доходите и разходите му в периода 2011 г.-2016 г. В началото на миналата година тя е приключила със заключение, че няма невнесени или укрити данъци и други нарушения на данъчните закони. Само след 3 месеца обаче е започнала пълна данъчна ревизия за същия период, която през септември завършва с ревизионен акт, според който Панов дължи 16 000 лева данък върху доходите си, писа тогава „Капитал“. Според данъчните шефът на ВКС е укрил доходи от хонорари, от наеми и при закупуването на ½ от бунгало в местността Прибой на варненския кв. „Галата“. От НАП приемат, че цената от 26 000 лева, която Панов е платил за него през 2013 г., е шест пъти по-ниска от реалната, а тя според експерти била 122 000 лева.

Случаят с ревизионния акт доведе до задочен спор на Панов с Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). През ноември трима агенти на КПКОНПИ отидоха в Съдебната палата, за да връчат писмо на Панов от зам.-шефа на комисията Антон Славчев. С него на председателя на ВКС било казано да се яви в КПКОНПИ заради извършвана проверка. Панов отказа, като посочи, че комисията няма правно основание да призовава председател на съдебна институция. След това от КПКОНПИ отговориха, че Панов бил поканен в лично качество да даде обяснения за ревизионния акт от НАП.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Поет
Поет
12 юни 2019 16:04
Гост

Или ще го оправдае съда или ще води дело след дело, докато не не стигне в СПЧ и там ще му присъдят обезщетение. Толко просто и логично.

Юре
Юре
10 юни 2019 17:05
Гост

Неудобните на властта и Цацаратурата се репресират с всевъзможни правни и заобикалящи правото способи. А натрупали необяснимо състояние като Делян Пеевски не се закачат.

Анонимен
Анонимен
10 юни 2019 15:11
Гост

Започва се „Бунгалогейт“. Докато хората спестяват пари и си плащат имотите на нормални цени, богопомазаните ползват космически преференции.

Мечо Пух
Мечо Пух
10 юни 2019 15:56
Гост

Въпреки доходите им. Колкото повече, толкова повече.

Анонимен
Анонимен
10 юни 2019 15:00
Гост

Ако беше отишъл в КПКОНПИ, щеше да си спести делото. Ама нали винаги трябва да е опозиция.

Анонимен
Анонимен
10 юни 2019 15:27
Гост

Не съм му от фен клуба. Но в случая той си търси правата. Абсолютно е прав. А в Страсбург може и да ни осъди.