Бизнесменът Гриша Ганчев е окончателно оправдан по т.нар. „захарно дело“, по което разследването започна преди 10 години, а беше внесено в спецсъда през 2015 г.

Върховният касационен съд (ВКС) остави в сила оправдателните присъди на Ганчев, сина му Данаил и още седмина подсъдими, които бяха обвинени за ръководство и участие в престъпна група за данъчни престъпления, показа проверка на „Лекс“. Собственикът на „Литекс Комерс“ и на футболния клуб „ЦСКА – София“ е оправдан и по обвинението, че се е заканил да убие бившия шеф на НАП Красимир Стефанов.

Единственият осъден и то условно, остана Милко Талев – правнук на писателя Димитър Талев. Той беше признат за виновен и от трите инстанции за данъчно престъпление, защото е декларирал фиктивни доставки на продукти и приспадал данъчен кредит, като укритите данъци са за над 194 000 лева. Първата инстанция му беше наложила условно наказание от 3 години затвор, което АСНС намали на две, а в решението на върховните съдии пише, че „по-голяма снизходителност не може да се очаква, предвид нуждата от балансиране на критериите за индивидуална и генерална превенции“.

От решението на ВКС е видно също, че и Върховната касационна прокуратура не е поддържала обвиненията срещу Ганчев за заканата с убийство и за ръководството на престъпна група. Прокуратурата опита да докаже извършени данъчни престъпления и чрез информация от специални разузнавателни средства (СРС), но доказателствата бяха отхвърлени, тъй като законът не позволява използване на СРС за разкриването им.

Разследването започна още през пролетта на 2012 г., когато синът на Ганчев – Данаил и още няколко души бяха арестувани. Обвинителен акт беше внесен едва след като обвиняемите поискаха делото или да бъде прекратено, или да влезе в съда.

Ганчев беше пратен на съд през 2015 г. за данъчни престъпления за над 700 000 лева, като според прокуратурата това е ставало чрез продажба без фактури на захар, произведена в Бургаските и Девненските захарни заводи. Според обвинението продажбите били извършвани чрез фирмите „Симек“ ЕООД, „Никдоналд Комерс“ АД и „Лозев“ ЕООД.

Още през 2012 г. Ганчев беше обвинен, че ръководи престъпна група и е склонил сина си Данаил, Емилия Станоева и Милко Димитров да извършат данъчните престъпления. Обвинения за помагачи в престъпната дейност бяха повдигнати на Камелия Мирчева (бивш изпълнителен директор на „Литекс Комерс“ АД, член на надзорния съвет на акционерното дружество), Милко Талев, Ивайло Талев, Ичко Лозев и Красимира Гроцева За участие в групата беше обвинен и Тодор Симеонов.

В решението на ВКС категорично се казва, че няма събрани доказателства служебните отношения между членове на надзорния и управителния съвет на „Литекс Комерс“ и партньорите им да са прераснали в престъпни зависимости.

„Въззивният съд е изследвал всеки довод на обвинението в тази посока, като изрично е подчертал недоказаността на твърдението за събиране на подсъдимите с цел съгласуване на волята им да извършват данъчни престъпления през м.януари 2012г. , както и впоследствие изпълнение на някакви поставени от подсъдимия Гриша Ганчев задачи по престъпно акумулиране на парични ресурси чрез нефактуриране на доставки до клиенти“, пишат върховните съдии Бисер Троянов (председател на състава), Надежда Трифонова (докладчик) и Димитрина Ангелова.

След това ВКС сочи, че правилно апелативният спецсъд е посочил, че основният спор е с тезата на прокуратурата за два договора за отговорно пазене на захар, сключени от „Литекс Комерс“ с „Никдоналд Комерс“ и „Лозев“ ЕООД, както и един договор за периодични продажби на захар със „Симек“ ЕООД.

Според върховните съдии правилно и спецсъдилищата са приели, че експедициите на захар въз основа на договорите за отговорно пазене не могат да се приемат като продажба и следователно не е настъпило данъчно събитие, което да изисква фактуриране и включването на фактурите в дневниците за продажби и справките-декларации по ЗДДС.

За изнасянето на количествата захар са били съставяни нужните документи, но ВКС подчертава, че това „не означава обаче, че фактическата експедиция, придружавана от посочените документи, направена в изпълнение на договорите за отговорно пазене, прехвърля собствеността на стоката, в случая количествата захар, върху изпълнителя на договора“. Съдилищата са изяснили още, че причините за сключването на подобни договори са констатирани течове от покривите на складовете в двата захарни завода, което наложило преместването на захарта.

Впоследствие наистина е настъпило и прехвърляне на собствеността на количествата захар, но за това имало документи, издадени фактури и плащания.

Още преди 3 години Специализираната прокуратура прати Гриша Ганчев на съд и по второ дело, в което е обвинен за лидер на още една престъпна група за данъчни злоупотреби при търговия със захар, което беше върнато след това на държавното обвинение и още не е приключило на първа инстанция.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Bohm
Bohm
10 юни 2022 2:32
Гост

Оферта за заем без протокол
Здравейте, аз съм физическо лице, предлагащо международни заеми от €5000 до €1,000,000 на всички сериозни хора, лихвата е 2% годишно. На разположение съм да удовлетворя клиентите си в рамките на 24 часа без протокол
За връзка: bohmleonorer@gmail.com

Анонимен
Анонимен
09 юни 2022 20:32
Гост

Очаквано за юристите.Само дебилите, точеши лиги по пресата, и нямащи хабер от пеналистика, могат да помислят нещо друго.

Милиардите му го направиха невинен
Милиардите му го направиха невинен
09 юни 2022 17:07
Гост

Евтините магистрати са бандити в тоги, които са на щат и при мафията.

Тото
Тото
09 юни 2022 13:27
Гост

За пореден път се убеждавам, че каквото не може да бъде купено с пари, може да се купи с много пари.

Филип
Филип
09 юни 2022 13:25
Гост

Много разочароващо решение. Не мисля, че този е чист като сълза.

Анонимен
Анонимен
09 юни 2022 12:37
Гост

Гриша Ганчев и Сие си купиха правосъдие.Известно е, че Камелия Мирчева от с.Лесидрен, област Ловеч впоследствие се разболя от рак и почина през 2015 г. Мъжът и Павел Димитров е опасно луд и пълен престъпник. Дано съдът в Страсбург бъде обективен, защото по този казус няма правосъдие.Гриша Ганчев, бизнесменът от с.Микре успя да се измъкне от Темида и всъщност той никога не може да бъде осъден , защото е милиардер.

Анонимен
Анонимен
09 юни 2022 11:36
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Минчев
Минчев
09 юни 2022 15:19
Гост

Защото е финансово красив.

Анонимен
Анонимен
09 юни 2022 11:36
Гост

Човека може да е виновен за много неща, но не и за обвинеията, които тиквун му повдигна

Анонимен
Анонимен
09 юни 2022 11:35
Гост

НА мен друго ми е интересно. Мани, че е оправдан. Това ясно и е ясно още с повдигане на обвиненията, защото ГЕРБ не повдигат обвинения на база на факти, а на база на притискане и изнудване. Но – как така в една Турция, в Истанбул има в азиатската част чудесна грамадна джамия, построена е в парк и струва 110 милиона!, а тук не можем да построим един стадион за 40-50 милиона? В същото време обаче София е пълна с молове за по 200 милиона. Това е толкова ама толкова нелепо, че няма на къде.

Георги Ат.
Георги Ат.
09 юни 2022 13:28
Гост

Защото при нас футбол не се играе, просто се рита една топка из терена, но това не е футбол. Кой луд би дал пари за стадион, че да ритат там някакви хора, които лъжат, че това е футбол ….

Хари
Хари
09 юни 2022 13:29
Гост

Явно перат пари.

Светополк Окаянний
Светополк Окаянний
09 юни 2022 16:59
Гост

Нещо си далече от темата, май…. Или просто държеше да се „изпразниш“ по идеята: „Герб – преманентно виновни за всичко“.

Ахмедов
Ахмедов
09 юни 2022 11:34
Гост

Шокиращо. Няма що.

Петров
Петров
09 юни 2022 11:30
Гост

които бяха обвинени за ръководство и участие в престъпна група за данъчни престъпления.

Добре нали разбирате, че това са нагалсени обвинения от ГЕРБ.

Лозан
Лозан
09 юни 2022 13:30
Гост

В случая крадецът вика: „Дръжте крадеца“.

Чирков
Чирков
09 юни 2022 11:30
Гост

Така бяха и куп други хора през годините. Така беше и Алексей Павлов и сега Ганчев и кой ли не.

Любенова
Любенова
09 юни 2022 11:29
Гост

И сега е редно да каже с детайли в съд или поне някъде на всеослушание, за това, че за да построи стадиона на ЦСКА е бил притискан от ГЕРБ да направи „едни други неща“. Той ги направил, но те все пак не му дали да прави стадион. Това е толкова в стил ГЕРБ управление, че си нямате представа.

Павлов
Павлов
09 юни 2022 11:28
Гост

Абе и той си е оплел кошницата и не му дреме за нищо ама айде.

Щерев
Щерев
09 юни 2022 13:32
Гост

Ще си я оплете, като си плаща.

Иванова
Иванова
09 юни 2022 11:27
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Миленова
Миленова
09 юни 2022 11:26
Гост

Когато се стигне до съд и под някаква форма гербери са те обвинили, то е ясно, че ще бъдеш оправдан. Обвинението от тях е за да те притиснат.