С 10% се вдигат заплатите и парите за ранг в съдебната система от 1 януари 2021 г. Това реши днес Висшият съдебен съвет (ВСС).

С днешната актуализация възнагражденията на магистратите на върховно ниво от 4968 лв. стават 5465 лв., на апелативните – от 4111 лв. на 4522 лв., магистратите от СГС, АССГ, спецсъдиите и прокурорите от столицата вече получават 4044 лв. вместо 3676 лв., възнаграждението на административните и окръжните съдии, както и на прокурорите от това ниво вече са (от 3398 лв.) 3738 лв., магистратите от СРС и СРП ще взимат 3284 лв. вместо 2985 лв., а колегите им районните съдилища и прокуратури в страната вече ще получават 2949 лв. вместо сегашните 2681 лв.

С ръста на парите за ранг с 10% магистратите с ранг „съдия в ОС и прокурор в ОП“ ще получават 275 лв., с ранг „съдия в АС и прокурор в АП“ – 385 лв., а с ранг „ВКС и ВАС“ – 440 лева. За него годишно ще са необходими 1 253 608 лева. Предложението за това увеличение е на Севдалин Мавров.

На вниманието на ВСС бяха представени четири варианта за ръст на парите за ранг (какви са те виж тук). Но днес представляващият съвета Боян Магдалинчев оттегли два от тях – да няма ръст на парите за ранг или да се увеличат с 60 лева.

Останаха предложението на Мавров и на Гергана Мутафова, което предвиждаше парите за първи ранг да се вдигнат с 50 лв., за втори – със 75 лв., а за трети – със 125 лева. Така магистратите с ранг „съдия в ОС и прокурор в ОП“ щяха получават 300 лв., с ранг „съдия в АС и прокурор в АП“ – 425 лв., а с ранг „ВКС и ВАС“ – 525 лева. Необходимите средства за тази актуализация са 3 928 600 лева за 12 месеца.

Севдалин Мавров обясни, че увеличението на парите за ранг с 10% ще струва 1 253 000 лева годишно, което е с 2 674 992 лв. по-малко от предложеното от Мутафова.

Не може в началото на годината да тръгнем към преразход на бюджета. Живеем в тежка обстановка и не се знае какво ще се случи и затова трябва да сме малко по-предпазливи. Тези пари, ако успеем да ги спестим, може да отидат за ДМС, което да не се раздава на калпак, а според приноса на всеки съдия, прокурор и следовател, което да се прави от административните ръководители. Имаме работна група за разпределението на ДМС, дай боже да проработи и да даваме по-високо възнаграждения на хора, които имат по-голям принос в съответната година“, каза Мавров.

Предложението на Мутафова беше подкрепено от 8 членове на съвета, а 13 одобриха ръста с 10% на парите на рангове, но само за магистратите. Засега няма увеличение на размера на сумите за ранг на служителите.

Спорът на днешното заседание обаче беше в насока за увеличаващата се всяка година ножица в размера на заплатите на най-ниското и най-високо ниво в съдебната система.

Стана ясно, че преди две седмици ВСС е имал работно съвещание, на което e обсъждан размерът на възнагражденията. Тогава е бил поставен и въпросът какво става с работната група, създадена с решение на Пленума в началото на миналата година, която трябваше да предложи нов механизъм за формиране на заплатите в съдебната система.

Днес стана ясно, че тя рядко се е събирала и не е разработила варианти за заплатите. Причината за това е, че членовете на съвета, участващи в нея, са били на коренно различни позиции по какъв начин трябва да се формират възнагражденията така, че да се намали разликата в размера им за различните нива на системата. По думите на Гергана Мутафова е имало спорове на висок тон и заради това както тя, така и много други членове на съвета днес казаха, че Пленумът на ВСС трябва да даде насоката за промяна на начина, по който ще се определят възнагражденията, а работната група след това ще предложи нов механизъм съобразно указанията. Стана ясно още, че министерствата на финансите и на социалната политика са отказали да изпратят експерти, които да помогнат за разработването на нов метод за определяне на заплатите.

Мутафова обясни още, че нещата не са толкова прости, защото по закон заплатите на някои служители са обвързани с най-ниските магистратски и вероятно ще са необходими законодателни изменения, за да се промени начинът на формирането на възнагражденията.

На заседанието на съвета стана ясно още, че всички негови членове са единодушни, че ножицата в заплатите, която беше наречена от Евгени Иванов „разлом“, трябва да бъде намалена, но въпросът е как да стане това по най-справедливия начин.

Председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд Лозан Панов и Георги Чолаков призоваха колегите си да се организират и да успеят до края на мандата на този състав да направят всичко възможно, за да се намери решение на този концептуален въпрос, като и двамата заявиха, че с удоволствие биха участвали в работната група. Панов и Чолаков апелираха и за друго – да не се противопоставят съдиите от различните нива в съдебната система.

Всъщност това е спор, който започна миналата година именно във връзка с актуализацията на заплатите. Но година по-късно отново е на дневен ред.

Даниела Марчева заяви, че трябва да има изравняване на основните заплати на магистартите, независимо от нивото, като класът за прослужено време ще компенсира ограниченията. „Отговорността и труда, който полага районният съдия по едно дело по презумпция би следвало да е равен на труда на върховния съдия по същото това дело, когато стигне до него. Не би трябвало да има разлика в усилията и знанията, които се прилагат. Не мога да приема довода, че, видите ли, отговорността на върховните съдии била по-голяма. Отговорността не може да се изразява в това дали актът е окончателен или не, защото отговорността е винаги морално-етична категория и не зависи от това на кое ниво правораздаваш. Противното би означавало, че всички магистрати, които не са върховни, не носят отговорност за актовете си„, каза Марчева.

И добави: „На практика от 2560 съдии, само 200 могат да бъдат върховни съдии. Като се прибави и увеличаването на класа прослужено време, стигаме до днешната ситуация, в която драстичната разлика между заплатите на районно и на върховно ниво (почти двойно) водят до създаването на една своеобразна кастова система в рамките на съдебната система“.

Председателят на ВАС Георги Чолаков определи изказването ѝ за некоректно. Той заяви, че отговорността в работата на върховните съдии и на колегите им от по-ниските нива не е еднаква. „Пожелавам ви да стигнете до върховно ниво и да видите каква е“, каза Чолаков.

Евгени Иванов постави друг въпрос – за парите за рангове за служителите, които, по думите му, са застинали назад във времето.

Гергана Мутафова обясни, че комисиите „Съдебна администрация“ към двете колегии са напреднали много в изготвянето на новите класификатори за длъжностите в администрацията. Тя определи заплатите и сумите за ранг на служителите като неадекватни.

Миналата година нямахме пари да ги бюджетираме и заради това не предложихме новите класификатори на двете колегии. Тази година, за щастие, има предвидени средства в бюджета именно за промяна на ранговете и изготвяне на осъвременени длъжности и изискванията към тях. До края на първото шестмесечие на тази година с колегата Боряна Димитрова ще предложим проектите на новите класификатори за одобрение и съответно да бъдат променени заплащането за ранг и възнаграждения“, каза още Мутафова.

Боян Магдалинчев уточни, че има предвидени 17 млн. лв. за това.

57
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
анонимен
анонимен
05 февруари 2021 12:54
Гост

Районните и окръжните съдии заслужаваха и по-високо увеличение. Вместо това отново върховните се налапаха. Трудът на последните категорично не съответства на подобен доход. Системата се крепи на по-долните инстанции, а за ВКС остават далаверите.

Анонимен
Анонимен
06 февруари 2021 21:43
Гост

Taка е, но не всички съдии , а само работещите такива . Гражданската съдийка Полина Хаджимаринска от СРС не само не заслужава увеличение , а заслужава уволнение . Години не може да си напише решенията . Бави с поне с 1 година решения по не толкова сложни дела , кати на „Топлофикация“ и застрахователни дружества . Другите съдии ги пишат до 3 месеца . Да не говорим за по – сложните . Ако това момиче е неспособно да мисли и взема бързо решения , просто трябва да бъде уволнена , щом няма доблестта да напусне сама . Няма работодател ,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
04 февруари 2021 23:15
Гост

Геврберасткият трол АнонименАдвокат няма ли да се изкаже по темата? Достойния йорис? Очаквам с нетърпение!

Магистрат
Магистрат
04 февруари 2021 20:49
Гост

Има един постоянен трол във всички форуми, който сравнява магистратските заплати с тези на професорите и асистентите в университетите- уважаеми господине – няма нито един, повтарям нито един университетски преподавател, който да не работи нещо друго. И аз искам да мога да давам консултации – тогава и 1000 ще ми стигат

Анонимен
Анонимен
04 февруари 2021 23:05
Гост

Герберастърите са добре платени, как няма да троли.

фактите
фактите
05 февруари 2021 2:54
Гост

Магистратите имат втори доход-НЕПЛАЩАНЕТО НА ОСИГУРОВКИ Е ВТОРИ ДОХОД! Имат и трети доход-до 150 000 кеш -при напускане или пенсиониране-че 150 000 е доход на другите хора за цял живот работа. Имат и четвърти доход-имат право като бедняци да полу чат имот, за това че са бедни. В Несебър в кв Черно море има цял квартал на бедни магистрати. Магистратите имат и ПЕТИ доход-безотчетните пари за дрехи от 2600 лв-това прави добавка по 200 лв на месец, необлагаеми пари, безфактурни. Шести доход-2 процента добавка на година стаж, максимум 40 процента добавка-във ВКС при заплата 5000 лв ДМСТ-то отдобавката за стаж… Покажи целия коментар »

София
София
04 февруари 2021 20:36
Гост

Аз не желая да ми вдигат заплатата – искам да ми намалят работата . И сегашната заплата не мога да я похарча….Кога ? Работя поне по 12 часа на ден , а през останалото време пия хапчета , за да бъда що-годе в кондиция . Който завижда – пожелавам му да е в моето положение ! Имам семейство и кредит , иначе отдавна да съм напуснал „златната“ длъжност в съдебната система !

Каспичан
Каспичан
05 февруари 2021 3:04
Гост

Защо не напишеш за 13 заплата каква сума ти изплати държавата за ЧНГ-веротяно поне 4000 лв плюс 4000 плюс 2000лв(заплата бонус , плюс заплата и полромина). как не те е срам да се оплакваш?! В частния сектор хората са с 5 пъти по-нисък доход ,обложен и с осигуровки, работи също по 12 часа, при напускане няма обезщетение, а хапчета за кръвно не знам някой да не пие.

Анонимен
Анонимен
05 февруари 2021 18:55
Гост

Ей, смехурко, що не пишеш за 30 млн лева раздадени бонуси в НАП, отделно от 30% увеличение.

Анонимен
Анонимен
04 февруари 2021 20:19
Гост

Ранговете що само на магистратите ги вдигнахте, служителите не заслужават ли?

Анонимен
Анонимен
06 февруари 2021 21:35
Гост

Специално в СРС , ГО , служителите ги виждаме непрекъсато да пушат на входа откъм паркинга и то не само о време на почивка , особено няколко приближени на шефката на едно гражданските деловодства деловодители . Последните са и с огромно и незаслужено самочувствие и с поведение на каруцарки . Та не знам за какво е необходимо да им се вдигат заплататите – да си купуват повече цигари може би , защото работа като гледам нямат . Не ми е ясно и как пазителят на мерки срещ пандемията Председател допуска това струпване на хора и принуждава всички съдии и служители… Покажи целия коментар »

не сме в Шенген заради съдебната система!
не сме в Шенген заради съдебната система!
04 февруари 2021 18:01
Гост

Корупмпираната и бандитска съдебна система-по думите на посланици не може да бъде награждавана със свърхзаплати, а трябва да има уволения, съкращения, търсене на отговорност от самозабравилите се инсталирани, лустрация!

Посланик Ван Кестерен директно обяви българската съдебна система за корумпирана и зле фунционираща. Колко по-ясно да бъде казано. Посланик обяви съдебната система за престъпна-като я нарече корумпирана, и реакцията на държавата е замеряне с пачки с пари на тези, заради ,които държавата е сп ряна например от Шенген.

Отивам да повърна.

Анонимен
Анонимен
04 февруари 2021 20:21
Гост

Повръщай. Откога посланиците на чужди дръжави ще са критерий? Хамериканския не е ли казал и той нещо? Не че съдебната система е цвете, ама хайде не посланиците да са тези, които да квалифицират.

Петър
Петър
04 февруари 2021 17:37
Гост

Пир по време на чума, срам и позор на фона на доходите в страната и прогнилата съдебна система

БЕЗ СТРАХ! Един път се живее!
БЕЗ СТРАХ! Един път се живее!
04 февруари 2021 17:16
Гост

Предлагам да организираме подписка с искане до законозателя за поставяне на заплатите в адекватно ниво-максималната заплата на съдия да е не -повече от 90 процента от заплатат на професор , защитил голям докторат, а районен ъсдия да получава заплатата на асистент по право от СУ!
Спестените пари да се дадат на лекарите от ковид отделенията)!

Не може 14 000 инстарирани да са поставени вн положение на по-по-най, в сравнение с останалите 6 000 000 население.

Анонимен
Анонимен
04 февруари 2021 19:37
Гост

Абе тролче, ти пак ли налази форума. Нито си професор нито съдия, ако си имал досег с правосъдието най вероятно си стоял вдясно в залата:) Айде отивай да си пиеш хапчетата, чувал той за голям доктор:)

ганю
ганю
04 февруари 2021 21:36
Гост

Модераторите, кога ще го трийнете този.
Не желая да му чета обидите!

законодателю, озапти заплатите в съдебната систем
законодателю, озапти заплатите в съдебната систем
04 февруари 2021 17:06
Гост

Изключително безобразие, цинизъм, свинщина, перверзия е в тази криза(всъщност кризата е за другите, засъдебната номенклатура) да се изплащат подобни фантастагористимични суми на инсталираните в съдебната система. Всъщност заплатите са повече от написаното в статията-пропусната е добавката от 2 процента на година стаж, но не повече от 40 процента добавка. Магистрат с 20 години стаж има още 40 процента отгоре. Заплатите са почти 7600 лв. В добавка-и бонуси безкрай-неплащане на осигуровки, 20 заплати при пенсиониране(това са към 150 000 !!!!!!! алооооу, оляхте се), 13 заплата-от заплата и половина в добавка към редовната заплата(значи говорим за някои звена за към 15 000… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
04 февруари 2021 17:08
Гост

ЗА СЪДЕБНАТА НОМЕНКЛАТУРА НЯМА КРИЗА

Анонимен
Анонимен
05 февруари 2021 0:19
Гост

Тъпанарче комплексирано, поне да беше изчакал повече от две минути, преди да си отговаряш сам, алооооу!

искам да искам
искам да искам
04 февруари 2021 14:31
Гост

Стана табло за съобщения на магистрати и адвокати тук.

Анонимен
Анонимен
05 февруари 2021 0:20
Гост

По-добре от табло за коронавирус.

Анонимен
Анонимен
04 февруари 2021 13:58
Гост

Мачкай Мавъре! Руските тролове нека си пишат!

Анонимен
Анонимен
04 февруари 2021 19:54
Гост

Ти май не си разбрал, че вече не е актуално да скачаш и да ревеш „Кой не скача, е червен“. Залепнало през 90-те реле. Отивай при Коритара и Иво Минджев да правите ЛГБТ тройка.

Калинка моя
Калинка моя
04 февруари 2021 13:47
Гост

Даа, пари явно няма в държавата, но някои по-равни пак ще захлебят. Не мисля,че е случайно, че за служителите 2-ра година няма предвидени увеличения. Или че почна да се говори за реформи и сливания в съдебната система. Или че орязаха 6 пъти местата за младши съдии. Скоро с този раздут съдийски щат и нереални заплати, май съдиите сами ще си пишат протоколите.

Кирил
Кирил
04 февруари 2021 12:46
Гост

Мавров е напълно прав.

Хари
Хари
04 февруари 2021 12:45
Гост

Работната група трябваше до сега да е разработила варианти за заплатите.

Lora
Lora
04 февруари 2021 12:26
Гост

Растежа в кариерата при магистратите е равносилно на увеличаване на броя и размера на подкупите. Тогава, върховни магистрати, защо не позволихте мизерните увеличения на останалите колеги?!

Смешник
Смешник
04 февруари 2021 12:24
Гост

Чолаков се излага- всички знаят, че ВАС е ООД и върховните съдии въобще на разчитат на заплати. Повечето са милионери. Отговорни били, хахаха , страшен виц.
Но

Цецо
Цецо
04 февруари 2021 12:41
Гост

Е, как да каже истината при това положение?

Ралица
Ралица
04 февруари 2021 12:47
Гост

Тогава поне да си трае, че става за посмешище.

П.В.
П.В.
04 февруари 2021 12:07
Гост

Ама и в двата варианта парите за върховните не са различни. Тогава защо върховните матгистрати в съвета гласуваха по-нискостоящите магистрати да получат повече?
Значи принципно са „за“ намаляване на ножицата между заплатите, но конкретно не искат. Това защо? Нещо като „Аз не искам на мен да ми е добре, искам Вуте да е зле“.
Айде пак изберете върховни съдии за членове на ВСС-

П.В.
П.В.
04 февруари 2021 12:24
Гост

Поправка: Тогава защо върховните матгистрати в съвета НЕ гласуваха по-нискостоящите магистрати да получат повече?

ала бала
ала бала
04 февруари 2021 12:06
Гост

P.S. поправка : на 100 000 души население

ала бала
ала бала
04 февруари 2021 12:05
Гост

тия наистина са безочливи..в Гърция съдия взима с 30 % повече от средната заплата на чиновник…..тук взимат с 300 % повече от средната заплата за чиновник….в Германия съотношението е сходно,а съдиите са два пъти по-малко от нашенските на 100 000 лв. население

Анонимен
Анонимен
04 февруари 2021 20:25
Гост

Така е. Трябва да се вдигнат заплатите на останалите, не по герберастки да се намаляват по-високите заплати, че да имало малка ножица.

Съдебе служител
Съдебе служител
04 февруари 2021 11:55
Гост

Мизерници! Как не ги е срам? За съдебните служители пак едно голямо „нищо“ ! Ей, ама съвсем е време да си ходят, че се не налапаха! Отново срам и позор за това скапано, наречено ВСС! Нека възмездието бъде на Господа!

Анонимен
Анонимен
04 февруари 2021 11:53
Гост

Ма я чакай малко бе. Тия пари от къде идват? Това са държавни пари. И им се отпускат. А това не са ли тия същите държавни пари дето трябваше да помагат на бзинеса и не са стигнали до него изобщо? И продължава всичко да е затворено и продължава да се говори как няма да отворят рестораните още с месеци. Кой ще плаща кредитите на хората?

Анониме123н
Анониме123н
04 февруари 2021 18:19
Гост

Бизнеса работи в личен интерес и експлоатира работници и служители, а съдебната власт в публичен интерес.

Агов
Агов
04 февруари 2021 11:52
Гост

Заслужават тези пари. Заслужават ги

Харизанов
Харизанов
04 февруари 2021 11:52
Гост

Аз не мога да работя заради гнусната пандемия, чета тука кави пари си увечличили. Не е хубаво да се живее в балон от обществото, нали го разбирате това?

риторично
риторично
04 февруари 2021 12:29
Гост

Харизанов, ти сам си го написал-ти не работиш, а те работят и в тая пандемия и въпреки нея , за това не злобей така !!!

Равиоленска
Равиоленска
04 февруари 2021 11:49
Гост

Не съм сигурна, че ще се приеме това правилно. Защото в условията на пандемия, когато хората нямат работа, да се вдигат заплати с по 500 лв нагоре. Не казвам, че не е заслужено, но малко по-дискретно може би е редно или де да знам.

Анонимен
Анонимен
04 февруари 2021 11:50
Гост

И като е тихо ще ги обвинят, че си крият увеличенията и има нещо под масата. Докато народа мизерува

относно баланса
относно баланса
04 февруари 2021 12:03
Гост

Ами прочетете тогава мотивите на адвокатите за вдигане на адвокатските възнаграждения в същата тази пандемия , които също не стават тайно, а явно с Наредба, която сами си приемат.После прочетете за какво става върпос и ще видите, че съдията и прокурора на месец гледат десетки дела и преписки, а получават една и съща заплата , съдиите и решават тези дела , а адвокатите взимат тяхното възнаграждение за 3-4 дела, без да ги решават, само да участват в тях.А това как Ви се вижда, къде е баланса в оценката на труда, има ли такъв въобще без актуализиране на заплатите на магистратите… Покажи целия коментар »

ала бала
ала бала
04 февруари 2021 17:55
Гост

баланса в мозъка не ти е наред – съдията решава 20-30, дела, ама не подготвя нито едно дело : всичко се подготвя от адвокатите – факти, доказателства, практика, а съдията наготово взема едно решение. Затова не може да сравняваш 20-30 слушания на съдията, с 2-3 подготвени от адвоката дела – първото е доста по-лесно

Анонимен
Анонимен
04 февруари 2021 19:42
Гост

Много забавен коментар – „подготвени от адвокатите дела“…Като са толкова добре подготвени, нека се премахне възможността за даване на указания за отстраняване на нередовности при представителство от адвокат и ако случайно все пак има нередовност, директно да се връща, а разноските да са в тежест на адвоката. Също така, да не се разпределя и доказателствена тежест, защото той адвокатът си знае какво да доказва, нищо че не различава едно основание на иска от друго…

Анонимен
Анонимен
04 февруари 2021 20:29
Гост

Няма лошо да се вдигат заплатите. А за адвокатите- никой никого не кара насила да си наема адвокат. Като не ти се плаща, четеш, пишеш си сам документите и сам се явяваш.

Анонимен
Анонимен
04 февруари 2021 11:48
Гост

Честито да им е.

Муки
Муки
04 февруари 2021 12:42
Гост

Да си ги харчят със здраве.

Анонимен
Анонимен
04 февруари 2021 11:45
Гост

ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ КОЛЕГИ! НАПЪЛНО ЗАСЛУЖЕНО УВЕЛИЧЕНИЕ!

Asparuhov
Asparuhov
04 февруари 2021 11:48
Гост

Абеее друго си е държавен служител да си. Друго си е.

Анонимен
Анонимен
04 февруари 2021 11:50
Гост

Честито и на НАПАджийте. И те са си раздали едни милиони под формата на бонуси миналата година. Иначе пищят че им взели бонусите. Борисов нали резна ДМС по време на пандемията. И пак са си раздали не малко пари за 2020та година. Евала де. Народа нали бъхти. Що да не си раздаваме бонуси.

Todorina
Todorina
04 февруари 2021 11:52
Гост

Не, няма две мнения по въпроса. Добре е да си държавен служител,но много зависи къде. Защото по общините не вземат такива заплати. Там висят на по 600 – 800 лв. а движат европроекти за милиони. Ако ги няма тия европроекти щяхме да сме още по-зле. А с тях поне се реновират училища, детски градини и се санират много блокове. Обаче за да се движи такъв проект знаете ли какви усилия се изискват? А знаете ли заплатата колко е? Далеч от числата горе. Не казвам, че тези горе не са си я заслужили де, но…

Анонимен
Анонимен
04 февруари 2021 13:11
Гост

Движите европроекти за милони и не взимате пари от участие в проекта ли, айде не на нас тия

Лазар
Лазар
04 февруари 2021 12:43
Гост

Зависи къде точно.

Анонимен
Анонимен
04 февруари 2021 13:42
Гост

Щом не правите разлика между държавен служител и магистрат /съдия, прокурор или следовател/ нямам какво да ви кажа, освен ДОВИЖДАНЕ!