Съдията от Софийския градски съд (СГС) Емил Дечев беше временно освободен от длъжност, тъй като предстои да бъде назначен за заместник-министър на правосъдието. Решението беше взето днес от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС) по молба на самия Дечев.

Същевременно беше прекратено и участието му в конкурса за повишаване в апелативните съдилища.

На заседанието днес присъстват 10 членове на СК на ВСС. Отсъстват председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, който е под карантина, защото съпругата му е с COVID-19, както и Драгомир Кояджиков, който е в отпуск.

Миналата седмица стана ясно, че Дечев ще бъде част от екипа на министъра на правосъдието Надежда Йорданова. Той е завършил „Право“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1996 г. и година по-късно започва работа като следовател в Столичната следствена служба. През 2000 г. става съдия в районния съд в Плевен, но три години по-късно се мести в Софийския районен съд. От януари 2012 г. е наказателен съдия в Софийския градски съд.

Преди две седмици част от екипа на Надежда Йорданова стана адвокатът и преподавател в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ Борислав Ганчев, а третият заместник е съдията от Върховния административен съд Юлия Ковачева.

Кадровици за Емануела Балевска: Изключителен съдия, завършена личност

С изключително топли думи членовете на Съдийската колегия се „разделиха“ с върховния съдия Емануела Балевска, която се пенсионира на 3 февруари т.г.

Отива си едно поколение съдии, които дълги години беше гръбнакът на българското правораздаване и част от него е и съдия Балевска“, заяви Олга Керелска и добави, че е излишно да говори за професионалните ѝ качества, които са доказани.

Сподели обаче друго: „Съдия Балевска имаше особено отношение към младите хора и винаги, с огромно удоволствие, е работила с младшите съдии, докато беше в СГС, с желание е предавала знанията и опита си. Също такова беше отношението и взаимодействието ѝ със съдебните помощници във ВКС. Тя притежава открит и директен характер, което ѝ позволява отношенията с колегите да са ясни и конкретни. Жалко е, че такива колеги, от които системата има нужда, в един момент трябва да я напуснат. Убедена съм, че колегата Балевска, познавайки нейната енергия, ще намери начин и след приключване на магистратската дейност, да се включи в други области, които изискват юридически знания. Пожелавам ѝ по един пълноценен начин да прекарва дните си от тук нататък“.

Вероника Имова също отбеляза, че Емануела Балевска е прекрасен професионалист, от когото са се учили много съдии. Посочи, че тя е етичен колега, отворен към новостите, към иновациите в системата, която е поощрявала младите съдии към използването на новите технологии. „Съдия Балевска е една завършена личност, която ще липсва на системата“, заключи Имова.

И Цветинка Пашкунова акцентира на професионалните качества на Емануела Балевска, на приноса ѝ в развитието на правото и правораздавателната дейност и посочи, че е съдия с присъствие и безспорен авторитет, от когото са се учили много съдии.

Съдия Балевска е едно от емблематичните имена в гражданското правораздаване, започна на свой ред Даниела Марчева. Тя сподели, че с голямо професионално удоволствие е чела нейните актове и решения. „Тя е много откровен човек, спечели ме нейното отношение към света и хората. Мога да изразя само съжаление, че хора като нея, които независимо от навършването на една определена възраст са достатъчно активни, трябва да излязат от системата“, каза още Марчева. Тя сподели и една идея, обсъждана в работната група за задължителната медиация по някои видове дела – пенсионирани съдии, ако имат желание, да могат да участват като медиатори и отново да са част от живота на съдебната система.

СК на ВСС единодушно отличи Балевска със служебна благодарност и грамота, „личен почетен знак първа степен – златен“ и 1000 лв. и я освободи от 3 февруари поради навършването на 65 години.

Мария Шишкова най-сетне беше преназначена в АССГ

Бившият заместник-главен прокурор, а после зам.-шеф на окръжния съд в Пловдив и ръководител на Наказателното отделение Мария Шишкова най-сетне беше преназначена в Административен съд София-град. Решението беше взето днес с 8 на 2 гласа (против бяха Атанаска Дишева и Олга Керелска).

И този път не мина без спорове дали СК на ВСС действа в условията на обвързана компетентност, когато председател на съд или зам.-шеф поиска да бъде преназначен в друг равен по степен съд (чл. 169, ал. 5 от ЗСВ), или има право на преценка (виж повече по темата тук).

Днес обаче беше поставен и друг въпрос – при положение че Мария Шишкова се мести от общ съд в специализиран, какъвто е административният, кой ще я командирова в ОС-Пловдив, за да си довърши делата, защото тя е наказателен съдия.

Кадровиците установиха, че в ЗСВ няма изрична разпоредба, която да урежда такава хипотеза. Но на финала се обединиха около становището, че няма нужда от изрична заповед за командироване, защото това произтича от принципа за неизменност на съдебния състав по наказателни дела и изрично е посочено в чл. 227, ал. 9 от закона, според който „в случаите, когато съответният закон поставя изискване за неизменност на състава, съдията продължава да участва в делата на съда, в който работи, а след приключване на командироването довършва и делата в съда, в който е бил командирован“. И макар текстът да урежда въпроса при командироването, този принцип е основополагащ, относим към наказателното правораздаване и е достатъчно само да се възложи на Шишкова да довърши делата си в ОС-Пловдив, приеха кадровиците.

35
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Спешен случай
Спешен случай
26 януари 2022 17:20
Гост
Дърт козел млада реформа лющеше
Дърт козел млада реформа лющеше
26 януари 2022 12:01
Гост

Ке стане работата. Най-много некоя дърта парантия от министерството да го отнесе. Но това далеч не е сигурно.

Министър за един месец, стар български игрален филм.

Тая па
Тая па
26 януари 2022 2:35
Гост

Столичанка в повече. Наследство от ЦУМаджията.

Най-накрая. Трудоустроена. В центъра. За заслуги.

После пак се чудят защо съдът, а не прикриватурата, се ползва с над 90% недоверие. Точно затова!

Анонимен
Анонимен
26 януари 2022 18:53
Гост

Жената нямаше зор да ходи в София, но трябваше да освободи мястотото за Цацата, за да може сегашната Съдийска колегия да го превърти през зам. шеф на ОС Пловдив и на есен да го преназначи във ВКС.

Анонимен
Анонимен
26 януари 2022 22:41
Гост

Ти си болен. Много.

Ad nauseam
Ad nauseam
26 януари 2022 2:26
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Анонимен
Анонимен
25 януари 2022 18:50
Гост

И този много е търкал талончета. Заслужил е.

Столичанин
Столичанин
25 януари 2022 15:20
Гост

Да ни е честита поредната селска пръчка.

Ха ха
Ха ха
25 януари 2022 14:23
Гост

А селянина с каскета от Мирково е кореняк милиционерски софиянец, нали?

Анонимен
Анонимен
25 януари 2022 14:44
Гост

Има само един селянин с каскет. Кореняк селски турист.

Анонимен
Анонимен
25 януари 2022 14:52
Гост

Е, дай тогава да напълним системата със селяни?

Съдия
Съдия
25 януари 2022 14:55
Гост

Има адски кадърни колеги от провинцията и това, че са „от село“ няма абсолютно никакво значение. Проблем е не ако си от село, а ако селото е вътре в теб, както при един гл. прокурор от близкото настояще.

Анонимен
Анонимен
25 януари 2022 15:08
Гост

Има и са успешни и уважавани. Само адмирации и успех.
Tези, които вадят майка от дете за да се устроят на столично поприще – да не те стигат. Пошлост, кариеризъм, егоизъм, слагачество. Като мнозинство превзеха столицата. От тях селото не излиза и не може да излезе, а и те не го пускат.
Дода ли, ни мойти мъ върна на село

Анонимен
Анонимен
25 януари 2022 14:13
Гост

Разград, Плевен. Провинция. Комплекси. Посредственост. ССБ.

Анонимен
Анонимен
25 януари 2022 15:12
Гост

гр. Кубрат, гр. Елена, Кюстендил

Анонимен
Анонимен
25 януари 2022 14:11
Гост

Слабо. Ниска череша. Не става.

Димитров
Димитров
25 януари 2022 12:56
Гост

Браво! Успех в бъдещето му поприще.

Лени
Лени
25 януари 2022 12:57
Гост

Не може да се отрече, че министърката си сформира много добър екип.

Анонимен
Анонимен
25 януари 2022 13:43
Гост

да, провинцията е устроена

Паника в Кочината!
Паника в Кочината!
25 януари 2022 12:48
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Николай
Николай
25 януари 2022 12:58
Гост

А, дано! В този кабинет ми е надеждата.

Но,
Но,
26 януари 2022 2:29
Гост

надали.

Анонимен
Анонимен
25 януари 2022 16:09
Гост

Дрън, дрън. Нищо няма да изкорени. Най-много да заплоди некоя стара мома или разведена от юристките на МП

Анонимен
Анонимен
25 януари 2022 12:10
Гост

Отървахме се. Поне временно

Анонимен
Анонимен
25 януари 2022 11:44
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
въпрос
въпрос
25 януари 2022 11:41
Гост

него ли чакат, за да напишат закриването на спеца? че нещо много се проточиха нещата и само приказки по цял ден от министърката

иАнониме123н
иАнониме123н
25 януари 2022 18:31
Гост

Че той е писал законопреокта за изменение на ЗСВ на ДА България, в предните 2 НС. Потенциала му е ясен за колегите му от СРС, СГС, САС, ВКС, прокурори и адвокати.

Анонимен
Анонимен
25 януари 2022 11:37
Гост

Хайде хаирилия да е! Да тръгне таз ми ти съдебна реформа

да видим сега ССБ
да видим сега ССБ
25 януари 2022 11:39
Гост

Да видим капацитета на ССБ и дали всичките становища и позиции имат професионално покритие

Анонимен
Анонимен
25 януари 2022 11:47
Гост

Защо ССБ? Цялото съдийско съсловие иска реформа.

да видим сега ССБ
да видим сега ССБ
25 януари 2022 11:57
Гост

Да, всички чакат, но въпросът е дали тези, които са най-активни имат капацитета да я проведат.

Анонимен
Анонимен
25 януари 2022 11:58
Гост

Разбирам какво пишете, но колегата Дечев не е ССБ, няма тъждественост между двете.

Анонимен
Анонимен
25 януари 2022 12:13
Гост

А да бе – верваме ти….

Кики
Кики
25 януари 2022 13:00
Гост

Важно е и да имат желание. А не само празни приказки.

Христов
Христов
25 януари 2022 12:59
Гост

Крайно време е. Само си чешат езиците.