Мит №1: Машинно гласуване се използвало в държави с висок процент на неграмотност

Първата изненада е, че така излиза, че държави като Белгия са с висок процент неграмотно население.

Калифорния е щатът с най-силно застъпено машинно гласуване в САЩ. А Калифорния е петата икономика в света – преди Великобритания – с брутен вътрешен продукт (БВП) над 3 трилиона долара! Ако се махнат островните държави – данъчни райове и петролни шейхства, Калифорния става мястото с най-висок БВП на човек от населението в света. Това е най-развитият американски щат и щатът с най-голямо население – над 40 млн. души.

Една от най-развитите държави в света с почти 100% грамотност – Сингапур, също реши да въведе машинното гласуване.

Предстоящите избори за кмет на Лондон ще бъдат с машинно гласуване. Хайде де, кой да знае, че в Лондон има толкова неграмотни.

Машинното гласуване дори само в тези три изключително развити икономики и един от най-изявените в икономическо отношение градове в света прави очевидно несъстоятелни твърденията, че машинното гласуване се провеждало в държави, където населението било с голям процент неграмотност. В допълнение към това – човек се чуди къде  измислят подобни неща и за не толкова развити държави. Сочат се огромните Бразилия и Филипините, където, уж, населението било с голям процент неграмотност. Само че това просто не е вярно. В Бразилия грамотността е 93,5%, а във Филипините – над 90%. Като и в двете държави малката неграмотност се стопява с бързи темпове. Къде е високият процент неграмотно население? И да не би съобщенията на екраните на машините да са с човечета, които правят знаци, а не на български език, та да има значение грамотен или неграмотен е човек.

Мит №2: Всички водещи специалисти отричали машинното гласуване

Явно в най-технологичното място на света – Калифорния, няма водещи специалисти, които да им обяснят да не гласуват машинно. Изглежда и най-високотехнологичната нация в света – САЩ, е пълна с некадърни специалисти, защото в цялата страна преобладава машинното гласуване. Има и щати, където не е така – напр. Флорида. И именно там броиха три пъти всички бюлетини, за да разберат Ал Гор или Джордж Буш-младши е избран за президент. И всеки път получаваха различни резултати. Накрая Върховният съд на САЩ сложи край на тези преброявания главно защото щяха да са безкрайни. Нямаше въобще да се стигне до такива изпълнения, ако преброяването беше машинно.

Нима в една от най-развитите държави в света – Сингапур, нямат добри специалисти да ги „светнат“ колко допотопно е машинното гласуване? Или в Лондон не може да се намерят такива специалисти?

Навсякъде по света има трайна тенденция ръчните дейности да се заместват от машини. В това, май, са се убедили окончателно още през 19 век.

Мит №3: По света се отказвали от машинното гласуване

В допълнение се появи още едно очевидно невярно твърдение – че в Белгия също са се отказали от машинното гласуване. Не само че Белгия не се отказва от машинното гласуване, но тя купи машини за гласуване за 15 000 секции и е предвидено да се гласува машинно поне в следващите 15 години.

Не само че по света не се отказват от машинното гласуване, но то стабилно се разширява:

В Аржентина през 2018 г. са реализирани избори с машинно гласуване, като последващите гласувания също е планирано да са машинни. Гласуването е по договор със „Смартматик“.

В Англия от 2012 г. се използва и машинно гласуване по системата e-counting, като бе проведен успешен конкурс за закупуване на машини за следващия 4-годишен цикъл. Както вече беше отбелязано, предстоящите избори за кмет на Лондон ще бъдат с машинно гласуване. То ще е по договор със „Смартматик“. Едва ли град като Лондон би поверил изборите си на ненадеждна фирма.

Филипините са въвели трайно машинното гласуване, като досега са проведени 4 избора – национални и регионални – съответно през 2010 г., 2013 г., 2015 г. и 2017 г. Над 70 милиона подадени, преброени и отчетени гласове в архипелаг с над 7000 острова и с много предизвикателни комуникационни и логистични пречки. Машинното гласуване е осъществено от „Смартматик“.

Машинното гласуване и в Белгия се провежда по договор със „Смартматик“.

През 2017 г. в Италия е проведен голям национален референдум с използване на машинно гласуване.

В Калифорния и на следващите избори през 2019 г. ще има машинно гласуване, като за целта е купена техника за над 200 млн. долара. Доставчикът на машините за България „Смартматик“ има договор с Лос Анджелис за машинното гласуване. Огромен град и икономически колос като Лос Анджелис не би си позволил да сключи договор с фирма, за която би имало и най-малкото съмнение, че не би се справила в точно съответствие със закона.

Във вече милиардна Индия има микс между ръчно и машинно гласуване, като в крайна сметка броенето на гласовете е машинно.

В Ирак и Афганистан под давлението на САЩ също се провежда машинно гласуване. Основната причина за въвеждането му е да се сложи край на изборните машинации. И целта беше реализирана изцяло с машинното гласуване. Един нелош урок.

В една от най-развитите държави в света – Сингапур, също в момента тече пилотно въвеждане на машинно гласуване. На следващите избори то ще е по договор със „Смартматик“. Противно на твърденията, че имало оттегляне от машинното гласуване, в огромна държава като Мексико също започнаха пилотно да го въвеждат.

Във Франция към момента е нормативно уредено да започне машинно гласуване на общинско ниво.

В най-голямата по територия държава – Русия, също гласуват машинно чрез системата e-counting, като изпълнител е местна руска фирма.

В Холандия,  след временни трудности поради това, че се използваше местен производител на машини без опит, бе направен успешен пилотен проект през 2016 г. В момента приключва промяната на законодателството, за да се въведе широко машинното гласуване. Направена е машина по специфичните изисквания на холандските изборни власти. Тя вече е одобрена и е въпрос на течащи в момента процедури, за да започнат отново машинното гласуване.

В Португалия се предвижда през 2020 г. да се направи пилотно машинно гласуване, като в момента текат проектите, които го подготвят.

В Еквадор, след което през 2016 г. успешно бяха проведени машинно избори, е регламентирано  и следващите гласувания да са машинни.

В Уганда са проведени гласувания през 2015 г. и 2017 г. с частично използване на машини, като и следващите избори е планирано да са с използване на машини. В Армения са проведени избори през 2016 г. и 2018 г. също с частично използване на машини, като е решено това да продължи и при следващите гласувания.

Мит №4: При машинното гласуване били възможни много повече машинации с изборните резултати

Когато в една държава няма проблеми с гласуването, често се запазва традиционният начин за гласуване с бюлетини и така се съблюдава един ритуал. Но когато в една държава има проблеми с гласуването, машинният вот създава много по-голяма сигурност. При изборите с бюлетини в България при всякакви правителства се нагледахме на гласуване с „индиански нишки“, с масово купуване на ромски гласове, фалшифициране на протоколите в секционните комисии, разнасяне на чували с бюлетини от неоторизирани лица, чието присъствие е недопустимо, акции на правоохранителните органи във връзка с допълнително напечатани бюлетини и какво ли още не. Всички тези кардинални проблеми се решават в много голяма степен с машинното гласуване.

Решава се и въпросът с недействителните бюлетини, защото машините не допускат да има такива. А при огромния брой на недействителни бюлетини, определянето дали те са действителни, или не може да повлияе на изборните резултати. Естествено, че и при машинното гласуване ще възникват проблеми – макар и много рядко, някъде е възможно да се повреди машина или да възникне инцидент. Но при добра организация, тези проблеми са относително бързо отстраними и въобще не могат да се сравняват с много по-огромните проблеми и недостатъци на гласуването с бюлетини в България.

Цивилизовани държави като САЩ, Сингапур, Белгия въвеждат машинното гласуване с оглед на бързина и спестяване на човешки труд. Защо е необходим сизифовски труд да се брои хартия, при което се допускат не само грешки при отчитането, но и набързо и на око се преценява действителността на стотици хиляди бюлетини. За какво трябва да има хиляди смъртно уморени хора? Какво по-цивилизовано от това да имаш изборните резултати 2-3 часа след приключването на изборите.

Да, като при всяка една дейност, в света е имало примери за проблеми и с машинното гласуване, но само когато са го правили фирми без достатъчно опит. В България гласуването се прави от най-голямата фирма за машинно гласуване в света – „Смартматик“ с 3,7 трилиона (3 700 000 000 000) гласувания на техните машини. Тя не е допускала никакви сериозни проблеми при машинното гласуване.

Mark Malloch Brown, барон Malloch-Brown – председател на борда на директорите на SGO Corporation Limited – фирма-майка на холандската „Смартматик“.

Колко компании могат да се похвалят, че председател на борда на директорите им е бил заместник-генерален секретар на ООН, държавен министър и член на Камарата на лордовете на Великобритания. Нормално, като за лорд, първата му университетска степен е в Кеймбридж.

Противно на неверните слухове, „Смарматик“ е създадена през 2000 г. със седалище в САЩ. Дейността ѝ в Европа се осъществява от британската SGO Corporation Limited и дъщерната ѝ компания – холандската „Смартматик“. Да, част от акционерите са били венецуелски граждани, но това не променя националността на компаниите. То и единият от двамата създатели на Google e руснак, но това не прави Google руска фирма. Има един много показателен факт за честността на „Смартматик“. На изборите във Венецуела на 30 юли 2017 г. „Смартматик“ огласява, че изборните власти са отчели близо 1 млн. фалшиви гласа в полза на действащия президент Николас Мадуро. „Смартматик“ прави това изявление на 2 август 2017 г., отлично знаейки, че Мадуро ще прекрати договора с тях, което и става. Една сериозна и голяма фирма винаги дава приоритет на дългосрочните си принципни интереси за честност на изборите.

„Смартматик“ не само извършва машинно гласуване, но ѝ е гласувано доверие да обработва резултатите от изборите в Дания. Всъщност, това е работата, която в България се извършва от „Информационно обслужване“ .

Машинното гласуване от авторитетна фирма, като „Смартматик“, би било полезно за всички. За правителството ползата ще е, че е избрало фирма с признат и безспорен световен авторитет и това ще означава, че то държи на честността на изборите. За всички ползата е, че данните от машинното гласуване ще бъдат точни, защото световно известна фирма, като „Смартматик“, не би рискувала репутацията си и бизнеса си и по никакъв начин не би допуснала невярно отчитане на изборни резултати. За българския манталитет не винаги е лесно да приеме това. За съжаление.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
21 декември 2020 11:18
Гост

Колко ти платиха, за да дрънкаш тия глупости? Смартматик е най-несигурната машина в света. Тези машини имат една-едниствена цел – да манипулират гласовете на хората на избори, както се случи в 5 щата на изборите в САЩ 2020 – Мичиган, Пенсилвания, Аризона, Джорджия и Невада. Същото се случи в Венецуела, в Белгия и в други държави преди години. Смартматик машините удобно нямат никаква защита, тези машини ти позволяват да сменяш вота, и дори да го мултиплицираш от мобилния си телефон. Колко удобно, а? Прекрасен софтуер 🙂 Разбира се, зад създателя на тези машини стоят много влиятелни хора – Сорос, Гейтс… Покажи целия коментар »

Гласоподавател
Гласоподавател
15 май 2019 17:04
Гост

За пореден път у нас се измислят някакви тролски схеми да се очерни всичко. Хората ги плашат с фалшифициране на изборите, което щяло да настане, видите ли, ако се ползва най-сигурният начин СРЕЩУ фалшифициране.
Обаче по-лошото е, че ЦИК, която трябва да е съставена от неазвисима експерти и чиято работа е да каже на хората, че това е сигурно гласуване, да застане някой с лицето си и да заяви, че това е начинът, да обясни как точно става, те си трайкат и никой не знае всъщност за какво им се плаща. Сигурно да сглобяват тъмни стаички от дъски и чаршафи.

plebs
plebs
07 май 2019 23:48
Гост

🙂 Нали не сме 80% дебили и сме грамотни. Затова може да гласуваме с машините НО искаме да прочетем, да, да прочетем бюлетината, която машината ни подава. Всякакво кодиране на вота ни, което не е четимо, означава, че „машината“ /програмистите и/ гласува вместо нас.
Ползвайте машините, стига да прочетете каква точно бюлетина ви подават те!

Анонимен
Анонимен
08 май 2019 10:58
Гост

Аз гласувах машинно два пъти. На екрана на машината се вижда бюлетината в съща вид, в който е на хартия. Предимството е, че не можеш са сгрешиш, не можеш да дадеш невалиден вот и няма как са ти манипулират вота, защото няма протоколи, които могат да се фалшифицират.

Стефан
Стефан
02 април 2021 19:01
Гост

Мисля че към 2021 г. може да сме напълно убедени (след адекватна проверка на достоверната информация), че машинния вот е един от най-фалшифицираните -> Нека си припомним какво се случи в САЩ /центъра на Демо(н?)крацията?!? / Феноменални изборни измами на всяко ниво, признато от тогавашния президент Тръмп (че са станали за посмешище по света, както си и беше, уви)

Анонимен
Анонимен
07 май 2019 13:30
Гост

Естествено е и при машинното гласуване да има проблеми. Но изложеното в статията е добре аргументирано. Но можеше и без емоции.

Анонимен
Анонимен
07 май 2019 12:54
Гост

Класическа пропагандна статийка с класически пропагандни клишета дори в клакьорските коментари. Множество декларации и бравурни розови кълбета в бъдеще време. Урра.
Next – мислеща машинка, която да мисли и гласува вместо вас, докато ядете чипс и правите електронни дългове…

Анонимен
Анонимен
07 май 2019 13:19
Гост

ехе, давай с факти! къде в това, че хора няма да броят бюлетини като идиоти, видя заплаха някой да гласува вместо теб

Анонимен
Анонимен
07 май 2019 13:28
Гост

Банално тролско коментарче. На мен всеки един от изложените аргументи ми се стува състоятелен. Досега всички машинни гласувания у нас са били без каквито и да са съществени проблеми. За разлика от непрекъснатите скандали с бюлетините.

Анонимен
Анонимен
07 май 2019 12:11
Гост

Машинното гласуване е част от всяка развита държава и е необходимост, която би дала по-висока сигурност на гласуващите и по-малък рист от манипулации.

Анонимен
Анонимен
07 май 2019 12:07
Гост

За България машинното гласуване е наложително, защото секционните комисии са все по-малко подготвени за преброяване и съставяне на СИК протокола.

Анонимен
Анонимен
07 май 2019 10:40
Гост

Винаги ще има възможност за манипулация при броенето. Само, че при машинното броене рискът е по-малък, имайки в предвид и разнасянето на бюлетини посред нощите от незнайно кой.

Анонимен
Анонимен
07 май 2019 10:28
Гост

Получава се много смешна ситуация – и управляващите и така наречената градска десница едновременно не искат машинното гласуване. Управляващите – защото няма да могат да фалшифицират протоколи в много от малките секции и в много от общинските комисии, а също и защото сериозно се затруднява купуването на гласове. Градската десница – защото ги е страх, че ще се фалшифицират изборите от машинното гласуване. А всъщност най-голямата фирма в света за машинно гласуване – Смартматик – за нищо на света няма да си разруши бизнеса и репутацията и да допусне фалшифициране на изборите. Управляващите го знаят и ще раздухват и най-малките… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
30 септември 2020 11:41
Гост

Как точно самотната ти мозъчна клетка стигна до извода, че десницата не желаела машинно гласуване, след като именно тя настоява за него?

Анонимен
Анонимен
13 май 2021 13:16
Гост

„най-голямата фирма в света“ която се базира къде-във Венцуела където изборите са „най-честните“ в сета иначе как щеше това тъпо шофьорче да прави на маймуни цялата държава:)))))))))вие чували ли сте че всяка машина си има „фърмуер“?А знаете ли как се управляват настройките му?Жокерче,и едноръките бандити в казината имат подобен софтуер и така наздраве за печелившите:))))))))

Анонимен
Анонимен
07 май 2019 9:00
Гост

Безспорно машинното гласуване се е наложило в цивилизованите държави, тъй като има много предимства. Но това не пречи да се манипулират гласове. Има ли значение дали на хартия, или чрез машина гласуваш не по своя воля и съвест?

Анонимен
Анонимен
07 май 2019 8:59
Гост

Смятам, че машинното гласуване е бъдещето, но трябва да дава на хората и сигурност, че няма да има манипулиране на вота.

Анонимен
Анонимен
07 май 2019 8:12
Гост

няма ли липсата на невалидни бюлетини да доведе до увеличаване на негласуващите? този протестен вот е много силно послание

Анонимен
Анонимен
07 май 2019 8:55
Гост

Познавам хора, които не гласуват от години и не мога да ги виня, тъй като вече народът се обезвери. Лошото в случая обаче е, че гласовете им отиват за личности, които въобще не заслужават това.

Анонимен
Анонимен
07 май 2019 7:54
Гост

в моята секция досега не е имало машинно гласуване, не съм го видял с очите си. но честно казано ми стига неохотата на управляващите да го разширят, за да ме мотивират ако не да го подкрепям, поне да му дам шанс да го видим в действие в повече секции май бяха 3000. ако се издънят обаче – край

sirius
sirius
07 май 2019 8:05
Гост

Напълно съм съгласен. Проблемът е, че не виждам ЦИК да прави никава кампания да обясни как се гласува машинно, как се гарантира сигурността и все такива важни неща. Основният въпрос е може ли някой от далече да манипулира тези машини и да вади нагласени резултати. честно казано изборите за ЕП са добър момент за тест, защото са лесни – за разлика от общинските. Бил съм член на СИК преди доста години и знам за какво ниво на хора става въпрос, колко нерви изхабих и защо повече не се включих в това начинание.