Правилата срещу прането на пари не правят адвокатите нито доносници, нито детективи. Това заявиха председателката на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова и адвокат Милена Миланова, която е участвала в разработването им. Те дадоха пресконференция, за да разсеят опасенията в гилдията, че адвокатите ще бъдат задължени да докладват на службите за своите клиенти.

Проектът на вътрешните правила срещу прането на пари в адвокатурата беше огласен късно в вечерта в петък. Както „Лекс“ писа, с тях адвокатите се задължават да правят комплексна проверка на клиентите си, когато извършват финансови операции или сделки с имоти, или регистрират фирми. В тях са заложени и примерни хипотези, при които адвокатът трябва да се усъмни в дадена сделка или клиент (повече за правилата можете да прочетете тук).

„Правилата срещу прането на пари не правят адвокатите доносници“, заяви Негенцова и подчерта, че в тях е следван стриктно Законът за мерките срещу изпирането на пари, който преди година след адвокатски протести беше изменен специално така, че да не допуска нарушаване на адвокатската тайна. И подчерта: „Вътрешните правила, а и Законът за мерките срещу изпирането на пари предвиждат изключение от задължението за докладване на информация, в случаите, когато тя е получена преди, по време на или след съдебно производство, или в процеса на определяне на правното положение на клиент, като при това изцяло са съобразени и приложени разпоредбите на Закона за адвокатурата отнасящи се до запазването на адвокатската тайна, като в никакъв случай чрез тях не се създават ред и условия за разкриване на специализираните служби на информация, която адвокатите са получили от и за клиентите си“.

Адвокат Миланова пък обясни, че всъщност спазвайки вътрешните правила на професията срещу прането на пари, всеки адвокат си гарантира първо, че няма да бъде въвлечен в подобна престъпна дейност, и второ – че може да докаже, че е положил дължимата грижа, че не е замесен в пране на пари. „Разбира се, 100% гаранция няма, има играчи, които измислят всякакви фини схеми“, каза тя.

Миланова заяви, че правилата не превръщат адвокатите и в детективи. „Всичко е направено за максимално улеснение  на колегите. Достатъчно е клиентът да попълни приложението „Познавай своя клиент“, обясни тя.

Негенцова и Миланова подчертаха, че правилата срещу изпирането на пари ще се прилагат от адвокатите само в определени хипотези – финансови операции за над 30 000 лв., продажби на имоти, но не и в случаите на процесуално представителство.

„Правилата не могат да навредят на добронамерения адвокат, който работи в рамките на закона“, подчерта Миланова.

По повод на възраженията на адвокати, че им се вменяват задължения, за които те нямат необходимите компетентности, председателката на ВАдС заяви, че при заявено желание за обучение, съветът ще помисли в тази насока.

Негенцова изтъкна, че в момента вътрешните правила са само проект и въпреки че не е задължен да го прави, ВАдС ги е публикувал за своеобразно обществено обсъждане. „До 3 август всеки колега може да направи предложения и възражения по тях“, каза тя.

Едва след 3 август ВАдС ще пристъпи към приемането им, а когато ги гласува, те ще бъдат публикувани на сайта му. Това е най-важният момент в процедурата, тъй като от него ще започне да тече 14-дневният срок всички адвокати да се запознаят и присъединят към тях с декларация по образец. Тя трябва да бъде подадена до колегията, в която е вписан адвокатът.

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
29 юли 2020 1:05
Гост

За пореден път ВАдС избира да подкрепи некадърното правителство и абсурдните напъни за законотворчество, вместо адвокатите, които се предполага, че трябва да представлява и защитава. Това прасе Негенцова отказа да си подаде оставката, защото има още много работа. Това ли е работата, която върши? Да унищожава и потъпква интереса на адвокатурата при всяка възможност?!

адвокат
адвокат
28 юли 2020 9:47
Гост

Не вярвам тези правила да останат след падането на Тиквата и престъпната му шайка !

адвокатче
адвокатче
27 юли 2020 22:31
Гост

А какви ни правят новите правила? Секретни сътрудници?

адвокат
адвокат
27 юли 2020 15:17
Гост

Категоричното ми правно становище е – лекс специалис дерогат леги генерали- специалните закони спрямо ЗМИП се явяват чл.134 от КРБ, чл. 52 от НПК, чл.12 и чл. 74 от ДОПК и чл.2 от ЗАдв. Съгласно КРБ и ЗАдв., на адвокатите НЕ СА възложени разследващи функции. Това се подкрепя от чл. 52 от НПК и от чл.12 и чл. 74 от ДОПК. Следователно, проектът на вътрешните правила срещу прането на пари, е незаконосъобразен и би следвало да отпадне като нищожен- поради противоречие със закона, като за целта се изработи нов проект, съобразен с КРБ, ЗАдв., НПК и ДОПК.

Колега, не ме занимавай
Колега, не ме занимавай
27 юли 2020 15:01
Гост

Пълен абсурд.

ВАдС вместо да се занимава с това как да ни вмени нови и нови задължения, по-добре да се захване с процеса по ЕПЕП, че пак ще стане „след дъжд – качулка“. ЗМИП е капка в морето в сравнение с ЕПЕП. ЕПЕП е значителен проект – нещо, с което всички ще работим в бъдеще и до голяма степен качеството на портала ще определи как ще работим – лесно или трудно. И моментът да се действа е СЕГА! Сега се решава кое как ще бъде там и дали ще работи ЗА адвокатите или СРЕЩУ нас.

адвокат
адвокат
27 юли 2020 14:37
Гост

Пълни глупости. Лекс специалис дерогат леги генерали- специалните закони спрямо ЗМИП се явяват КРБ, НПК, ДОПК И ЗАдв.

Киро
Киро
27 юли 2020 13:33
Гост

От всички тези декларации и бумащина няма никакъв смисъл, само се затруднява работата и се бавят нещата. Какво ти носи една декларация, кой я проверява?

Предприемач
Предприемач
27 юли 2020 13:34
Гост

Точно така, както ни бяха задължили всички фирми за прането на пари да пращаме кухи декларации в ДАНС и службата беше зарята с милиони листове хартия без никаква стойност.

Вътрешен
Вътрешен
27 юли 2020 13:35
Гост

Чух, че били изгнили в мазето на ДАНС, хахаха.

Страничен
Страничен
27 юли 2020 13:31
Гост

Струва ми се, че адвокатите са отвикнали да четат, а това им е работата – повечето от „новите“ им задължения ги има в ЗМИП и излиза, че досега не са спазвали закона.

Огнена страст
Огнена страст
27 юли 2020 13:51
Гост

Страничен ли сте или странична ?! :)))

???
???
27 юли 2020 17:34
Гост

Айде кибиците така по-настрани, а …

Анонимен
Анонимен
28 юли 2020 22:06
Гост

То една глупост ли измислисиха тия идиоти в НС, та да я четеш?

Проектант
Проектант
27 юли 2020 13:12
Гост

Да им имам проекта. Дано не го приемат.

OMG
OMG
27 юли 2020 13:11
Гост

И след време ще четем тук как еди си кое разследване започна по сигнал на адвоката 😀

Нина
Нина
27 юли 2020 13:23
Гост

А иначе хич не са доносници.

Чичо Сам
Чичо Сам
27 юли 2020 13:08
Гост

Тотално безумие и намек „Ела куче, изяж ме“ към и без това изтърваната прокуратура. Оставка!

Мими
Мими
27 юли 2020 13:03
Гост

Само на мен ли ми се струва, че Ралица Негенцова в последно време се държи доста неадекватно?

Мхм
Мхм
27 юли 2020 13:06
Гост

Да не би тактично да се предлага за правосъден министър?

Сашо
Сашо
27 юли 2020 13:10
Гост

Е, тогава ще я втасаме.

Михаела
Михаела
27 юли 2020 13:10
Гост

Иначе не била безгрешна, ама не й се подава оставка.

Анонимен
Анонимен
28 юли 2020 22:08
Гост

Само на тебе. На всички останли им се струва неадекватна поначало. Както и конкурентите й /Недева напр./ за сладкия и вкусен пост, от стола на който не ти трябва да адвокатстваш а само да го отбраняваш!

Долу Тиранията на ВАдвС
Долу Тиранията на ВАдвС
27 юли 2020 12:52
Гост

Сега от задължителната продажба на бланки декларации ще печелят от ВАдвС. Като задължат всички 15 хил. адвокати в страната да си купят и подадат декларации по образец ето ти нови десетки хиляди на Номенклатурата ВАдвС за харчене и банкети.

123
123
27 юли 2020 13:10
Гост

Може да наливат пари, за да могат след това да стимулират туризма?

Анонимен
Анонимен
27 юли 2020 12:46
Гост

Влизаме нещо в обяснителен режим?! Оставка!