Бившият председател на Военно-апелативния съд (ВоАпС) полк. Петко Петков осъди прокуратурата да му изплати обезщетения за близо 180 000 лева.

Това става ясно от решение на Софийския градски съд (СГС), където Петков е предявил иск срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), в който е поискал обезщетения от над 560 000 лева, показа проверка на „Лекс“.

Те са заради делото срещу Петков за длъжностно присвояване и представени неверни сведения, за да бъдат получени пари по проект на ОПАК. То беше свързано с договор от 2008 г. между тогавашното Министерство на държавната администрация и административната реформа (МДААР) и Военно-апелативния съд, с който съдът започна изпълнение на проект по ОПАК за над 730 000 лева. Парите бяха отпуснати за изграждане на информационна система за прозрачност във военните съдилища.

Проектът обаче беше прекратен, след като през 2014 г. започна разследване, а прокуратурата повдигна обвинения на 8 души, между които и Петков. Градският съд първоначално ги призна за виновни, но не ги наказа заради изтекла давност. Основна част от обвиненията беше свързана със сключени договори с експерти без обществени поръчки, като била изготвена документация със задна дата, която да доказва, че такива все пак са проведени.

В края на 2020 г. Софийският апелативен съд (САС) оправда всички подсъдими и прокуратурата не протестира присъдата. Тогава съдът прие, че председателят на ВоАпС изобщо не е бил длъжен да провежда процедури по ЗОП, тъй като той не се прилага за проекти, които са възложени и изцяло финансирани от международна организация. Оказа се, че още в началото на проекта е имало поставено условие от МДААР на Военно-апелативния съд, произтичащо от международното финансиране и то е било да се платят възнаграждения на физически лица, а не за определени дейности, които прокуратурата е инкриминирала. За да приеме, че не са настъпили и тежки вредни последици за ВоАпС, апелативният съд напомни, че са възстановени изцяло всички пари с лихвите.

В иска си по ЗОДОВ срещу прокуратурата, Петко Петков твърди, че е понесъл особено тежко воденото срещу него дело, тъй като е било свързано с работата му като председател на ВоАпС и е засегнало професионалната му репутация, която приел за срината и се чувствал публично опозорен. Преживял и силен стрес, а делото било и широко отразено в медиите. Петков подчертава, че обвиненията са му попречили да се развива професионално и да се грижи за семейството си, тъй като е освободен от работа, а много от познатите му се отдръпнали от него.

Полковник Петков е оценил на половин милион лева само неимуществените вреди от повдигнатите срещу него обвинения. Съдия Евгени Георгиев от СГС обаче е решил, че справедливото обезщетение за тях е 120 000 лева. В решението си той посочва, че е направил справка за други водени дела по ЗОДОВ от магистрати срещу прокуратурата. Между тях е и това на съдия Петър Сантиров, който осъди прокуратурата да му плати 250 000 лева за морални вреди заради делото за подкуп, по което беше съден и оправдан заедно с бившия военен министър Николай Цонев и финансиста Тенчо Попов. Според СГС обаче най-близък до казуса на съдия Петков е този с бившите варненски прокурори Тони Томов и Карен Бейлерян, които бяха съдени и оправдани за лично укривателство през 2009 г. и след това осъдиха прокуратурата да им плати по 60 000 лева. Съдия Георгиев отбелязва, че двамата са били съдени за по-леко престъпление, делото им е продължило само три години, а минималната заплата е била над 40% по-ниска. Така той стига до извод, че справедливото обезщетение за моралните вреди на Петков е 120 000 лева.

Съдът отбелязва в решението си също, че към магистратите очакванията и изискванията на обществото за почтеност и спазване на законите са изключително завишени. Затова и незаконното обвинение за извършване на престъпление при тях има по-силно негативно отражение върху неимуществената им сфера.

„Това е така в още по-голяма степен в случаите, когато обвинението е за извършване на умишлено престъпление от сферата на тяхната професионална реализация (решение на ВКС 86-2019-IV Г. О. по гр. д. 2586/2018 г.). С повдигането на обвинение за извършено престъпление в областта на тяхната професионална реализация се засягат не само личната чест и достойнство на лицата, но и професионалните им качества поради уронване на авторитета им в съответната област“, мотивира се съдия Георгиев.

Прокуратурата е осъдена да плати на Петков и близо 58 000 лева за имуществени вреди, между които почти 10 000 лева за адвокатски хонорари. Голяма част от парите са заради обезщетенията при напускане на работа. През 2014 г. Висшият съдебен съвет отстрани Петков от длъжност, след като му бяха повдигнати обвинения, а година по-късно той напусна съдебната система. До напускането обаче Петков посочва, че не е получавал допълнително материално стимулиране и претендира и обезщетение за това, наред с парите, които не е получил от заплати, докато е бил отстранен, както и обезщетението при напускане.

През 2021 г., след като вече е бил окончателно оправдан, ВоАпС е платил на Петков над 27 000 лева обезщетение по чл. 225 от Закона за съдебната власт, каквото магистратите получават при освобождаване. От решението става ясно, че то е по-малко, защото Петков е получил 23 000 лева през 2000 г., когато също е напуснал съдебната система. ВоАпС е начислил на Петков и почти 45 000 лева обезщетение за заплатите, които не е получил, докато е бил отстранен. Той обаче е поискал и съдът му присъжда още над 46 000 лева, които са лихви върху обезщетението при напускане на системата, както и за разликите в брутните заплати, които не е получавал, докато е бил отстранен.

„Това е така, защото, ако не беше наказателното производство срещу него, Петко Петков би получил още на 10.03.2015 г. обезщетение при освобождаване от длъжност на съдия с повече от 10 години стаж, но не го е получил. Ако не беше наказателното производство срещу него, Петко Петков не би бил отстранен временно от длъжност и би получавал пълния размер на брутното си трудово възнаграждение, но той не го е получил. Това забавяне в получаването на тези суми е вреда за Петко Петков – така както е вреда и задържането на парична гаранция като мярка за неотклонение за срока на незаконното обвинение и до възстановяването“, се казва в решението на съда.

Решението обаче не е окончателно и може да бъде атакувано пред Софийския апелативен съд.

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
БезУбразние! СамУзабравихте се! Уляхте се!(с У)
БезУбразние! СамУзабравихте се! Уляхте се!(с У)
29 март 2023 5:48
Гост

Обезщетението в този размер е висша форма на безобразие , съдебен цинизъм и мидъл фингър към плебса. Плебсът, когато стане подсъдим незаконно, обезщетението е десетки пъти по -ниско. Примерът, с ромът, държан незаконно 18 месеца в затвора, и компенсиран с под 5000 лв . 5000 лв-за почти две години незаконно в затвора, и сравни тук с пари, достатъчни за апартамент-без лицето да е задържано и секунда. Или това,че за изнасилване обезщетението е 20 000 лв, а расистката съдебна практика е-ако изнасилената е ромка -обезщетението е около 6000 лв. Че за убийство обезщетението е 80-100 000лв, много рядко е 200 000… Покажи целия коментар »

Да живей Каскетурата!
Да живей Каскетурата!
28 март 2023 21:52
Гост

Докато не започне съдене с регресни искове на конкретните прокурори оправия няма да има! Тия тъпаци никога няма да спрат с простотиите си за сметка на данъкоплатците!

Въвеждане на лична отговорност в ЗСВ
Въвеждане на лична отговорност в ЗСВ
29 март 2023 6:22
Гост

Това зависи от депутатите. Едно изречение изменение в ЗСВ. Ако има и лична отговорност, това ще озапти по необходимост и размерът на обезщетенията-до размер, който все пак човек лично може да плати.

Халал да са им
Халал да са им
28 март 2023 16:35
Гост

Обезщетение при смърт спрямо най-близък роднина – започва се с носене на вода от девет дерета за съпричиняване. Ако не мине, следва редукция на обезщетението за деликта според каузалния принос на всевъзможни изсмукани от пръстите фактори. Това безочливо раздаване на пари за обидени магистрати е с ясна превантивно-охранителна и корупционна функция. Наши да не се пипат, че ще има бой през пръстите, след което делим присъденото.
Престъпници в тоги!!!

Чавдар
Чавдар
28 март 2023 14:08
Гост

Нищо ново под слънцето.

Маринов
Маринов
28 март 2023 14:03
Гост

Порвдният борч, който ще плащаме на родната ни прикриватура.

аз съм
аз съм
28 март 2023 12:10
Гост

тъй както чета , си мисля , че схемичката просто трябва да се оформи документално и хоп 180 бона – докато опъвам врат на струга за 1000 лв. на месец , ортъ захлебват лежерно като се ..ават със … с какво в същност – то държава няма …

шлосер на ЦПУ
шлосер на ЦПУ
28 март 2023 20:55
Гост

Ти другарю-стругарю, тези за опъването на врат за 1000 лв. ги разправяй на балъците. Като извъртиш на черно три – четири матрици и гушнеш 100 бона не пискаш нали? И на тези пари не плащаш данъци, осигуровки и си ги харчиш с кеф. Така е, като няма държава ще има много такива злобари и помияри като теб.

Предложение
Предложение
28 март 2023 11:50
Гост

Трябва да се направи специален регистър на всички магистрати,пък и не само магистрати които са осъдили ПРБ,ВСС и МВР по ЗОДОВ,като се отразят и сумите които са им били присъдени. Този регистър да се публикува на всички сайтове и медии за да са информирани данъкопладците за какво става въпрос. Едва тогава да се преценя с какъв процент трябва да се увеличават трудовите възнаграждения на осъдените структури!

Купуването и продаването на гласове е престъпление
Купуването и продаването на гласове е престъпление
28 март 2023 11:41
Гост

?????????????

Гешев е радост!
Гешев е радост!
28 март 2023 10:37
Гост

Българският данъкоплатец плаща милиони от джоба си докато ПОРЪЧКОратурата повдига безумни обвинения, а ПРИКРИВАтурата зорко бди над банкянските чекмеджета.

Миро
Миро
28 март 2023 14:05
Гост

И чадъросва престъпниците.

123
123
28 март 2023 18:20
Гост

Ако,не си трол,хал хабер си нямаш от прокуратурата . За началото на досъдебното производство,ако се не лъжа е още по времето на Велчев, а внасянето на ОА е по времето на Цацаров. Гешев, няма нищо общо с това дело. Обаче невежеството в този сайт явно е преобладаващо! Цъкай + с идеята, че Гешев има някакъв принос по делото. Явно от сайт за юристи се превърна в трибуна на подсъдимия,обвиняеми и стругари.

Velizara
Velizara
28 март 2023 10:14
Гост

Пада им се

Людмил
Людмил
28 март 2023 10:11
Гост

И таз добра…

Ranev
Ranev
28 март 2023 10:10
Гост

Съдете я и я съсипвайте

Velizara
Velizara
28 март 2023 10:10
Гост

Пич голяям

Анонимен
Анонимен
28 март 2023 10:05
Гост

Пак ли?
Докога ще плащаме за такива неща?

Velizara
Velizara
28 март 2023 10:12
Гост

Винаги

Чичо Сам
Чичо Сам
28 март 2023 10:03
Гост

Голямо изваждане пада напоследък…ама важното е, че ПРБ остава стълб на справедливостта и демокрацията в тази иначе завладяна държава

Velizara
Velizara
28 март 2023 10:13
Гост

Как не

за генерало
за генерало
28 март 2023 10:03
Гост

Цялата работа с договора беше измислена като атака срещу генерало, който им разказа играта 😉

Анонимен
Анонимен
28 март 2023 9:58
Гост

Малко се е надценил Петко Петков. Това, което преживя и все още преживява Пепи не го пожелавам на никого, а и на него не дадоха 500 000 лева

за другия случай
за другия случай
29 март 2023 5:58
Гост

Въпросния друг човек по случая едва ли е с бели дрехи, все пак го хванаха с парите на калъп… Другия случай , ако се беше случил в Китайската народна република да ти кажа,ли как щяха да се развият нещата.