Софийският апелативен съд (САС) е намалил на 9 години затвор наказанието на турския гастербайтер Фарук Бекташ, който уби в катастрофа младо семейство, след което се укри.

Това съобщиха днес от апелативната прокуратура в София, след като делото за втори път е гледано от САС.

Трагичният инцидент със семейство Бойко и Таня Бойкови стана на 22 юли 2016 г. Бекташ и съпругата му пътували от Германия за Турция с колата си. При нормална видимост и суха настилка, Бекташ решил да изпревари движещите се пред него два автомобила в забранена зона. Така навлязъл в насрещното платно със 135 км/ч., където по това време се движели семейство Бойкови на път за Австрия с мотора си със скорост не по-висока от 50 км/ч. Последвал челен удар, при който двамата съпрузи починали.

Случаят нашумя покрай бягството на Бекташ, който беше под домашен арест, но изчезна и до днес не е открит, а делото срещу него се гледа задочно. Миналата година апелативният съд потвърди присъдата от 10 години затвор на Бекташ, но Върховният касационен съд (ВКС) върна делото, защото липсвали мотиви за справедливостта на наказанието.

При повторното разглеждане друг състав на САС е намалил наказанието на Бекташ на 9 години затвор, а присъдените обезщетения на близките на загиналите са намалени от 400 000 лева на 300 000 лева.

„В решението си съдът посочва факта, че подсъдимият Бекташ към момента на приключване на съдебното следствие е в напреднала възраст – 64 години. Не са събрани и отрицателни характеристични данни за него. Санкцията от девет години „лишаване от свобода“, т.е. в средния размер на предвиденото за конкретното престъпление наказание, ще изпълни целите на закона, без да представлява неоправдана снизходителност спрямо дееца и извършената от него престъпна проява. Това наказание, ведно с допълнителния период на лишаване от правоуправление на МПС за срок от дванадесет години, съдът е намерил за справедливо“, разказаха от прокуратурата.

Решението на САС не е окончателно и може да бъде обжалвано и протестирано пред ВКС.

 

11
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
LSSAH
LSSAH
17 януари 2020 18:43
Гост

Нали го пуснаха да избяга. Все тая колко ще му дадат. Справедливост на този свят няма. Дано поне на другия има.

Ziko
Ziko
17 януари 2020 15:41
Гост

Решението на Душкова при първото разглеждане в САС си беше достатъчно мотивирано, при положение че потвърждава изцяло присъда, включително и за наказанието. ВКС не знам защо се направиха пак на интересни, при все че това дело няма да стигне до изпълнение на каквото и да е наказание.

Язък
Язък
17 януари 2020 15:39
Гост

и 100 години да мотиварате, все тая…

анонимен
анонимен
17 януари 2020 15:38
Гост

И сега какво – ще си го искаме ли от Турция? Ще ни го дадат ли така, както ние предаваме хората, нарочени от Ердоган

не ли
не ли
17 януари 2020 15:37
Гост

Знам, че ще ме обвинят в дискриминация, но според мен трябва да има горна граница за шофирането. На една определена възраст хората вече виждат по-слабо, нямат тези реакции като по-младите шофьори, губят способност на преценка и заради това не трябва да шофират, а да върнат книжките в КАТ.

ха така
ха така
17 януари 2020 15:34
Гост

Значи, българските власти много обичат Турция. Този беше пуснат от ареста, за да избяга, а друг го отвлякоха от улицата и незаконно го върнаха на Турция. Ашколсун, машала, аферим

Анонимен
Анонимен
17 януари 2020 15:09
Гост

Надали ще го намерят. Няма справедливост явно.

Анонимен
Анонимен
17 януари 2020 15:07
Гост

Е, голям резил ще е ако обжалват и му намалят още присъдата.

Анонимен
Анонимен
17 януари 2020 15:07
Гост

Това решение за мен си е неоправдана снизходителност спрямо дееца и извършената от него престъпна проява.

Анонимен
Анонимен
17 януари 2020 15:06
Гост

И какво като е на64 години? Може да кара като луд, ама не може да си излежи присъдата от 10 години.

Срам
Срам
17 януари 2020 15:04
Гост

Движи се в насрещното платно със 135 км/ч.! И му намаляват присъдата.